Икономични ли сте?

• 18 159
  • 258
  •   1
Отговори
# 75
Та аз според свеки съм "параспурник" де.

Ние пък, според моята баба, сме ангросисти /идва от "на ангро"/.
Чувала съм, че някъде в Англия вана се ползвала от няколко души преди да се изпразни. Нещо като сборна баня.
Подобна е и практиката при липсата на смесителни батерии в баните, нейде на запад. Т.е., за да се измиеш - си пълниш мивката. Корените на подобни практики, май, са доста стари.

Абсолютно, много е трудно да си намериш квартира с душ, а не само с вана, и със смесителен кран на мивката. А двете кранчета са много близо до самия умивалник, не можеш да си напъхаш хубаво лапите отдолу.

# 76
  • Plovdiv
за дрехи и козметика.  Crazy Там вече съм доста икономична.  Party

Даа, и аз. Grinning
Всъщност, трябва да питам мъжа ми. Laughing

# 77
Едва успях да убедя бабата на мъжа ми, че не искам да обличам дрехите, останали от него, на детето ни, нищо че били "направо нови".  Crazy Със свекъра ми беше още по- трудно- можело поне вкъщи да му ги обличам, че да не му купуваме дрехи.  Rolling Eyes Само да спомена, че мъжа ми е на (почти) 32 години, не знам как може нещо на над 30 години да се нарече "почти ново". още повече как може да пестиш от детето си.  Rolling Eyes
Свекърва ми облича детето ми с дрехите на мъжът ми...Аз оставям малката за няколко дена у тях и като отида да я взема винаги е с дрехи на баща си, че и по-лошо -на леля си, която е на 44г..

И майка ми го прави. Въобще не се дразня... Дрешките са много запазени и ако поне малко нашите деца й напомнят за нас с брат, което да й стопли душицата ще съм предоволна.  Hug
Баба ми също икономисваше по странен начин. Но няма да разкажа... Вечна й памет  Praynig
Да, и аз това щях да кажа. Това с дрешките рядко се прави за икономия, а от сантимент... пази се примерно най-хубавото одеялце или някоя много красива дрешка от тези, в които разхождаш бебето първите месеци...
и когато бебето е голямо и си има свое бебе, му ги даваш - сякаш му предаваш и чувството, което си изпитвала тогава. Пък ако иска, да ги облича.
Аз получих бебешкото си одеялце, ами мило ми беше.
има разлика между това да пазиш нещо от детските години от сантименталност и това да обличаш детето си с пожълтели дрехи и плетени такива, държани с мухозол в гардеробите, защото ти свидят 10 лв ( примерно) за нещо ново. бабата на мъжа ми ми подари плетени жилетки, елечета, терлици и т.н., плетени за първото правнуче, което се роди. много мило ми стана, но няма да ги облека на сина ни ( освен всичко друго, има алергия към прежда). пазя и моите бебешки дрехи, но също няма да му ги облека. с удоволствие мога да ги пазя и да ги предавам на децата на сина ми, ама не и да ги обличам с цел "икономисване" от дрехи, каквато всъщност беше идеята на бабата и свекъра ми  ooooh!

# 78
Пак случка с приятел - белят картофи, майката възмутена -  Що ги белиш така дебело картофите, половината остава при обелката!! Сина - ми добре, ние ще ядем тази половина, а ти другата - с обелките  Mr. Green

# 79
Икономичността, която проявявам е резултат от възпитанието ми, от времената в които сме живели  - не разсипнича откъм храна ( и почти не изхвърлям),  също така и аз беля ' тънко' картофи, краставици... да не хабя, не мога да оставя лампи ей така просто включени с часове в празно помещение, така и не се научих как се изяжда шоколад наведнъж без да си ' оставя за после' ...

# 80
Неееее, тотална разсипница съм  ooooh!

# 81
Ей, писах, писах и се затри!

Не знам дали сте чували за пословичната икономичност на холандците, но на мен ми се случи да я изпитам на гърба си, т.к. специализирах там около година. Най-фрапиращите случки са със секретарката - Корин на около 55 г., при това жена с възможности.

Пристигам аз на гарата, тя ме забравила, чакам 2 часа някой да ме прибере, тцък. Прозвънявам всички телефони, които имам никой не вдига. Оставям съобщение. Намира ме тя след 3 часа кесене на гарата (ходила на плуване женицата в работно време) и в знак на съжаление и извинение ме води в заведение за бързо хранене, където ми поръчва сандвич с картофки. Не успявам да изям картофките, но тя ги довършва, няма да се хвърлят я!
Друг случай - носи в офиса сладки. Предлага ми да си взема една. Отказвам, защото знам, че са гадни. Тя настоява, взимам, отхапвам, правя гримаса, тя ми я взима от ръката и я дояжда.
Трети случай, носи в офиса стар хляб, маргарин и бисквити. Реже тънки филии, маже тънко с маргарин и реди отгоре бисквити. Кара ни всички чужденци да изядем по една филия с бисквити за да сме видели ний, как те холандците са оцелявали след 2-та световна война.
Четвърти случай, носи прегорял кекс в офиса, реже на всички по едно парче и ни кара да го изядем, защото не бивало така да се изхвърля, нищо че е на въглен.
Пети случай, четвъртък е и ми носи едно парче кекс с молбата да го изям в петък, защото нея нямало да я има. Кекса го била правила в неделя, съответно беше на камък.
Шести случай, отиваме на вечеря в ресторант, всеки си поръчва по нещо. Тя стек с картофки. Идва 1-во нейната манджа, всички са се взряли в манджата и и тя от неудобство, подава на всеки по едно пържено картофче с ръка. Трагедия!

