На море в Гърция - 11

• 98 149
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Параход, това е Кефалония , плажа е Миртос Laughing  
Това е! Мястото е страшно фотогенично, заслужава си ходенето със сигурност.
 Туристите са най-много италианци, и горе-долу по равни части гърци и англичани, като англичаните са концентрирани в една част на острова. Има епизодични сърби.

Шансът на острова да се спаси от тълпите е, че е безумно, безумно далече - пътувахме горе-долу 2.5 дни във всяка посока.
 Неграмотните постове на Peterky все така са тук Sunglasses Веригата магазини се казва Арванитидис... както и да е.

Anabel, Havga, радвам се, че са ви харесали местата! и пак ще си пишем Simple Smile

Докато се заяждаш колко неграмотно съм прочел някакъв магазин(за което се извинявам Simple Smile) и рекламираш едни наистина невероятно красиви местенца,който обаче са на два резервоара път пропускаш това
''После 3 дни спахме в Платамонас, типичното гръцко село със стъргало, къщурко-хотелите са от типа Катерини - без дворове, но в доста добра къща спахме, големи стаи, новичко.
Неи Пори - страхотен плаж, ивицата е поне 50 метра широка и километри дълга. Последният ден плажувахме в Неос Панталеймонас - гора, в нея къмпинзи, къщурко-хотели, магазини и след гората започва плажа, пак е голям, но не толкова както на Неи Пори.''
И аз и Havga,evhen  разказваме за едни невероятни местенца:
Платамонас,Пантелеймонас,НеаПори,Скотинос,Плака,Лептокария,Олимпиаки,Коринос,Макригиалос,Метони.
Oт София и до Сарти и до  Платамонас са точно 400 км. ,само че до Платамонас гръцката част от пътя е само магистрала с една толтакса!!!
За отбелязване е и друго-през едноседмичното ни размотаване там наоколо видяхме 2- 3 коли с бг номера.По същото време на Тасос,Аспровалта или Халкидики колите с бг номера със сигурност са били десетки хиляди!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 406
Част от разсъжденията споделям и съм си писала в тази тема от свое име.
А заяждането ми идва отръки Simple Smile Ето още малко фотоматериал, нищо, че е на два резервоара разстояние от София:

# 407
  • с/у ОколоМръсТното

туй мястото на онази неприятна за мен особа, кака ви Веселка ли е? Жива да я ожалиш...

# 408
Аха, нейно е.

# 409
  • София
Параход, е не си човек. Снимките са фантазия ...

# 410
  • с/у ОколоМръсТното
Параход, е не си човек.

ами не е... параход е  Joy Hug

# 411
  • Варна
Част от разсъжденията споделям и съм си писала в тази тема от свое име.
А заяждането ми идва отръки Simple Smile Ето още малко фотоматериал, нищо, че е на два резервоара разстояние от София:

Точно Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Мога да споделя такива прекрасни снимки не само от Гърция ами и от Тайланд,Коста Рика или Чили ,обаче за поне 90 % от четящите поста основно перо е транспорта и най вече цената му.Според мен е много по интересно да им разкажем за плажа на Неа Пори на 400 км. на юг от София,отколкото как храних тюленче с риба почти от ръка на 400 км. на юг от Валпарайсо.Едва ли много хора могат да си позволят 2,5 дни път в едната посока.
а иначе.................много си е красиво брейййййййййййййййййййййййй:)Simple SmileSimple Smile

# 412
  • София
Параход, страхотни снимки   bouquet

# 413
Мога да споделя такива прекрасни снимки не само от Гърция ами и от Тайланд,Коста Рика или Чили ...

Ама темата е "на море в Гърция"... Simple Smile Откъдето са и снимките.
Доколкото знам във форума има теми за Тайланд и други екзотични дестинации и там фотографиите ти ще бъдат добре дошли.
Пътят е 2.5, защото сме с 4-годишно дете и обичаме да разглеждаме по трасето, а иначе имаме съфорумки, които са го вземали и за един ден, но за мен те са нечовеци Simple Smile По принцип до Кефалония може да се стигне и за 6 часа - с полет до Гатуик и оттам до летище Кефалония Grinning, ама там вече наистина отива към по-висок бюджет.

