Февруарски снежинки 2026 - Тема 3 ❄️ 🍼

• 6 694
  • 313
  •   4
Отговори
# 240
Здравейте в началото на 9 месец съм вече и усещам напрежение в корема и леки болки тип менструални. Според вас повод ли е да посетя спешното отделение, тъй като болките са поносими и не са силни?

# 241
  • София
Здравейте в началото на 9 месец съм вече и усещам напрежение в корема и леки болки тип менструални. Според вас повод ли е да посетя спешното отделение, тъй като болките са поносими и не са силни?

Зависи от регулярността им - дали настъпват на равни интервали от време и дали интервалите постепенно се скъсяват, а болката се усилва. Ако са нерегулярни, облекчават се от душ и почивка и не се засилват по интензивност и продължителност, то това най-вероятно е продромален стадий на раждането, който може да продължи часове, дни или дори седмици. Тоест не се изисква посещение на спешния кабинет Simple Smile
Разлика между контракциите на Бракстън-Хикс и продромалния стадии - Бракстън-Хикс не болят, а са само стягания, докато другите контракции са съпътствани и с болка, подобна на тази при същински родилни контракции.
Никое от двете не е “задължително” - може да нямате нито Бракстън-Хикс, нито продромален стадий.
Например с втората си бременност имах Бракстън-Хикс от 30 и някоя седмица, но раждането ми започна със същински контракции - първата ме събуди, бяха на 10 мин по 30 секунди и за 2 часа станаха на 5 минути по 45 секунди и т.н. Сега имам Бракстън-Хикс от 27ма седмица и това е нормално.

BeLadyLike, това на снимката - да.

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 16:49 от AllegraA

# 242

Зависи от регулярността им - дали настъпват на равни интервали от време и дали интервалите постепенно се скъсяват, а болката се усилва.

Благодаря! А опасно ли е раждане в тази седмица ? Тоест 36та

# 243
  • София

Зависи от регулярността им - дали настъпват на равни интервали от време и дали интервалите постепенно се скъсяват, а болката се усилва.

Благодаря! А опасно ли е раждане в тази седмица ? Тоест

Плод, роден след 37 навършени седмици се счита за доносен хронологично. Прочети какво допълних по-горе, надявам се да е полезно.

# 244

Благодаря! А опасно ли е раждане в тази седмица ? Тоест

Плод, роден след 37 навършени седмици се счита за доносен хронологично. Прочети какво допълних по-горе, надявам се да е полезно.
Благодаря изключително много за информацията!

# 245
  • София
Момичета,
чета си бавно "Най-щастливото бебе" и сега търсих видеа по книгата. Ето нещо, което като цяло я обобщава. По принцип съм страшен скептик и намирам тук-там противоречия, но четох и много добри отзиви за методите на успокоение, които предлагат. Единствено не съм съгласна с повиването, защото макар и малко в утробата бебето рита и маха с ръце, тоест не е завито като мумия и другото е, че в началото на новородените краката са леко криви и стегнато повивяне се отрича от много ортопеди. За шъшкането знам, че трябва да е силно, но Белият шум вече доста го отричат.

Ето, ако на някой му е интересно

https://youtu.be/crdQy8zliZw?si=ItBiHKge1-k8ThhW   

# 246
Благодаря за клипа, лично аз ще го изгледам. За пръв път чувам за "Най-щастливото бебе", но и не съм се интересувала от много бебешки книги така или иначе.
Повиването се отрича заради луксацията на тазобедрените стави, която причинява. Краката на бебето винаги трябва да са леко свити и разкрачени като жабче. Благодарение на памперсите последните 20-30 години процента на луксация при бебетата е силно спаднал. Поне това ме е учил педиатър.
Има едни чувалчета, които прибират ръцете, за да не се самосъбужда и стряска бебето от т.нар. startle reflex. На мен може и да ми се наложи, понеже този рефлекс го усещам още в корема.
Шъшкането трябва да е много силно и да "надвиква" плача на бебето.
А белия шум ако се отрича ще е прекрасно. Не знам нито аз, нито мъжа ми как ще спим на бял шум 😀

# 247
На една от лекциите на които бях, казаха, че белия шум има ефект първите 3-4 Мин, след това е излишен. Шъткането също помага. С баткото съм шъткала, пусках сешоар за му бръмчи (тогава нямаше още белия шум или поне не беше още известен и широко използваем). По съвет на майка ми повивахме бебето (спеше си спокойно), сега го отричат, заради изпитването на крачетата по време на повиване, но може да се повият основно ръцете, за да не ги мята. Да в утробата си ритат и се местят, но като е тясно мястото и може би не се стряскат толкова много от тези движения, докато извън плацентата всичко е в огромни размери за тях и се стряскат при вдигане и съответно пускане на ръчичка или се удрят или нещо такова.

Момичета,
чета си бавно "Най-щастливото бебе" и сега търсих видеа по книгата. Ето нещо, което като цяло я обобщава. По принцип съм страшен скептик и намирам тук-там противоречия, но четох и много добри отзиви за методите на успокоение, които предлагат. Единствено не съм съгласна с повиването, защото макар и малко в утробата бебето рита и маха с ръце, тоест не е завито като мумия и другото е, че в началото на новородените краката са леко криви и стегнато повивяне се отрича от много ортопеди. За шъшкането знам, че трябва да е силно, но Белият шум вече доста го отричат.

