Как пека хляб без хлебопечка

  • 9 244
  • 110
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 380
Реших да открия тази тема, защото забелязвам у по-младите някакво увлечение по безполезна техника. Имам чувството, че повечето хора смятат, че без йогуртница кисело мляко не се прави и без хлебопечка, хляб не се пече.

Целта ми е да покажа, че не само се пече, но и много по-лесно и бързо, и много по-вкусно. Знам го от опит- не една година ползвах хлебопечка преди да "прозрея", че това е ненужна техника, която не само че не облегчава работата, но я усложнява.

Нека изброя недостатъците на хлебопечката според мен за да ги сравним с моя метод.

1- Необходимост от много прецизно измерване на всеки продукт.  Това се налага поради факта, че купата си има размери и не може да си позволиш по-голямо количество. В противен случай, рискуваш сместта да ти се лепне за прозорчето и от хляба да стане мазало.

2- Необходимост от прецизна дозировка на течността. Т.к. течността се слага в самото начало, почти няма възможност за прецизиране на око. Т.е. длъжен си да следваш дадена рецепта в най-прецизна дозировка. Винаги съществува риска на по-течно или по-сухо тесто в зависимост от брашното и независимо от това какво количество ти е дадено по рецепта. А от мокро тесто, всички знаем, в хлебопечката хляб не става. Не се опича както трябва, бухва прекалено, лепва се за стъклото.

3- Невъзможност да бъде контролиран процеса на втасване. Всяка мая е различна. Една действа по-силно и по-бързо, друга е по-бавна. Хлебопечката е програмирана за определено време на втасване и ако маята се окаже по-бърза и силна, тичай да гониш тестото- омазало се е из цялата печка. А как се чисти, ние си знаем. Laughing Прекалено бухнало тесто не се опича както трябва и хлябът стои глетав.

4- Шумна. Машината върти прекалено дълго тестото, дори в процеса на втасване. Прец цялото това време шуми.
Перката на хлебопечката е по-малка от перка на миксер и доста по-малко ефикасна.

И така...ако успяваме да получим нормален хляб с хлебопечката, с цената на доста ядове докато си свикнем с дозировки, с мая, с течност...и в крайна сметка докато се примирим да ни шуми на главата. И защо? Мерси за такива ядове, предпочетох да купувам готов докато ми мине на акъл (и аз като някои бавно загрявам), че печенето на хляб е елементарно с използване на по-ефикасна техника и по нормалния начин. Миксера прави страхотно тесто без да докосвам брашното. Не знам какво е проблем да се направи козунак (колко народ се страхуват да се захванат въобще). Във фурната всичко прекрасно втасва и още по-прекрасно се опича. Няма глетавост, няма разтичане на тесто и омазване. Целият процес е абсолютно контролируем. Тестото си замесваме на око като ти дойте музата без да се притесняваш за нищо. Дали по-малък или по-голям хляб ще опечеш, не е от значение- във всички случай няма да му се вълнуваш че поради количеството може да имаш проблем.
Цялото участие в процеса на приготвяне на хляба е за 3-4 минути, шумът на миксера също толкова. От там нататък- осигурен покой и тишина.


Тук ще попитам... кое е облегчението в процеса на приготвяне от хлебопечката и за какво аджеба тогава е нужна ако само създава излишни проблеми?

И така...приготвяне на хляба в картинки:

1- Събиране на продуктите в купата на миксера. Всичко на око. Брашно- около 1/3 купа, няколко купчинки от пшенични и овесени трици+ленено семе. 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. суха мая (силна и бърза). Малко маргарин и зехтин. Това е. В зависимост от това доколко са ви под ръка продуктите- работа за 1 минута.



2- Смесване с течност. Стоплила съм в каничка около 1/2 л. вода и в процеса на бъркане от миксера наливам полека докато получа нужната консистенция на тестото. То става хубаво и гладко на топка. Абсолютно контролируем на око процес.



3- Оставяме миксера да помеси тестото на бързи обороти около 2-3 мин.. Перката е голяма и меси прекрасно, а с бързите обороти удря тестената топка в стените на чашата и го омесва прекрасно.



4- И получихме хубава измесена тестена топка.



Целият процес до тук с наше участие е не повече от 3-4 минути.

5- Сега сваляме купата от миксера и я пъхаме във фурната включена на най-ниски градуси. След час и половина имаме пълна купа със супер-бухнало тесто.



6- Наливаме олио върху силиконовата подложка и изливаме тестото. Оформяме го хубаво като хляб като овалваме хубаво в мазнината и правим надрези.



Слагаме обратно в топлата фурна за 5 минутки, след което увеличаваме на 180 гр. и печем до готовност.




Това е. Имаме прекрасен, истински, вкусен и полезен хляб. БЪРЗО. ЕЛЕМЕНТАРНО, ЛЕСНО!

Ако някой ми докаже, че има по-облегчена процедура от тази, ще му стисна ръка. Хлебопечката е супер-остаряла неефикасна техника, за хора, които си търсят проблеми. Wink Това е моето мнение потвърдено от опит.






# 1
  • Мнения: 3 830
Xenia, ти ме разби! smile3501

Похвално! Браво!  bouquet
Благодаря за инфото!  bouquet

# 2
  • Мнения: 3 621
xenia  ти опече цял хляб за да докажеш че машината е излишна ли ...
моето мнение по въпроса е че всеки сам си решава какви кухненски уреди да използва , и баба ми е прала дрехите в дървено корито , и са се изпирали много добре, ама аз предпочитам да завъртя копчето на пералнята

# 3
  • Мнения: 4 380
xenia  ти опече цял хляб за да докажеш че машината е излишна ли ...
моето мнение по въпроса е че всеки сам си решава какви кухненски уреди да използва , и баба ми е прала дрехите в дървено корито , и са се изпирали много добре, ама аз предпочитам да завъртя копчето на пералнята

Хляб пека почти всеки ден. Аз купешки хляб не ям. Този път снимах процеса за да ви покажа, че е много по-лесно. Няма място за сравнение с баба или ако става дума за баба, точно хлебопечката е "бабата". Wink Мисля че го показах и разказах ясно защо.

# 4
  • Мнения: 1 216

Аз рядко пека в машината за хляб, обикновено, когато нямам време да се занимавам да вадя, оформям, чакам да втаса, пека, следя и т.н. Безспорно е удобство, всичко да става на едно място- да сипеш продуктите и да не го мислиш повече. Честно казано, проблемите, които е описала ксения, не съм имала, сипвам на око и пак става всичко, НО
предпочитам да пека във фурната, така ми харесва повече.
Аз нямам миксер на стойка / в случая, това за мен е ненужна и скъпа вещ/ и използвам машината най-вече за месене, мисля, че е незаменима.

# 5
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Ксения , не съм на твоето мнение , защото нямам такъв миксер . Моят не може да меси .
Имам хлебопечка , меси вместо мен , втасва го и нататък както си преценя .
Много съм доволна , семейството също .
Преди месех на ръка . В купонните години сама съм си месила хляб .
Ако имах твоя уред можеше и да те подкрепя , но сега се въздържам .

Хлебчето ти е чудесно ! А до колко голямо хлебче ти измесва по този начин , приблизителни грамове ?

# 6
  • Мнения: 4 380
Не съм го мерила в грамове, но ще го премеря. Голям е. Доста по-голям от машинния и малко по-голям от стандартния купешки който се продава в България.

И аз я ползвах някога изключително за месене. Защото с печенето в нея винаги имаше някакви проблеми. Но по едно време взе да ми идва до гуша тракането и. Както и да е, допреди да се появи при мен чудото-миксер (абсолютно чудо е и е една от малкото супер-полезни техники в кухнята), ползвах хлебопечката изключително за месене на тесто (много мразя да меся и въобще си падам по облегчените процедури). В резултат от опита си, мога да кажа на тези които още нямат нито стационарен миксер, нито хлебопечка...Не се "продавайте" на дребно с хлебопечката! Инвестирайте в качествен стационарен миксер, който ще ви реши по-добре и този, и други задачи в кухнята!

ОК, премерих го, излезна точно 1 кг. Wink Но колко голям ще се получи зависи колко брашно и продукти ще използвате. Никога не се впрягам в преценки за дозировките, беше ми писнало с машината. Всичко на око и с волни експерименти.

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 02:01 от xenia

# 7
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
За тези големи американски миксери на стойка , дето се върти бъркалката , а не купата ли говориш ?
Ако е за тях .........изтичат ми очите като гледам филмчета ....
Мечтая си на квадрат за такава професионална техника .
Моята хлебопечка е за 210лв на Мулинекс - за мен това са страшно много пари .
Колко приблизително струва един професион. миксер , предполагам , че много повече ?
Сподели , ако не е тайна ?!

п.п. ееее вече ти завидях ...ти ме разби ...

