Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 130

 • 95 341
 • 750
 •   1
Отговори

Анкета

Преди да пишете в темата

Опции:

 • Мнения: 1 965
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВАТА 130 ТЕМА!

Моля, преди да пишете в темата да прочетете правилата

•  Постове от сорта: "Запис" „Записвам се за да ви следя” или "Благодаря за новата тема" или емотикончета вместо "Здрасти", са неприемливи и нежелателни. Използвай бутона "ИЗВЕСТИ", предоставен от БГ МАМА, за да следиш темата.
• Имате право да публикувате снимка на своя торта, само ако сте коментирали поне 5 торти преди вас.   Колкото и да сте новаци при тортите, все нещо ще ви е впечатлило в тортата, която “не смеете да коментирате“. Ако виждате грешка или имате друго виждане – посочвате. А, не празни коментари – "Твоето е върха" , "Не мога да коментирам".
Ако не желаете да коментирате, публикувате тортата си в ТОРТЕНАТА ГАЛЕРИЯ, а, не в темата.
• Да не се публикуват постоянно повтарящи се торти. Всеки знае за себе си, че тази торта е показвал и няма смизъл да се повтарят. Като изключение, могат да се показват с линк-препратка към албума.
•  За да се избегнат постоянно повтарящи се дискусии на една и съща тема, на въпрос ще се отговаря, ако не е бил засяган в текущата или предходната тема,  или ако отговора липсва  в библиотеката. В противен случай, въпроса ви се игнорира и подминава. За да си спестите отговора: "Провери в библиотеката или на 1ва страница", първо прочетете наличната информация.
• Въпросите задължително се оцветяват в друг цвят, за да бъдат видими.
• Публикувайте само 1 снимка с тортата и линк-препратка към останалите снимки.
• Слагайте  задължителна препратка към рецептата, която сте  използвали или я напишете в темата.
• Хумор, шеги и закачки са позволени, стига да не обиждат или провокират останалите.
• Лични спорове и обидни обвинения са абсолютно нежелателни.
• Постовете „през един”, са нежелателни, ако не става въпрос за отговор на даден въпрос или текуща дисуксия. Можете да съберете впечатленията си от някойлко страници и да ги напишете в общ пост. Също така, можете да използвате бутона "РЕДАКТИРАЙ", предоставен от БГ МАМА.
• Винаги, когато използвате чужда идея, или копирате модела на някой друг, го цитирате при показването на тортата ви.
• Когато публикувате торта и получите въпрос, свързан с нея, редно е да отговорите на него.

Моля,  преди да зададете въпроса си в темата, първо потърсете отговора по-долу на същата страница или тук:
Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А - Основна информация за начинаещи и рецепти
БЛОГ БИБЛИОТЕКА
http://www.lovelytutorials.com/forum/ Руски форум, подобен на нашата библиотека. В него можете да намерите всякакви постъпкови снимки и всякакви хитрини.  За да не се лутате напразно из сайта, прочетете  ТЕЗИ РЕДОВЕ
Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!

А това са линковете към старите темички:
ГАЛЕРИЯ ТОРТИ - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!

Линкове към електронните магазини за всякакви сладкарски консумативи, бои и инструменти в БГ
Скрит текст:
CookiBooki - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Ovalette, Regal ice, FunCakes - марципани,  SugarVeil® айсинг, суха смес.
Хcerx - Моделиращи маси Covapaste от Flemings,  , сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи.
Aromashouse линка излиза като рекламен спам, но се изписва *aromashouse точка com *- Сладкарски бои, бои за шоколад,  инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, моделиращи маси Satin ice,  Satin Ice - Гъм пейст и др..
Hitrini - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи, фондани Satin ice, Ovalette, Regal ice, Satin Ice - Гъм пейст, Готов айсинг за декорация, PME  фондан, FunCakes - марципани, Renshaw Regalice - захарен фондан, Мексиканска паста - суха смес, Смес за Роял айсинг (белтъчна глазура) , SugarVeil® айсинг, суха смес, шаблони за торти, захарна хартия за декорация.
П.И.К.Ко - Моделираща маса ПикКо, Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи.
Gastrogroup - Инструменти, формички и всякакви резци
Almalibre - Сладкарски консумативи
Магазин Слънчоглед - магазин за художествени материали, от който може да се намерят много полезни инструменти, шаблони и др.
lobbi bg - Суровини за хранителна промишленост
СЛАДКАТА КЪЩА - Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи
СЛАДКО ХОБИ - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи
За повече инфо, погледнете в библиотеката.

Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:
Скрит текст:
В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Задължително се слага! , Защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре! Може да овкусите с ванилия или есенция масления крем. Може да се смесят финно смляни трохи от блатове с маслен крем или течен шоколад. С тази смес се шпаклова тортата. Идеално изравнява повърхността и предпазва покритието от разтапяне поради допир с пълнежа на тортата.