# 82
Радвам се за вас.Много хубаво,че не сте преживявали  икономическа криза.Дано и сегашната да е само на думи.Сит на гладен не вярва.Някои  от постъпките на "икономисващите"са безрезултатни и смешни но и тъжни.Ако е от стиснатост ,негова си работа, както иска да постъпва,стига да не трови живота на по-младите.Ако е гладувал,страдал,да му се усмихнем разбиращо .Била съм и разточителна и гладуваща и икономична и най-вече практична . В живота   има...... ... две и двеста.

# 83
Някой разправяше за хазайка, която вдигала наема на 3 месеца заради амортизация на мебелите. Хазайката - разбира се пенсионирано счети, мебелите поне 20 годишни   Mr. Green

Колежка беше на квартира с хазаи. На вратата на баня-тоалетната беше закачен ценоразпис:
къпане.. XX ст.
ползване на сапун ..XX ст.
ползване на ТХ.. XX ст.
пускане на пералня ..XX ст.
По някое време бяха сметнали средно колко пъти в месеца върши тези неща и й бяха вдигнали наема със съответната сума, но разбира се строго следяха да не превишава лимитите.

# 84
  • София
Икономична съм-на усмивки,на вяра в бъдещето, на това да бъда себе си...
Не бъдете икнономични от емоционална гледна точка.
Бъдете себе си,а що се отнася до парите има една поговорка"Парата казала или ти ме вържи ,или аз теб ще вържа" Simple Smile

# 85
...Като пия вода - винаги пълня чашата догоре, изпивам половината, другата половина, естествено - изливам в мивката. Попита ме защо не пълня само половината чаша ???  Joy...

И защо не пълниш само половината чаша? newsm78

Половината от историйките тук хич не са ми смешни, надали хората правят такива "смешни" икономии от охолен живот. Rolling Eyes Поне повечето...

# 86
Леле, чак като зачетох тази тема и си дадох сметка, че срам не срам и аз съм от "икономичните" Embarassed Ами гъбичките за чинии режа на 2 и гъбичката за бърсане на масата също. Обирам киселото мляко от кофичката с малко вода,  правя много палачинки с 2 яйца, а като нямам яйци и без тях мога, а и пиле готвя на 2 пъти, просто само двамата не можем да го изядем, а пък втори път една и съща манджа никой не иска да яде /то пък така от ток хич не икономисвам/. Обаче това с непускането на водата в тоалетната  Naughty иначе събираме дъждовната вода във варел на двора и поливам цветята с нея. Използвам старите пулвелизатори от препарати за да пръскам цветята. Кофичките от киселото мляко измивам и събирам за майка ми /тя си прави разсад домати, пипер в тях/, тя тормози баща ми да й събира чашките за еднократна употреба от кафе автомата им на работа, пак за разсад. Аз от майка съм ги прихванала тези привички  Embarassed Да се сетя нещо дето не е споменато: купувам лютеници и всякакви неща в бурканчета с винтова капачка, пращам ги после на майка ми да прави сладка, никога обаче не храня животните ни с наша храна - те не са кошчета за боклук, има си кучешка и котешка храна /кокалите и рибата са изключение/.  Мъжът ми не пада по - долу, ама не знам при него дали е от икономичност - може да носи скъсана тениска или чорапи без да му хрумне дори, че са за изхвърляне и аз почнах като простирам да проверявам и при такива находки - изхвърлям. Като разбра ми мърмори, че поне за парцали можело да му послужат  ooooh!  Леле, ние сме като семейство Адамс на скрънзотията  Joy /не сме от Габрово/

# 87
...Като пия вода - винаги пълня чашата догоре, изпивам половината, другата половина, естествено - изливам в мивката. Попита ме защо не пълня само половината чаша ???  Joy...

И защо не пълниш само половината чаша? newsm78

Половината от историйките тук хич не са ми смешни, надали хората правят такива "смешни" икономии от охолен живот. Rolling Eyes Поне повечето...

Винаги пълня цялата чаша, но не всеки път успявам да я изпия...

# 88
Винаги пълня цялата чаша, но не всеки път успявам да я изпия...
Мдам- с остатъка поливам цветята...

# 89
Така да, иначе това с изливането на водата и аз не го разбирам.
Друго , което ме дразни, е течащата вода, докато някой спокойно си реди измитите чинии по сушилника. Това е разхищение на вода за мен и никога не го правя.

Общи условия

Активация на акаунт