Някои впечатления...
Островът е голям и с много разнообразен релеф и пейзаж. Хубавите плажове - като под това разбираме широка пясъчна ивица, плитко море - са в южната половина, а северната е по-планинска и сурова и там именно се намират лендмарк кадрите от Миртос и Антисамос.
Абсолютен фаворит като плаж за мен е Мунда бей - носът на 4-километровата ивица между Кателиос и Скала и мястото, където гнездят костенурките Caretta Caretta. Самата Скала е туристическо място с хубава борова гора край брега, много оси и комари и кръчми тип "да оберем туриста".
Другото популярно сред англичаните място е Ласи и плажа Макрис Ялос с бара Costa Costa, този плаж е хубав, имал е заложби някога, преди да сложат на него 6000 шезлонга... накратко минахме го транзит и с едно леко потапяне в 8 вечерта Simple Smile
Непренаселен и китен е районът около летището - селото е Миниа, има две спокойни плажчета с плитка и топла вода, посетителите са 99% гърци, а допълнителна атракция са прелитащите точно над главата ти самолети. Надолу нелош пясъчен плаж има при Свороната - Ай Хелис, и при Лурдата е добра ивицата.
Селцата южно от Аргостоли към Лакитра са много лъснати и красиви.
Колкото по на юг и изток отиваш, толкова по-вехти стават и не са така маниашки боядисани къщичките.
Аргостоли е истински жив град с 20 000 жители, градски площад пешеходен, ограден със заведения, където вечер хората сядат на фрапе и децата играят, има страхотни плодове и зеленчуци (не като на Халкидики Simple Smile). Намира се на полуостров и е ограден отвсякъде от вода.
Има през половин час ферибот до втория по големина град Ликсури.
Всяка вечер бяхме в града, имаше и малък лунапарк за децата, както и общинска площадка. Именно в пристанището на Аргостоли една сутрин видяхме морска костенурка, на Мунда бей е възможно да се срещнат по-скоро май-юни, когато излизат да снесат яйцата си в пясъка. Сега е времето, когато малките се излюпват и тръгват към морето, но това се случва по-скоро нощем, а и предвид развитието на туризма, гнездата намаляват с няколко всяка година.