# 8
  • Мнения: 4 380
Да, точно такъв ми е миксера- Kitchen Aid, ние ги обсъждахме малко мисля в темата за сервиране. newsm78

http://www.kitchencontraptions.com/images/B00006L58I.01._SCLZZZZZZZ_.jpg

Цената му е между 250 и 600 дол. приблизително в зависимост от модела и от къде е купен. Всички части са метални, тежки, изключително издържливи, а моторът- много мощен. 10 скорости и няколко различни перки в комплекта. Плюс възможности за докупуване на допълнителни джаджи като месомелачка и разточване на спагети (тези ги нямам).

Абе...родих се откакто се появи този миксер в кухнята ми, няма рецепта, която да ми се стори сложна. Как съм живяла без него сега се питам... newsm78

# 9
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Ксения , мила , тази вечер няма да спя !!!
Снимката си я запазвам и ще я гледкам докато ми изтекат очетата ...
Всяка твоя дума е пирон забит в душата ми ...
Със здраве да си го ползваш и много хубави неща да сготвите заедно !!!
Отивам да вия срещу мъглата ...тази вечер няма даже и луна .....

# 10
  • Мнения: 4 380
Ксения , мила , тази вечер няма да спя !!!
Снимката си я запазвам и ще я гледкам докато ми изтекат очетата ...
Всяка твоя дума е пирон забит в душата ми ...
Със здраве да си го ползваш и много хубави неща да сготвите заедно !!!
Отивам да вия срещу мъглата ...тази вечер няма даже и луна .....

Недей така, само от една снимка. Mr. Green Всъщност, има къде по-хубави. Аз показах моя-беличък и не най-добрия модел (какво да се прави, мъж го е избирал... Laughing).

http://images.google.ca/images?hl=en&q=Kitchen%20Aid&um= … p;sa=N&tab=wi

Сега си мисля, че след печката и микровълновата, такъв миксер е третия по важност за доброто готвене. Може да се конкурират малко с робота, но въпреки това, на него му давам предимство. Grinning Това е качествен, професионален миксер и си заслужава всяка стотинка.

# 11
  • София
  • Мнения: 1 312
А,  аз сега разбирам, че има такъв миксер,моя е малък и се чудя защо загрява мотора.....Леле колко съм назад с материала..... А тук в България продава ли се или само поръчка? Много искам да се уредя с подобен #Crazy
Хenia, хлебчето ти е чудесно!

# 12
  • Мнения: 25 707
Браво, Ксения, да ти е честит миксерът и дълги години да ти служи!  Grinning

Ама цяла тема да пуснеш за един миксер?  newsm78

# 13
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


   Аз пък не мога да видя снимките Crossing Arms

 xenia , доста ми помогна с тази тема.От много време се чудя дали да купя машина за хляб.Аз обичам да меся, не ме плашат теста за питки и козунак.Може би наистина е по-добре да си меся на ръка Confused

  Ще се радвам, ако мога да видя миксера, от любопитство. Simple Smile

 

# 14
  • Мнения: 4 380
Миксера ли не виждаш, Билянке? Набери Kitchen Aid в гугъла и ще го видиш. Ама ти нямаше ли такъв или те бъркам с някой друг? newsm78

Аз не обичам да меся. newsm78 Мразя лепещи се теста по ръцете ми и освен това съм с маникюр, който все пак трябва да се пази. Laughing Но щеш не щеш, понякога се налага де...Определено някои машинки са ми голяма помощ. И бъдете сигурни, че ксения винаги намира най-лесния и бърз начин. Laughing

Како Сийке, тя темата не беше за миксера. Grinning Аз се хвалих с него още по Коледа бе... Mr. Green
Темата беше продиктувана от наблюдения за страстта към безполезна техника с която хората си пълнят  домовете (темата за уреда за кисело мляко). Хората имат навик да дават много пари за много и различни дребни боклуци вместо за една качествена и по-скъпа вещ. Трябва да открием тема- класация за най-безполезна кухненска техника. В моята класация йогуртница, яйцеварка и хлебопечка са на челните места. Grinning

мм, продава се и в България. Всички добри ресторанти работят с такива миксери. Това е професионална техника.

# 15
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Ксения, виж сега мила, завиждам ти за Китчен-а, обаче тук не всеки може да го има , ценичката му е доста прилична. Ама ако ми подариш един- ще се възползвам от твоята рецепта.
Така, че поради липса на Kitchen Aid (по който въздишам от години), предпочитам хлебопекарната пред алтернатвното ръчно месене. ИНаче аз по-често ползвам само програма тесто- после пека хляба във фурната, повече ми харесва.
С най-добри чувства.  bouquet  Разбирам желанието ти да се похвалиш. Wink

# 16
  • Мнения: 25 707
Ксения, не считаш ли, че хората имат право да харчат парите си за каквото си искат? Или там при вас, в Канада, гледането в чуждото канче е национален спорт както и тук?  newsm78
Какво значение има за теб кой с какво си пълни кухнята? Ти ли даваш парите? Всеки си шета на акъла и джоба.
Хубав ти е миксерът, но аз нямам възможност да се сдобия с такъв. Затова се кефя на хлебопекарната си и съм много щастлива, че мога да осигуря на семейството си истински хляб, а не нещо, което бъка от химия и няма нищо общо с хляба. Машината за мляко няма да си купя, защото не ми трябва. Но ако детето ми беше малко и майчинството ми отиваше за боядисаните млечни кремчета на Данон, бих си купила с удоволствие, за да залъжа промитото от рекламите детско мозъче.
Нямам микровълнова и фритюрник, по принципни съображения. Но пък има хора, за които са много необходими вещи. Как пък да не седна да ги убеждавам, че това са излишни уреди.  Rolling Eyes
 Майка ми не си ползва прахосмукачката често, аз пък мразя да мета. На вкус и цвет...
Хайде да оставим всеки да си живее живота и да си харчи парите със здраве, а?  : Laughing

# 17
  • Мнения: 812
В резултат от опита си, мога да кажа на тези които още нямат нито стационарен миксер, нито хлебопечка...Не се "продавайте" на дребно с хлебопечката!

xenia, браво, чудесен хляб си изпекла. Да ти е честито миксерчето и със здраве да си го ползваш. Можеше обаче в клюкарника да се похвалиш, а не в цяла тема да обясняваш на всички как тези с хлебопекарните са се продали на дребно. Ти впрочем си споменала, че навремето също си се продала на дребно и си ползвала хлебопекарна. Какво стана? Реши да вдигнеш летвата и да обявиш останалите за плебеи? Поздравления за успешната покупка, но  да обявяваш, че доста голяма част от пишещите тук са се продали на дребно е неуместно, неетично и говори за лош вкус. Хвали се колкото си искаш, но не ми давай оценка, моля!

# 18
  • Мнения: 4 380
Темата е малко консултативна. За желаещи да преценят РЕАЛНО достойнства и недостатъци преди да си дават парите за едно или друго. Не назидателна за тези, които вече са си дали. Ако аз стоях пред дилема каква техника да избера за да си облегча работата в кухнята, подобно мнение би ми дошло много добре. Принципно се старая да си правя добре сметката, но въпреки това правя и грешни преценки, за което после съжалявам. Е с тази тема опитвам малко да предпазя такива като мен.
Колкото до приличната му цена, да, скъп е, но ако вземем предвид хлебопечката, не е и с много над нея. За сметка на това е по-добър и мултифункционален.
Но не е в цената въпроса както се вижда, защото виждаме прекрасно как хората хвърлят луди пари за неща които нямат абсолютно никаква практическа стойност (йогуртницата примерно). За да си направиш кисело мляко-лесно, бързо и качествено, няма никаква нужда да си хвърлил предварително 50 лв. на вятъра, защото тази ненужна джаджа не улеснява НИТО ЕДНА част от процеса.

Ще ме накарате другия път да заснема поетапно квасенето на кисело мляко. Laughing

# 19
  • София
  • Мнения: 7 930
Първо благодаря на автора на темата за опита, който е споделила с нас. Хляба, който виждаме на снимката наистина е направен с обич и качествено.

За съжаление обаче, не мога да се съглася с някои изводи, които се правят в мнението.

1. Не е вярно, че не може да се контролира процеса в машината за печене на хляб. Машината дава достатъчно големи възможности, да прекъснете даден процес, да го повторите или пък той да продължи толкова колкото е необходимо. Вярно, е че машината е предназначена за хора, които не биха искали да се занимават с нищо в процеса, а просто оставят машината да свърши цялата работа, но вярно е също така, че онези които имат опит с боравенето с нея имат големи възможности за контролиране на процеса.

2. Машината била много шумна. Нямам представа миксера, който е използван в описания процес колко е безшумен за да направя някакво сравнение, така че този пункт няма да го коментирам.

3. По време на втасването, моята машина не меси тестото, така че явно в случая се визира някакъв друг модел, и съответно и този пункт оставам без коментар.

4. В моята машина втасването и изпичането става перфектно и нямам глетаво тесто. Единственото ограничение е да се съобразя с вместимостта на контейнера, но и в печката пак се съобразяваме с големината на тавата.

Така, че аз приемам тази публикация по-скоро като споделяне на опит за друг вариант да месене (забележете отново с някаква техника) и печене на хляб, който приветствам и затова още един път благодаря на автора на темата, че го е споделила с нас.

