ВМ-НВХ - част 55

• 39 046
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
Assos, не знам дали ще ти свърши работа, но съм чела, че може да се хапне кокосово масло или нещо друго с повече кокос за енергия преди тренировки. Идеята е, че кокосовите мастни киселини са късоверижни, не се складират, а трябва веднага да се оползотворят и черният дроб ги преработва, при което се отделят кетони. Това е само на базата на прочетено, просто идея (някои от шведските блогъри започват деня с кокосово масло или кокосови стърготини, после тренират и после закусват). Някъде четох сравнението, че кокосовото масло, заради бързото усвояване и бързия приток на енергия, може да се сравни с бързите въглехидрати.

# 631
  • В Балкана
Шоки   bouquet

От горното, следва ли да се разбира, че кокосовите стърготини е желателно да не се консумират вечер?

Поради високото им съдържание на мазнини и ниско на въглени (664к., П 6, М 68, В 7), смятате ли че са подходящи за фастенето?

# 632
За фастенето са подходящи според мен newsm78 Дали не трябва вечер - не мисля, че има проблем. Със сигурност съм яла много пъти кокосови стърготини вечер и не действат като кафето, не се получава ефект на превъзбуждане. Единственото, с което аз се съобразявам вечер, е да внимавам кога пия следобедно кафе и с количеството тъмен шоколад, ако ям, защото съм имала случаи да не мога да заспя после.

# 633
Вместо да си действам по задачките, аз взех, че се зачетох в последната статия от една от любимите ми блогърки. Давала съм линкове към нейни статии (за най-често срещаните оплаквания и проблеми при нисковъглехидратното хранене, които неправилно се приписват на нисък прием на въглехидрати) с уточнението, че стилът й на писане е доста емоционален и донякъде хаотичен, което малко затруднява възприемането на информацията. Но ми направи впечатление нещо, което казва: При кетогенно хранене, ако човек се натъкне на проблеми от здравословен характер, наподобяващи тези при хипотиреоидизъм (усещане за студ/ниска телесна температура, сърцебиене, безсъние, задържане на теглото или дори качване), решението е просто да се яде повече (не по-малко!), т.е. да се приемат повече калории, и то от мазнини, не от въглехидрати. Причината е, че в един момент организмът е изпаднал в състояние на глад и затова реагира като в такова състояние. Но като се увеличи приемът на калории, организмът започва отново да гори телесните мазнини и положението се нормализира.

Ако се зачетете в коментарите след това, първият е за точно такава история.

Ето линка: http://itsthewooo.blogspot.com/2013/02/food-is-not-evil-necessit … -of-eating_9.html

Не казвам, че винаги това ще бъде решението. Но явно има такива ситуации и склонността в такъв случай да се направят още по-драстични ограничения има обратния ефект.

# 634
  • София
Cioccolata, от личен опит съм напълно съгласна с последното.
По ваша препоръка вдигнах калориите (благодаря!) и макар и бавно излязох от застоя и започнах да чистя мазнините около талията.
Общо взето изоставих формулата -60-25-15% и се стремя да приемам около 100 грама протеин, 30 въглехидрати и останалите калории до засищане набавям от мазнини. С времето човек се научава интуитивно да контролира грамажа, без да е необходимо непрекъснато да прибягва до таблици. Само от време на време чисто информативно въвеждам във фитдей.

За енергийното зареждане ще пробвам кокосово масло, звучи ми супер. Благодаря за идеята!

# 635
Assos, браво, че си установила какво работи най-добре при теб! Simple Smile То това е важното - при едни въглехидратите могат да са и 100 грама/ден, при други трябва да са под 50, при трети - между 50 и 100. Зависи. Във всички случаи дори 80-100 грама на ден пак е нисковъглехидратно хранене спрямо стандартните препоръки, а и зависи в крайна сметка и от физическата активност. Ако човек често прави тежки тренировки както при Кросфит, повечето предпочитат по-високо количество въглехидрати, макар и от картофи или ориз, а не от зърнени храни.

А понеже колегите от темата за калориите ме цитират Laughing Да уточня, че за мен най-важно и определящо за телесното тегло и за здравето е какво ядем, а не колко. Ако се придържаме към правилната храна, ще създаваме правилни условия за работа на организма си, а така той сам ще регулира консумацията на храна и няма да бъде необходимо да броим нищо. Дори броенето на грамовете въглехидрати при много хора няма да бъде необходимо, стига да се придържат най-вече към зеленчуци като източник на въглехидрати. А от друга страна, ако държим да внасяме в тялото си храна, която го кара да реагира негативно (за повечето това са тестените храни, дори пълнозърнестите, захарта, растителните мазнини, а нерядко и картофите, оризът, особено когато вече е създадена инсулинова резистентност или пък има налице проблем с теглото), тогава може би броенето на калории е начин да се контролира положението - удобен, лесен, конкретен начин. Но със сигурност не е най-добрият начин. Най-добрият, поне според мен, е да се промени не количеството, а да се промени съставът на храната, за да се постигне баланс в организма. Това в крайна сметка довежда и до подобряване на здравословното състояние, не само до намаляване на теглото. Простата истина е, че има храни, които нанасят вреди на повечето хора, рано или късно, така че е най-добре да се изхвърлят.

