Отглеждане на детето в друга стая..

• 11 541
  • 344
  •   1
Отговори
# 150
Детската стая на Рая беше готова още преди раждането. Първите няколко нощи спа в количката, прилежно паркирана в спалнята. След това я преместихме в собственото й легло в нейната стая. Дъщеря ми беше кротко бебе, което не се будеше нощем и само от време на време се обаждаше към 4-5 ч. Детската стая и спалнята са една до друга, вратите им също. Дали ще отида до другия край на спалнята или ще изляза от вратата и веднага ще вляза в съседната, за мен е без значение. Бяхме приготвили бебефон, но не ни се наложи да го използваме, тъй като и най-малкият шум от детската се чуваше отлично.
Отглеждане на бебето в друга стая не означава изолиране и пренебрегване, а само спокойствие и удобство за него и родителите му.
Само не виждам как чрез спане в отделна  стая можеш да го приучиш на ред и дисциплина. Да не говорим, че на тази крехка възраст е смешно да се правят опити за такова възпитание.

# 151
Стига да имам възможност, бих отделила бебето веднага щом е възможно в самостоятелна стая, поне така си мисля де, пък ще видим Simple Smile

# 152
... след 6 месец съвсем реално можеш да научиш дете на елементарни взаимовръзки като "Рева, мама идва и ме взима" или "Рева, никой не идва и заспивам сам. Следователно няма смисъл да рева." ...

Не знам какво точно си мисли, нов тази ситуация, аз, на мястото на безпомощно бебе бих си помислила "Ето, не им пука за мен, изоставено съм"

Да споделя моят опит. Дъщеря ми мразеше носене на ръце, пеене, приспиване и т.н., искаше да си спи в леглото, да изгася и да изляза. Ок, щом така иска. До към 1 г. спяхме в една стая, но на отделни легла, защото другата не беше готова още. След това се преместихме с мъжа ми, а тя си остана в старата стая. Никакъв проблем, всичко на 6. Нощем се будеше за мляко. Такъв филм да спре да реве просто нямаше, ако се забавиш - изпада в истерия. Ставахме и търчахме като луди по няколко пъти на нощ. Но, както и да е, със заспиването и спането - нямаше проблем, важното беше мляко да има  Laughing и така докато стана на 2 г., взе да прескача решетката и понеже 2 децана приятелски семейства си счупиха ръчичките при премятане през тях, се уплашихме и я махнахме. Това беше - става и идва. Няма плач, нищо не казва, просто става и идва. Връщахме я по 100 пъти на нощ, на сутринта нито ние, нито тя наспани, нервни, умираш да дремнеш, тя ядосана и цял ден крива, въобще картинка. Стигнахме дотам от изтощение да не я усещаме кога идва, намирахме я легнала напряко в краката ни, гола (не приемаше пижама по това време) и т.н.
И тогава решихме - както сме се водили по детето досега, да се водим и занапред - за подобни неща, които поне ние не мислим, че биха имали негативен ефект.
Е, сега спи м/у нас, мога да кажа, че ми е много сладко да се събудя нощем и да я нацелувам Embarassed а сутрин няма по-хубаво от това да се събудиш и да те гледат 2 детски очички  Laughing

И дори да ставаме и да се обръщаме, дори да си говорим, не се буди. Всъщност нощното будене спря точно, когато се премести при нас.

# 153
  • София
... след 6 месец съвсем реално можеш да научиш дете на елементарни взаимовръзки като "Рева, мама идва и ме взима" или "Рева, никой не идва и заспивам сам. Следователно няма смисъл да рева." ...

Не знам какво точно си мисли, нов тази ситуация, аз, на мястото на безпомощно бебе бих си помислила "Ето, не им пука за мен, изоставено съм"

Ами, не е така. За децата не е полезно да имат толкова нарушен сън нощем, а често това се получава, когато им се обръща внимамие на 2 часа или пият някакви огромни количества течност. Да не говорим майката колко пълноценен родител е след 3 години без повече от 2 часа непрекъснат сън.

Оказва се, че бебетата учат много бързо и само 2-3 нощи се чувстват "изоставени", после просто свикват като се разбудят, да си заспят пак сами без плач.

Последна редакция: пн, 07 дек 2009, 07:01 от autumnsphere

# 154
   Я, вземи забременей, роди пък после ще видиш как ще постъпиш.Синът ми спи в отделна стая от 8мия си месец.

# 155
На мен ми се струва.....честно казано леко абсурдно да оставиш новородено бебе в друга стая....
И от какъв зор....да го учиш на ред и дисциплина, да не ти нарушава комфорта...?? Нещо не схващам идеята изобщо къде е...

Малко странни ми се виждат повечето мнения, които са против. Вярно е, че всеки преценява, но от значение са и традициите в самото общество. В България явно 99% от бебетата си спят при родителите, както и 99% от бащите не присъстват на раждането. Във Франция още не съм видяла бебе да спи в спалнята на родителите, както и да погледна - това трябва да означава според пишещите тук, че са чисто луди французите. Аз за себе си не мога да преценя, като дойде ще видим какво ще ми е в главата, защото съм българка... 

# 156
   Я, вземи забременей, роди пък после ще видиш как ще постъпиш.Синът ми спи в отделна стая от 8мия си месец.

На мен дъщеря ми спи сама също от 8м  Peace
Ако имах още една стая и бебето от 6м щеше да спи само в негова стая, но в момента е при мен в спалнята.

