


Обожавам Коледа и още с първите студени дни започвам да мисля за Коледната украса, за подаръците за любимите хора, за пухкавия сняг и почивка в планината

Хайде, нека започнем вече с Коледното настроение.
Ето и линкове към четирите теми от миналата година: Коледа идва!, Коледа идва! - 2, Коледа идва! - 3 и Коледа идва! - 4.
Още не съм направила моят списък с коледни сладки, но имам няколко любими, затова ето какво съм предвидила (засега):
Английски коледен кейк, от Джемма, 6 седмици преди Коледа
Ванилени кравайчета, от Наталина, издържат до месец и половина
Дрезденски щолен, от Джемма, прави се 2-3 седмици преди Коледа
Забравени сладки, на Котка, могат да се правят и предния ден
Коледни звезди на баба, от Мишел, вероятно ще издържат около месец (у дома миналата година успяха да се задържат седмица

Коледни кравайчета, от apgrigorova
Линцерови сладки, от Наталина, правят се в началото на декември
Меденки, от Джемма, правят се в началото на декември
Меденките на Джули, от Наталина,правят се в началото на декември
Мъфини с кафе на ESPA, толкова са вкусни, че няма да издържат и два дни

Шоколадови звезди с капучино на Габи, издържат около месец, не е нужно да се правят по-рано
Съвети от natalyna за приготовление и съхранение на коледни сладки:
"Повечето сладки за Коледа могат да се направят поне месец преди празника - някои дори след отлежаването са по-вкусни. Идеята е, че в дните преди самия празник се нуждаем от повече време за други приготовления (готвене на празничните ястия, украса, подаръци) и не е нужно да се пренапрягаме и със сладките. Това обаче не означава, че не могат да се приготвят и в последният момент, само е нужно да се спазват някои основни правила.
За да сте успешни в приготвянето на сладките е добре да прочетете следните съвети:
Оставете калъпите с маслото/маргарина поне една нощ извън хладилника (най-добре дори 24 часа) - нищо няма да им стане! Месенето ви ще се облекчи изключително много. Ако по някаква причина не сте го направили, сложете продуктите в голяма купа за месене и най-отгоре нарежете маслото/маргарина на тънки резенчета и оставете поне 30 минути да се отпусне. Има и друг вариант, да пуснете за секунди маслото в МВ, за да омекне. Не използвайте масло от извадено току-що от хладилника ако не искате да месите с часове!
При масленото тесто е важно да се знае, че в началото става на "трохи", а после от топлината на ръцете се споява в тесто. Същото важи и за меденките. Ако не сте сигурни дали всичко е както трябва, откъснете малко от тестото и в дланите си се опитайте леко да омесите и да направите топче -така ще опитате консистенцията на тестото. Ако тестото се събере в компактно топче, значи на тестото му трябва просто още месене. Ако не, може да прибавите още едно яйце или 1-2 лъжици прясно мляко.
При разточване не прекалявайте много с брашното за поръсване под кората - колкото повече брашно, толкова по-твърди сладки. Може да разточвате и между свежо фолио(прозрачното), без използване на брашно. Спазвайте посочените в рецептата дебелина на корите. Още топли сладките са обикновено крехки или меки, затова манипулирайте с тях внимателно.
При меденките които се изрязват на фигурки, за да останат меки, основното правило е дебело разточване (медеките при печене се надуват леко, но не много, затова не се притеснявайте че ще станат много дебели) - 5-7мм. Другият момент който трябва да следите е печенето - след като започнат да порозовяват краищата веднага изваждайте. Може да ви се стори дори, че не са още опечени, че са много меки, но след изстиване се стягат и си придобиват нормална твърдост, а не стават "троши-зъби". Ако случайно ги изпуснете и препечете, може или да ги залепите по две с мармалад или крем, или да ги оставите в добре затворена кутия с четвърт ябълка, която сменяте през ден.
Съхраняването на готовите сладки е най-добре да е в сухи и добре затварящи се кутии - метални, картонени, пластмасови. Оставете ги на хладно и сухо място - килер, балкон (ако е сухо) може и хладилник. Не намазаните и неукрасени сладки може дори да замразите - издържат година."
