Машина за хляб - 49-та тема

  • 51 110
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
  • София
  • Мнения: 8 506
Искам да ви попитам дали мога да пека козунак в теджера под капак по метода показан от Ерденч с капамата? Дали това че тестото е по-сладко и по-мазно има значение за продължителността на печенето  newsm78 Моля за мнения.
...

Каква точно е идеята да се пече козунак в керамична тенджера и то под капак ? Там според мен има голяма вероятност влажността да адсорбира върху капака и да се върне обратно върху тестото. Пък като сложите отгоре и захарта - направо ми е интересно какво ще се получи. Може би ще се получи ако правите някаква своего рода козуначена погача например.

# 271
  • Пловдив
  • Мнения: 2 103
Идеята ми е козунака да стане с по тънка коричка. Така поне ми се получава капамата. Правя вече три пъти и разликата с печения по друг начин хляб е голяма.

# 272
  • София
  • Мнения: 8 506
Идеята ми е козунака да стане с по тънка коричка. Така поне ми се получава капамата. Правя вече три пъти и разликата с печения по друг начин хляб е голяма.

Аха - еми освен да експериментираш, друго не знам. А иначе понякога твърдата и дебела кора на козунака се получава един път от количеството захар в тестото и втори път от самата захар с която е наръсен.

# 273
  • Мнения: 92
Добро утро на всички хлебоправещи Simple Smile kaffeetrmker_2
От 3 дни си отглеждам ръжен квас и съм решила да направя бял селски хляб с него.Може ли някой да ми даде изпитана рецепта за такъв хляб,но в хлебопекарна?За протокола:това ще ми е първият хляб с квас,така че определено няма да е тип капама  chef

# 274
  • Мнения: X
Добро утро на всички хлебоправещи Simple Smile kaffeetrmker_2
От 3 дни си отглеждам ръжен квас и съм решила да направя бял селски хляб с него.Може ли някой да ми даде изпитана рецепта за такъв хляб,но в хлебопекарна?За протокола:това ще ми е първият хляб с квас,така че определено няма да е тип капама  chef

~flame~, по-подходящ от капамата в твоя случай няма. В хлебопекарната се получава доста по-трудно, защото трябва да се грижиш за температурата при втасването. В хлебопекарната се получава с дебела коричка, а капамата е нещо специално - много хубава коричка, хем крупкава, хем тъничка. Описала съм подробно тук. Със същата рецепта можеш да изпечеш в машината, но опитай, все пак, във фурната.

# 275
  • Мнения: 92
Alys,страшно благодаря за бързото включване Peace
Само да уточня-водата е 300 гр или 300 мл? newsm78Да не взема да сгафя нещо-затова питам... Embarassed

# 276
  • Мнения: X
Alys,страшно благодаря за бързото включване Peace
Само да уточня-водата е 300 гр или 300 мл? newsm78Да не взема да сгафя нещо-затова питам... Embarassed

По начало всичко меря на везната, защото е по-лесно и не се цапат излишни съдове. За водата точно 1 мл тежи 1 г. Така че няма да сгрешиш. При олиото има леко отклонение, но не е съществено, т.е. 1 мл олио не е 1 г. Няма да се отрази по никакъв начин на крайния резултат. Ако имаш везна, мери всичко в грамове и всичко ще се получи.

П.П. При яйцата и млякото вероятно също има разлика между мл и г, но както писах, по-лесно ми е в грамове, тоест меря си ги и нулирам след всеки продукт. А брашното никога не съм мерила със съд за вместимост, т.е. него винаги си го меря в грамове. Има рецепти, в които всичко е дадено в децилитри, примерно и тогава трябва много да се внимава. Веднъж вместо 50 мл олио, набухах половин литър и стана еднаааа  Joy Joy не е за разправяне. И всичко това от бързане.

# 277
  • Мнения: 92
Алис ,сега съм пуснала машината да меси тесто със закваска.Само че,понеже не обичам всякакви подсладители в хляба,просто направих следната рецепта:
500гр брашно
20% активна закваска=100 мл
66% вода=330 мл
сол-7,5 гр
По време на месенето обаче забелязах,че тестото става прекалено меко... newsm78 Слагах по малко брашно в него.Може би в крайна сметка се получи около 540-550 гр брашно.Пак ми се вижда меко тестото,но ще видим резултата.

# 278
  • Мнения: 92
Забравих да спомена,че сложих 300 мл вода вместо 330.

# 279
  • Мнения: X
~flame~, рецептата ти е точна. Нищо, че е меко тестото, то такова трябва да бъде. Не си добавила мазнина, вероятно по свои съображения. Винаги добавям олио или масло (или зехтин). Повече ми харесва кората на хляба.

# 280
  • Мнения: 2
Добро Утро - Да ви споделя неуспешния си опит  #Cussing out със сух квас домашно производство.
Тъй като ми е жал да хвърлям кваса преди 2 седмици го замесих половината с бяло брашно на твърдо тесто, направих го на плоски питчици и ги изсуших.
Вчера вечерта натроших една питчица, захар, водичка и брашно на кашичка и си легнах. Надявах се днес като стана да е започнал процес на втасване но уви. И следа няма.  Cry Явно така няма да стане.
Ще опитам и още една опция по нататък и ще споделя резултат.

# 281
  • Мнения: X
bobson4e, и моят опит показа същото - много бавно се събужда квасът след изсушаване. Не знам дали го дочаках изобщо да се събуди, беше преди 2 години.

# 282
  • Мнения: 2
alys - аз кваса си го отглеждам в един буркан покрит с кърпа. От време на време като порасне се лепва за кърпата и изсъхва. Та това капаче изсъхнало си го събирам и мисля да пробвам с него дали ще стане по същата технология. Все пак там кваса не е разреждан с брашно и ако са оцелели гадините може и да се събудят  newsm78 . Ще го пробвам и тоя вариант някой път и ще кажа дали става.  Thinking 

# 283
  • Варна
  • Мнения: 1
[imghttp://www.kulinarno-joana.com/2010/06/rye-sourdough-spelt-bread/][/img]  Ето една рецепта за приготвяне на квас и замесване на хляб със нея.

# 284
  • Мнения: X
[imghttp://www.kulinarno-joana.com/2010/06/rye-sourdough-spelt-bread/][/img]  Ето една рецепта за приготвяне на квас и замесване на хляб със нея.

http://www.kulinarno-joana.com/2010/06/rye-sourdough-spelt-bread

Общи условия

Активация на акаунт