Изследване на ХОРМОНИ – 29 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 1 142
  • 37
  •   1
Отговори
  • София
Добре дошли в новата тема Hug

Стари теми:
Тема 28
Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца (най-общо).
При отклонения, се правят контролни или назначени от специалист, повторни изследвания

Когато искате коментар, моля посочвайте:
- на кой ден от МЦ са правени изследванията
 - някакъв ориентир за годините

Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./, най-добре в периода от О. до 7-ми ден, след нея.  
Изследването на Пролактин трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста

Прогестерон  -   на 7-ми ден, след доказана Овулация
с Фоликулометрия (ФМ) или с тестове за овулация, плюс измерване на Базалната температура (БТ)
(тълкува се по-точно, ако се изследва заедно с Е2)

Тиреоидни хормони  - на  Щитовидна жлеза (ЩЖ)
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
 -  на чист ден:
TSH или Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон
T4  или Тироксин / или Free Т4/ 
T3 или Трийодтиронин /или Free Т3/
- без значение на деня от МЦ:
TAT /Anti-TG/  - Анти - Тиреоглобулин 
MAT /Аnti-TPO/ - Анти - Тироидно-специфична пероксидаза
При отклонения - УЗ (ехография) на Щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Яйчников резерв
АМХ /Антимюлеров хормон/ + Инхибин В -  на 3 ден от МЦ
тълкуват се заедно

Тест за ИР (или обременяване с глюкоза) - няма значение деня от МЦ
- трикратно изследване на Инсулин и Кръвна захар, на 0, 60 и 120 мин.
- желателно е тестът да започне възможно най-рано сутринта 8-8:30ч.
- как точно се провежда теста, попитайте в избраната от вас лаборатория

Базови изследвания за дефицити на витамини и минерали, които имат влияние върху репр. с-ма и евентуална бременност:
- Железен панел: Желязо, Феритин, ЖСК, Трансферин, Хемоглобин (тълкуват се заедно),
вит. Д, В12, ФК, В6, Хомоцистеин ( ако там има проблем да се коригира),
Цинк, Мед, Селен ...

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 9:30ч., на гладно, без кафе, може да се пие само вода
* за някои хормони се спазват определени условия

Графики:

Изследвания на промоционални цени:
За Жената -  общи, вкл. и хормони
Ин Витро

# 1
Денис, благодаря за новата тема Heart
Би ли коментирала и завишената стойност на Инхибина?
Надявам се другата седмица да успея за консултация, но честно казано, снощи доста се притесних като видях резултата:confused:

# 2
  • София
Скрит текст:
Надявам се другата седмица да успея за консултация, но честно казано, снощи доста се притесних като видях резултата:confused:

Да, Инхибин В е висок, причини може да са:
- ако е правена стимулация на яйчниците
- да не е изследван точно на 3 ден от МЦ, а по-късно
- ЗФ, киста...
- инцидент или лабор. грешка
Добре е да те видят и на УЗ.
Ще чакам да споделиш какъв е коментара на лекаря.

# 3
Скрит текст:

Да, Инхибин В е висок, причини може да са:
- ако е правена стимулация на яйчниците
- да не е изследван точно на 3 ден от МЦ, а по-късно
- ЗФ, киста...
- инцидент или лабор. грешка
Добре е да те видят и на УЗ.
Ще чакам да споделиш какъв е коментара на лекаря.

Благодаря, Денис.
 - стимулация не е правена
 - изследван е на 3ти ден
 - предния цикъл случайно се доказа овулация на УЗ, но лекарят каза, че очаква до 24 часа да овулира и другия яйчник. това не го проследих и само мога да предполагам, че не се е спукал фоликулът

Ще поискам и УЗ, а не само коментар и ще пиша. Благодаря отново:heart:

# 4
Здравейте! Интересува ме, ако пусна изследвания на ЛХ, фсх и естрадиол на ден 4 от цикъла ще бъдат ли достоверни? Причината е, че 3-ти ден се пада в неделя и няма къде да ги направя.

# 5
  • София
Здравейте! Интересува ме, ако пусна изследвания на ЛХ, фсх и естрадиол на ден 4 от цикъла ще бъдат ли достоверни? Причината е, че 3-ти ден се пада в неделя и няма къде да ги направя.
Здравей!
На 4-ти ден от МЦ, няма да са максимално обективни, но горе-долу ще покажат какво е положението и/или какво може да се очаква от текущия МЦ.
Ако не може на 3-ти ден от МЦ, тези изследвания могат да се пускат и на 2-ри, което е по-добре от 4-ти.
Ако не са много спешни - остави ги за следващия МЦ?!

# 6
В края на предната тема имаше питане за високи пролактин и DHEA-S. Аз също имам подобни стойности на тези два хормона, а ендото не ги отрази като "клинично значими", както се изрази. Ще съм благодарна и аз, ако някой запознат коментира.

# 7
  • София
В края на предната тема имаше питане за високи пролактин и DHEA-S. Аз също имам подобни стойности на тези два хормона, а ендото не ги отрази като "клинично значими", както се изрази. Ще съм благодарна и аз, ако някой запознат коментира.
Потърсете второ мнение, от специалист?!
Най-общо, причина за по-високи нива на тези два хормона може да е Хипофункция на ЩЖ, СПКЯ, ИР, проблем с НбЖ, прием на медикаменти, силен стрес... и т.н.

# 8
Привет!
Много ще съм благодарна за коментар относно изследванията. 33г., правени на 3ти ден от МЦ.

Цял живот съм с нередовен (но все пак наличен 9-10 пъти в годината) цикъл и от няколко месеца правим опити за бебе, но изобщо не мога да предвидя кога да очаквам овулацията. Един месец цикълът може да е 26 дни, следващия 45 и така само си играя на врачка да предричам кога ще се случи О... Disappointed Relieved Имам съмнения за СПКЯ, но при преглед преди време с ултразвук не откриха проблем с яйчниците и ми казаха, че нищо ми няма, а пък сега виждам в изследванията АМХ ми се струва висок. Също така и пролактина е завишен, но съм голяма паника по принцип и това го отдавам по-скоро на стреса. Та изобщо не знам вече какво да мисля, това бебеправене го действам само на магия с моя хаотичен цикъл.
Благодаря предварително! Nature Sparkles

# 9
  • София
Привет!
Много ще съм благодарна за коментар относно изследванията. 33г., правени на 3ти ден от МЦ.
Скрит текст:

Цял живот съм с нередовен (но все пак наличен 9-10 пъти в годината) цикъл и от няколко месеца правим опити за бебе, но изобщо не мога да предвидя кога да очаквам овулацията. Един месец цикълът може да е 26 дни, следващия 45 и така само си играя на врачка да предричам кога ще се случи О... Disappointed Relieved Имам съмнения за СПКЯ, но при преглед преди време с ултразвук не откриха проблем с яйчниците и ми казаха, че нищо ми няма, а пък сега виждам в изследванията АМХ ми се струва висок. Също така и пролактина е завишен, но съм голяма паника по принцип и това го отдавам по-скоро на стреса. Та изобщо не знам вече какво да мисля, това бебеправене го действам само на магия с моя хаотичен цикъл.
Благодаря предварително! Nature Sparkles
Скрит текст:
Здравей!
Е2 е нисък и показва, че МЦ може да бъде по-дълъг и/или ановулаторен.
ЛХ е висок и показва ПКЯ (проявена или не, вижда се на УЗ). Възможно е един МЦ да се вижда на УЗ, а няколко, да не се вижда или един лекар да я вижда, а друг - не ( зависи кой гледа и с колко прецизен УЗ апарат).
АМХ и на мен ми се струва висок, а това е индикатор за СПКЯ/ПКЯ.
Инхибин В е добре, показва че ЯР е запазен.
ТСХ е добре, но има тенденция към Хипофункция на ЩЖ... това може да е причина и за по-високи нива на Пролактин-а, но е добре лекар да си каже мнението.
Най-общо, има малки отклонения, но като цяло, няма пречка за незачеване, стига да има О.
При ПКЯ е възможно, един МЦ да има и няколко поредни МЦ да няма О. и обратно.
Потърсете второ мнение - има варианти да се подпомага О., вкл. да се направи стимулация на Я., което да гарантира настъпване на О... защото, при СПКЯ/ПКЯ, зачеването може да стане още следващия МЦ, но може да се чака и с години, а това е доста неприятно и стресиращо на моменти.

# 10
Здравейте, бях на ендокринолог и го попитах дали да остана на 50 Л Тироксин и е категоричен, че не трябва да вдигам дозата, а мен ме притеснява това, че правим опити за бебе. Прилагам отново ТСХ и Т4 и пуснахме ТАТ и МАТ този път ще приложа и тях:

# 11
  • София
Здравейте, бях на ендокринолог и го попитах дали да остана на 50 Л Тироксин и е категоричен, че не трябва да
Скрит текст:
вдигам дозата, а мен ме притеснява това, че правим опити за бебе. Прилагам отново ТСХ и Т4 и пуснахме ТАТ и МАТ този път ще приложа и тях:
Здравей!
Потърси второ мнение от Ендокринолог, който работи в или с Клиника по репр. медицина.
Антителата са добре, нямаш Хашимото.

# 12
Благодаря за отговора, Денис! Предположих, че всичко е наред с антителата, но исках да си потвърдя, защото с доктора имахме уговорка да му изпратя резултатите като са готови и получих два лайка 😁😁😁

# 13
Здравей Денис, моля да коментираш мойте изследвания от днес (на 34 години съм). Готвя се за второ инвитро пролетта и ще включвам добавки - мисля убиквинол, Б12, омега 3, витамин Д, витамин е, ц, магнезии, фолиева к-на (досега пиех неофолоик мета - сега преди изследването почивах седмица - чудя се дали да направя още малка пауза, защото е на горна граница). За пролактина знам, че сега е висок - на предишния ми трансфер пих няколко дни поред достинекс, поради риск от хиперстимулация и беше станал под нормата, направих пауза 5 седмици без да пия хапчето (имам аденом на хипофизата) и сега съответно се е качил.

# 14
  • София
Здравей Денис, моля да коментираш мойте изследвания от днес (на 34 години съм). Готвя се за второ инвитро
Скрит текст:
пролетта и ще включвам добавки - мисля убиквинол, Б12, омега 3, витамин Д, витамин е, ц, магнезии, фолиева к-на (досега пиех неофолоик мета - сега преди изследването почивах седмица - чудя се дали да направя още малка пауза, защото е на горна граница). За пролактина знам, че сега е висок - на предишния ми трансфер пих няколко дни поред достинекс, поради риск от хиперстимулация и беше станал под нормата, направих пауза 5 седмици без да пия хапчето (имам аденом на хипофизата) и сега съответно се е качил.

Здравей!
Пролактинът е много висок - това пречи на О., на синтеза на прогестерон, на имплантацията... консултирай се с лекар.
В12 трябва да е на горна граница, ФК е добре, но може да е и по-висока, не е проблем - следи Хомоцистеина, защото той носи риск при бременност ... а ФК и В12 го държат в оптимални граници ( около и под 5, при опити и желание за бебе).
Вит. Д може да е по-висок - около 70 ng/ml
Другите са добре.
От мен - Успех! Peace

ПП.
За добавките - Ок., само от полза са.

Общи условия

Активация на акаунт