Средищните училища се задължават да осигурят възможност за целодневно обучение

• 18 369
  • 225
  •   1
Отговори
# 180
Хубаво. Аз чакам да стане време набор 2007 да тръгнат в първи клас. Да видим като няма двусменно обучение къде ще ги поберем тези деца. Класове от по 50 деца, но за сметка на това по цял ден?
А като дойде ред на набор 2009 - тогава вече ще трябва да се разкриват целодневни мобилни паралеки в шатри пред МС. Може и самият министър да се облича като Кънчо и да изнася открит урок по здраве.

# 181
  • София
Хубаво. Аз чакам да стане време набор 2007 да тръгнат в първи клас. Да видим като няма двусменно обучение къде ще ги поберем тези деца. Класове от по 50 деца, но за сметка на това по цял ден?
А като дойде ред на набор 2009 - тогава вече ще трябва да се разкриват целодневни мобилни паралеки в шатри пред МС. Може и самият министър да се облича като Кънчо и да изнася открит урок по здраве.

Това го мисля от секундата, в която синът се роди... Набор 2007!

# 182
Ако програмата обхване общо училищата, не само средищните то има повод да се притесняваме. Ако си остане както досега, то няма за какво да имате подобни терзания. Доста от паралелките са смесени, а борбата за всяко записано дете е буквално жестока на места.

# 183
Не е така, защото сега задължават училищата да осигурят целодневно и за трети клас, нищо че аз мога да не си запиша детето в занималнята. А класни стаи не изникват допълнително.

# 184
Длъжни са да осигурят възможност за целодневно обучение, твоя е волята дали да дадеш детето си.
Ако не предприемат нещо за балансираното разпределение на учениците в училищата, поне за София, то ситуацията след две години ще излезе от релси.

# 185
Ще пратят всичката предучилищна по детските градини и в ДГ вече ще стане съвсем...
На доста места се практикува вече, много училища нямат предучилищни.

# 186
Нямат, защото не искат да имат. Училището до нас имаше ПУ до преди три години. Сега не иска такава, защото не може да задоволи родителския глад по записването в първи клас. За целта се освободи от ПУ и на есен посреща по 6 паралелки първи клас. В съседни, неособено харесвани училища, напротив- направили са и такава за 5-годишни с едната цел да задържат децата и в първи клас и нагоре.

# 187
Сега говорим къде да ги поберем чисто физически. Просто е невъзможно, нали разбирате как се осигурява целоднвен престой за големите - намалява се приемът за първи клас. Предучилищните групи не са проблем за училищата - за тях отделна стая винаги си е имало,  кабинетът по религия например, се преобразува в стая за игра, не само че все повече училища оформят такива групи, ами и ги правят много приятни за децата.

# 188
Напъхвам се в темата нечела с въпрос-прието ли е или е само законопроект и просто си се нищи кой е по-по-най? Peace

# 189
Приема се като задължение на училищата да осигури целодневния престой, ти ако желаеш не се възползваш. Засега услугата не е задължителна.

# 190
И е само за средищните училища до 8-ми клас.

# 191
Напъхвам се в темата нечела с въпрос-прието ли е или е само законопроект и просто си се нищи кой е по-по-най? Peace

Прието е и работи в средищните училища. Твоето не учи в такова, нали?

Янечек, за какво пишеш изобщо? Този проект касае само едно столично училище и малко в големите градове. Повечето от 800-те училища в проекта са типично селски.
Осигуряването на занималня за учениците и от трети клас в столицата е необвързващо с нищо задължително родителите, т.е. идеята е училищата да могат да предоставят тази услуга на всички, които искат да се възползват от нея.

Станахме като латерни. За втори път казвам - бях до тук. Няма смисъл от каканижене в стил "Едно си баба знае, едно си баба бае".

Zanda Ksurik, защо не коригираш заглавието на темата?

# 192
Да, мерси. Peace

# 193
Zanda Ksurik, защо не коригираш заглавието на темата?

Нямах възможност да следя темата, извинявам се, ако съм пропуснала нещо съществено.
Коригирах заглавието и добавих информация в първата публикация, за да няма заблудени, в случай, че четат само първия постинг и подвеждащата статия.

Ще пратят всичката предучилищна по детските градини и в ДГ вече ще стане съвсем...

То вече започна да става.

Например
http://kg.sofia.bg/isodz/dz/176
Цитат
Допълнителните 45 деца ,които ще се приемат за учебната 2012/2013г. са за деца на възраст от 3г. до 6г. (детска градина) Условията в тези групи не отговарят на потребностите на деца по-малки от 2г.6м. Тъй като в системата и законово децата не могат да се разделят на подгрупи в рамките на една година на раждане в ОДЗ60 се свалят 25 места за деца родени през 2010г.

Те ще се заместят с места за деца родени 2007г. поради задължителната предучилищна подготовка на 5 годишните деца.

# 194
  • София
не схванах за какво става въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт