Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 16 640
  • 344
  •   1
Отговори
# 330
  • Бургас
Мда, точно "доказателство как не се прави".
Ако такива хора се консултират със специалисти, преди да взимат такива важни решения, животът им щеше да е много по-лесен.

# 331
Хайде, дойде времето любителите на колективните инвестиции в имоти да преминат от теорията в практиката като станат съсобственици на апартамент с тълпата - https://www.capital.bg/moiat_capital/investments/2026/07/09/4930 … vesticii_v_imoti/

Досега само четяхме как било в развитите страни и оплаквания, че в България било иначе, ето възможност за желаещите да бъдат инвеститори като в другите страни.

Следващата анкета може да бъде за нагласите на нашата висока аудитория към краудфъндинга.

# 332
  • София
Не стават. Само 2 лицензирани платформи, недобре избрани и оценени имоти и накрая затваряш за няколко години едни пари при около 7% доходност... за наемодатели става, тяхната е по-малко...

# 333
Е ако от наем се вади годишно 3-4% от вложеното, а от кредитиране на имоти (ипотека) - 2.5%, то как с този краудфъндинг постигат 7% годишно, че и след таксите на организатора на схемата?
А, сега прочетох,че тази доходност била "очаквана". Ясно.

# 334
  • София
Конкретно в този случай ще я постигнат, защото имат дългосрочни договори.
Но не там е проблема...

# 335
Добре, ако сега се вложат 200к в двустаен (даже не знам ще стигнат ли с разноските по сделката и довършването във вид за отдаване) и носи 600 евро (с някой и друг празен месец) това прави към 3.5% годишна доходност
Ако ли пък финансираш с кредит (ипотека) там е 2.5%-3% ГПР така че и с левъридж не можеш много да вдигнеш доходността.
Обясни ми какъв е тоя финансов инженеринг, че да ги докараш до 7% за трети лица и да остане нещо и за теб, ако си организатора на схемата?

Дани може и да прави повече, ама ето с какво се занимава:
Има плащащи, които са мърлячи, или бавят, отлагат, кофти комуникация, щети, проблеми.
Аз преди 2г точно от супер точно плащаща италианка с психически отклонения, ринах и чистих 3 дена, ходих до полицията, щото имаше мистериозен мейл, че изчезнала, влизахме със свидетели и протокол, имаше остатъци от магии из целия апартамент, свалени пердета, хартии по прозорците, барикади от боклуци високи 2 метра и тн и тн и тн.

Освен това се занимава да търси из кърищата изгодни нови строежи, после да ги преустройва, приобщава тераси, че да вдигне квадратурата... Като се развали пералнята не купува нова, а обикаля да ремонтира старата.
За 1 имот как да е, ама ако имаш 10 такива, то това си е не пасивна инвестиция, а работа на пълен работен ден.
То човек ако се запретне, за десетина години може да изучи хубава професия и да напредне в нея така че пак да вади на пълен работен ден кажи-речи колкото наема от 10 гарсониери, без да трябва да влага капитала за тях.

# 336
  • София
Аа, не давам публично отговори. Вече и аз правя индивидуални консултации  Grinning
Сега сериозно - с набраните пари купуват готова бизнес сграда, която вече е наета и се отдава на различни фирми. Затова може да се сметне доходността в рамките на тези 4 години... очаквани...
Ако е набирателна оферта за нова сграда, доходността е по-голяма, съответно и риска...

# 337
Гледах един от тези господа в някой имотен подкаст, но не помня кой. Стана ми интересно и се разрових в интернет за въпросния господин и какво виждат очите ми - сериен предприемач, занимава се с имотен краудфънд, изкуствен интелект и за капак казина. Ми той български Елън Мъск, бря. Аз на такъв човек е бих доверил парите си. Първо защото всезнайковците/всеможещите нищо не знаят/могат, второ защото риск апетита му ми идва в повече. По-скоро бих си дал парите на дани1 и бих спал спокойно.
За краудфъндинга какво да кажа - надува балони, финанциализира имотите, точи такси от балъците, силно НЕликвиден. То се видя как почнаха да гърмят на запад разни такива. Скоро писах за два подобни случая. Ето ви интересна новина за така обичания мултифемили риъл естейт  https://www.youtube.com/watch?v=4Ay2jt_CwBY

В краен случай бих си дал парите на болгар капитал https://www.facebook.com/reel/1413030277313305?locale=bg_BG

# 338
И как се разбира дали е нова жилищна или стара офис сграда? Аз имам предчувствие за офис сградите, че ще останат няколко, или няколко десетина с висок наем и рейтинг. А останалите няма да са ОК за инвестиция.? И то не много далечно във времето според мен.

# 339
  • София
И как се разбира дали е нова жилищна или стара офис сграда? Аз имам предчувствие за офис сградите, че ще останат няколко, или няколко десетина с висок наем и рейтинг. А останалите няма да са ОК за инвестиция.? И то не много далечно във времето според мен.
Ето че наемодателите проявяват интерес, 7% е двойно на 3,5%  Grinning
Трябва да направя курс по въпроса, явно има хляб в това, докато в имотите се вижда падащата парабола (ето и в момента на писане се потвърждава по-горе..).

# 340
"Сега е време да се правят алчни оферти ако се купуват имоти"
https://www.youtube.com/watch?v=Z82hBgXUpdA

# 341
Аз не проявявам интерес:-)
Моето мнение е, че на вълка вратът му е дебел, защото си върши работата сам Simple Smile
Просто попитах. На мен сиииилно ми намирисва това на time share. Не е същото, но е подобна историята. Уж имаш, а на практика - нищо нямаш. И също не е като да си купиш акции на Кока кола, които после да продадеш свободно. Тук си вързан завинаги, с някакви клаузи. Купихме си акции на ...избягаха ми сега от ума как се казваха, но българска компания, която подбира о подкрепя стартъпи. Продадохме ги със загуба, за да се отървем.
А в "блока на смелите" както му викате, и четирите апартамента продадохме с поне 50 процента отгоре. Така че, аз нямам никакво съмнение:) дори най-компромисната тухла мине по-желана от компромисни акции Simple Smile

# 342
"Сега е време да се правят алчни оферти ако се купуват имоти"
https://www.youtube.com/watch?v=Z82hBgXUpdA
За първи път чувам брокер да говори за спад на цените!

# 343
С това огромно предлагане на жилища и с почти по 2-3 бройки на калпак натам са тръгнали нещата.

# 344
Явно е предполагала, че бг акциите са толкова сигурни колкото бг имотите.

Общи условия

Активация на акаунт