Счетоводител в нужда се познава 24

• 3 836
  • 98
  •   1
Отговори
  • София
Добре дошли в двадесет и четвъртата ни тема.

Ето и линк към предишните теми, слагам в скрит текст, че са доста вече:

Полезни линкове:

К&К инфо

ОДИТ. инфо

Lex.bg Българският правен портал

Tita.bg он-лайн списание за данъци

Нека уважим и сайта на НАП, който въпреки проблемите аз ползвам често и съм много доволна,слагам линк за новия портал:

Национална агенция за приходите

Качвам и сайта на Министерство на Финансите, където също намирам полезна информация:

Министерство на Финансите

Добавям и сайта на НОИ:

НОИ

Също така допълвам и сайта на Агенция по вписванията - Търговски регистър:

Търговски Регистър

По предложение на Бо_ :

ЗБУТ. Безопасност и здраве при работа

Ако имате идеи за още линкове с полезна информация, давайте да ги слагам.

Добавено по предложение  на  Белла  Донна  :

http://trox-bg.com/

Ето и линк за новият закон за счетоводството:

Новият закон за счетоводството

Добавям и сайта на Писар, с удобни макети на документи и други полезни неща:

Писар

# 1
  • Пловдив
Момичета, при назначаване и след въвеждане на ел.трудови книжки каква справка изисквате от служителя? Да си вади от НАП или с ПИК сам да рови и предостави?
И ако Да, то коя е разбитата по години, мес.и дни или фигурира само кога е сключен договора и кога е прекратен?

# 2
  • София
Изисквам да ми донесе подробна разпечатка от профила му с ПИК или да ми подпише декларация, че не ми е предоставил никакви данни, съответно не начислявам клас.

# 3
  • Пловдив
Изисквам да ми донесе подробна разпечатка от профила му с ПИК или да ми подпише декларация, че не ми е предоставил никакви данни, съответно не начислявам клас.
от НАП е само по тр.договори, нали?
Детайлната е в НОИ...или.  ?

# 4
  • София
С ПИК в сайта на НАП,справки,ЕЕТЗ и си подава заявка.До два дни ще върнат имейл,с целият трудов стаж който е деклариран.
В НОИ ( по спомен) търсиш електронно трудово досие и там вече справка за стаж. За данни преди 01.06.25 приемаш данните и от хартиената трудова книжка.

# 5
  • Sofia
Здравейте. Предстои ми регистрация на ЕООД за консултантски ИТ услуги към една фирма регистрирана в Гибралтар. Доколкото разбирам с излизане от ИС на Англия ти също не са в ЕС вече. В този случай при издаване на фактура към тях или към фирма в Англия не е задължителна да правя първоначална регистрация по ДДС по член 97а?

# 6
  • София
Да, при продажби към 3-ти страни регистрация по чл.97а от ЗДДС не се изисква.

# 7
  • София
Здравейте! Може ли някой да ми подскаже къде точно в сайта на НАП е нужно за да вляза (с КЕП съм), за да попълня и подам онлайн декларация ОКД 5  (за прекратяване на дейност и осигуряване)
Понеже по адрес обслужващия офис и фирмата ми се водя в друг град и вероятно само там мога да я подам лично в офис, затова искам онлайн.
Но вече 1 час ровя по всички изброении секции в раздел ,,услуги" в НАП и само тази декларация не намирам.. питах дори и AI  следвах стъпките и пак не стигам до нищо. Пробвах с писане на ключови думи в търсачката - ОКд- 5 , Регистрация / Прекратяване,  Осигуряване  и пак нищо.... Видях само тази за прекратяване на трудовоправни отошения.
Не мога да повярвам,че е толкова трудно да го направят на някакво видно леснодостъпно място...все пак е някаква основна декларация.  Или аз не я виждам или наистана добре са се постарали, не знам... Ако някой може да ме насочи ще съм благодарна.

