Работа, CV-та, HR-и, съвети - 103

• 21 495
  • 647
  •   3
Отговори
# 405
Хелене, ще ти дам и една друга гледна точка. Хората след 50 не винаги са толкова енергични и трудоспособни като по-младите. Аз в момента съм в болничен и се лекувам не от едно, а от три заболявания едновременно. Хроничните не ги броя изобщо, и трите са остри състояния. Това ми е втори болничен на тази работа, а съм на нея от осем месеца. Ходих на работа и с остър синузит с възпалени всички синуси, и с бронхит, и с какво ли не. Когато вземам по един ден отпуска от днес за утре, обикновено го правя, за да не излизам болничен - например да ида на преглед или изследвания. Слава богу, че в работата ми са разбрани и не правят проблеми. И не, не мога да се пенсионирам по болест, защото нямам процентите. А и не обичам да стоя в къщи, най-добре се чувствам като съм на работа и сред хората.                                          Обратното, когато детето ми беше малко, рядко съм отсъствала. Всички колеги бяхме с малки деца, на кой да се даде предимство. Те бяха мъже повечето, но от активните татковци, гледаха си децата колкото майките (между другото моя мъж гледаше детето и повече от мен, защото беше на смени). Никога не съм искала предимство, за това че съм жена, нали колегите също са родители. И никога не съм била дискримирана като заплащане и развитие спрямо колегите мъже или колегите без деца. Дори имам чувството, че се предпочитаха семейни служители с деца, като по-отговорни.              Иначе съм 100% за да се предлага работа и на 4, и на 6 и на 7 часа, съответно с пропорционално заплащане на хора на които им е невъзможно да работят на 8. Това все пак ще доведе до повече приходи от осигуровки за държавата, а и за самите хора е по-добре да се социализират, а да не се изолират. Наясно съм, че това не е лесно да стане и със сигурност не е приложимо навсякъде.

# 406
  • София
Странно наистина. Вътрешните политики са под нормативните актове.
Ако няма такова нещо като някоя група да си планира първи отпуските, то това се превръща в незаконно. Не знам за коя страна става дума, но тук няма такова правило. Има си други изисквания за отпуските. Аз говорих и с инспекцията по труда, та се информирах точно как стоят нещата.

По закон минималната почивка май беше 30 Мин, смятам, че поне за това трябва да се дава гъвкавост и да имаш право да ползваш, както сметнеш за добре. Ето, различни хора, различни подходи. Потребителката горе има нужда да се откъсне, аз пък работя добре дълго време, концентрирам се още повече и предпочитам да е без прекъсване понякога, за да не ми се наруши инерцията. Така съм свикнала още от едно време, така съм си тренирала и мозъка. Трети пък - друго.

# 407
  • Melmak
Въпросът обаче не е само как ние предпочитаме. Зависи каква е работата, ако си на смяна в завод не може да искаш да си до половин час по-рано и 30 мин обедна по-малко, защото смените трябва да се застъпват така, че да можеш да предадеш на следващата смяна. Това важи и за други дейности, ако си в магазин или работиш с клиенти пак не може да врътнеш ключа 30 мин по-рано.

За някои офис дейности става, но пак колкото и да искам да си тръгна в 16:30 или 17:30, работя с клиенти в UKI и не върви да им отказвам срещи, защото просто искам да си ходя по-рано.

Или лаборантката да отвори лабораторията в 9 вместо в 7:30, защото не ѝ се става рано… просто тези неща са много специфични за професията и за начина на работа.

# 408
  • София
На мен често ми се случва да реша да стана по- рано, когато сме хоум офис с идеята към 5 вече да приключвам и да ми сложат среща в 5:30. Lastminute.com. Така стават повече от 8ч работа. Grinning

# 409
  • Melmak
Зависи пак каква е работата. Не е нужно да е в последната минута, може да си е сетната дни по-рано и да си знаеш, че от 17:30 до 18:30 си в среща. А някои позиции предвиждат и такива спешни срещи.

