за готвенето и устойчивостта на брачните/семейните/ отношения

• 39 163
  • 1 141
  •   1
Отговори
# 30
     Хм, ако съветът е верен, значи ... аз съм мъжът у дома. Mr. Green Мразя да готвя, а мъжът ми обожава и готви поне 4 пъти седмично. Понякога наистина ми идва музата и готвя нещо за удоволствие, даже по две -три ястия едновременно, но ми се случва рядко. Обичам да правя "неделни" сладкиши, но не мисля, че с това задържам някого при себе си.
     Смятам, че всичко опира до характер и възпитание. Ако мъжът е възпитан, че готвенето е задължителна и ежедневна "женска" работа, съветът би бил добър, стига останалото във връзката е наред.

# 31
  • Sofia
Аз също им се възхищавам на кулинарките, но и да призная, съм твърде далеч от тях.  Blush
Мога да готвя,  не ми е неприятно, но не ми е приоритет. Намирам го за безсмислено действие.
Ако имам ограничено време, след работа, когато съм изморена, предпочитам да прекарам вечерта в общуване. Дали с децата или мъжа или общо, е без значение. Повече ми харесва да подготвим домашните, да погледаме заедно тв, да четем или да поразговаряме. Ако тръгна да въртя манджи, кога ли ще ми остане време за останалото?
И едва ли има мъж, който ще бъде очарован от преуморена и мрънкаща киселица, пък дори и сервирала му най-ароматното ядене Wink

# 32
Да, сигурно има връзка между готвенето и устойчивите семейни отношения. Съпругът ми е отличен готвач и вече близо 15 години не сме си "казвали пряка дума", дето се вика, един вид. Това ще да е причината.

Човек трябва да прави туй, към което го телги сърцето... Тогава рядко пречи и на околните, а получава и добри резултати.

# 33
днес си говорехме с една приятелка, че много жени намират за вярна тезата, че ако готвиш по 10 пъти на ден различно ядене, мъжът ти е вечно твой и верен до гроб.  Rolling Eyes
......
ей такива мисли ми се въртяха днес из кестенявата главица и се питам- абе , джанъм, ще излезе ли вярна тази приказка за любовта през стомаха  Twisted Evil

Много буквално го приемаш това твърдение, според мен не се има предвид само и непременно готвенето. Става въпрос за грижата, за обгрижването на мъжа, да го глезиш, да му осигуриш семеен уют, изобщо да се усеща топлота и грижа за неговите най - простички нужди - да хапва нещо топло и вкусно, да има чисти дрехи и т.н.
Няма никаква разлика между това да готвиш ти и да купуваш готова готвена храна, която да харесва. Все си е грижа за него.
И не става въпрос за мъжкия пол само, аз също много обичам да ме обгрижват - да направи кафе сутрин, да ми метне одеяло след като съм заспала на дивана в хола, да се грижи за мен.
Става въпрос за това да покажеш на човека до теб, че искаш да му е приятно, уютно, че си загрижен за него  Peace

# 34
Когато се омъжих, не можех една супа да направя, но се научих. Сега готвя за собствено удоволствие, а съпругът ми е доволен. Но пък да е най-важно това...не мисля. Мисля, че за мъжа е по важно да има до себе си партньор, а не готвач. Единствено не мога сутрин да стана и да направя кафе. Мнооого ми се спи и го пия в офиса.

# 35
... Намирам го за безсмислено действие.
.... предпочитам да прекарам вечерта в общуване. Дали с децата или мъжа или общо, е без значение. ......да поразговаряме.

това имах предвид и за мен  Blush
моят мъж дори ако сготвя яде мълчаливо и аз никога не съм наясно дали просто готвя ужасно или не иска да си общува Rolling Eyes/по природа е крайно мълчалив човек/.  иначе съм наясно, че ако си го завържа с ластик за крака в кухнята няма да стои до мен. но от друга страна храненето обединява и предполага някаква динамика в отношенията. всъщност май искам да ми се обръща внимание  Rolling Eyes

# 36
Когато те събуди аромат на току-що сварено кафе, ти създава усещане на уют, също както и домашно сготвената храна. Не толкова самата храна, колкото усещането за грижа и уют в дома от страна на жената е което "завързва" мъжа към къщи, а това може успешно да се имитира Wink Grinning
От всички мнения до тук,това е най-близо до истината ,според мен.
И съветите на майките и бабите би трябвало да бъдат не "ГотвИ всеки ден различни манджи !" а
"Създавай уют на хората около теб!" ,защото така на тях ще им бъде приятно и ще се връщат отново и отново при теб.Не точно заради менюто от 1.2.3-то, а защото ще се чувстват уютно.
Доста мнения съм чела тук от потребителки,които си мечтаят да отидат поне за седмица при мама на гости и да ги поглезят...
Е,защо мъжете да не се чувстват щастливи от факта ,че някой го е грижа за комфорта им?!   Grinning
И преди да почнете да нападате:
Процеса е двустранен.Както аз се грижа за неговото удобство и спокойствие,така и той прави същото за мен.
След 22 години брак още ми носи кафето в леглото,сутрин става ,прави закуска,по-често от мен мие чиниите след вечеря,основно той пазарува продуктите за готвене през седмицата....когато вечер слагаме масата,го правим заедно,хапваме,пийваме,говорим си ,т.е. за нас това е общуване на много нива едновременно.
Почти не познавам хора,които да обичат да се прибират в студен дом,да няма никаква храна в хладилника,да им е все едно с кого и какво ядат...
Колкото до това,някой друг да готви ,пък аз да чистя тоалетната... Shocked Ами,не,мерси!
Предпочитам аз да се занимавам с чистите продукти ,пък друг да се рови ...в кенефа!   Mr. Green