На север от столицата е "маршрутът на фотоатракциите" - Миртос бийч-Асос-Фискардо.
Миртос, както казах, е безумно фотогеничен, но не много практичен. Ние тръгнахме натам в единствения дъждовен ден, но когато стигнахме към 12, снежнобелият плаж вече се беше превърнал в пещ. Не искам да мисля какви са температурите през юли и август Simple Smile, а и камъчетата са малко трудни за ходене с боси крака. За щастие, мястото е труднодостъпно и не е пренаселено, така че е запазило части от дивата си красота. В море с този цвят на водата е мнооого приятно да плуваш.
Асос също е страшно фотогеничен - доволно туристически - но малък, тих и красив градец, който е толкова откъснат от всичко, та се радвах, че съм се отказала от първоначалната си идея да отсядаме там. В залива има цели пасажи риба и като им хвърлиш филия хляб, идват със стотици.
Фискардо за мен е малко надценено... има линия сгради точно над водата като Венеция или Малката Венеция в Миконос и много туристи. Все пак почти всички снимки на Кефалония, които не са Миртос или Асос, са оттам.
В региона на Сами обикаляхме най-малко, тъй като дъщеря ми категорично отказа да влезе в подводна пещера. Мелисани е тя, онази дето водата има особен син цвят Simple Smile аз много исках, иначе към другата - Дрогарати, нямах особен интерес. Антисамос е другият живописен плаж, но той ми се стори, че отстъпва на Миртос... там е сниман станалият вече прословут филм "Капитан Корели", естествено заведение с това име има и в Сами. По това време на годината градчето беше малко умряло, все пак има хубави ресторанти по крайбрежната.
Общо взето единственото място на острова, където не се разписахме, беше гр. Порос.
За мен приятните изненади бяха:
+ като "италианска губерния", островът предлагаше навсякъде прекрасно еспресо - нещо типично за Гърция
+ също и почивка от "традиционната" гръцка храна - сувлакита и цацикита и пр., имаше си голямо разнообразие
+ имаше предостатъчно места, пощадени от масовия туризъм, и като цяло островът е достатъчно голям и жив - местните явно си имат и някакъв поминък извън гостите от чужбина; пейзажът е много разнообразен, природата е хубава, плажовете са доста и различни
+ цените, с малки изключения, са напълно ОК - често по-ниски от тези в Северна Гърция, на някои места като Фискардо и Свороната понадути. И на Миртос, и никъде ги няма тия фрапета по 4 евро както на плажовете край Никити.
- обаче наистина се изгарят 2 резервоара бензин - зареждахме половин резервоар край Йоанина и после на острова, при положение, че напуснахме България с пълен до капачката на Кресна. Като  допълнение може да се напише, че колата е необходимост и навсякъде се ходи с нея - на плаж, на кафе, до магазина, на социален живот. Е, ако си в някое от крайплажните села първото може и пеша.
- често е изтъкван като минус и вятърът. Той е... ами, променлив. На Сами много духа. В Аргостоли и района - по-скоро не. В Скала не помръдваше и една вълничка по водата.като цяло трябва да се търся по-затворени и по-южни плажове и по-сутрин. Вечер приливът е очевиден. На север, както е отбелязала Veka, духа също. Ферибота Фискардо-Василики понякога го отменят заради вятър и вълни, ние така и не го използвахме, макар и най-кратък е евтин. На отиване пътувахме Астакос-Сами, който е 2.5 часа (40 евро за кола, 9 за човек, безплатно за детето), на връщане Сами-Василики, който е само веднъж седмично, 2 часа, подобни цени.
+ Където има вятър, няма комари. Ние нямахме - бяхме на висока скала с панорамна гледка към морето, в околностите на Аргостоли. В града също нямаше никакви. В равнината на юг имаше комари и през деня. Оси си имаше на Кефалония, както и навсякъде другаде това лято. На Лефкада обаче направо бяха рояци, не знам как се отървахме без ухапване - отивам да паля свещи Praynig Тази почивка беше първата от десетки, на която наистина си починах без комари в Гърция. Винаги ме тормозят - все едно мрежи, райд или каквото и да ползвам. Имаше една-единствена нощ в Палерос на сушата, дето ни ядоха, но една от 10 е отличен резултат.

Стана много дълго, остатъка от пътуването ще го опиша в отделен пост Simple Smile

Последна редакция: чт, 13 сеп 2012, 13:28 от Параход

# 414
Параход, говори ми, говори. Знаеш ли кога е 2013?  smile3515
шегувам се

# 415
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=471776349520369&set=a … ype=1&theater
Някой ходил ли е ,да сподели дали си заслужава

# 416
Има доста писано назад в темите за Торони блу, както и за селото Торони по принцип.

Ще ти кажа аз какво мисля: за двама цената излиза като спане в по-хубаво студио (40-50 евро на нощ), само че там е без храна или нааай-много със закуска (рядко).
Ние конкретно сме капризни към храната и хотелската не ни устройва - но ако вие не сте, и си ползвате включеното HB по предназначение, офертата има смисъл. Ако и децата плащат като възрастните, не ми се струва чак толкова изгодно.
Торони блу сий определено не отговаря на 4 звезди, но си има и доволни клиенти.