дядо хаджия

P.S.: Не разбирам обаче нападките на някои относно предложения начин. Не си спомням в публикацията, автора да ви призовава да си купите точно нейния миксер или пък да възприемете точно нейния начин за приготвяне на хляб. Впрочем липсва само едно - рецептата и се надявам, че ще я прочетем в скоро време.

# 20
  • Мнения: 4 380
Ааа, дядо хаджия, рецептата е дадена. Grinning Ако чакаш обаче точни грамажи, няма да дочакаш скоро. Аз се борех за лесен процес на око, а не за мерене и дозиране, което ми беше писнало с хлебопечката. Mr. Green

Поетапно на забележките.

1- споменах за почти неконтролируем процес. Което ще рече...При водата: месенето става бавно, доливане е възможно ако е нужно, но често си изпуснал нужният вече момент или си долял повече от нужното.
при втасването: на практика трябва да клекнеш до нея за да уловиш нужния момент когато тестото още не е избягало, но се готви. Контейнерът е малък както забелязахме и малко преливане може да е фатално. А новата мая може да е непредсказуема. Така че машина предназначена за хора не желаещи да се занимават с процеса"....това определено е за друга машина. Naughty

2- Миксера не е безшумен. Но шуми 2 минути, а не часове наред. Mr. Green

3. Всички хлебопечки са на еднакъв принцип. Моята Блек анд Декер едва ли принципялно се различава от вашите. Тестото докато втасва има няколко периода на премесване на тестото. Обикновенно се включва изненадващо и стряскащо.

4- Добро опичане без добра и прецизна дозировка и нормално втасване не е възможно. Вече споменах проблемите с прекомерно бухване на тестото, но подобен проблем има и с прекомерно надуване при печене. Това пак води до лепване на печащия се хляб за стъклото. Колкото до големината на тавата...това ме развесели. Grinning По-скоро големината на фурната. Заедно със силиконовата подложка хляба отива върху листа на самата фурна. Няма никакви тави. Wink

# 21
  • Мнения: 812

Не си спомням в публикацията, автора да ви призовава да си купите точно нейния миксер или пък да възприемете точно нейния начин за приготвяне на хляб.


дядо хаджия, не си внимавал...




...Не се "продавайте" на дребно с хлебопечката! Инвестирайте в качествен стационарен миксер, който ще ви реши по-добре и този, и други задачи в кухнята!


# 22
  • Мнения: 422
Бях се замислила за фурна за хляб, но не харесвам уреди с малко приложение. От две години имам робот, нарочно си избрах с голяма купа, за га мога да меся с него. Поради неточно дозиране в началото се налагаше да донамесвам на ръка, но сега нацелих точни дозировки и си правя най-вкусния хляб с разни примеси/ пшеничен зародиш, овесени ядки и др./, става за няколко минути, но не повече от 4. Втасването е във фурната и след това пека. И аз за себе си реших, че хлебопекарна не ми е нужна, още повече, че не всеки ден меся, а и нямам такава голяма кухня, за да побера всички уреди, които има на пазара. Но робота ми е страшно полезна вещ. Не влизам в спорове и не налагам мнениято си, просто споделям как аз процедирам.

# 23
  • София
  • Мнения: 7 930
Ааа, дядо хаджия, рецептата е дадена. Grinning Ако чакаш обаче точни грамажи, няма да дочакаш скоро. Аз се борех за лесен процес на око, а не за мерене и дозиране, което ми беше писнало с хлебопечката. Mr. Green

Поетапно на забележките.

1- споменах за почти неконтролируем процес. Което ще рече...При водата: месенето става бавно, доливане е възможно ако е нужно, но често си изпуснал нужният вече момент или си долял повече от нужното.
при втасването: на практика трябва да клекнеш до нея за да уловиш нужния момент когато тестото още не е избягало, но се готви. Контейнерът е малък както забелязахме и малко преливане може да е фатално. А новата мая може да е непредсказуема. Така че машина предназначена за хора не желаещи да се занимават с процеса"....това определено е за друга машина. Naughty

2- Миксера не е безшумен. Но шуми 2 минути, а не часове наред. Mr. Green

3. Всички хлебопечки са на еднакъв принцип. Моята Блек анд Декер едва ли принципялно се различава от вашите. Тестото докато втасва има няколко периода на премесване на тестото. Обикновенно се включва изненадващо и стряскащо.

4- Добро опичане без добра и прецизна дозировка и нормално втасване не е възможно. Вече споменах проблемите с прекомерно бухване на тестото, но подобен проблем има и с прекомерно надуване при печене. Това пак води до лепване на печащия се хляб за стъклото. Колкото до големината на тавата...това ме развесели. Grinning По-скоро големината на фурната. Заедно със силиконовата подложка хляба отива върху листа на самата фурна. Няма никакви тави. Wink

Права си - сега видях рецептата.
Сега да обменим малко опит (тоест аз да взема малко от твоя).

1. Като как точно при миксера успяваш да уличиш твърдостта на тестото от раз или понякога ти се налага да регулираш я с допълнително течности я с допълнително брашно.

2. Значи дал ще втаса в печката (което правя редовно на около 50 градуса), дали ще втаса в купа покрита с кърпа или пък ще втаса в самата машина е без значение защото и при трите начина пак трябва да се наблюдава поведението на тестото. Няма вариант да не го наблюдаваш.

3. Моята машина ми позволява да ползвам програма само с едно премесване и последващо втасване без бъркане, така че пак повтарям каквато и да е машината е въпрос на опит как да се манипулира с нея.

4. Това за прекомерното бухване май се отнася до това което написах по т. 2. Между другото ти как се бориш с прекомерното бухване на тестото ако не е тайна ?

5. Що се касае там до силиконовите форми не съм ги ползвал нямам намерение и да ги ползвам така, че не коментирам. Виж хартията за печене вече навлезе масово у нас така, че за нея спор няма.

И накрая и двата начина си имат своите предимства и недостатъци, така че нека просто да ги приемем като взаимно допълващи се, а не да ги поставяме в конкуренция. Щото представи си тук се намеси пък моята майка, която веднага ще каже нито миксер нито машина, хляба си иска своето уважение и трябва да се меси само на ръка (а тя майка ми де, не подлежи на никакви увещания и уговорки, когато се касае за традициите в българската кухня).

В къщи сме голямо семейство и машината за хляб ми дойде като някакво спасение в борбата кое първо да се сложи в печката. Днес например печката е заета цял ден и жена ми каза въобще да не поглеждам към нея, пък точно на празника, когато ще се съберем цялото семейство ми се искаше да предложа домашен хляб - затова господин Мулинекс ще се погрижи естествено с моя помощ.

дядо хаджия

# 24
  • Мнения: 899
На мен лично и миксера ми се струва излишно заемане на място. Купувала съм през годините много уреди, единствените, които ползвам редовно са микровълновата и малък блендер, с миксер и пасатор. Обичам да меся на ръка, а и тъй като не ядем хляб често, не ми се налага да го правя особено редовно.

Та, от моята гледна точка и този скъп миксер е безсмислена вещ, която бих подмятала. Така че, всеки си има разбирания, но ми се струва гадно да пускаш тема, провокирана от уреда за кисело мляко, който ТИ лично не би ползвала. И обидно за хората, които сами си решават какво да купят и как да го употребяват.

# 25
  • Мнения: 11 747
насмалко да изтърва купона  Mr. Green  запис

# 26
  • Мнения: 6 028
Имам въпрос по темата....
xenia може и на ръка да се замеси хляба нали?
питам, защото не ми се четеше цялата тема, като знам, че ще е пълна с упреквания спрямо теб. Ако може да ми отговориш, без да чета Излишни коментари.

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 11:49 от L 0 V E

# 27
  • Мнения: 6 243
запис
много полезна тема  Mr. Green

# 28
  • София
  • Мнения: 7 930
питам, защото не ми се четеше цялата тема, като знам, че ще е пълна с упреквания спрямо теб.

Няма такова нещо, просто обсъждаме на чаша червено вино проблемите около съвременното домашно хлебопроизводство smile3521
Иначе всичко може да се меси и на ръка.

# 29
  • ВАРНА
  • Мнения: 83
            Аз пък не можах да се убедя, че хлебопекарната ми е глупава и ненужна покупка. На мен пък си ми харесва повече от миксер, пък бил той и професионален, защото:
 
1. Едни пари така и така се дават - и миксера не е евтиничък.
2. Трябва да търся в кухнята място и за миксер. Хлебопекарната ми е на балкона до скарата.
3. Миксера шуми доста, трябва да стоиш до него да гледаш, да доливаш....
4. Да мия купа от миксер и тестени бъркалки....  newsm78
5. Готовото тесто се вади от купата, оформя се с намаслени ръце... пак се цапаш
6. Докато тестото втасва и се пече хляба, фурната е заета. Пък аз се опитвам да извърша всички кухненски дейности в един момент, защото точно тогава ми е дошла музата или пък съм викнала неволята  Grinning
      Това са ми основните доводи, поради които не бих сменила хлебопекарната си с миксер. Може би ако не ходех на работа, ако имах желание да прекарвам повече време в кухнята... Като се прибера и видя, че няма хляб, предпочитам да поставя всички продукти в машината, не ми е кой знае колко сложно да измеря 400 мл течност и пет чаши брашно... Бързата ми програма е час и двадесет минути, подготовката да ми отнеме още три, докато приготвя нещо за хапване, да се чуя с някоя приятелка, да погледам телевизия или пък просто да полежа... и хляба е готов. Май ще продължа да живея и без миксер

# 30
  • Мнения: 6 029
600 долара за миксер? Срещу 80 лв. за машина за хляб?
Ксения, моля те.
За около седмица се научих точно какво, колко и на коя програма да сложа, за да се получи обикновен бял хляб. И така, вечер слагам нещата, използвам функция отложен старт, и сутринта цялата ми къща мирише на прекрасен хляб. И ако това не е мързелива работа  Laughing

Миксер нямам. И не ми трябва.