# 37
  • София
Готвя по задължение - пълна загуба на време.
Въпреки това, каквато и манджа да направя, какъвто и "кулинарен шедьовър" да спретна, моят мъж винаги казва "благодаря за прекрасната вечеря" примерно.
Но определено го виждам, че е във възторг, когато направя нещо, което е по-завъртяно или някакъв сладкиш, тъй като не се изявявам много в десертите. Даже ме хвали на майка си по телефона  Wink
Изводът при нас е такъв, че е важно да има някаква храна и мъжът да не стои гладен  Peace Но пък винаги оценява по достойнства хубавата храна.

# 38
  • Насред хаоса
Чета и не вярвам на очите си. Що все така излиза, че мъжът трябва да е обгрижван? Да имал топла храна, чисти дрехи ... Ми аз не искам ли същото? И щом като аз мога сама да си направя тия неща, що и той да не може? Или той да ги направи за мене? Или трябва да седи при мене само ако има готвено по 20 пъти на ден и поне 5 изпрани и изгладени панталона и още толко ризи?  Rolling Eyes
Обвързването на усещанията към жената с домакинските неща не го разбирам, противно ми е.

# 39
Готвя по задължение - пълна загуба на време.

Маалко ще изместя темата...    Laughing
Тези,които не обичат да готвят:
Защо не приемете горното така "Готвя по задължение-грижа се за здравето ,моето и на семейството ми."
Защото всеки вече знае ,че храната е причина за повечето заболявания,или по-точно некачествената храна.
А за мен лично готовата храна,разните му сандвичи,чипсове, и прочие купена храна е най-малкото некачествена.В някои случаи дори вредна и адски нездравословна.
Ако приемете,че приготвяйки прясна храна поне 4-5 пъти в седмицата,всъщност се грижите за здарвето си и това на детето ви и мъжа ми,не е ли по-лесно ?   Simple Smile

# 40
 La Sombra , просто темата е зададена така.Иначе:
Няма лошо ,ако мъжът ти обича да готви,тй да го прави.
Пък ти да се грижиш за ремонтите на колата.
Идеята е и двамата да чувствате ,че на другия му пука за теб .И да се чувствате щастливи и обгрижени.
Начина е без значение,всеки може да прави това ,което му е приятно,за другия.

# 41
...Обвързването на усещанията към жената с домакинските неща не го разбирам, противно ми е.

А на мен самото понятие "завързване на Х към къщи". То не е еквивалент на "устойчиви брачни /семейни/ отношения".  Laughing Самото "завързване" ме кара да настръхвам, само като го чуя/прочета.

За мен прясната храна са пресните плодове и зеленчуци. Малкият най- обича да хрупа краставица и ябълка, пред всяка готвена храна. Хората са толкоз разнообразни, че разни сбити формулировки няма изобщо как да бъдат "верни".
Иначе готвим- и аз и съпругът ми. Но не ни е идея фикс, нито точно това ни създава семейния уют основно. Кафе може всеки да направи за другия, както и закуска за фамилията.

# 42
Чета и не вярвам на очите си. Що все така излиза, че мъжът трябва да е обгрижван? Да имал топла храна, чисти дрехи ... Ми аз не искам ли същото? И щом като аз мога сама да си направя тия неща, що и той да не може? Или той да ги направи за мене? Или трябва да седи при мене само ако има готвено по 20 пъти на ден и поне 5 изпрани и изгладени панталона и още толко ризи?  Rolling Eyes
Обвързването на усещанията към жената с домакинските неща не го разбирам, противно ми е.

Ми да ги прави за тебе, кой го спира  newsm78 ма нали темата е как да задържиш мъжа до себе си, следователно се говори за това какво ТИ би било добре да правиш, пък той какво ще прави или няма да прави, си е отделен въпрос.
Гаранция обаче, че ако се грижиш за човекът до теб, и той държи на теб - ще ти отвърне със същото.
А я ми дай пример за полагане на грижа от жена към мъж, който теб те устройва ?

# 43
Готвенето го върша, защото е небоходимо. Laughing Ако има кой да ми готви според моите изисквания хич и няма да се блъскам с него/нея в кухнята. Мъжа ми не е претенциозен, обича като всеки човек хубавото и вкусно блюдо. Но готвенето да ми гарантира устойчивост в бракът...неее глупости. Не бих го разглеждала на чак такова ниво. Едното е необходимост, която едва ли може да крепи връзката между двама души... освен ако не живеят само, за да ядат. Laughing Mr. Green

# 44
  • Насред хаоса
Като приготвяме прясна храна, я приготвяме от същите продукти, от които се прави и готовата храна. Все същите химикали, оцветители, пестициди и квото още има там. В едно пиле ако има хормони и антибиотици, е без значение дали ще го купя от печено от магазина или ще си го опека аз тук във фурната, та ако ще и панделка да му сложа.
rosy_bosy, мъжът ми не ме е взел зарад готварските ми умения. И не проумявам защо трябва да се пъна да го задържам.  Rolling Eyes Все едно ги няма сума такива, дето всичко им се поднася наготово и пак не са доволни и не могат да бъдат задържани. Личността е тази, която задържа човека до тебе, не това дали можеш да готвиш или да правиш челна стойка.

Общи условия

Активация на акаунт