Ето, ако на някой му е интересно

https://youtu.be/crdQy8zliZw?si=ItBiHKge1-k8ThhW   

# 248
  • София
Мислех си, че бебето може да се повива, но много свободно. Именно поради опасността от луксация нямам никакви намерения да я повивам стегнато.
Днес съм в малко по-добра кондиция и започах да подреждам част от гардероба, та докато върша тази "тежка" дейност слушам от Сторител друга книга "Изкуството да бъдеш родител". Доста е стара, но има някои интересни неща (чула съм само 2 часа от общо 11), като например, че докато се повива съвсем новороденото (до 3 месеца) на мястото отстрани може да се сложи огледало, за да види детето какво правите, че висулките над леглото са полезни, само когато детето гледа нагоре, но в началото то е настрани има смисъл от тях, само ако са сложени пред очите му на кошарката.

Извинявам се към майките, които вече са минали по този път с първо/второ дете, но за мен всичко е мноооооооого ново и съм като първокурсник в часове по ядрена физика Simple Smile

# 249
Благодаря, че споделяш,yellow! И на мен ми е пръв път и също се чудя какво да гледам и чета. Като свърша с книгата на Хедра, ще чуя тази. Имам и да чета Раждане с любов и Най-щастливото бебе 😅
Даже не бях мислила дали да повивам или не. Но и аз знам, че и да се повива, не трябва да е стегнато, както е било преди.
Общо взето много информация, много различни мнения от специалисти, на моменти е объркващо за майките за пръв път.

Аз да се похваля, кръвната ми захар 3та поредна сутрин е в норма. След ядене - също. Само един път вчера се вдигна повече, но беше очаквано. Взех гениалното решение да закусвам филийки пълнозърнест хляб с яйца и сирене и изядох три. Та щях да се шокирам, ако не беше скочила до 8.4 😅 но пък вече няма да повторя такава закуска 😁

# 250
Поне веднъж си си направила удоволствие Ха закуската Simple Smile
За многото и различна информация не се притеснявай, смисъл ходя на различни лекции - едни организирани от родилното отделение и други - гости лектори и рекламодатели на известни марки продукти и да ти кажа информацията им си противоречи и аз също започвам да се чудя кое е правилно и вярно. Жени - консултанти по кърменето, акушерки,и все различна информация... Не с готино така
Благодаря, че споделяш,yellow! И на мен ми е пръв път и също се чудя какво да гледам и чета. Като свърша с книгата на Хедра, ще чуя тази. Имам и да чета Раждане с любов и Най-щастливото бебе 😅
Даже не бях мислила дали да повивам или не. Но и аз знам, че и да се повива, не трябва да е стегнато, както е било преди.
Общо взето много информация, много различни мнения от специалисти, на моменти е объркващо за майките за пръв път.

Аз да се похваля, кръвната ми захар 3та поредна сутрин е в норма. След ядене - също. Само един път вчера се вдигна повече, но беше очаквано. Взех гениалното решение да закусвам филийки пълнозърнест хляб с яйца и сирене и изядох три. Та щях да се шокирам, ако не беше скочила до 8.4 😅 но пък вече няма да повторя такава закуска 😁

# 251
Да, скоро няма да ям филийки за закуска, връщам се на яйцата, нищо, че взеха да ми писва всеки ден да ям яйца, поне ми държат кръвната захар стабилна.

Относно информацията - да, трудно е.. като включиш и мненията и опита на роднини и приятели, които също са всеки със своето мнение, става една каша... Надявам се, че като си гушна бебето, ще проимам някакъв инстинкт какво е редно да се прави, за да му е добре на него.. Все пак това че едно работи при едни, не значи, че ще работи при всички

# 252
Аз откакто съм забременяла съм на две варени яйца за закуска, това е ключов фактор за стабилна захар през целия ден. Не ми е писнало все още.
Съгласна за  книжките за бебето, в крайна сметка няма обща формула и всяко бебе е различно. Кое е правилно или не майчинският инстинкт го диктува откакто съществуват хомосапиенсите.
Във връзка с това, наскоро чух за някакви “модернизирани” софийски педиатри, които препоръчват захранване от 2 месец 😳😳😳  Светът стана доста странен…

Да, скоро няма да ям филийки за закуска, връщам се на яйцата, нищо, че взеха да ми писва всеки ден да ям яйца, поне ми държат кръвната захар стабилна.

Относно информацията - да, трудно е.. като включиш и мненията и опита на роднини и приятели, които също са всеки със своето мнение, става една каша... Надявам се, че като си гушна бебето, ще проимам някакъв инстинкт какво е редно да се прави, за да му е добре на него.. Все пак това че едно работи при едни, не значи, че ще работи при всички

# 253
За децата и книгите е ясно, никое дете не е по книга и за всяко дете действат различни методи, аз говоря че информацията от специалисти на които трябва да се доверим и да вярваме и те ни дават насока за нещата много се разминава. Едните казват редуваш гърдите, другите казват: даваш само едната гърда на кърмене. Едните казват кърмиш на 3 часа, другите на поискване. Такива неща, които не са маловажни.

# 254
Sunshine..@, това е по-скоро сблъсък между старата школа и новата. Аз например много разчитах на видеата си от упражненията по акушерски грижи, както и на учебниците, но се оказва, че съвременните препоръки, които намирам в интернет и книги много се разминават. Което обяснява и понякога неадекватните съвети по болниците. Завърших университет 2020-та, не е като да кажеш да е било преди 20 години, но информацията от тогава ми е напълно ненужна, като изключим 1-2 видеа за къпане и масаж на бебето.

Общи условия

Активация на акаунт