ВМ-НВХ - част 55

• 38 527
  • 744
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Петяя, цедено мляко с настърган морков, чесън и зехтин. Морковът може малко да се задуши преди това в масло, става още по-вкусно.
Същото става и със сурова тиквичка...

# 706
  • В Балкана
Кисело мляко, прясно мляко, желатин, какао, стъргана лимонова кора (и/или канела, ванилия, стърган морков, малки парчета сезонен плод, ядки, заквасена сметана). В десертни чашки - хем десерт, хем закуска.

# 707
  • София
Благодаря, момичета, супер предложения.   bouquet Hug

# 708
Ми те много ниско калорични, не го очаквах, но всъсщност има логика, нали е отделена мастта.

Влад@ - Щеше да е така добре, както изглежда, ако тия 80 ккал бяха за 100 гр., но мисля, че са за (само) малка порцийка от 14 гр. (пише го там някъде горе).... То 100 гр. крехка шунка е над 90 ккал  Sunglasses Т.е. дадените данни би трябвало да се умножат по около 7 за да се разбере колко са 100 гр.  Peace

Да, не са за 100 гр. Peace Под "ниско калорични" имах предвид, че са наполовината на сланината.А и те са леки и 100 гр. си е доста.

# 709
привет-мривет набързо преди да отлитане

само да кажа за децата и мнението ми за храненето им, макар и със закъснение
смятам, че не трябва да се лишават от нито една хранителна група за сметка на друга
имат нужда от протеини за изгтаждане на тялото, от мазнини за хормоните и мускулите, от въгл. за да растат
това, което аз се опитвам непрекъснато, е да уча, че трябва да се яде чиста храна, по възможност домашна, а не забърканите полуфабрикати в суперите или сладкишите с незнайни съставки по заведения и магазини и подобни
ако е сладкиши, да е с яйца и захар и масло, не с подобрители, маргарини и царевичен сироп
ако е бъргери, да са от добро месо, приготвени у дома, не в МакДоналдс и подобни
ако е чипс, то да са домашно изпечени или изпържени картофи - с това последното успехът засеха е полувинчат, но има надежда
и кола, фанта и подобни - пият се по чаша веднъж седмично
за радост тийнът се оказа разумен и наистина усеща разликата в храните и засега цени качествено приготвената

# 710
Абе, аз смятам, че децата нямат нужда от тестено и от сладко. Нищо в кексове, пици, баници, хлябове, торти и подобни не е полезно и необходимо за човешкия организъм. Това, че от време на време може да се хапва нещо по изключение - ОК. От забрани няма полза, съгласна съм, има полза от създаване на правилни навици чрез личен пример и по-нататък чрез разговори, когато станат достатъчно големи, за да разбират. Но от тестено и от захар полза няма за никой организъм, нито за детския, нито за оформения възрастен организъм. Въглехидрати се набавят предостатъчно от зеленчуци и плодове - поне преимуществено. Тестеното и сладкото, поне според мен, трябва да са изключения и в никакъв случай не са нещо необходимо. Да, ако ще се яде десерт, най-добре да е домашен. Но дори и тогава, пак според мен, няма нужда да е от брашно Embarassed Могат да се намерят варианти и без. Или пък неща като кремчета, чийзкейкове и подобни.

Мен много ме дразнят и асоциациите, които се създават у децата на тема храна и специално на тема сладко и десерти. Винаги в събота и неделя плюс по всякакви празнични поводи се приготвят десерти. И винаги сладкото се свързва с удоволствие, щастие, празник. Казва се "да си подсладим живота". На децата за утеха или за награда се дават сладки неща. И се създава представата, че за да сме щастливи и да ни е хубаво, трябва да ядем сладко. И че сладкото е равностойно на удоволствие, щастие и т.н. Аз съм против такова асоцииране на храната с емоциите. Не е правилно Embarassed Rolling Eyes Ако човек има емоционални, психически или каквито и да било проблеми, трябва да търси начин да ги разреши, а не да дави мъката с храна или алкохол (с алкохола принципът е същият). И на храната не трябва да се придава емоционална стойност, защото при податливите хора, а децата са особено податливи, се получават зависимост.

