Целта ми е да покажа, че не само се пече, но и много по-лесно и бързо, и много по-вкусно. Знам го от опит- не една година ползвах хлебопечка преди да "прозрея", че това е ненужна техника, която не само че не облегчава работата, но я усложнява.
Нека изброя недостатъците на хлебопечката според мен за да ги сравним с моя метод.
1- Необходимост от много прецизно измерване на всеки продукт. Това се налага поради факта, че купата си има размери и не може да си позволиш по-голямо количество. В противен случай, рискуваш сместта да ти се лепне за прозорчето и от хляба да стане мазало.
2- Необходимост от прецизна дозировка на течността. Т.к. течността се слага в самото начало, почти няма възможност за прецизиране на око. Т.е. длъжен си да следваш дадена рецепта в най-прецизна дозировка. Винаги съществува риска на по-течно или по-сухо тесто в зависимост от брашното и независимо от това какво количество ти е дадено по рецепта. А от мокро тесто, всички знаем, в хлебопечката хляб не става. Не се опича както трябва, бухва прекалено, лепва се за стъклото.
3- Невъзможност да бъде контролиран процеса на втасване. Всяка мая е различна. Една действа по-силно и по-бързо, друга е по-бавна. Хлебопечката е програмирана за определено време на втасване и ако маята се окаже по-бърза и силна, тичай да гониш тестото- омазало се е из цялата печка. А как се чисти, ние си знаем. Прекалено бухнало тесто не се опича както трябва и хлябът стои глетав.
4- Шумна. Машината върти прекалено дълго тестото, дори в процеса на втасване. Прец цялото това време шуми.
Перката на хлебопечката е по-малка от перка на миксер и доста по-малко ефикасна.
И така...ако успяваме да получим нормален хляб с хлебопечката, с цената на доста ядове докато си свикнем с дозировки, с мая, с течност...и в крайна сметка докато се примирим да ни шуми на главата. И защо? Мерси за такива ядове, предпочетох да купувам готов докато ми мине на акъл (и аз като някои бавно загрявам), че печенето на хляб е елементарно с използване на по-ефикасна техника и по нормалния начин. Миксера прави страхотно тесто без да докосвам брашното. Не знам какво е проблем да се направи козунак (колко народ се страхуват да се захванат въобще). Във фурната всичко прекрасно втасва и още по-прекрасно се опича. Няма глетавост, няма разтичане на тесто и омазване. Целият процес е абсолютно контролируем. Тестото си замесваме на око като ти дойте музата без да се притесняваш за нищо. Дали по-малък или по-голям хляб ще опечеш, не е от значение- във всички случай няма да му се вълнуваш че поради количеството може да имаш проблем.
Цялото участие в процеса на приготвяне на хляба е за 3-4 минути, шумът на миксера също толкова. От там нататък- осигурен покой и тишина.
Тук ще попитам... кое е облегчението в процеса на приготвяне от хлебопечката и за какво аджеба тогава е нужна ако само създава излишни проблеми?
И така...приготвяне на хляба в картинки:
1- Събиране на продуктите в купата на миксера. Всичко на око. Брашно- около 1/3 купа, няколко купчинки от пшенични и овесени трици+ленено семе. 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. суха мая (силна и бърза). Малко маргарин и зехтин. Това е. В зависимост от това доколко са ви под ръка продуктите- работа за 1 минута.
2- Смесване с течност. Стоплила съм в каничка около 1/2 л. вода и в процеса на бъркане от миксера наливам полека докато получа нужната консистенция на тестото. То става хубаво и гладко на топка. Абсолютно контролируем на око процес.
3- Оставяме миксера да помеси тестото на бързи обороти около 2-3 мин.. Перката е голяма и меси прекрасно, а с бързите обороти удря тестената топка в стените на чашата и го омесва прекрасно.
4- И получихме хубава измесена тестена топка.
Целият процес до тук с наше участие е не повече от 3-4 минути.
5- Сега сваляме купата от миксера и я пъхаме във фурната включена на най-ниски градуси. След час и половина имаме пълна купа със супер-бухнало тесто.
6- Наливаме олио върху силиконовата подложка и изливаме тестото. Оформяме го хубаво като хляб като овалваме хубаво в мазнината и правим надрези.
Слагаме обратно в топлата фурна за 5 минутки, след което увеличаваме на 180 гр. и печем до готовност.
Това е. Имаме прекрасен, истински, вкусен и полезен хляб. БЪРЗО. ЕЛЕМЕНТАРНО, ЛЕСНО!
Ако някой ми докаже, че има по-облегчена процедура от тази, ще му стисна ръка. Хлебопечката е супер-остаряла неефикасна техника, за хора, които си търсят проблеми. Това е моето мнение потвърдено от опит.