# 410
Дори и да се оказала непредвидено оувъртайм срещата, не виждам проблем, ако не е регулярно. Утре няма да имаш, ще приключиш малко по-рано. Много зависи от естеството на работата и мениджмънта. Ако ти и те си ги мерите точно тези 30 мин. не е точно гъвкавост това.

# 411
  • Melmak
Дори не става дума за овъртайм, ако си от 10 до 19 си е в работното време. Аз понякога имам ад хок срещи и това е нормално за моята позиция. Ако я сложат в 6, ще атендна. В някои екипи се смята за голям проблем такива непредвидени срещи, но работата е различна. При нас се случва ако е спешно наистина, не за глупости.

# 412
  • София
Full Heart, просто давам пример, че не можеш винаги да си планираш. Аз нямам проблем да остана, ако се налага, когато това се компенсира от по- свободни дни, а не е винаги да се остава. Други потребители в тази тема имат проблем с минутките.

# 413
Аз нямам проблем с минутките, даже и с часовете, съвсем редовно си стоя по час, два отгоре, без никой да ме кара, но среща - официална, сетната в края на деня, 18 ч е много късно за мен. Срещи приемам до 17 ч, 17.30 ч. Това не ми пречи да стоя до 20, но си работя с моето си темпо, без съобразяване с други. Стояла съм и в 19 ч на срещи, разбира се, но не е моето.

# 414
Доста се е коментирало, че се гледа с недотам добро око на кандидати, които сменят работата през няколко месеца, а каква би била причината да го прави HR Business Partner? Имам бивша колежка, за последните 10 години има 1 място, на което се е задържала година и 2 месеца, всичко друго е между 4 и 8 месеца, онзи ден пак ми излезе, че почва на ново място. Проектите ли им свършват или какво? Странно ми е за senior HR такова нещо и въобще как е станала синиър, прелитайки като пчеличка между фирмите.

# 415
И аз съм имала преди една такава колежка, за която се чудех как прогресира. Със сигурност не е било с връзки, защото на това въпросно място подборът беше много затегнат...и въпреки това тя беше там. Стигнах до извода, че, докато не я опознаеш по-добре, първото впечатление е, че говори много убедително, успява да счупи напрежението и въобще оставя усещането, че е много добра в социалното общуване и евентуален мениджмънт на хора. По-късно става ясно доколко се справя със самата работа, но тогава е вече късно. Та не е изключено и вашата позната да е от този тип хора, които оставят много леко, приятно впечатление по интервюта.

# 416
Това с прелитането от фирма на фирма го виждам често при HR-и, маркетинг и проджект мениджъри - общо взето професии в които успехът ти зависи почти изцяло от другите. Много често когато нещата не вървят добре, мениджмънта хвърля вината точно върху хората на тези позиции и ги гони или те сами си тръгват.

# 417
И при нас има една такава, не е HR, съгласна съм Full heart - първо звучеше убедително и все едно знае за какво говори. После се оказа, че нещата са критично зле.

# 418
Честата смяна на работа може да се дължи и на попадане в токсични екипи - ако от служителя се изисква да тормози колеги и да прилага прекалени манипулации в работата си, а той не е такъв типаж. Или той самият става жертва на авторитарни мениджъри/колеги (например, да бъде обвиняван несправедливо, както и Little Queen е написала, да е подложен на психически тормоз и това да не му понася).

Възможно е и да търси бързо развитие и да не го получава.

# 419
Е, в този изцяло робуващ на клишетата корпоративен трудов пазар как, да му се не види, бива шортлистван такъв кандидат, че да стигне до интервю и да омае с чар.
Или шортлистването е само да се орежат мъже/жени, по възраст и по имейл (за нечелите назад, това е да не си в сървър, нехаресван от конкретния HR).
Иначе 10 години нон-стоп смяна на работи ми се виждат много на мен и някак и най-непредубедения ще си каже, че не може все кофти хора, липси на переспективи и друго извън кандидата да е причина.
Иначе нали се счита(ше), че на 2-3-4 години (не месеци) е хубаво да се сменя, защото колкото и на високо да си пак зацикляш в някаква рутина.
Това валидно ли е още?

Общи условия

Активация на акаунт