А иначе е истина, че всеки е преминал през различни етапи в живота си - и стрес, и болести, и лечение с влияещи и на метаболизма лекарства, и бременности, и диети, и какво ли не. Отделно всеки организъм има различна чувствителност към различните храни, напр. млечните. И всичко това оказва влияние и оформя състоянието днес. Така че не е лесно да се напипа най-добрата формула за всеки. Но просто много проучвания показват, че при класическата метаболитна симптоматика най-доброто решение е именно нисковъглехидратно хранене. А то е правилно да бъде и високомазнинно, защото пък прекомерната консумация на белтъчини също не е препоръчителна. Друг въпрос е, че стотина грама протеин на ден не са толкова много, дори за женския организъм, а на практика препоръките масово са за по-ниско количество.

# 636
  • София
Чиколата, както винаги, много интересно и полезно Hug
Като видях Кросфит и се сетих, че ми казаха, че след 1-2 месеца един треньор по кросфит ще отваря нова зала в студ.град и ще има групи за начинаещи, мисля да ходя Mr. Green Нещо организацията в нас е трудна с упражненията. Ще видя колко ще мога да ходя (покрай детето), но ще се постарая.
А сушен кокос ядете ли?Той същото ли е като стърготините newsm78
Аз в последно време много ям котидж сирене, много ми харесва, даже днес това закусвах само, заедно с една зелена чушка. Май не ям достатъчно месо аз...Главно на обяд, и чат пат вечер...
Но пък млечни май хапвам, повече отколкото трябва...
А да ви питам, за детето все пак правя домашен хляб, имаме пекарна. Някакви рецепти за домашен, що-годе полезен хляб?

# 637
Какво имаш предвид под сушен кокос? Embarassed Кокосовите стърготини, които се продават в пакети, не са ли пак получени чрез изсушаване? Виждала съм на снимки в шведски блогове, че при тях продават и сушен кокос на едри парчета (или може дори да не е бил сушен newsm78), но при нас друг сушен кокос, освен този със захарта в Карфур, не съм виждала. А кокосовите стърготини, които купувам от Метро, имат лека сладост, ако хапнеш цяла лъжица, но според мен то си е от самия кокос, а не от добавена захар.

Да, ако намериш изсушен кокос на по-едри парчета, е съвсем ОК.

# 638
  • София
Ами онзи ден си купих от тези будките за ядки по центъра, сушен кокос, на малки парченца е, виждала съм и на по-големи.

# 639
Интересно, трябва да се огледам. Аз от години не купувам нищо от такива будки Laughing Ядки купувам насипно от хранителните магазини.

# 640
Здравейте и от мен, тези дни не съм се появявала   Hug
Режимствам! Шоки, напълно съм съгласна с разсъжденията ти за калориите и броенето, но ще ти споделя как протече при мен етапа на въвеждането на режима:
Декември - от ряз спиране на вх, дори плодове, страхотен страх към мазнините .... от тоя страх вероятно са се регулирали храна и количества, въпреки, че аз имах чувството, че постоянно преяждам малко повече, от колкото е трябвало. Обаче резултати има, тренирам по малко. Отслабвам.
Коледна ваканция - трескава подготовка анти-плюскането, което се случва всяка година. Успех! Съвсем малко преяджания по маси и тестяно и сладко колкото ми е било кеф, но несравнимо по-малко  с всяка друга Коледа, която помня. Резултат - малко килца (може би не повече от 2) и подпухналост, но съм хепи, защото знам как ще регулирам нещата.
Януари - смело (по спомен) пълня хладилника с калорични и мазни сирена, масла, месо и т.н. и т.н. .... ям .....МНОГО .... аха-аха да надебелея още, тренирам нередовно, демотивирам се. Решавам да спра млечните - не се получава, продължавам да преяждам и да не мърдам отникъде. Преди и по Коледа бях по-слаба на практика.
Февруари - най-накрая се вземамм в ръце. Интензивността на тренировките ми е по-честа, но най-важното - сядам по най-лаишкия начин (никакви фитдеи и вафли) да си опиша всяка храна в хладилника като Ккал/ Б/ВХ/М. Аз не ям толкова много неща  и не беше кой знае колко трудно. Правя формула в ексел да си смятам ястията, които обикновено приготвям. Изготвям си 1300-1400ккал режим. Според това, което е в него установявам, че цял месец зверски съм преяждала и просто с толкова много калории е цяло щастие (само правилната храна ме е спасила), че не съм надебеляла.

