Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са темите, обсъждани във форума?
Какви са правата ми при уволнение или ако бъда уволнен/а?
Какви са правата ми, ако съм болен/а след уволнение?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са темите, обсъждани във форума?
-
Какви са правата ми при уволнение или ако бъда уволнен/а?
Ако бъдете уволнени, имате право на предизвестие, както е описано в договора ви или на обезщетениe за неспазено предизвестие. Дисциплинарното уволнение изисква спазване на определени стъпки съгласно Кодекса на труда. Ако бъдете уволнени без причина и без предизвестие и не получите обезщетение, можете да се обърнете към Инспекцията по труда за помощ.
-
Какви са правата ми, ако съм болен/а след уволнение?
Ако сте болни/а след уволнение, имате право да ползвате болничен до 30 дни след прекратяване на трудовия договор. Трябва да предоставите болничния на работодателя, който ще го представи в Националния осигурителен институт (НОИ) и ще ви изплати обезщетението, което ви се полага. Това обаче отпада, ако се регистрирате на борсата и оттам ви изплатят обезщетение за безработица.
-
Какво да правя, ако трябва да подам молба за напускане на работа?
-
Какви са правата на работника при съкращаване поради намаляване на обема на работа?