# 31
  • Мнения: 147
     За мен темата е полезна и благодаря на Ксения за споделения опит. Добре е да се прочете и различна гледна точка. А какво ще предпочета да имам в моята кухня, аз ще реша сама. Според мен няма място за спор. Авторката просто е написала своето мнение на базата на личния си опит. Не е нужно да се съгласяваме или да се противопоставяме. Всеки използва в кухнята си уреди, които сам прецени, че са му нужни.  bouquet

# 32
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Що не свиркате, че е весело, бре hahaha!

Въх, отказахте ме от машинката, да знаете...щото с две деца, мъж, вечно гладен като уличен пес, и цялата къща на главата ми ще взема да я изхвърля, да се самобичувам, да си навра главата в пясъка дето съм си дала парите за ненужна покупка и... да запретна ръкави като баба ми, Бог да я прости.

Е, ако някой незнаен далечен братовчед ми остави в наследство голяма сума канадски доларчета може и такъв миксер да си взема. Ама и нова къща, с повечко място за него Wink.

Дядо Хаджия, казвала ли съм ти, че ме кефиш Peace!

# 33
  • София
  • Мнения: 7 930
Що не свиркате, че е весело, бре hahaha!

Въх, отказахте ме от машинката, да знаете...щото с две деца, мъж, вечно гладен като уличен пес, и цялата къща на главата ми ще взема да я изхвърля, да се самобичувам, да си навра главата в пясъка дето съм си дала парите за ненужна покупка и... да запретна ръкави като баба ми, Бог да я прости.

Е, ако някой незнаен далечен братовчед ми остави в наследство голяма сума канадски доларчета може и такъв миксер да си взема. Ама и нова къща, с повечко място за него Wink.

Дядо Хаджия, казвала ли съм ти, че ме кефиш Peace!


Ми ние с жената чакахме чакахме там я лели я вуйчовци да оставят нещо, ама накрая се оказа че нямаме такива и решихме да се оправяме сами. Та сега машинката за хляб работи извънредно и ако стане нещо после ще се фукаме, ако ли пък не ше се правим на разсеяни.

# 34
  • София
  • Мнения: 15 485
Само аз ли не виждам никакви снимки или линкове на процеса "месене и печене на хляб? newsm78 Линковете с миксерите ги виждам.

# 35
  • София
  • Мнения: 18 679
Пфу, аз мислех, че ще ни проповядват за месенето на ръка, за екологията, за близостта до приридата, а то....толкоз шум за един миксер Confused Разочаровах се!

# 36
  • Мнения: 899
Хаха, белинда, освен да взема и да пусна такваз тема, за екологично месене на ръка  Wink .

# 37
  • Мнения: 4 380
Имам въпрос по темата....
xenia може и на ръка да се замеси хляба нали?
питам, защото не ми се четеше цялата тема, като знам, че ще е пълна с упреквания спрямо теб. Ако може да ми отговориш, без да чета Излишни коментари.

 Simple Smile Може разбира се.

Цитат
1. Като как точно при миксера успяваш да уличиш твърдостта на тестото от раз или понякога ти се налага да регулираш я с допълнително течности я с допълнително брашно.

2. Значи дал ще втаса в печката (което правя редовно на около 50 градуса), дали ще втаса в купа покрита с кърпа или пък ще втаса в самата машина е без значение защото и при трите начина пак трябва да се наблюдава поведението на тестото. Няма вариант да не го наблюдаваш.

3. Моята машина ми позволява да ползвам програма само с едно премесване и последващо втасване без бъркане, така че пак повтарям каквато и да е машината е въпрос на опит как да се манипулира с нея.

4. Това за прекомерното бухване май се отнася до това което написах по т. 2. Между другото ти как се бориш с прекомерното бухване на тестото ако не е тайна ?

1- там е работата че перката на миксера много бързо завърта сместта във вид на тесто и в момента в който си наред с водата, тестото става на топка. Практически невъзможно е да прелееш или недолееш- моментът се улучва точно. При печката процесът е по-бавен и много внимаване трябва в леенето докато приключи първия процес на замесване.

2- с тази разлика, че при голямата купа има много място за бухнало и дори прекалено бухнало тесто. Да се излее е доста по-сложно, така че и да не го гледаш, беля няма да стане.

4- а как се боря..ами никак. Laughing Да си бухва колкото ще. На мен не ми пречи. Mr. Green

Цитат
1. Едни пари така и така се дават - и миксера не е евтиничък.
2. Трябва да търся в кухнята място и за миксер. Хлебопекарната ми е на балкона до скарата.
3. Миксера шуми доста, трябва да стоиш до него да гледаш, да доливаш....
4. Да мия купа от миксер и тестени бъркалки.... 
5. Готовото тесто се вади от купата, оформя се с намаслени ръце... пак се цапаш
6. Докато тестото втасва и се пече хляба, фурната е заета. Пък аз се опитвам да извърша всички кухненски дейности в един момент, защото точно тогава ми е дошла музата или пък съм викнала неволята 

1- е, само че е жалко да купуваш хлебопечка, която върши единствено функцията на миксер и то само и единствено за тесто (виж само в темата колко хора я ползват само за тесто!). От колко време я имаш, мога ли да попитам? Доброто опичане при хлебопечките катастрофически се влошава с времето и на експлуатация.

2- с удоволствие предоставих бившето място на хлебопечката на миксера. И въобще, това е главният работник в кухнята. За друго може да няма, но за него трябва да има място.

3- е, до хлебопечка стоиш доста повече и то на всички етапи на месене и печене. Не може да се сравнява с 2 минутен шум.
4- .....е много по-лесно от контейнера на хлебопечката, а честичко и самата хлебопечка.

5- да. с олио. по-лесно и бързо се отмива отколкото засъхнало тесто по стъклото на ненагледната хлебница. Mr. Green

# 38
  • София
  • Мнения: 7 930
Моля заповяйдате в профил после в анфас и накрая разчупен .На снимката дето е демек анфас отгоре отчупих малко преди да го извадя за да видя как се е изпекъл, затова там някъде в дъното ще ви изглежда малко бял. Омесен, втасал и изпечен точно в машината за хляб, защото печката беше заета цял ден.

Нещо да добавите  smile3534
 
дядо хаджия

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 16:19 от дядо хаджия

# 39
  • Мнения: 6 029
Ксения, тестото не трябва да набухва колкото си ще. Защото превтасва в един момент и единственото, което ще можеш да направиш е да го засилиш към кофата.

# 40
  • Мнения: 4 380
Мисля, че никой няма да остави тесто до вкисване Джули.

Дядо Хаджи, хлябът в хлебопечката изобщо не е такъв какъвто е оформеният на ръка и печен в истинска фурна. Не знам как да го обясня, но като му се понаситиш, ще схванеш разликата.

Ето и моят в разрез:




http://img517.imageshack.us/my.php?image=1004114cm9.jpg


# 41
  • Мнения: 25 707
Ксения, от машина до машина има явно голяма разлика, по-точно от възможностите им. Може би твоята е била по-стар модел и затова да не си доволна от нея. Моята, макар и евтинджос, има достатъчно програми, за да ме задоволи напълно.
1. Не седя до нея и не слагам продуктите в процеса на месене. Сипвам всичко предварително, за няма и 2-3 минути (защото обикновено го правя рано сутрин, докато стане кафето, та не съм особено чевръста). После само хвърлям едно око между двете месенета, за да се уверя, че всичко е в ред. Отдавна не ми се е налагало да добавям нещо, достатъчно е да спазвам точните пропорции. (Тук да изкажа огромната си благодарност на всички, които споделиха опита и грешките си в темите за хлебопекарните - благодарение на техния труд аз почти нямам фалове, а и богатството от рецепти, които са предоставили е безценно!   bouquet)
2. Досега хляб на стъклото не съм залепяла. Майка ми също, а е 65-годишна жена, много "скарана" с техниката.
3. След изпичането не я мия, казанчето само го забърсвам със суха кърпа и веднъж седмично - с мокра кърпа самата машина.
4. Машината харчи 600 вт ток, а фурната ми - 3 000. Сметката сама си я направи - кое ми е по-изгодно за печене?
5. Не се плескам, не цапам и работни повърхности - още спестено време откъм чистене.

Сигурно има и още, не се сещам в момента.
Абе, къде си тръгнала да убеждаваш такъв световен мързел като мен къде е на работата лекото (и на хляба мекото)?  Mr. Green Joy

# 42
  • Мнения: 4 380
Е сега и мързела ли ще си мериме?  hahaha  Не питай старило, а питай патило. От колко време я имаш печката? Ще си поговорим след 2 годинки дали ще си толкова въодушевена. Laughing И дали все още ще печеш хляба в нея или ще минеш на купешки или от фурната... Mr. Green

Машината колко време работи за този хляб, а фурната колко? Хайде да не изчисляваме икономия, че са сложни сметките и не ме бива с математиката. Mr. Green

# 43
  • София
  • Мнения: 7 930
Е сега и мързела ли ще си мериме?  hahaha  Не питай старило, а питай патило. От колко време я имаш печката? Ще си поговорим след 2 годинки дали ще си толкова въодушевена. Laughing И дали все още ще печеш хляба в нея или ще минеш на купешки или от фурната... Mr. Green

Машината колко време работи за този хляб, а фурната колко? Хайде да не изчисляваме икономия, че са сложни сметките и не ме бива с математиката. Mr. Green
По въпроса за калкулацията моля заповядайте ТУК. Въпроса е, че не знам готовия хляб с каква марка да го сравня.

Трябва да допълня и отговора към едно мнение на Ксения, което сега забелязах.
И двете са електрически (и печката и машината) така, че печенето е едно и също. На село сме си пекли хляб в истинска фурна, така че ако трябва да сравняваме нещо нека да го сравняваме правилно. Що се касае до вкуса и външния вид правил съм хляб и преди да си купя машинката и трябва да ти кажа, че вкусът и при двете е въпрос на продукти а не как ще го оформиш и изпечеш.

дядо хаджия

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 17:06 от дядо хаджия

# 44
  • Мнения: 25 707

Машината колко време работи за този хляб, а фурната колко? Хайде да не изчисляваме икономия, че са сложни сметките и не ме бива с математиката. Mr. Green

И мен, обаче моят мъж веднага я направи. Щом не мърмори, значи е на сметка.  Mr. Green
А купешки определено няма да погледнем вече, особено ако продължават да продават боклуци под формата на хляб.
Машината ми е с двугодишна гаранция, като изтече, предполагам, че ще купим друга. Дотогава вече и цените им трябва още да са паднали, или поне да има по-нови модели, които да вадят и режат хляба сами. Що пък не?  Joy

# 45
  • Мнения: 4 380

Машината колко време работи за този хляб, а фурната колко? Хайде да не изчисляваме икономия, че са сложни сметките и не ме бива с математиката. Mr. Green

И мен, обаче моят мъж веднага я направи. Щом не мърмори, значи е на сметка.  Mr. Green
А купешки определено няма да погледнем вече, особено ако продължават да продават боклуци под формата на хляб.
Машината ми е с двугодишна гаранция, като изтече, предполагам, че ще купим друга. Дотогава вече и цените им трябва още да са паднали, или поне да има по-нови модели, които да вадят и режат хляба сами. Що пък не?  Joy

 Joy Кой ми говореше, че миксера му бил скъп? Ако на всеки 2 години ще купуваш нова хлебопечка, къде отиваш ти? Laughing Laughing
Миксера е вечен. А на падане на цените не се надявай. Когато в Америка е бил бумът на хлебопечки, в Европа не сме и подозирали за съществуването им (по-скоро нашите родители). Сега тук ги купуват само новоемигранти и цените са най-ниските възможни (а цените в световен мащаб са сравнително еднакви).

# 46
  • Мнения: 4 380
Цитат
Трябва да допълня и отговора към едно мнение на Ксения, което сега забелязах.
И двете са електрически (и печката и машината) така, че печенето е едно и също. На село сме си пекли хляб в истинска фурна, така че ако трябва да сравняваме нещо нека да го сравняваме правилно. Що се касае до вкуса и външния вид правил съм хляб и преди да си купя машинката и трябва да ти кажа, че вкесът и при двете е въпрос на продукти а не как ще го оформиш и изпечеш.

Ааа, бъркаш хаджиооо, много си в грешка. Има огромна разлика между печен във фурна и печен в машина и това ще ти го каже всеки, който достатъчно дълго е ползвал хлебопечка. Има разлика в плътността на хляба, в жилавостта, в коричката...Като се похраните малко с такъв и сам ще забележиш, че ще ти се прииска "ИСТИНСКИ". Wink

# 47
  • София
  • Мнения: 7 930
Цитат
Трябва да допълня и отговора към едно мнение на Ксения, което сега забелязах.
И двете са електрически (и печката и машината) така, че печенето е едно и също. На село сме си пекли хляб в истинска фурна, така че ако трябва да сравняваме нещо нека да го сравняваме правилно. Що се касае до вкуса и външния вид правил съм хляб и преди да си купя машинката и трябва да ти кажа, че вкесът и при двете е въпрос на продукти а не как ще го оформиш и изпечеш.

Ааа, бъркаш хаджиооо, много си в грешка. Има огромна разлика между печен във фурна и печен в машина и това ще ти го каже всеки, който достатъчно дълго е ползвал хлебопечка. Има разлика в плътността на хляба, в жилавостта, в коричката...Като се похраните малко с такъв и сам ще забележиш, че ще ти се прииска "ИСТИНСКИ". Wink

Не не бъркам. При 22 години семеен живот сме изпекли доста хляб в обикновена електрическа печка, така че имам достатъчен опит в дегустирането. Отново ти повтарям всичко е въпрос на продукти. На днешния и коричката му е коричка (че даже и отгоре) и е пухкав като памук и плътността му е страхотна.

Виж ако си имах аз фурната на село, тогава вече можехме да спорим.

# 48
  • Мнения: 4 380
Тц! Няма да споря с теб сега. Ти си ял печен на фурна, но не си достатъчно ял печен в машина. Grinning И на мен някога ми се струваше същия, че и по-добър. Фууу, думата "мек като памук" да не чувам през живота си за хляб! Sick Sick Ела в Америка да видиш що е "мек като памук". Sick Беее! Close

# 49
  • София
  • Мнения: 7 930
Тц! Няма да споря с теб сега. Ти си ял печен на фурна, но не си достатъчно ял печен в машина. Grinning И на мен някога ми се струваше същия, че и по-добър. Фууу, думата "мек като памук" да не чувам през живота си за хляб! Sick Sick Ела в Америка да видиш що е "мек като памук". Sick Беее! Close
Току що ядох и печен в машина. А ако не искаш мек като памук, си направи пълнозърнест той си е достатъчно твърд. А в Америка нямам намерение да ходя, просто защото тази страна не я признавам за образец на живот (колкото и странно да звучи за общо приетото у нас).

Та хайде сега мир newsm51 и нека всеки си държи на неговото си виждане, в края на краищата затова сме хора за да си имаме собствено мнение.

# 50
  • Мнения: 4 380
Цитат
А в Америка нямам намерение да ходя, просто защото тази страна не я признавам за образец на живот

Правилно. Не ти и трябва. Mr. Green Но таз машинка бабите-американки са я измислили. И хляба в нея също става американски -почти същия никакъв като купешкия.
Ама така и не казахте откога ги ползвате машинките за да знам след колко време да ви питам вкусен ли ви е хляба. Mr. Green

# 51
  • София
  • Мнения: 7 930
Цитат
А в Америка нямам намерение да ходя, просто защото тази страна не я признавам за образец на живот

Правилно. Не ти и трябва. Mr. Green
Ама така и не казахте откога ги ползвате машинките за да знам след колко време да ви питам вкусен ли ви е хляба. Mr. Green
Нашата вече около месец, а този хляб вече е вероятно 21-вия пореден. Бе виж сега това няма значение, всеки си има вкусове и предпочитания, така че нали ти казах хора сме имаме си мнения, изразихме си ги и от там нататък всеки си преценява.

# 52
  • Мнения: 4 380
Цитат
А в Америка нямам намерение да ходя, просто защото тази страна не я признавам за образец на живот

Правилно. Не ти и трябва. Mr. Green
Ама така и не казахте откога ги ползвате машинките за да знам след колко време да ви питам вкусен ли ви е хляба. Mr. Green
Нашата вече около месец, а този хляб вече е вероятно 21-вия пореден. Бе виж сега това няма значение, всеки си има вкусове и предпочитания, така че нали ти казах хора сме имаме си мнения, изразихме си ги и от там нататък всеки си преценява.

Ооооо, ти си новобранец още! Mr. Green Къде отиваш ти...хаджиоооо, аз от там се връщам! Mr. Green Mr. Green
Ок, ще си говорим след година, да знаеш! "пак ще се срещнем....след някоя-друга година..." Wink Mr. Green

# 53
  • Мнения: 6 243
Сещам се за баба ми, лека й пръст, която беше убедена, че с пералнята се изпира по-лошо, отколкото на ръка.