# 157
Оказва се, че бебетата учат много бързо и само 2-3 нощи се чувстват "изоставени", после просто свикват като се разбудят, да си заспят пак сами без плач.
А може би 2-3 нощи страдат гласно, а след това просто се примиряват и страдат вътрешно без да плачат Wink

# 158
  • София
Не, след това като възрастните, отварят очи, виждат, че обстановката е позната, затварят ги и заспиват. Иначе единствената позната обстановка, която познават е при мама и затова плачат. А ако свикнат, че е ОК като се събудят в леглото и не ги застрашава нищо, не се объркват като се събудят и веднага си заспиват пак. Всъщност ние им правим много лоша услуга с това нощно хранене и дундуркане. Говоря за деца над 6 месеца, де.

# 159
А може би 2-3 нощи страдат гласно, а след това просто се примиряват и страдат вътрешно без да плачат Wink

Мисля, че е наистина индивидуално според разбиранията - не може БГ бебета да са чувствителни, да "страдат", а другите да не са. Нещо все пак не ви ли говори, щом практиката в други държави е различна. Не може да обяснявате, че страдат бебетата, като няма доказателства. Просто е въпрос на разбиране, който иска го слага в друга стая, който иска го държи в спалнята на родителите, но не може да генерализирате по такъв начин нещата. Споделяме, не натякваме мнението си на другите, нали?

# 160
  • София
не виждам защо трябва да водите спорове по въпроса....всичко си е до дете...и разбирания на майката.

за моето дете щеше да е лоша услуга да спи отделно....проблеми от това не е имал. нито от това че е спал при нас в леглото. нито пък сега има проблем да спи сам. напротив само позитиви видях.
И да, сигурно да се събудиш гладен нощем и да не ти дадат храна, а да те оставят да ревеш до изтощение е добра услуга....

Но разбира се има спокойни деца, които не се будят хич...дори  съвсем мънички....тях и на друг етаж да ги оставиш да спят - все тая ще им е.

bobi40 - колко им е различна практиката...като гледам по чуждите сайтове имат даже специални ...не знам как се казват, които се слагат в леглото на родителя, където да спи бебето, долепящи се до леглото на родителя легълца и т.н.... в доста чужди материали  се пише за варианта бебето да спи при родителите.

Освен това...наистина не знам, защо  винаги се приема, че всяка западна практика е супер, а тук всички е много зле и много смотано и не знам какво си...имат си и добрите и лошите практики.

И да според част от психолозите, при оставяне на детето да се нареве, то просто в един момент се пречупва и примирява, че светът е гаден, че никой не откликва на нуждите му, че не може да разчита на мама и т.н и т.н....

Последна редакция: пн, 07 дек 2009, 10:16 от Angel_Dust

# 161
  • Видин
Angel_Dust, страхотен пост   bouquet
Всяка седмица получавам мейли от някъв американски сайт, според възрасста на детето.Е,има и такива безумия че да се чудиш да ревеш ли, да се смееш ли..Не е задължително всичко "западно" да е хубаво  Peace
И да добавя - моето дете е много чакано и изстрадано.Не мога да си представя да го оставя да спи само в друга стая.Много често има проблеми със запушен нос и нощем се буди с писъци и ако не действам бързо става ад.Това няма как да го избегна ако съм в друга стая

# 162
  • София
Аз лично не мисля, че е нормално едно бебе да изпива към 800 мл. мляко през нощта. Веднъж разбирам, и най-добре този веднъж да е към 5-6 часа, но не може да си мислиш, че всеки плач през нощта е глад. Това е навик. Навик да заспиваш на цицата или с биберона.

# 163
  • София
това си е твоето виждане по въпроса....
и може би е така след годинка....но на 6 месеца...си е бебе и половина и да, може да си е глад като стой та гледа.

да не говорим, че има възръстни хора, които огладняват и ядат нощем....но на децата им е забранено разбира се....

# 164
Ами, не е така. За децата не е полезно да имат толкова нарушен сън нощем, а често това се получава, когато им се обръща внимамие на 2 часа или пият някакви огромни количества течност. Да не говорим майката колко пълноценен родител е след 3 години без повече от 2 часа непрекъснат сън.

Нарушен сън имаше единствено, когато се отивах да й "стъпя на врата". След това, ако веднага дам млякото дори не се будеше. Ако не го дам - следва истерия и рев по няколко часа.
И бях пълноценен родител, детето ми има и баща, с него поемахме смените, така всеки имаше по 6-7 часа непрекъснат сън. Всъщност дали ще стана до тоалетната или ще се пресегна за шишето, не мисля, че се отразява над непълноценността на съня ми.

Има деца, които се "учат", да, това са децата, които скоро са щели сами да спрат така или иначе, но има други, при които няма такова учене, ако твоето беше такова, щеше да разбереш за какво говоря.

Но в крайна сметка, не искам детето ми да се чувства изоставено, дори за 3 дни, искам да е спокойно ида ми има пълно доверие, нещата, с които трябва да се съобразява са толкова много, че елементарните като храна, вода и сън ще ги има, когато и колкото поиска  Heart Eyes

И най-хубавото - негативни страни не виждам Grinning

Аз лично не мисля, че е нормално едно бебе да изпива към 800 мл. мляко през нощта. Веднъж разбирам, и най-добре този веднъж да е към 5-6 часа, но не може да си мислиш, че всеки плач през нощта е глад. Това е навик. Навик да заспиваш на цицата или с биберона.

Ами да, по-големите по веднъж ядат нощем, най-много 2 пъти.

Общи условия

Активация на акаунт