# 8
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Може ли някой да ми подскаже къде точно в сайта на НАП е нужно за да вляза (с КЕП съм), за да попълня и подам онлайн декларация ОКД 5  (за прекратяване на дейност и осигуряване)
Понеже по адрес обслужващия офис и фирмата ми се водя в друг град и вероятно само там мога да я подам лично в офис, затова искам онлайн.
Но вече 1 час ровя по всички изброении секции в раздел ,,услуги" в НАП и само тази декларация не намирам.. питах дори и AI  следвах стъпките и пак не стигам до нищо. Пробвах с писане на ключови думи в търсачката - ОКД 5 , Осигуряване / Прекратяване  и пак нищо.... Видях само тази за прекратяване на трудовоправни отошения.
Не мога да повярвам,че се оказва толкова трудно да го направят на някакво видно леснодостъпно място...все пак е някаква основна декларация.  Или аз не я виждам или наистана добре са се постарали, не знам... Ако някой може да ме насочи ще съм благодарна.

Електронният подпис личен на физическото лице ли е?

Иначе в електронните услуги на НАП - секция "Осигуряване и трудови договори" - Приемане на декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице.

Става само с ПИК на НАП или личен ел. подпис на лицето.

# 9
  • София
Здравейте! Може ли някой да ми подскаже къде точно в сайта на НАП е нужно за да вляза (с КЕП съм), за да попълня и подам онлайн декларация ОКД 5  (за прекратяване на дейност и осигуряване)
Но вече 1 час ровя по всички изброении секции в раздел ,,услуги" в НАП и само тази декларация не намирам.. питах дори и AI  следвах стъпките и пак не стигам до нищо. Пробвах с писане на ключови думи в търсачката - ОКД 5 , Осигуряване / Прекратяване  и пак нищо.... Видях само тази за прекратяване на трудовоправни отошения.
Не мога да повярвам,че се оказва толкова трудно да го направят на някакво видно леснодостъпно място...все пак е някаква основна декларация.  Или аз не я виждам или наистана добре са се постарали, не знам... Ако някой може да ме насочи ще съм благодарна.

Електронният подпис личен на физическото лице ли е?

Иначе в електронните услуги на НАП - секция "Осигуряване и трудови договори" - Приемане на декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице.

Става само с ПИК на НАП или личен ел. подпис на лицето.

Точно тук се ровя в ,,Осигуряване и трудови договори" и никъде не присъства тази декларация. Има само подаване  декларация образец N1 , N6,   N3,  и прекратяване на трудов договор /промяна на работодател...

Доколкото знам електронния ми подпис е личен, на физ. лице, не фирмен. В Договора е на мое име, никъде не фигурират данните на фирмата.

Може би трябва да пробвам с ПИК .

Редакция:
Намерех го с ПИК и по ЕГН.
Благодаря,че се отзовахте!

Последна редакция: пт, 29 май 2026, 12:36 от LoLo30

# 10
Привет. Имам едни 6 месеца на платена трудова борса, които не са ми нанесени в трудовата книжка и съответно не ми се признават за осигурителен стаж. За периода януари - юли 1997 година са. В бюрото по труда казват, че отдавна са предали архивите за 1997 година и ме пращат към НОИ. С НОИ си разменихме три имейла и с последния ме връщат към бюрото по труда - да си търся от там стажа. Към кого да се обърна - Държавен архив или....?

# 11
Здравейте!Работя в магазин и ме осигуряват на минимална заплата като продавач-консултант.Имам хубаво място, на което искам да сложа 1,2 вендинг машини.Разбрах,че трябва да си отворя фирма на мое име.Може ли да ми кажете каква осигуровка трябва да плащам?

# 12
  • Пловдив
Момичета, за граждански договор кой доход се взима?  Основна или брутната сума? Брутна, нали?

# 13
  • София
По принцип винаги брутен доход, но за какво го взимаш?

# 14
  • Пловдив
По принцип винаги брутен доход, но за какво го взимаш?
ами взимам от основния ТД за да направя ГД.

Общи условия

Активация на акаунт