Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 101

  • 90 810
  • 737
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100




Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

ВТОРИ ТОРТЕН СЕМИНАР

# 1
  • София
  • Мнения: 2 658
Пу първа  Grinning

# 2
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Пу втора Simple Smile

Пепи благодаря за темата   bouquet

# 3
  • Мнения: 634
Аз в училище си бях номер 3 ,така ,че сега и тук съм трета. Laughing
Пепи,  love001това е за теб.

# 4
  • Мнения: 1 491
Е, поне на първа страница ще се разпиша  Mr. Green

Пепи   bouquet

# 5
  • Мнения: 141
Е аз съм пета, ама с торта.  Stuck Out Tongue  По-точно тортенце. Казаха ми, че един човек само ще я яде. Дано ви хареса, правих я с голямо удоволствие и не и треперих толкова. ( п.п. бутилката я сложих, за да се види размера )

# 6
  • Мнения: 59
Здравейте момичета! Честита тема и то без противното олио Mr. Green
Спешна питанка! Току що правих марципан Варна за утре. направих си всичко както си е по рецептата, изстина добре на плота, пресях 2 пъти пудрата захар, нооооо.... в момента, в който сложих малко от нея (1 чаша) тестото буквално се втечни ooooh! Cry Направо почна да се лепи здравата, стана си течно! Сложих и втората чаша захар, айде още повече Confused Буквално изсипах в найлонче и го сложих в хладилника, но не вярвам да се оправи много! Моля ви, кажете ми как да го оправя, че съм далече от цивилизация и нямам възможност да скокна до магазин! Това ми бяха продуктите и направо ще умра от мъка, а тортата за утре ми е първата поръчана и платена торта Confused Моля помагайте Praynig

# 7
  • Sofia
  • Мнения: 3 565
Хайде да се запиша и аз, Пепи, благодаря за темата!  Grinning

ЧЕСТИТ 1-ВИ ЮНИ НА ВСИЧКИ ДЕЧИЦА, ДА РАСТАТ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ!!!

Петя, бебешката торта е много сладка!
KikiNiki, да ви е жив и здрав новият член в семейството, а тортата изглежда много апетитно.
Maria Ilva, много внушителна торта!
elisa_m, много хубави инструменти, гайдата ми е фаворит.
краси.мира, страхотни са всичките торти, мечетата са уникално сладки!
elastina, много добър първи опит.
stefina, много хубава кошничка и на мен ми липсва зеленинка малко.
За розите не мога да помогна все още не съм правила и хич не съм наясно.
ninon, и на мен много ми харесва тортичката ти за РД.
6estja, не знам на кой пролича ама е много хубава колата и патенцето е страхотно.
medunka, тези чували с пари, все по-истински и по-истински стават!  Grinning
shemet_neveroiaten, добре ти се е получила апликацията, след още 1-2 ще си спец, сигурна съм.
jenik, да ти е жива и здрава малката ти принцеска!
Тортата и е страхотна, не се коси за проваленото парти, ще имате още много поводи за празнуване, сигурна съм!
И за мен това е най-красивата торта на калинка, която съм виждала, тя е изписана от всякъде!
mishelin, много сладка тортичка, не и личат толкова перипетиите, които си имала.
михаела73, на мен пък ми харесва, кусури и да има не са толкова очебийни.
Сподели това с маркери или с бои го правиш?

Отразих ви всички този път.

# 8
  • София
  • Мнения: 2 671
Колко хубави 1 юнски торти!!!
 Да са ни живи и здрави и винаги усмихнати дечицата!

Ето и от мен:


Танче, не на плота - аз винаги оставям пареното тесто за Варна-та в хладилника поне за няколко часа, даже и за по една нощ. Според мен можеш само да изчакаш, дано се оправи като се постегне...  после опитай дали няма да поема по-добре нишесте, а не само пудра захар. Дано поръчката да е без повече проблеми!!!

Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 16:40 от Rumya

# 9
  • Мнения: 1 461
tanche512 според мен му трябва още пудра захар , на мен винаги ми поема повече пудра захар отколкото пише в рецептата
6estja много е сладко патенцето
medunka торбичката е много реалистична
shemet_neveroiaten много е хубаво лъвчето ,пеперудата е впечетляваща  Hug
jenik   много красиви торти ,и мен ме впечетли много калинката
mishelin  не се и съмнявам че хората са хареса ли тортата много е хубава и нежна
краси.мира много красиви торти си ни показала
elastina продължавай все така напред  Hug
stefina   много приятни цветове ,мисля че малко листенца е можело да добавиш за да се запълни празнината между розите  Hug
Албена   както винаги много красиви торти си ни показала  Hug
petia_tag с всяка торта напредваш ,браво на теб
KikiNiki   много апетитна тортичка,честита ви рожбичка
Maria Ilva поздравления за смелото решение да направиш сватбена торта, мисля че си се справила повече от добре
elisa_m браво на теб, страхотни музикални инструменти си направила  Hug
Tandoori   да ти е живо и здраво момченцето ,радвам се че си успя да направиш тортата въпреки ограниченото време и умората, на мен в първият момент ми се стори трудна задача да изправиш пандата на един крак ,благодаря ти за подробните снимки.Крайния резултат е страхотен.  Hug
hrisiv   много приятно зелено си изплозвала като цветово решение за тортата
ninon много ти е хубава тортата за рождения  ден, изчистена и нежна

clairete как върви бременноста  Hug

Ванче къде се губиш ,липсва ми чувството ти за хумор  Hug Heart Eyes


Нелка.Нелка много се радвам че се разписваш отново в темата  Heart Eyes Hug

# 10
  • Варна
  • Мнения: 616
Благодаря ви за милите думи  Hug За мен вашето мнение и подкрепа са много важни. Не знам дали има друга тема която да следя така надъхано и с такова огромно удоволствие   bouquet
За събота ми предстои да правя тортичка за мама, че ми е рожденничка, но още не съм се спряла на конкретен дизайн (въпреки, че тук ми останаха очите в 2-3 тортенца перфектни за случая  Grinning)

# 11
  • Мнения: 137
Момичета, страхотни торти сте сътворили,много ми е неудобно,че не ги коментирам,но като не влизам в темата 2-3 дена и вие ги избълвате направо а не искам да пропусна някого  Hug

Имаше две прекрасни торти,но странни за 1-ви РД и аз в този стил правих торта за кръщене :

още снимки има в албума ми

# 12
  • Мнения: 59
Румия, имах впредвид, че го оставих да изстине на плота като го махнах от котлона. Разстлах го, охлади се  и си беше твърдо, като сложих пудрата се размекна, почна да лепи много, абе ужас. Сложих пудра колкото си е в рецептата и вече 3ч стои в хладилника, но не виждам да се е стегнало Cry Друг път Варната си ми става перфектна, сега какво стана незнам...
Фреска, ще пробвам с още пудра довечера и с нишесте, че дано успея да покрия тъпия Спайдърмен Confused
Страхотни торти момичета! Както винаги невероятни ....
Честит празник на всички дечица  bouquet Да растат здрави, весели и игриви!

# 13
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Честит празник на всички дечица!!!

ай-ай, жабата е прекрасна!

# 14
  • София
  • Мнения: 285
Момичета,много благодаря за хубавите думи  bouquet
Танче,и аз имах същия проблем скоро ConfusedКолкото повече му добавях пудра захар,толкова повече се втечняваше.Прибрах го в хладилника и положението се влоши още повече,стана страшно лепкаво.Накрая го изхвърлих,но не се сетих да добавям  нишесте,може и да помогне Thinking
ai-ai ,много идейна тортичка Grinning
Rumya ,хубава гъбка.Под шапката слагала ли си подпори?
medunka,тази торбчка е още по-хубава от първата!
Шеметче,Суперско лъвче Simple Smile
jenik ,както винаги перфектни торти.Калинката е уникална!
6estja,патето е много сладко.
краси.мира,всичките торти са много хубави!
stefina ,хубава кошница,но както са казали момичетата липсват малко листенца Peace
Албена,много стилни торти!
Maria Ilva ,поздравления за сватбената торта!
elisa_m,много добре си се справила.
elastina,Като за първа,тортата е много хубава!За покритието вече са ти дали съвет Peace
Ani_Boland,морската торта страхотна.
hrisiv,тортата със жабката е много сладурска,,браво!
Tandoori,уникална е тортата с пандата(както и всичките ти други)  bouquet
Не мога да подмина и градинските торти на Антоан и Valeria,Страхотни,с толкова много детайли.Браво момичета  bouquet
Има още толкова хубави торти,но който е проспал темата...

Общи условия

Активация на акаунт