Последна редакция: пн, 18 фев 2013, 09:11 от Cioccolata

# 711
привет-мривет набързо преди да отлитане

само да кажа за децата и мнението ми за храненето им, макар и със закъснение
смятам, че не трябва да се лишават от нито една хранителна група за сметка на друга
имат нужда от протеини за изгтаждане на тялото, от мазнини за хормоните и мускулите, от въгл. за да растат
това, което аз се опитвам непрекъснато, е да уча, че трябва да се яде чиста храна, по възможност домашна, а не забърканите полуфабрикати в суперите или сладкишите с незнайни съставки по заведения и магазини и подобни
ако е сладкиши, да е с яйца и захар и масло, не с подобрители, маргарини и царевичен сироп
ако е бъргери, да са от добро месо, приготвени у дома, не в МакДоналдс и подобни
ако е чипс, то да са домашно изпечени или изпържени картофи - с това последното успехът засеха е полувинчат, но има надежда
и кола, фанта и подобни - пият се по чаша веднъж седмично
за радост тийнът се оказа разумен и наистина усеща разликата в храните и засега цени качествено приготвената

Абсолютно съм съгласна! Опитвам се да внуша това и на сестрите ми, едната започна да възприема повече, другата яде твърде много сладко, но нищо не мога да направя. Тя все още е по-малка и е доста слабичка, а докато човек не напълнее сякаш не се замисля особено за тези неща. И аз не смятам, че забраната е нещо хубаво и според мен има обратен ефект, затова ролята на родителя е първо да внимава той какво дава и да учи и създава вкус и отношение у детето. Много ясно, че ще си гледа от съучениците и ако му е забранено ще залети много бързо. Така на думи звучи лесно, но все пак джънкът, сладкото и погрешните схващания за здравословна храна са толкова разпространени, че не виждам спасение чрез забрана. Особено влияние има и средата, по повод яденето говорих със сестра ми и я питах защо вместо да ръчка вафла или хрупанки не си носи един хубав, домашен сандвич с черно хлебче. Оказа се, че едва ли не ще я е срам да го прави, защото другите си купуват и набиват такива боклуци постоянно.

# 712
Абсолютно се солидаризирам с W'A'S'P' ...
Мисля че веднъж бистрихме прехода от майчина кърма към храненето на детето . Има храни , които никога не бих предложила...и не съм го правила . Но има неща които синът ми е ял , а сега не иска да погледне . С времето се възпитава отношението към храната и при правилен подход от самото начало нормалните вкусове ( генетично заложените де Simple Smile възтържествуват .
От 4 - 5 години купувам домашно направени лютеници , имамбаялдъ , кисели краставички...но синът ми до миналата година ядеше една "лютеница'...ама само нея признаваше . Тази година опита от моята . Знам точно какво има в нея , няма никакви изкуствени оцветители , сгъстители и макар и по - едричка и с по - малко подправки за мен е класи нагоре . Сега най - накрая и синът ми оценява и иска само нея...Така че с времето нещата си идват на мястото . Понякога правя сладкиши , но е много умерен...общо взето не си пада по сладкото .
Все още не е на ВМ НВХ , но е доста по - разумен е от мен на неговите години .
Cioccolata , асоциирсанетъо на сладкишите с празник...награда...емоционалната отсянка са  лошо нещо . За жалост и при мен е така...(за виното няма да си кажа Simple SmileЗащо пък не .
Виното е празник , аромат , вкус , споделеност , одухотворява   вечерта...Всеки сезон си имам любим сорт , шато , тази година правя опити с една непозната до сега винарна...И не , няма да си забраня това удоволствие .
Не ща да съм  безгрешна Simple Smile
Не знам как постигнах този шрифт . Малко прилича на викане , ама не знам как да го махна .