Последна редакция: чт, 13 сеп 2012, 13:44 от Параход

# 417
  • София
Параход, много изчерпателно   bouquet
Аз лично не приемам себе си за нечовек,че 4 пъти съм взела разстоянието до острова плюс ферибота и после островното шофиране в рамките на един ден Laughing
Единственото,което си заслужава да се отбележи допълнително е, че завоите на острова на места са толкова много и пътя върви на около 50 метра над морето, обезопасен с малка мантинела Rolling Eyes.
С някои от неща като човек бил и през юли, и през август на острова не мога да се съглася, но всичко е субективно!
Подводното езеро/пещера/ Мелисани е място, където бих слизала всеки път когато съм на острова,а плажа Антисамос за мен лично е най-красивия плаж там!Плажът Makris Gialos с бара Costa-Costa и плажът Кси на мен лично са ми фаворити от пясъчните!
Колкото до ветровете - много е различно!Островът е четвъртият по-големина от гръцките острови, на един плаж е едно, на съседния може да е съвсем различно.Същото е и с температурата на водата на различните плажове в един и същи ден.
Ние с теб сме се засякли за два дни в началото на септември,но на 27.08 когато пристигнах на острова какъв вятър духа в продължение на 40 часа бедната ви е фантазията!Оси не съм видяла, макар на второто ми ходене да имахме лозе в двора на вилите!Костенурките излизат на пристанището на Аргостоли всяка сутрин през лятото, както ми разказа един местен рибар, така че сте имали късмет да ги видите.
Островът е доста сеизмична зона и донякъде за мен това е причината за неразвития туризъм.Дори като бях втория път имаше земетресение.

Последна редакция: чт, 13 сеп 2012, 14:51 от veka

# 418
Века,
за Мелисани и мен ме е яд, нали това казвам. Но просто си знам човека, дъщеря ми щеше да пищи от тъмното и тясното Simple Smile Иначе за другите неща си права, че е субективно... радвам се, че сме пропуснали големите ветрища!
Островът е доста сеизмична зона и донякъде за мен това е причината за неразвития туризъм.Дори като бях втория път имаше земетресение.
Така, 1953 г. почти всичко е било сринато със земята от земетресение, с изключение на Фискардо са оцелели само отделни сгради в другите части на острова. Колко му е да друсне пак. Но не ми направи впечатление местните или туристите да се притесняват от това. То и в Перник друса Simple Smile

Продължавам:
маршрут София-Верия-Йоанина-Палерос-Астакос-Сами.

Първата снимка е от гледката на хотела ни край Верия, има разкошни места в областта, това е едно езерце между Верия и Вергина. Следващите две са от Йоанина, голям град с много заведения, крепост и също гьол, едната снимка е сбирка на ретроавтомобили пред езерото, другата търговско сокаче в стария град. Последното е изгледът от терасата в Палерос. Това е едно малко забутано село на морето, където преспахме, за да хванем на следващата сутрин ферибот. Малка село с 50 заведения, 500 моториста и 5000 комара! Това беше определено най-оживеното място, което видяхме на почивката си (което не беше непременно плюс).
За магистралата Солун-Йоанина вече казах, има 60 тунела и 3 тола, има и един на подводния тунел през Превеза. Отсечката Йоанина-Астакос, обаче, хич не е бърза или лесна. Направо си ни отне 3-4 часа.
Връщане: отново от Сами до Василики, Лефкада. Тесни улички, много сувенирни магазини, много туристи, много платна на уиндсърфове в морето. Туристическо място. Цялото шосе Василики-град Лефкада е обилно поръбено с хотели и доматии. Ние спахме в Агиос Йоанис на 2 км от Лефкада. Нашите приятели сърфисти (те не бяха уинд, а истински сърфисти) се оплакваха, че нямало достатъчно вълни!!! Ходи ги разбери. Най-красиви на Лефкада са големите естествени пристанища, пълни с платноходки с високи красиви мачти. До плажовете Егремни и Порто Кацики не ходихме.
Пресякохме значи цяла Лефкада и оттам продължихме по крайбрежието към Парга и Игуменица, за да изпробваме другия път. Общо взето е все тая по кой ще се мине - този е по-дълъг и също толкова бавен, но като че ли малко по-приятен. Този път вместо в Йоанина спряхме в Гревена. Беше неделя и до 6 пм всичко беше замряло, изглеждаше, че никога нищо няма да отвори. Но със залеза изведнъж се оживи, заведения отвориха, гърци наизлязоха, изнесоха се тенекии за печена царевица на жар и т.н.
На връщане тунелите при Мецово ме изнервиха още повече Simple Smile
И така. Ако някой има въпроси (което се съмнявам при толкова изчерпателно изложение), да пита.  

# 419
Някой има ли впечатления от Toroni Blue Sea Hotel & Spa в Ситония? Мислим да отседнем там за 5 дни към края на септември..

Общи условия

Активация на акаунт