Седмокласници 2025/2026 - тема IV

• 12 170
  • 457
  •   5
Отговори
# 375
  • София
Никакъв. Само че тогава се учеше до 11 клас в масовото училище, ЕГ имаха нулева езикова година, кандидатстване реално след 8 клас имаше само за техникуми, останалите продължаваха в гимназия по документи. По времето на баба ми пък съвсем различна е била системата, ама има ли смисъл да ги обсъждаме? Към тях не можем да се върнем.

# 376
Аз като чета каква паника се вкара за няколко интегрални задачи и се чудя навремето как сме оцеляли ние - по мое време се влизаше в гимназия с тест по всички предмети + специализиран изпит по БЕЛ или математика, завършвахме си средното образование в 8-ми клас, нямаше 2 етапа на гимназиалното образование (да не говоря, че моята специалност си учеше в 8 клас по същата програма по английски, по която учиха и тези с подготвителните класове + учихме и всички останали предмети, накрая и същия изпит по езика държахме за да можем да завършим, бяхме на модулно обучение с изпити по отделните модули, че и 13-ти клас карахме по собствено желание). Учихме си и през ум не ни минаваше да се оплакваме - знаехме, че за да влезем където сме, е трябвало да положим много усилия и от нас се очаква да продължим да го правим. От моя випуск почти всички се реализираха много добре - станаха хора, научени на труд и че никой за нищо не им е длъжен.
Има една приказка, че тежките времена раждат силни хора. Силните хора раждат лесни времена. Лесните времена раждат слаби хора. Слабите хора раждат трудни времена. С идеята всичко да е лесно и опростено максимално само създаваме слаби хора...

# 377
Защо се разбута нещо работещо? Сериозно питам. Нямам идея кога и какво е наложило промяната. И защо да не можем да се върнем към нещо работещо?

# 378
  • пустинята Гоби
Едно време всяко училище си имаше изпит, което беше досадно в крайна сметка. Аз затова кандидатствах само на едно място, от мързел. Не знам къде щях да ида, ако не ме бяха приели, че 7 клас бях в същото училище.

# 379
Многократни бяха изказванията на министъра, че задачите от природни науки ще са лесни и прости. Няма как да знаем доколко щяха да са такива, но самият факт, че учители са си прехвърляли топката и не смеят да поемат отговорност да обучават по модел, който е нов за тях (в предни коментари го прочетох) говори или за незаинтересованост (не мисля, но е възможно), или за непреодолими неясноти. Още миналата година стана дума в нашите теми за този тип изпити (не помня по какъв повод) и още тогава ми проблесна, че ако се стигне до такъв модел, дали ще има достатъчно подготвени специалисти, които да съставят задачите. Зная, че звучи абсурдно. Само че едно неясно условие по математика не оправдава съставителя, който не бил лингвист. Та така и с интегралните. На мен и на моето дете ни е безразлично какъв ще е форматът, но частният случай не е важен. Присъединявам се и към въпроса на stella с уговорката, че старото положение може и да не се връща, но нов/и изпит/и или балообразуване с приоритет на съществуващи изпити извън НВО няма да спъне никого. Напротив - натоварването за нежелаещите да кандидатстват в гимназии извън обхвата на тези с трудните изпити би било по-малко. Това, разбира се, без усложнено НВО, защото пък тогава "долният диапазон" би бил покъртителен. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 380
  • shumen
Едно време имаше изпити във всяко училище.Не ми бяха толкова трудни на мен.
При моя утре ударно контролни се започва.Още първия час по Химия ще правят.

# 381
Да се отбележа и аз в темата.Преди две години минах през тази емоция и го раздавах много спокойно, че съм "стрелян заек", но с тия "изненадки" от МОН и с напредването на времето започвам да сънувам таблици и номера на училища 😂.
Дали някъде се качва информация с дни на отворени врати на училищата в София?

# 382
Да се отбележа и аз в темата.Преди две години минах през тази емоция и го раздавах много спокойно, че съм "стрелян заек", но с тия "изненадки" от МОН и с напредването на времето започвам да сънувам таблици и номера на училища 😂.
Дали някъде се качва информация с дни на отворени врати на училищата в София?

