Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 109

  • 93 632
  • 740
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 861


Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104, 105, 106, 107





Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х30см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Ето и 3 варианта за големини, като и трите са нормални парчета.
За 24п. - 4х10см. парчето
за 30п. - 3х10см. парчето
за 32п. - 4х8см. парчето


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • Мнения: 3 861
Пускам темата защото имам малко време в момента, а другата много набъбна. Надявам се, че не сте против  Hug

# 2
  • Мнения: 154
Благодаря за новата тема доня КОПРИВА! Май първа се записвам  newsm44

# 3
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 609
Копривке мерси за темата   bouquet

# 4
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Момичета, почерпете се - днес аз и сестра ми помъдряваме с още една година.







И тъй като това не е просто торта, а торта с история, изтъкана от символика, повече може да прочетете и видите тук Рисувана вита торта "Сакура"

# 5
  • Мнения: 11
И аз се записвам и благодаря за темичката.  bouquet

mari_eta, направила си изключително стилна и зашеметяващо красива торта, която е самата хармония!!!!!!!!!!  Разказът ти е вълнуващо есе и аз от сърце ти пожелавам БЛАГОДАТТА, ЗДРАВЕТО, ДЪЛГОЛЕТИЕТО И ЩАСТИЕТО, които символизира тортата, а тя си е изкуство в чист вид! Харесва ми стремежа ти и желанието да затвориш горчивата страница. Трусовете и тежките моменти са част от нашата история. Те ни изграждат като личности, укрепват характера ни и волята ни за живот, имат значение за бъдещите ни реакции и събития в живота ни. Бъдете щастливи, мили рожденички! newsm51

Последна редакция: вт, 08 фев 2011, 18:42 от enister

# 6
  • Мнения: 1 745
Запис и аз да ви следя!
Мариета,ЧРД на теб и сестра ти!Тортата е страхотна,не,меко казано страхотна!Много вълнуващ разказ.Пожелавам ти наистина повече никакви горчиви чаши,или поне да са сладко-горчиви. Wink   bouquet

Аз не знаех за тънкостите на масления крем,че добавяте разни екстри. Wink Ще пробвам!
И един въпрос-кое е най-лесното за работа шоколадово тесто?  Rolling Eyes Гледах няколко рецепти,може би на Ван444ето тази ще опитам,но все пак споделете!

# 7
  • Мнения: 0
Здравейте момичета и аз да се запиша  в новата тема .От мен една бърза торта от вчера за днес.

# 8
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
И аз тук, поне да ви следя какво творите. Имам няколко торти от миналата седмица, но не съм ги свалила даже от фотоапарата.

mari_eta, тортата е страхотна. ЧРД на тем и на сестра ти. Много щастливи мигове  Hug

Последна редакция: вт, 08 фев 2011, 19:07 от _Пепи_

# 9
  • София
  • Мнения: 2 112
Мариета, Честит Рожден Ден - на теб и сестра ти! Какво съвпадение - на една дата. Желая ви много вяра в това, че когато на трудностите се погледне като на предизвикателство, те не будят страх а хъс да станем по-силни в добрината си!
Тортата е прекрасна, още преди да прочета за емоцията около нея! Радвам се, че освен красива, те изразява напълно!

Енистър, аз нямам блог /не ми се цитира постинга ти от миналата тема, защото не знам как Grinning/, поне все още не съм си правила. Тук все някой ме агитира за това, ако някой ми е направил... Party
По отношение за стабилизатора за сметана - ползвам желатин, добавям го наведнъж, разтопен, съвсем леко охладен, към вече разбитата сметана.

# 10
  • Мнения: 11
dimitrina73-хахаха, май се изложих... Embarassed Не знам защо реших, това е твой блог: http://dimitranas.blogspot.com/2010/02/winter-cake.html, извинявай много. Simple Smile

Един желатин на какво количество сметана?

# 11
  • София
  • Мнения: 2 112
Няма проблем, Енистър Wink Важно беше да го уточним, защото така е етично спрямо дамата, която всъщност води този блог.
Ами на 200мл сметана - един желатин, според това как аз бих постъпила, не си спомням как беше в бейкинг911, откъдето съм научила начина.

# 12
  • у дома
  • Мнения: 1 581
mari_eta, Честит Рожден ден на теб и сестра ти! Тортата е невероятна  smile3501 най-искрено ти желая щастливи, спокойни и изпълнени с много обич и хармония години.   bouquet

# 13
  • Мнения: X
Момичета, имате ли представа дали във Варна мога да принтирам собствена картинка върху вафлена плака?

# 14
  • Мнения: 38
Запис и от мен в новата тема.
Мариета ЧРД на теб и на  сестра ти-здраве,щастие и късмет.Тортата е просто невероятна.

Общи условия

Активация на акаунт