Средищните училища се задължават да осигурят възможност за целодневно обучение

• 18 368
  • 225
  •   1
Отговори
# 195
Не знам ама оставам с впечатлението ,че сега имаме проблеми с местата в ДГ и явно ще бъде същата работа с 1-ви клас ooooh! Синът ми е набор 2009.

# 196
  Средишните училища ги изяснихме, а с другите как стои въпроса?
   Не е ли хубаво, че задължават училища да осигурят възможност за целодневно обучение? като майка на бъдешщ първокласник аз го виждам така:
  Има училища с целодневно обучание и такива които не са. Проучвам, избирам - условия, програма, занимания и прочие, искам ли, не искам ли - според собствените схващания и ситуацията в семейството  което ни устройва. Нали?
 Какво ни бърка кои училища ще имат възможност, кои не, кой иска и кой е против. Държавата ги задължава да осигурят възможност, а кой ще се възползва от нея си е негов избор.

# 197
  • в здрача
Средищните училища обикновено имат база за да осигурят целодневно обучение. И е чудесно, че има програма, която да осигури и занимания по интереси допълнително, защото ако в по-големите градове има възможност децата да ходят по курсове, да бъдат записани на някакъв спорт или изкуства в местата, където се намират тези средищни училища няма никаква възможност за каквито и да било допълнителни занимания за децата. В моето село има такова средищно училище. Освен средищното училище в селото има 2 смесени магазина, библиотека, която е пред закриване всяка година, в читалището, което вече не функционира като такова, старчески дом, детска градина и дом за деца. По-голямата част от децата са от малцинството, които всъщност са мнозинство в селото. Самите родители предпочитат децата им да са колкото се може по-дълго в училище, защото са на топло. Училището в по-голямата си част е през зимните месеци. Кой ти копа от ноември до март, че да ангажира и децата в това? 

# 198
Ирис, нали и за другите говорим успоредно. Тази година трябва да осигурят безплатна занималня и за трети клас. Това няма как да сте ако не се намали броят на първоклсаниците, защото нови стаи не се появяват спонтанно с решенията на министъра!
По принцип е хубаво да имаш избор измежду повече възможности, но въпросът е как стоят нещата с новите първикласници. Продължавам да твърдя, че при набор 2007 ще стане голям проблем ако продължават да формират целодневни паралелки за големи деца.
В България училищата са близко до домовете, децата могат да се прибират сами и да си научат у дома докато родителите се върнат. Не трябва да се пътува 1 час с кола до училище, че да е наложително за всички да има осигурен целодневен престой. Не виждам защо трябва да ги третираме като някакви бебета, които да бъдат водени за ръчичка до 12-годишни. За България това е адски нелепо.

# 199
Не бих казала че е нелепо при наличието на бездомни агресивни кучета по улиците, неспиращи на пешеходни пътеки водачи на автомобили и всякакви психо и крими елементи на свобода, щото видиш ли нямало места в лудниците и затворите.
Поне да се осигури транспорт до дома, ако трябва да седят сами вкъщи- което разбира се закона не го позволява, ама нали нашите деца са много умни, та явно са над закона...

# 200
  Абсурд дете от втори-трети клас да се прибира и стои само в къщи в София, за другите не знам, но за мен тоя вариант изобщо не стои, освен че е незаконно.

Мисълта ми е, защо трябва да ме интересува мене дали училищата ще имат възможност, какво ще си правят стаите и прочие - нещо което е в сферата на предположенията. Ясноо, че някои училища няма дъ могет да го направят, ще останат на полудневно обучение и тогава в тях ще си учат деца чиито родитерли ги прибират, оставят сами и както им е угодно.
  Аз пък предполагам, че проблем ще се появи повече с това че няма да могат да се осигурят места за всички желаещи целодневно обучение, защото макар в темата всички да са против него, на практика малко са децата които не посещават занималня или някаква платена форма на занимаване до вечерта, за работещите родители ще е облекчение да има такъв вариант.
  Не разбирам защо сте тотално против , щом имат концепция да си намерят и ресурс, аз ли да ги мисля Laughing Не трябва ли родителския натиск да е насочен към изпълнение на ангажиментите на министъра и осигуряването на целодневно обучение за всички ЖЕЛАЕЩИ, а не отказване от него?

# 201
  • 221B Baker Street
Цитат
Не виждам защо трябва да ги третираме като някакви бебета, които да бъдат водени за ръчичка до 12-годишни.

Искаш или не,по закон децата до 12 години не могат да бъдат оставяни без надзор,дори и в къщи...
Нелепо е твоето мнение,и то като родител,че си съгласна детето ти да остава самичко... ooooh!
Според мен родители като теб трябва да ги грозят доста солени глоби,щом смятат,че стоят над закона и застрашават живота на децата си...Обаче,ако недай си Боже,се случи нещо,ще обвиняваме пак държавата,нали... Crossing Arms
Навсякъде из форума се тръби,как трябва да се спазват законите,обаче като опре до всеки поединично,започваме да извъртаме нещата и да се изхвърляме - никой не можел да ни казва как да си гледаме децата,нарушавали се лични свободи и конституционни права и прочее други глупости,от които чак да му се доповръща на човек... Stop

# 202
  добре де, хора разни - един не иска детето му да е следобед само вкъщи, а друг да е в училище, въпросът е да има предлагане на варианти.