Сега от няколко дни съм на "собствената си диета". Мисля че бързо-бързо ще се регулирам, защото веднага си пролича прибирането на шкембенцето ми  Flutter
Засега това ми е историята .... идеята ми беше, че има в случаи, в които освен биохимията, която осъществява отслабването, трябва да направим и малко математика, в случай, че схемата на калориите ни е генерално погрешна, няма как да стане просто! Не мисля, че ще изчислявам още дълго - съвсем скоро ще придобия идеална представа и ориентир за дневните си калории и баланс и тогава още повече ще се улесня . Не знам дали е верен, но това е моят опит, дано да е от полза  Hug Hug

# 641
Еленце, според мен ти си го написала, но не го осъзнаваш, защото е минало малко време още и не си се дистанцирала Wink

1. Само от декември си на този начин на хранене - периодът не е много дълъг.
2. По празниците си му отпуснала края, макар и по-малко от други години, но това те е върнало назад, така че от януари на практика си започнала отново и времето, което е минало досега, е още по-кратко.
3. Ако наистина си преяждала, това няма как да е добре Wink Не е въпрос на калории всъщност.
4. От източниците, които си описала, месото е по-добър вариант отколкото сирената.
5. Възможно е отклонението по празниците да е отключило и желанието за "преяждане" след това.

С други думи, ако си спазваш основните принципи и си дадеш време, мисля, че друго няма да бъде необходимо Hug

# 642
Elence ,
и аз лесно се демотивирам....и когато имам сериозни стресове или трябва да вземам важни решения попрекалявам с това - онова...Уж не ям нережимности...но пък виното дето го пих снощи къде ли се вмества newsm78
Cioccolata , нещо ми са слаби...лептините Simple Smile Даже поогледах някаква диета - лептинова....абе тоз апетит моя няма ли да се затрие някъде ? Така и не стана ясно лептинът ми къде дреме и защо заспалия ми таламус не го брои за нищо...
В известен смисъл аз си мисля че Ели е права и все пак е въпрос на калории . Като сме били на какви ли не диети...аз например не бях яла мазнини от...абе години ( освен в моменти на срив ) , та след тези издевателства тялото  ми просто попива мазнините като сюнгер ....И ако се не спра не се знае колко ще излапам .

# 643
Може точно това да е обяснението, Тони Hug Щом ти е по-лесно да си следиш и калориите, си ги следи, поне отначало, а после в един момент сигурно ще се регулират нещата.

# 644
Шоки, много ти благодаря за страхотния пост относно необходимостта от броене на калории. Нещата които пишеш са напълно верни и аз уж ги разбирам и приемам, но търпението определено не ми е силно качество. Моя организъм милия има много за помнене. Като студентка претърпявах десетки пъти драстична промяна. Лятото в къщи теглото сериозно нагоре, след това в София за отрицателно време влизах във форма. След това започнах да държа нещата под контрол и си определих граница при преминаването на която взимах спешни мерки. След отказването на цигарите и някои здравословни премеждия постепенно изпуснах контрола и започнах кротко да си дебелея. Преди 3-4 години се видях на една снимка и не можах да се позная. Винаги съм си мислела, че се виждам реално в огледалото и нещата не са толкова зле, но тогава се стреснах. Правих първо разделно хранене, след това 90-дневната диета два-три пъти и свалях. Но примерно сваля 10кг, кача 12кг; сваля 13кг, кача 16кг и т.н. Типичен йо-йо ефект. Започнах да чета и да търся алтернатива, защото ми беше ясно че варирането на теглото в такива широки граници в рамките на година няма да доведе до нищо добро. Избрах ВМ-НВХ като режим на хранене за цял живот надявам се, първо защото ми е вкусно да се храня така и след това благодарение на преводите от теб, Камелот и Юлинга се уверявам все повече че това е правилен избор  Hug .

Броенето на калории за мен би било натоварващо, но ми направи впечатление че повечето момичета от темата се хранят доста по-малко от мен. Това ме накара прочитайки статията да проверя какво би трябвало да бъде храненето ми от тази гледна точка. Апетита ми си е висок и търся начин да го регулирам. Върнах се назад в темите и си припомних много полезни неща. Явно търпение и време са необходими. Много са факторите влияещи за бавното сваляне при мен и ще си трябва повече време, ама като искам ако може от днес за вчера да има резултат  Mr. Green .

И за да не отчая някой четящ или новодошъл да си призная, че съм едва втори месец и то не абсолютно стриктна на режима и най-добре да спра да се оплаквам и просто да продължавам. Извинете ме за дългия пост.

Общи условия

Активация на акаунт