# 713

мама ми прави лютеницата и киселите краставички
пробвахме и компоти от малини без захар, но само похабиме малините  Mr. Green

в новия JOY пише, че Миранда Кер се старае
в храната й за ден да има по 4 супени лъжици кокосово масло

# 714
Чела съм за този навик на Миранда Кер Simple Smile И също, че я критикували заради наситените мазнини Rolling Eyes И тя отвърнала, че не съветва никого и че всеки решава за себе си - тя е установила, че на нея й се отразява добре кокосовото масло Sunglasses

Вижте какво прочетох днес: http://primalmeded.com/2013/02/18/a-case-for-simplicity/ Страхотна статия и призивът в края е съвсем на място. Когато човек започне да се интересува от хранене, здраве, състав на храната и когато започне да гони все по-амбициозни цели (като например да слезе под 10 или 15% телесни мазнини, да може да вдигне собственото си тегло и т.н.) и да спори за детайли, и когато и НВ-ВМХ, и палеото, и всякакви подобни движения, имащи за цел да помогнат на хората да живеят по-здравословно, се превърнат в гнезда на оси, в които всеки се е съсредоточил върху някаква миниатюрна подробност и отрича всякакви аргументи, които не подкрепят тезата му, хората лесно се объркват Rolling Eyes И забравят каква е била първоначалната цел, а именно: създаване на по-здравословни навици. И се забравя, че ако някой незапознат, но търсещ информация човек надникне в тези блогове, в които се водят разгорещени спорове за точното съотношение В/М/Б или омега 3 спрямо омега 6, или за свинско спрямо телешко, или за/против млечните, или за/против хранените с трева животни, или за/против броенето на калории, тогава този човек най-много да се обърка и да се откаже от всякакви намерения да пробва този начин на живот. И да си се продължи по досегашния начин или да се насочи към Weight Watchers или стандартните препоръки за пълнозърнести храни, риба, олио и нискомаслени млека и сирена Rolling Eyes. Така че идеята, с която са създадени множеството блогове - да помагат на хората - се губи в споровете за детайли, а всъщност посланието, което важи винаги, е просто и трябва точно то да се акцентира:
1. Яжте месо/риба/яйца + зеленчуци в достатъчни количества, за да се нахраните.
2. Намерете форма на двигателна активност, която да ви допада. Ако се движите повече, яжте повече кореноплодни. Ако не се движите, ограничете кореноплодните.
3. Набавяйте си достатъчно сън.

Това е - просто и ясно.

# 715
  • В Балкана
... а всъщност посланието, което важи винаги, е просто и трябва точно то да се акцентира:

1. Яжте месо/риба/яйца + зеленчуци в достатъчни количества, за да се нахраните.
2. Намерете форма на двигателна активност, която да ви допада. Ако се движите повече, яжте повече кореноплодни. Ако не се движите, ограничете кореноплодните.
3. Набавяйте си достатъчно сън.

Това е - просто и ясно.

newsm10

И към точка 2. бих добивал и плодове и/или после кореноплодни. Или който, както иска.

Аз пък не бях я чувала тази Миранда Кер и не я знам коя е.  Embarassed Даже и гугъл не ми помогна.. Ама ми се видя някаква манекенка.

Последна редакция: пн, 18 фев 2013, 13:06 от Rain*

# 716
Жената на Орландо Блум Simple Smile Чела съм също, че е голяма привърженичка на кърменето.

# 717
# 718

Rain* миналата седмица много ме зарадва с 6те грама въглехидрати в кокосовите стърготини, а тази сутрин видях, че на моите пише 24гр  Sad

пък аз съм ъпгрейднала кокоските до мъфини със всичко  Flutter

# 719
Херцен, кокосовите стърготини са си точно толкова - 24 грама въглехидрати на 100 грама. Но от тези 24 грама има 16 грама фибри. А и знаеш, че имат доста високо съдържание на мазнини, така че кокосът в никакъв случай не може да се сравнява напр. с шоколад или с плод. Повечето плодове имат доста по-малък процент фибри, а доста повече захар и никакви мазнини, така че те са значително по-бърз въглехидрат. Аз бих го сравнила по-скоро с авокадо откъм съдържание на мазнини, въглехидрати и фибри Sunglasses

Упс, да се редактирам: и шоколадът, ако не е млечен, а е по-тъмен, си е сравнително нискогликемичен, защото има доста мазнини.

Последна редакция: пн, 18 фев 2013, 15:54 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт