Семейни задължения към възрастен родител

• 6 051
  • 146
  •   1
Отговори
# 45
Човек с деменция не може да живее сам и се влошава бързо. Става опасен за себе си и околните дори.

Погледнете за хоспис и направете график да я посещавате редовно.

Разбирам недоволството и нервите на всички. Смятам че е безумно тежка ситуация за всяко семейство.

# 46
milenaka,помислих си да я отключа,но там нещата "задълбаха" в друга посока.

Бояна,силно се надявам да попадна на добри доктори,за да могат в крайна сметка да ни предпишат лекарства,които да действат.На ясно съм,че няма да има лечение,но поне някакво облекчение.Този шум в главата явно я побърква.Ще проверя и как стои въпроса с хосписите,но сърце не ми дава да я пратя там,а и тя самата не би издържала.
  Обмислям варианта с придружител.Говорих с една позната,която е задействала процедура за такъв,но първо трябва да мине прегледа.Понеже сестра ми е самоосигуряваща се,някой знае ли дали може да кандидатства за личен асистент/някой и казал,че няма право/.Зет ми е безработен,така че ако някой от тях може да се възползва от  тази позиция ще е добре.

Само да вметна,че мисълта как да и осигурим по-добро съществуване не ми дава мира.

Да може, но не правете нашат грешка , дядо не искаше да влезе в болница, за да му направят прегледи на състоянието за Телк и въпреки че беше почти неподвижен на легло му дадоха от комисията само 40%

Иначе за хосписи бих препоръчала Вита и този в Надежда, държавни не знам доколко въобще се грижат за хората...
Има и един хубав до Самоков, но той е все пълен.В тези двата почти веднага имаха места и докторите ми направиха добро впечатление

# 47
Вчера проверих в аптеката за витамини,но ги нямаше.Може би наистина ще е добре да не ги давам преди прегледа.Странно,че в болницата и бяха предписали Алкутил,но когато сестра ми я води последно на психиатър в ДКЦ то,той го спря.Не и предписва и успокоигелни,заради възрастта.Вчера пробвах да и направя теста и тя се обиди от въпросите и каза,че се подигравам с нея.
Моля да не 'обръщаме" темата пак в посока кой ми е купил жилище. За сведение свекърва ми почина преди  3г.

# 48
  • София
Лоша работа е щом отказва да нарисува един часовник. Много вероятно няма да може.
Да не те отчайвам, но на практика лекарство няма. Витамини, добавки, това-онова. Понякога предписват приспивателни, като започнат да обикалят по цяла нощ, но приспивателните забързват процеса.
Как е с елементарните домакински дейности? Може ли да прави кафе примерно?

# 49
Пак повтарям - за включване в програмата "Асистентска подкрепа" ТЕЛК не е нужен.
Посетете социалните, за да ви дадат набора документи. И така и така ще ходите по лекари, поне да ви попълнят нужните. Подкрепата се осъществява в дома на бенефициента. Ако нямате човек, който може да я поеме ще ви назначат от техните професионални асистенти.
Ние не можахме да намерим подходящ човек за баща ми. След около месец социалните намериха подходящ асистент от техните професионални такива. Много сме доволни.
За програмата "Асистентска подкрепа" асистентът трябва да работи само това, пълен работен ден. Самоусигуряващо се лице няма да стане.
За зет ви още по-малко ви съветвам, дори да е безработен.
Той и сега има обострено отношение към майка ви, как си представяте да я обгрижва, особено като се влоши...

# 50
Жената очевидно си е в доста голяма степен с акъла, щом й се е видял подценяващ този тест. Въпросът е как да се реши проблемът й е бученето в главата, за да й се подобри качеството на живот, иначе е мъка.

Не си спомням да съм виждала (или чувала за) стар човек да е съгласен да ходи в хоспис, ако в момента не се нуждае от преки медицински грижи, не е на легло и общо взето е с акъла си. Но ако вече му е каша в главата, не разпознава близките, не осъзнава къде се намира - тогава да, близките могат да вземат решения. Доколкото разбирам, не е такъв случаят, изобщо.

Последна редакция: нд, 30 ное 2025, 16:56 от Uncommon

# 51
  • София
Въпроси няма. Въпросът е да нарисува часовник. Много хора с деменция отказват, тъй като усещат, че не могат да го направят.

# 52
  • София
Въпроси няма. Въпросът е да нарисува часовник. Много хора с деменция отказват, тъй като усещат, че не могат да го направят.

Предполагам, че авторката има предвид този въпросник, който ra2 пусна на предишната страница (много полезно нещо!)

https://kunchev.blog.bg/drugi/2018/09/22/kratka-skala-za-ocenka- … hen-statu.1628322

Ако въпросите са наистина елементарни за майката - супер. Но да, има вариант и да се опитва да скрие затрудненията си с това "обиждате ме". Понякога хитруват като деца Simple Smile

# 53

Предполагам, че авторката има предвид този въпросник, който ra2 пусна на предишната страница (много полезно нещо!)

https://kunchev.blog.bg/drugi/2018/09/22/kratka-skala-za-ocenka- … hen-statu.1628322

Ако въпросите са наистина елементарни за майката - супер. Но да, има вариант и да се опитва да скрие затрудненията си с това "обиждате ме". Понякога хитруват като деца Simple Smile
[/quote
Да,за този тест става на въпрос и като усети,че не се справя се разсърди.

# 54
  • София
Пробвай с часовника и кажи как е.

# 55
Тя осъзнава ли, че има проблем?

# 56
  • В полите на Пирин планина
Честно казано на някой доста възрастен човек с ниско образование, част от тези въпроси ще са му наистина трудни или изобщо няма да ги разбере, не защото не е наред с ума...

# 57
Тя осъзнава ли, че има проблем?
Не мога да преценя. Осъзнава,че не е като преди,но когато попитам защо сутрин не става от леглото, а чака да я подканя,да и кажа да се измие,да и сложим храна да и давам лекарства-ПРОСТО МЪЛЧИ

# 58
Сигурно, защото не знае отговорът.
Чете ли? Бележка до леглото на видно място  с инструкции дали би помогнала?
Примерно  - щом се събудиш стани и отиди до тоалетната, там друга - измий си ръцете и отиди в кухнята и т.н?
Съжалявам, не съм имала работа с дементни хора, но си представям, че за тях е невероятно трудно да не са това, което са били. И може би кратки, ясни инструкции биха им били полезни, за самите тях, да знаят какво да правят, а не да се чудят. Поне в ранните етапи.

# 59
Няма ли специялист който да направи изследвания за болеста и да следи напредъка и?

Общи условия

Активация на акаунт