Не, всяко училище решава, дали има ден на отворените врати. Обикновено ги обявяват март, април. И повечето училища реално нямат.
Аз лично, за училищата, към които сме се ориентирали, мисля да се обадя април месец (разбрах, че тогава излиза план приемът) и да питам за ден на отворените врати, а ако нямат, директно да си задам въпросите.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 09:24 от mimi 1234

# 383
Аз също ги следя в сайтовете и фейсбук на училищата,но реших,че някъде може да се качва обобщена информария и да съм пропуснала. С големия твърде късно се усетих за въможността за отворени врати и успяхме да отидем на 2. Заради крайно непредсказуемите резултати от матурите ми се иска да разгледаме повече възможности.Личният контакт и впечатления  нямат общо със "сухи" справочници.

# 384
За отворени врати може да се използва деня на изборите. Преди две години така обиколихме 7-8 училища в София с каката. Във всички, които ни интересуваха, имаше секции. Тази обиколка й повлия и на желанието, така че имаше смисъл.
Доста зает е наборът - олимпиади, класни, контролни. Гледам, че Междучасие са обявили дати за ПИ в края на месеца, но се чудя дали да не пропусне. СМГ учители пък са обявили дата за мат, 15.2, но има бележка, че ще записват, след като излезе информация за формата. В нашия частен случай също ми е все едно какви ще са задачите, но предпочитам да останат със свободен отговор.

# 385
Минах вече и аз през седмокласните емоции преди 3 години, сега предстои за втори път. Този път съм доста по-лежерна, но не се записвам да ви следя.

# 386
  • shumen
Добре дошли на новите мами.
Ура,по МАТ им е проверил задачите,които им даде и се е преборил за 5 моя.По Физика и Химия са правили контролни днес и ще чакаме резултати.
По Английски каза,че Петък ще правят,но моя е болен от тази вечер и сигурно ще го прави сам после.С ларингит е.Кашля буквално на всяка минутка и гласа му изчезна.

# 387
  • До морето
Ние от утре сме в грипна ваканция и онлайн обучение. Добре, че вчера мина класното по математика. Олимпиадите също ги разместват. Отделно пробни изпити, отделно състезание по английски. Къса му идва седмицата на седмокласника, а дори не ходи на уроци.

Иначе по БЕЛ на класното има 6. Не съм го видяла още, но чак почвам да се притеснявам да не би пък много лесни неща да им дава госпожата в училище.
По мое време се кандидатстваше с 2 изпита по БЕЛ и математика + общообразователен тест. Абсолютно излишно упражнение. То май и само няколко години беше тоя формат. И без това са супер натоварени седмокласниците, само им трябва да зубрят и материала по всички предмети.

Един хубав изпит по математика, който да покаже базови знания + логика и разсъждение и едно есе по български в отговор на даден въпрос, в което да покажат, че могат да създадат смислен текст. Да изразят мнението си и да го защитян с аргументи. Не да ги карат да разказват какво искал да каже авторът. В цял свят есето е установен формат за изпит и те питат какво мислиш ти, само нас ни питат какво мисли някой друг.

# 388
  • пустинята Гоби
Аз от миналата година се бях притеснила седмокласника да не е болен (от варицела, че брат му беше контактен) и да пропусне олимпиадата по предмета, с който ще кандидатства, накрая се оказа, че даже датата не съм разбрала и сложните ми изчисления за инкубационния период бяха излишни и неточни. Мина олимпиадата, не е много доволен моят син, но е подготвен, та чакаме резултати.

# 389
Един хубав изпит по математика, който да покаже базови знания + логика и разсъждение и едно есе по български в отговор на даден въпрос, в което да покажат, че могат да създадат смислен текст. Да изразят мнението си и да го защитян с аргументи. Не да ги карат да разказват какво искал да каже авторът. В цял свят есето е установен формат за изпит и те питат какво мислиш ти, само нас ни питат какво мисли някой друг.

За есето съм съгласна, в АК това пишат. Но за математиката не съм, защото това, което предлагаш става за матура, не за състезателен изпит. С тези базови знания няма да може да се получи класиране (тоест добро разслояване) в горните нива. А и проверителите ще отнемат точки за глупости само и само да не са всички с шестици.

Общи условия

Активация на акаунт