(понеже има питане - моята машина е у нас от 3 години)

# 54
  • Here, There and Everywhere
  • Мнения: 373
xenia, ха честит ти миксер!
Хайде пък на мен ми дайте съвет как да имам пресен хляб вкъщи всеки ден, ако се връщам от работа в 18:00, всички са гладни, а аз тепърва включвам миксера и печката да правя хляб.
Защото сега се справям по следния начин: машината е програмирана сутринта преди излизане да направи хляба готов в 18:00. Никога не стоя да й бая, дори да съм вкъщи- слагам всичко за 3 мин (засичала съм, защото за мен всичко е въпрос на време), когато чуя сигнала, ми трябват още 1 мин за изваждане на хляба, 1 мин за забърсване на съдчето.Машината я имам от 2 години.
Ако имам време и муза, само замесвам тестото там, а пека във фурната, но това може да се случи само през почивните дни.

Иначе, аз такъв миксер мога да си позволя, но не бих си купила, защото не ми трябва и за мен ще бъде излишна кухненска техника- всъщност миксер ползвам 2-3 пъти в месеца. Просто хората готвят различни неща, по различен начин и ползват различна техника...

И последно, хляб опечен на истинска фурна с жар, извинете, но не може да се сравни с този, печен в електрическа такава. Но това е само моят вкус и моето виждане на нещата.

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 19:43 от pirinka

# 55
  • Мнения: 1 808
Ксения, хлябът наистина изглежда превъзходно. Обичам точно такива. Ама и апаратът ти не е за изхвърляне. Много са важни снимките. Прави ми впечатление отдавна и не точно от тази тема. Ако аз го снимам, едва ли ще изглежда точно така  Wink
Машината за хляб ми е най-ползваният уред вкъщи. Засега не бих я сменила за нищо на света, щото съм и доста кекава в ръцете. На доста напреднали годинки установих, че мога да меся  Laughing Благодарение на нея де.
Нищо подобно, че и светя. Но момичетата по-горе са го казали вече.
И все пак твоят миксер ме заинтересува. Би ли дала подробности относно теглото и размерите му?
Че напълних къщата с непотребни уреди. Че сега и йогуртмейкъра на брат ми се мъдри по плотовете. Мани.
А, щях да забравя, имаме и яйцеварка  Laughing
И съвсем сериозно - бих се зарадвала на правенето на кисело мляко стъпка по стъпка.

# 56
  • Мнения: 463
само аз ли не виждам снимките.... Cry - а толкова ме заинтригувахте - на xenia снимките винаги са страхотни

Вече ги видях /явно е имало проблеми със сайта/ - страхотно изглеждащ хляб - така ми се прияде....

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 21:32 от Phoenix,Az

# 57
  • Мнения: 2 381
Ксения, коя машина си взела:
http://www.kitchenaid.com/catalog/category.jsp?categoryId=310

Такъв топуз не бих взела посмъртно. Виждала съм колко място заема и колко се чисти след това. Ако тестото е по- малко всичко залепва по перката. Не вярвам хляб месен 4 минути да е добър. Всеки според вкуса си, обаче.

# 58
  • Мнения: 4 380
Ох, кърли, ти ме разсмя... Laughing И яйцеварка ли имаш? Joy Не, не...вие колекционерки нещо си падате! hahaha

Миксера е адски тежък. Почти неповдигаем. Няма мърдане при никакви вибрации. И доста голям. Малко по-малък от хлебопечката. Laughing

Но миенето му е елементарно, а за оставане по перката и дума да не става.

Такова нещо представлява перката за тесто и колкото виждаш полепнало по нея, толкова:



А месен хляба 4 минути, ама КАК! Като го включиш на средни обороти и тестото вътре на пяна се разбива. Joy За високи да не говорим. Пършинг...Такова месене, нито ти, нито хлебопечка не може да ти направи.

http://youtube.com/watch?v=lijSizul0OE

# 59
  • Мнения: 25 707
Хубав е, няма спор. Ама поне едно реотанче отдолу да му бяха монтирали, да може и да пече, а?  Wink  Laughing

# 60
  • Мнения: 1 777
Имам машина за хляб от  почти  9 години и такъв миксер от почти 2 години.За мен лично няма разлика в хляба  ,дали съм го омесила в машината или с миксера.Пека го винаги в печката(газова е ). Simple Smile

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 21:21 от Pety

# 61
  • София
  • Мнения: 9 878
От колко време я имаш печката? Ще си поговорим след 2 годинки дали ще си толкова въодушевена. Laughing И дали все още ще печеш хляба в нея или ще минеш на купешки или от фурната... Mr. Green

Машината колко време работи за този хляб, а фурната колко? Хайде да не изчисляваме икономия, че са сложни сметките и не ме бива с математиката. Mr. Green
Аз имам машина точно от година и 9 месеца.Всъщност това ми е втората,първата беше боклук и лесно се счупи.Хляб купен не ядем,откакто я имам.Пробвала съм да меся на ръка,пробвала съм и с приставката за тесто на миксера/който не е като твоя/-не ни харесва.и не мога да разбера-защо си мислиш,че щом на теб ти е омръзнал машинния хляб,то при всички ще е така?!
Опитвала съм да пека извън машината-така се харчи повече ток,няма да се впускам в обяснения.


# 62
  • Мнения: 11 607
Темата ме върна в недалечното минало......такааа.....Не ме е страх да меся на ръка, напротив - доставя ми удоволствие......Това е един от последните ми хлябове месени на ръка - Хляб на ръка.....Тогава печах в газова фурна, само с долен нагревател. Стана един фал с газовата фурна и вече я нямам! Вярно, форма нямаха кой знае каква, но бяха вкусни. А и достойно количество брашно е минало през ръцете ми......Дори се шегувах,че само с поглед превръщам брашното в краен продукт!

Мъж ми реши да ме обзаведе с хлебопечка....Дърпах се в началото, защото ми доставяше удоволствие да правя хляб на ръка. В крайна сметка се сдобих с такъв уред. В началото, особено при първите неуспехи, бях готова да замразя уреда. Но...лека-полека, благодарение на момичетата от темата за машина за хляб, започнах да правя чуден хляб. А и не само хляб...Всичко, което до този момент правех на ръка - теста разни, питки - го прехвърлих на машинката......Понякога се изкушавам и доомесвам тестото, но колкото да си начеша крастата. И за себе си стигнах до извода - не съм мързелива, не съм на ВИЕ с брашното, но машинката ми е нужна. Защото ми дава време, което мога да посветя на децата, на семейството, а това за мен е най-ценното! Месила съм на ръка, когато децата са били малки и не ми е тежало. Но..сега колкото повече растат - толкова повече осъзнавам,че ми липсва времето прекарано с тях и всеки уред, които би ми дал време за децата ми - за мен е безценен.

# 63
  • Плевен
  • Мнения: 1 357
Аууу ама то тук било много весело.... Mr. Green

# 64
  • Мнения: 4 380
Имам машина за хляб от  почти  9 години и такъв миксер от почти 2 години.За мен лично няма разлика в хляба  ,дали съм го омесила в машината или с миксера.Пека го винаги в печката(газова е ). Simple Smile

Ти не печеш в машината, а разликата идва именно от печенето. Използваш машината в качеството и на миксер (за месенето на тесто). То повечето хора само за това я ползват. Мама Цоцоланка също. Само че питам аз...защо трябва да се даде половината от цената на истински мултифункционален миксер за машина, която върши същата работа, но само за тесто?

# 65
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 540
Нямам машина, но баща ми ползва такава, защото е инвалид и не може да си омеси сам.Машината му е купена за 40лв. Предимството й освен , че не се занимава с месене и поддържане на температура за втасване (за това трябва  добра печка, добро отопление или летен сезон),е че не се налага да стане в 4 сутринта, за да има хляб преди да е тръгнал за работа, ако вечерта не е могъл да си направи.
Иначе идеята ти е супер, ако имах и печка, която да може да ми поддържа ниска температура, бих си купила като твоя миксер (от край време е мечтата на дъщеря ми) и бих предпочела твоя начин.

# 66
  • Мнения: 6 243
Нещо з цените не сме се разбрали. Масовата част от хлебопечките в БГ са купувани на цена 70 - 90 лв., а немалко - и ан 40 лв. А колко струва един Китчън Ейд?

# 67
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 540
Цената му е между 250 и 600 дол. приблизително в зависимост от модела и от къде е купен.

Това е цената Confused Заплатата на мъжа ми е колкото за един хубав миксер Grinning

# 68
  • Мнения: 1 116
Само че питам аз...защо трябва да се даде половината от цената на истински мултифункционален миксер за машина, която върши същата работа, но само за тесто?

А моля, моля, един Китчън в БГ струва около 2000лв., а една машина за хляб 40-100лв.

Последна редакция: чт, 08 май 2008, 09:01 от Tannita

# 69
  • Мнения: 6 029
2000 лв???? Че аз цяла кухня ще взема за 2 бона. Тотално се привързах към бредмейкъра в този момент  Mr. Green

http://www.domus.bg/index.php?p=subseries&category_id=2& … 6&language=bg

Не е човешко  ooooh!

# 70
  • Мнения: 4 380
Само че питам аз...защо трябва да се даде половината от цената на истински мултифункционален миксер за машина, която върши същата работа, но само за тесто?

А моля, моля, един Китчен в БГ струва около 2000лв., а една машина за хляб 40-100лв.

Глупости. От къде такава сума измисли? Това е 10 пъти повече от реалната цена. Няма луди да купуват за такива пари. Може да се купи он-лайн в крайна сметка за истинската цена ако наистина се спекулира. Колкото и да се спекулира с нереално завишени суми, все пак подобна наглост е невероятна. Дай линк към подобна цена!

# 71
  • Мнения: 6 029
Дадох линк. 1500лв как ти се струват?

# 72
  • Мнения: 4 380
2000 лв???? Че аз цяла кухня ще взема за 2 бона. Тотално се привързах към бредмейкъра в този момент  Mr. Green

http://www.domus.bg/index.php?p=subseries&category_id=2& … 6&language=bg

Не е човешко  ooooh!

 #Crazy Ееее, въпреки че не било 2000, а 900, пак е множко. Sick Има ибей и за България вече в края на краищата. Thinking

http://home.search.ebay.com/?fcid=34&fpos=&catref=C12&am … r=1&save=Save

# 73
  • Мнения: 1 116
Да, доста са поевтенели от преди една година, това което аз бях гледала преди година дори беше 2500лв.

# 74
  • Мнения: 6 029
Така де:) По-добре машина за хляб за 80 лв. Таман 10 машини са колкото миксера  Grinning

# 75
  • Мнения: 4 380
Така де:) По-добре машина за хляб за 80 лв. Таман 10 машини са колкото миксера  Grinning

За 80 лв. освен боклук друго не можеш да купиш.  Качествени машини за хляб са от 200 лв. нагоре. Миксера от ибей- 300 дол.

# 76
  • Мнения: 6 029
 Confused
Машината ми струва 80 лв., за половин година нямам лоши впечатления. И като си купя Мулинекс за 200 и какво? Все тая. Козунаците ми станаха чудесни тази година, питките всеки път са вкусни и на конци, хляба, изпечен в машината е страхотен. Не мога да искам повече от нея.

От ибей техника няма да си купя, защото гаранцията е Франция, ако ме разбираш. А и шипинга не е без пари. Като ми се счупи 500левов миксер какво да го правя?

# 77
  • Мнения: 6 243
Ибей не е вариант. Като платя шипинга и митото и прежаля гаранцията, става дей Киро на кирия.

# 78
  • Мнения: 4 380
Е...не знам. Остава да ви изкажа моите съболезнования. Който няма пари ще преоткрива хлебопечките, които по света вече на никого не са нужни.

# 79
  • Мнения: 369
Четох,четох и... реших да споделя мнение.Наскоро си купих Хлебопекарна Молинекс и съм много доволна.Вечер като се прибера от работа и...имам топъл хляб.А ако взема вечер след 19,00 часа да чакам миксера, а после да пека...де ще му излезе краЯ.Сигурно,ще вечерят децата към 22,00 часа/ще трябва да ги будя от сън/.
Пишете каквото си искате ,но хлебопекарната си е СУПЕР. Hug

# 80
  • Мнения: 369
Е...не знам. Остава да ви изкажа моите съболезнования. Който няма пари ще преоткрива хлебопечките, които по света вече на никого не са нужни.
Cry
Недей така.Ние с малкото пари - какво да правим,а? newsm78
Кой какво си има - добре е.

# 81
  • София
  • Мнения: 7 930
Е...не знам. Остава да ви изкажа моите съболезнования. Който няма пари ще преоткрива хлебопечките, които по света вече на никого не са нужни.
Някъде в средата на темата предложих да не поставяме двата метода на месене в конкуренция, а просто да ги приемем като два различни начина за приготвяне на хляб. Опасявам се обаче, че диалога тук минава границите на спокойна дискусия.

Ксения благодаря ти за съболезнованията, но парадирането ти с финансовото ти състояние за мен лично приемам като изпускане на нерви или най-малко парвенющина. Това, че в Българя моят народ не може да си позволи добро финансово състояние, не е основание някой да ми се фука насреща. Вече имах възможност да споделя с теб, че животът в Америка според мен не само, че не може да бъде образец, но и е най-лошия стил на живеене, който може да съществува в съвременната човешка цивилизация.

Впрочем моята професия и моят доход ми позволяват да си закупя и такъв миксер, но аз просто не виждам нуждата от него дори и затова, че Мулинекса ми (този път миксера, а не машината за хляб) върши абсолютно същата работа. Нито предложения от автора на темата обаче, нито моят миксер, могат да поддържат необходимите условия за месене, втасване и изпичане на хляб, докато машината за хляб го прави.

Колкото до преоткриването на хлебопечките, ще посоча, че много често в човечеството новооткритото е добре забравено минало. Дано само не седнем сега да твърдим, че връщането към природата е откритие на сегашното поколение.

дядо хаджия

# 82
  • Мнения: 1 116
Е...не знам. Остава да ви изкажа моите съболезнования. Който няма пари ще преоткрива хлебопечките, които по света вече на никого не са нужни.

Е, пак няма да се съглася. И аз имам наблюдения от широкия свят и не съм на това мнение.
ОТ 6 години имам машина за хляб, много вярно ми служи, преди 2-3 месеца си купих нова, която струва почти колкото Китчена ми, знаейки обаче колко добра работа върши, въобще не ми се досвидяха парите, освен това пека в нея и кекс, и мийтлоаф. Много обичам да сложа продуктите и след 2-3 часа да имам готовия продукт, без да трябва да участвам и надзиравам целия процес.

Кажи ми тази процедура с хляба в миксера, пък после да втасва в печката, пък да го оформяш, пък пак да го наблюдаваш да втаса, пък после печенето, всеки ден ли я правиш?

# 83
  • Мнения: 125
Нямам машина за хляб , и миксер с кана нямам по финансови причини,но при първа възможност ще си купя и двете.Обичам облекченията и се радвам,че тези машини са измислени.
Правя хляб на ръка и става страхотен.
Правя и хляб със квас без мая и децата го обичат много.
При добро желание всичко може.  chef

# 84
  • Мнения: 4 380
Е...не знам. Остава да ви изкажа моите съболезнования. Който няма пари ще преоткрива хлебопечките, които по света вече на никого не са нужни.

Е, пак няма да се съглася. И аз имам наблюдения от широкия свят и не съм на това мнение.
ОТ 6 години имам машина за хляб, много вярно ми служи, преди 2-3 месеца си купих нова, която струва почти колкото Китчена ми, знаейки обаче колко добра работа върши, въобще не ми се досвидяха парите, освен това пека в нея и кекс, и мийтлоаф. Много обичам да сложа продуктите и след 2-3 часа да имам готовия продукт, без да трябва да участвам и надзиравам целия процес.

Кажи ми тази процедура с хляба в миксера, пък после да втасва в печката, пък да го оформяш, пък пак да го наблюдаваш да втаса, пък после печенето, всеки ден ли я правиш?

Не всеки ден, защото килограмов хляб не се изяжда за един ден. Но принципно, със свършването на хляба правя друг. Работата ми е 5 минути. Доста по-облегчено и по-качествено от машина за хляб. След 5-6 годишно "подмятане" на такава в кухнята ми (последните 2 практически не се използваше поради причините които съм изтъкнала), аз просто я изхвърлих. Нормална, работна, почти като нова. Оставих я на боклука да влачи който иска. Безполезна техника на мен не ми е нужна.

# 85
  • Мнения: 6 029
Безполезна техника на мен не ми е нужна.

И на мен, за това 1000лв за миксер няма да дам  Grinning

Тоест нещата са субективни, Ксения:)

ОблеКчавам, а не облеГчавам
  Grinning

# 86
  • Мнения: 4 380
Безполезна техника на мен не ми е нужна.

И на мен, за това 1000лв за миксер няма да дам  Grinning

Тоест нещата са субективни, Ксения:)

ОблеКчавам, а не облеГчавам
  Grinning

Кое е безполезно? Миксера ли е безполезен? Laughing Докато ти стоиш с ръчния над купата и се молиш на яйцата да се разбият, аз включвам моя и си върша другата работа без да мисля ЩЕ ли стане или не. Безполезен друг път. Ако беше безполезен, ресторантите вместо Китченейд щяха да купуват Мулинекс за 50 лв.

# 87
  • София
  • Мнения: 7 930
Безполезна техника на мен не ми е нужна.

И на мен, за това 1000лв за миксер няма да дам  Grinning

Тоест нещата са субективни, Ксения:)

ОблеКчавам, а не облеГчавам
  Grinning

Кое е безполезно? Миксера ли е безполезен? Laughing Докато ти стоиш с ръчния над купата и се молиш на яйцата да се разбият, аз включвам моя и си върша другата работа без да мисля ЩЕ ли стане или не. Безполезен друг път. Ако беше безполезен, ресторантите вместо Китченейд щяха да купуват Мулинекс за 50 лв.

Ами там е проблема, че моето семейство не живее в ресторант а в нормален български дом. То вярно, че повечето американци не познават домашната кухня и се хранят по разните му заведения и затова ресторантите им купуват разни машинерии ама хайде сега да не се отплесваме от темата.

Що се касае до  Мулинекса ми, първо той не е за 50.00 лева и второ си върши абсолютно същата работа като твоя Китченейд.

# 88
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 540
xenia, ако имаш още от работещите безполезни боклуци, ще си платя транспортните разходи  Simple Smile Това е сериозна оферта, плащането - както на теб ти е удобно Simple Smile

# 89
  • Мнения: 6 029
Аз изобщо нямам миксер, никога не ми е трябвал. Пасатора ми върши същата работа  Grinning

# 90
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 540
Пасатора е нещо много различно от миксер. Аз бих си купила от 1000лв, защото разбирам предимствата му, но не ми е по джоба Confused

# 91
  • Мнения: 6 029
Не знам, нямам нужда. Всичко, което пише да се разбие с миксер, разбивам с пасатора, включително и белтъци на сняг.

# 92
  • Мнения: 6 243
Е...не знам. Остава да ви изкажа моите съболезнования. Който няма пари ще преоткрива хлебопечките, които по света вече на никого не са нужни.
Айде спести ми тоя тон.
Всеки е свободен да купува каквото си иска - ако ще Китчън Ейд, ако ще пишка на каишка. Ама да се държиш като основоположника на кухненското дело, нема нужда. Мерси за споделения опит, определено за мен е безполезен, но уважавам чуждото мнение. Постарай се и ти ... нещо в тоя смисъл...

# 93
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Нямам машина за хляб , и миксер с кана нямам по финансови причини,но при първа възможност ще си купя и двете.Обичам облекченията и се радвам,че тези машини са измислени.
Правя хляб на ръка и става страхотен.
Правя и хляб със квас без мая и децата го обичат много.
При добро желание всичко може.  chef
Ако може дай рецепта за този хляб с квас,че ми стана лююбопитно.И аз нямам машина за хляб по известни причини.

# 94
  • Мнения: 369
Хайде да гласуваме - да видим коя машина,ще бъде на първо място.
АЗ СЪМ ПЪРВА - "ПУ" - ЗА  ХЛЕБОПЕКАРНА Crossing Arms

# 95
  • Мнения: 4 380
xenia, ако имаш още от работещите безполезни боклуци, ще си платя транспортните разходи  Simple Smile Това е сериозна оферта, плащането - както на теб ти е удобно Simple Smile

Оооо...де да можеше само.....с колко боклуци бих заринала родата само ако знаеш... Joy

# 96
  • София
  • Мнения: 7 930
Хайде да гласуваме - да видим коя машина,ще бъде на първо място.
АЗ СЪМ ПЪРВА - "ПУ" - ЗА  ХЛЕБОПЕКАРНА Crossing Arms
Е защо да гласуваме. Всяка машина си има своите ползи за домакинята, и последната ще си ги използва както прецени за добре.

# 97
  • варненка от София
  • Мнения: 4 882
Върло интересантна темичка, жалко, че съм пропуснала епопеята.

Няма да изброявам предимствата на хлебопераната, защото хората са се убедили в нея. Аз ли съм немърлива кво ли, но обслужването по хляба ми коства всичко на всичко 5 минути - това включва подготовка на продуктите, оформянето на хляба и вадене на готовото чуденце. Освен това не я чувам моята машинка, проста никому неизвестна марка, закупена от Кауфланд за 90 лв. Няма да споменавам, че след ежедневно печене на хляб, продуктите вече слагам на око, въпрос на навик и познаване на уреда. Провали винаги може да има и в машинно и в ръчно месене и втасване, като причини може да има много.

Нямаше да се включа, ако не ме подразни назидателния тон на авторката. Уредът, който имаш е чудесен, със здраве да го ползваш, но остави и нас простите люде да дишаме и да се радваме на скромните си придобивки, мерсаж за разбирането.

Напомня ми на темата за Реунобу, но с тази разлика, че много агресия има тук в авторката.

# 98
  • Мнения: 369
Хайде да гласуваме - да видим коя машина,ще бъде на първо място.
АЗ СЪМ ПЪРВА - "ПУ" - ЗА  ХЛЕБОПЕКАРНА Crossing Arms
Е защо да гласуваме. Всяка машина си има своите ползи за домакинята, и последната ще си ги използва както прецени за добре.
Разбира се,че всяка машина си има предимства.Нали затова са направени-да има различия между тях за различно ползване.
АМА ТУКА ИМА ЕДНО ЗАЯЖДАНЕ,ТА РЕКОХ ДА РАЗВЕСЕЛЯ ОБСТАНОВКАТА Laughing

# 99
  • София
  • Мнения: 7 930
Върло интересантна темичка, жалко, че съм пропуснала епопеята.

... простите люде ...
Въобще пък не се причислявам към категорията прости люде. Живея достойно и това ми е достатъчно. Хайде не ме дърпайте за езика да ви разказвам, когато един американец командирован от Световната банка в София, дойде у нас на гости в обикновения ми панелен дом. Гледаше с изцъклени очи таратора, кюфтета и картофения хляб на жена ми и се кълнеше че на друго място в света не е ял такава кухня.

# 100
  • Мнения: 812
Тая тема вече си плаче за модератор!

# 101
  • София
  • Мнения: 641
Не знам на тази госпожа защо и е толкова трудно да разбере!?                                                                        Предимствата на хлебопекарната са в пъти повече защото аз винаги и по всяко време мога да задам програма и час. Когато стана или се прибера ме чака вкусен и топъл хляб. Но когато си пожелая си оформям както ми е КЕФ даже и козунак Явно тя има много време и се чуди как да го пропилее. Аз лично от нея не мога да науча нищо. А ВИЯ останалите ми дадохте много-за което БЛАГОДАРЯ!!!

# 102
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 540
Оооо...де да можеше само.....с колко боклуци бих заринала родата само ако знаеш... Joy

Еееххх, аз реших че ще съм първа на опашката Grinning Защо да не може ? Моят мъж що части за ретро коли си накупи от Европата и Русия...През океана не дават ли?

# 103
  • out of space
  • Мнения: 8 574
Има пари Ксения- купува. Има време- меси. Не всички сме така.
Разбирам, че някои се дразнят от тонът й, но поне на мен ми е ясно, че това е начинът й на изказ и едва ли иска да демонстрира чувство на превъзходство или да обиди някого...  Rolling Eyes

# 104
  • Мнения: 3 927
xenia, май не ти стигна да се похвалиш с миксера по Коледно време  Simple Smile Mr. Green

# 105
  • Мнения: 4 380
xenia, май не ти стигна да се похвалиш с миксера по Коледно време  Simple Smile Mr. Green

 Laughing Неее... Naughty сега на всяка рецепта ще се изписват по 20 страници плюене по мой адрес как не ме е срам да се хваля... Joy Госпожата глей я ти, как дръзнала да критикува любимата на цял кулинарен форум бгмама хлебопекарня. Laughing Аааамаха! Хората са рекли, високото грозде е кисело, ами аз се набутвам тук в шамарите да дразня народа. Не става то такаааа...да беше сто лева миксерчето, ама не беше...Не мой така дразни хората само...

# 106
  • Плевен
  • Мнения: 1 357
Е...не знам. Остава да ви изкажа моите съболезнования. Който няма пари ще преоткрива хлебопечките, които по света вече на никого не са нужни.

Е това изказване ми дойде малко в повечко.
Би ли слязла на земята. Naughty

# 107
  • Мнения: 4 380
Е...не знам. Остава да ви изкажа моите съболезнования. Който няма пари ще преоткрива хлебопечките, които по света вече на никого не са нужни.

Е това изказване ми дойде малко в повечко.
Би ли слязла на земята. Naughty

Българина най-чувствителен на тема пари. Joy На 5 страници се оплакват че им скъпо, после на 55 ще те плюят че си си изказал съболезнованията. Няма угодия. Laughing На коя земя по-точно ме искаш? И аз искам на българска ама няма. Може също да изказваш съболезнования. Laughing

# 108
  • Мнения: 5 026
Да се ръцна и аз във веселбата  Crazy със скромната ми преценка за хлебопекарните - не смятам тази машинка за излишен, пълнещ кухнята боклук. Ползвам я рядко, но съм доволна, че е измислена и я имам  Peace  И какво се оказва - който няма кинти има хлебопекарни? Мъдро  Sunglasses

# 109
  • Мнения: 6 029
Ксения, мисля, че поне два пъти писах, че нещата са субективни. Ако пробваш да приемеш мнението да другите може би и те ще приемат твоето  Wink

# 110
  • out of space
  • Мнения: 8 574
Ксения, мисля, че поне два пъти писах, че нещата са субективни. Ако пробваш да приемеш мнението да другите може би и те ще приемат твоето  Wink

И аз съм на това мнение.

Айде да местим панаира. Ключ.

Общи условия

Активация на акаунт