# 203
Moля ви да прочете закона за детето, защото според него дете до 8 години не се оставя само. До 12 - само ако с това се създава опасност за детето. От класа на сина ми половината деца се прибират сами, втори клас.

# 204
  • София
всеки си решава според възможностите. Моите не са се прибирали сами, нито са стояли сами вкъщи. Ако се нааложеше, щяхме да търсим вариант или да наемем човек да прибира и стои с децата, или щяхме да ги запишем на занималня. Но при всички случаи нямаше да ги оставим сами да се оправят с прибиране и стоене вкъщи - със или без закон. Не харесвам задължително децата да са на целодневно, но е добре да го има като вариант за тези, които не могат да си поемат децата половин ден или нямат възможност да плащат на частно. Ако живеехме на село, вероятно щях да искам целодневно обучение, за да са децата на сухо, топло, да се занимават с нещо и да има възрастен покрай тях, вместо да дремят вкъщи цяла зима.

# 205
Moля ви да прочете закона за детето, защото според него дете до 8 години не се оставя само. До 12 - само ако с това се създава опасност за детето. От класа на сина ми половината деца се прибират сами, втори клас.

Навиците и уменията за четене с разбиране се развиват в по- ранна възраст. Нейде до към ІV клас трябва вече да са оформени. На по- късна е трудно и почти невъзможно да се придобият такива. Липсата им често се заменя с произволно съчиняване, поради затруднения с тълкуване съдържанието на дадения текст.

Някои хора имат проблем с намирането му, на тях мога да помогна:
"Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.".

В средищните училища, да напомня, едва ли учат деца от София и големите градове.
Натискът би следвало да е наистина в посока да се подсигури целодневие за "желаещите", което включва и възможност нежелаещите да се приберат по домовете си след приключване на задължителните учебни занятия тъй, както са дошли да ги посетят. Няма нищо лошо в такова едно развитие на нещата.
Днес пак погледнах- няма новини, от които да узнаем голямата сума от 180 млн. за какво ще се похарчи. И чакам и търся. Някой ден вероятно ще разберем частички от истината, след като бъде похарчена и някой се присети да ни иска сметка. Или някой следващ одит да отчете как се монтират неучебни сгради с пари, отпуснати за учебни.

Последна редакция: пт, 18 май 2012, 14:32 от Judy

# 206
  То и в едно село дете на 9-10 години едва ли е върха на безопасността да бъде оставяно системно без надзор, както и да е, случаи има достатъчно, в които пък се пита защо е скитало само в дерето или в къщата на насилника, или в необезопасения водоем.
  Мисля, че закона достатъчно е коментиран в други теми, а и формулировката "опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие" дава достатъчно мегдан на желаещите родители да си ги оставят сами колкото си искат.

Колкото до прибирането - ами ще се прибират с транспорт, който е предназначен за класовете, които учат до обяд. Или кметството ще сключи договор с транспортна фирма, или с такава която доставя опредоелени продукти, или бусчето с храната на социалните ще вози и децата,  варианти индивидуални колкото щеш.
  Който му е работа, срещу част от 180-те милиона да се напъне да измисли.

Последна редакция: пт, 18 май 2012, 14:38 от Iris04

# 207
Гъвкавото образование, каквото ни го обещават, би трябвало да осигурява избор от повече възможности във всякакв направления, не просто време, прекарано в училище.
Разбира се, че е добре да има осигурена занималня за желаещите, но не и като се извиват ръцете на директорите да осигуряват база и не за сметка на следващите набори. Да не стане надпревара като за детските градини и класиране по точки! Нали разбирате, че допълнителни стаи не се появяват по заповед на щуката.

# 208
Преценката опасно- безопасно е лична. Щом законът не поставя ясни граници, родителят се предполага, че не е малоумен да не прецени според заобикалящата го /него, не някой друг/ обстановка и чуждата преценка не го касае или поне не му е никак задължителна.
По този въпрос- толкоз.
Като /ако/ се промени законът хората ще имат по- различни ангажименти и права. Засега са такива, та точно за да бъдат спазени правата на хората закрепостяването е това, което би ги накърнило.

Да се товарят кметствата с транспорт, след като парите са за образование по програма, не е редно. Като ще се организира изпълнение на измислена от друг /не от кметствата и общините/ програма, тя следва да съобрази горното.
хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

Ще се овладява подпокривното пространство, Янечек, избените помещения, дворовете на училището и съседните сгради.
Средищните училища понеже обсъждаме /следва да обсъждаме в тази тема/ не навред са пригодени за целта, но вероятно управляващите са по- наясно с фактите, щом са решили така и смятат, че могат да го организират. Може пък тези милиони да предвиждат при /над/ строяване...

# 209
  Еми да ги пригодят, това не са малко пари, имат си и контрол как си усвояват средствата, ако искат да строят, ако искат да си наемат...

Добре е че въобще има някакви напъни за гъвкаво образование...

Общи условия

Активация на акаунт