РЕЦЕПТИ от тазгодишната тема
Бадемови бисквитки на Дядо Коледа, от vanilla
Бадемови сладки и снимка, преведено от dili76
Базелски медени сладки, от краси.мира
Баклавички-хапки, от рени55
Белтъчни елхички и шапки, от Джемма
Бисквитки (подходящи за греяно вино), от Umbra
Бонбони "Рафаело", от mari_eta
Виенски коледни орехови бисквитки, от маик
Джинджифилови бисквитки, от Narina
Есенно пънче, от Леля Ог
Еклерова елхичка на Йоли, от Unknown lady
Кантучи, от Роца
Карамелизирана ябълкова пита, от Venetta
Козуначена торта Пастичера, от pina
Кокоски "Ангелски очи", от mari_eta
Кокосови бонбони на Pety, от Pupinka с обяснения
Кокосови бонбони, от Pety
Коледни звезди с анасон, от vanilla
Коледни палачинки, от venetta
Коледно руло, от venetta
Коледни сладки, от petia tag
Корички - лимонови и портокалови, от Джемма
Крехки сладки, превод от natalyna
Линцерови сладки със смлени орехи, от Джемма
Малки медени къщички и снимка, преведено от dili67
Маслени орехови бисквити с лимонов крем, от emy emy
Маслени топчета, на Рени 55
Медена къщичка, от Venetta
Медена къщичка, от лулу!
Меденки и бисквитки, от Селма
Меденки, от Uinen
Меденки с пълнеж, от Pinki 81
Мъфини с кока кола, от Джемма
Обърнат сладкиш с ябълки, орехи и карамел, от Narina
Печена пълнена тиква, от lu4a
Подправка за коледни сладки, от Natalyna
Прасковки, от Marieta
Пуричките на баба, превод от natalyna
Рафаело, от luchkata
Рафаело, от natalyna
Руло "Черно и бяло", от mari_eta
Сладки, от Pinki 81
Сладки свещички, от Джемма и превод
Сладкиш с банани и орехи, от Princess of Persia
Сладкиш Домино и снимка, от Umbra
Сладки свещички, от Venetta
Сметанови сладки, от Natalyna
Тесто за Шилерови буклички, круши и орехчета, от Джемма
Торта Гараш, от ива
Торта с котешки езичета на Дани, от hrisinda
Торта Рафаело
Черешки, от Marieta
Шишарки, от Aveili
Шоколадова торта с кестени, от Umbra
Шоколадови сладки с кокос, от lu4a
Шоколадови трюфели, от Narina
Щолен, от ива
Щолен без чакане, от Umbra
Ябълков сладкиш на Лео, от labrex
Ябълков сладкиш с карамел, от mari_eta
Vanillekipferl, от Venetta
Fruchtschnitten, от Venetta
Рецепти от Dr. Otker, подходящи за Коледа, на немски, от Venetta
Снимки на рецепти за коледни сладки от немско списание, на немски, от Umbra
Линкове към немски блог с коледни сладки, на английски, от Umbra:
Бадемови "кибритени клечки"
Шприц бисквити
Звезди
Немски сладък плодов хляб
Анасонови сладки
Джинджифилови бисквити с пипер
Сладки равиоли
Солени идеи
Новогодишна салата, от ива
Содена питка, от venetta
Полезни връзки
Бурда - сканирани рецепти, от Джемма
Венец от медено тесто, от natalyna
Елхичка от пуканки, от Umbra
Експозиция от Коледни къщички, от ива
Идеи и помагала за правене на Коледни къщички, от Venetta и Още идеи за лесна медена къщичка с видео, от Venetta
Идеи за коледни медени къщички от Марта Стюарт и тук, и тук, от Narina
Как да си направим айсинг, от Venetta
Как да украсим сладките, от Venetta
Как да декорираме сладки, от ilinayor
Клипче за коледни къщички, от labrex
Коледен венец от курабийки, от Umbra
Коледна къщичка на Д-р Йоткер, от Venetta
Коледни къщички - видео, от venetta
Магазин за опаковки
Меден коледен влак, от lu4a
Медени къщички, от Labrex
Медени свещници, от Natalyna
Медена къщичка, от Venetta
Мъфини-снежковци и други интересни идеи, от radostina33
Най-добрите рецепти между небето и земята, сайт за приготвяне на коледни лакомства, от Venetta
Панфорте, от Арлина
Плодов щолен - видео, от venetta
Роял айсинг - как се прави - клипче на Tandoori
Свещник от медено тесто, от natalyna
Сиенско панфорте, от labrex
Сладки с канела и орехи на Диди, ¨¨*:•. Диди .•:*
Смес от подправки за медената къщичка, от Venetta
Снежковци, от Ена
Снимки на украсени коледни сладки
Сухи тренировки за декорация на бисквитки (игра), от ilinayor
Украса на коледни меденки, от kali
Фунийки и накрайници за украсяване, от Natalyna
Шаблон на медена къщичка, от Зори