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство! Рецепти за домашно приготвени покрития, има в Библиотеката. Т. 1.5.  Шоколадовите фондани са в т. 1.6. Готови покрития могат да се закупят от магазинито онлайн по-горе или от складовете, изброени в библиотеката. Точка 2.2.

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи. Готовите фигури НЕ СЛАГАЙТЕ в хладилник. Те се сушат поне 24 часа на открито /може да покриете със салфетка за да не са прашат/, след което приберете в картонена кутия, която няма да ги запарва. Кутията дръжте в шкаф, не в хладилник.

В: С какво се слепват елементите на фигурките и с какво се залепват самите фигурки към тортата?
О: За лепило може да послужи лепило направено от разтворена във вода Тайлоза. За дребни елементи, може да се ползва чиста вода. Намазва се с четка и се прикрепя към фигурата. Също така, може да се използва глюкоза, айсинг или размекната с вода моделираща маса. Трябва да се постигне полукашава консистенция. Със същите смеси, се прикрепват фигурите към самата торта. За прикрепване, може да се ползва и маслен крем или разтопен или течен шоколад.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант! Независимо от моделиращата маса, тя трябва да бъде добре увита във домакинско фолио. В пакета не трябва да има въздух, защото той втвърдява покритието и го прави негодно за употреба. Ако масата е засъхнала, опитайте се да я размесите с малко ГЛИЦЕРИН/ГЛИЦЕРОЛ, който можете да закупите от всяка Аптека. Някои покрития реагират добре и на премесване с леко омазнени с олио ръце.

В: С какво да почистя нишестето от готовата торта?
О: Първо изчеткайте тортата с мека четка. Много подходящи са ЧЕТКИТЕ ЗА РУЖ. Може да опитате и с мека гъба. Ако и това не помогне, натопете мека гъба във водКа или друг алкохол и почистете тортата. Алкохола се изпарява и не остава миризма. По този начин обаче, ще получите лъскава повърхност.

В: Глюкозата  от аптеките, подходяща ли е за заместил на стандартната глюкоза?
О: Категорично НЕ! Използвайте глюкозата в бурканчета, която се продава в повечето хранителни магазини. Гъстотата и варира от консистенция на боза, до гъста смес, която дори не се излива от буркана. Свойставата и  са еднакви, обаче. Обикновенно глюкозата стои на диетичните щандове. Има и пакетчетата със прахообразна глюкоза. За момента обаче, не се знае как да се използва в сладкарството. Ако не намерите глюкоза, може да използвате мед със светъл цвят и по-голяма гъстота. Меда обаче, променя вкуса на покритията и често ги прави меки и трудни за съхнене. Не всяка рецепта може да се промени с мед. Най-добрия вариант е, да си намерите глюкоза.
В: Как се залепва вафлената плака /картинка/ към тортата?
О: - За плаката се използва Фарситура Кристалина. Това е безцветно сладкарско желе, без аромат. Мястото за плака задължително се намазва с Кристалина, независимо дали е покрита с чаршаф или е измазана със сметана, маслен  или друг крем.  Кристалината се загрява в слаба МВ, и се разстила равномерно върху тортата. Плаката се притиска върху Кристалината и се избутват всички мехурчета въздух. Отгоре се залива отново с Кристалина и с мокър нож или шпатула се изравнява повърхността, като по този начин се пукат и мехурчетата които се образуват. Фарситурата не е задължителна за отгоре, може да се пропусне, зависи от търсения ефект на продукта. Не дръжте плаката върху торта повече от 48 часа. След този срок, цветовете започват да се размиват и размазват.
Плаката може да се залепи с чист маслен крем или сладк. лепило, но по този начин става гумена и неприятна за ядене. Не омеква и в повечето случаи се набръчква.
Фарситура Кристалина може да се закупи от "Змееборец" или склада на "Илчовски". Вафлени плаки също се разпечатват на двете места. Адресите може да намерите в библиотеката. Някои от онлайн магазините, изброени по-горе също предлагат фарситура и разпечатване на плака.

В: Как да си подбера хубава картинка за разпечатване на вафлена плака?
О: Изберете си снимка с висока резолюция. Минимум 600х600 . Ако намерите 1024 пиксела - още по-добре. Колкото по-висока е резолюцията на снимката, толкова по-чисто копие ще се получи. Подберете снимка с по-малко тъмни цветове. Снимки с тъмен фон и тъмен централен обект не са подходящи. При разпечатването, рискувате да се слеят и да виждате само светлите елементи.

В: Как да си направя езерце, река, вода?
О: Най-добре се получава с Фарситура Кристалина. Тя не разтапя и не размеква покритието на тортата. Оцветете го с боя, загрейте го леко ако се налага и го разлейте на желаното място. Същото може да се постигне със светъл мед или друго светло желе. Вълнички могат да се направят с маслен крем.
Желатинът НЕ Е подходящ върху фондан. Той размеква и разтапя покритието. Можете да сложите парче найлон върху мястото и отгоре да налеете леко стегналия желатин. Така ще изолирате покритието.
С обикновен маслен крем, оцветен в подходящ цвят, също може да се постигне ефект на вода. Разбита сладкарска сметана също. Но, за лъскав цвят и най-добра имитация, най-подходящо е желето.

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).
Особенно подходящ е ТОЗИ ИНСТРУМЕНТ. Евтин е, намира се в повечето големи вериги магазини и има възможност за регулиране на дебелината на блата. В комплекта има и резервна "струна"
Блатовете се напояват по различен начин и с различно количество сироп.  Ако ви трябва леко сиропиран блат, нанасяйте сиропа с четка. Ако ви трябва по-сочен блат, разливайте с лъжица. Следвайте стриктно рецептите. Някои блатове НЕ се напояват.

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат. Добър вариант е, сухата боя  да се разтвори в малко безцветен алкохол, например водКа. Някои ползват медицинки спирт от аптеката.  СБезцветна ракия също върши работа. Ако разтваряте по-голямо количество боя, може да добавите и пудра захар. Целта е да постигнете консистенция на кашичка, която много по-лесно се смесва с моделиращата маса и не я разкашва толкова много, колкото само втечнената боя.
В: Как да сглобя и нарежа многоетажна торта?
О: - Предварително се приготвят тортите за всеки етаж. Всяка торта трябва да бъде на собствена подложка, която да е изрязана с размера на тортата. Добре е да се остави по 1-2 мм подложка. След измазване и покриване, тези резервни мм изчезват. Етажите се измазват поотделно с маслен крем и се прибират в хладилник за да се стегнат. Дайте им поне 4-5 часа. Най-добре цяла нощ. Етажите се покриват поотделно и отново се прибират в хладилник. Във всеки етаж /без най-горния/  н се забиват подпори. Дори тортата да е малка и да изглежда лека и стабилна, подпорите са задължителни. Много хора използват специални бамбукови шишове, които обаче са скъпи в БГ. За по-малки торти, използвайте обикновенни пластмасови сламки за напитки или шишчета за месо. За по-тежки конструкции, увеличете броя на сламките и в тях допълнително пъхнете шишчета. На много места се предлагат дебели коктейлни сламки. Те са достатъчно издържливи. Нагледен урок за сглобяване на самите етажи, можете да видите ТУК. Между етажите е добре да се сложи спойка. Маслен крем или айсинг е добре. Етажите се редят ЗАЕДНО с подложките. Те изолират тортата от покритието на долния етаж, държат я права, спомагат слепването на етажите и предпазват от пропадане на етажите. Дори двуетажна торта се изгражда със отделни подложки. Методите за рязане на многоетажна торта са 2. Режат се директно, без да се разглобяват отделните етажи. започва се от най-горния малък етаж. Ножа опира в подложката и предотвратява сриването на тортата. 2рия начин е да се подпъхне нож или шпатула под подложката на горния етаж, да се свали  и да се реже самостоятелно. Не забравяйте, че отдолу има крем, който ще цапа.
Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!
 
ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.
правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Когато правите многоетажна торта, независимо от формата,  добре е да спазвате правилото за рамер на етажите. Всеки етаж се намалява с 10 /8/ см, за да се получи добра пропорционалност на готовата торта.

Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

Моля, ако не можете да качите вашата снимка или да сложите линк с препратка, упражнете се ТУК

РАЗМЕРИ НА ЕТАЖИТЕ ПРИ МНОГОЕТАЖНИ ТОРТИ:
Идеи и сътношения на различните нива можете да изберете ТУК

Последна редакция: ср, 13 фев 2013, 17:29 от van444eto

# 1
 • София
 • Мнения: 2 106
Здравейте, всички!
Два дена не съм влизала и то, нова тема, правила - чудесно!

Ванче, има ли начин тези полезни азбучни съвети да се сложат "като скрит текст", за да не пълнят визуално страницата?

По правилото със снимките - мисля, че ако снимките са thumbnails, може и да са повече, но ако е голяма, наистина е добре да е една с препратка към други, ако има

По правилото за рецептите - предполагам, че имате предвид да се спомене рецептата, а ако е добре позната, присъства с това има в Тортената библиотека, то няма нужда да се дава линк, камо ли да се изписват продукти. Искам да кажа, че да се опише вкуса и съдържанието на тортата е достатъчно, нали, няма нужда от детайлна рецепта, освен ако някой не я поиска изрично.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 224
Ван444е,   bouquet
И въпрос към Валерия: Макаронения блат, който си използвала не се ли размекна от крема в тортата? Или стои хрупкав? Все пак е тип целувчена смес? Тъй като съм пробвала в торта да добавя натрошени целувки, но се размекват и от хрупкавото не остава и следа.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 106
Ван444е,   bouquet
И въпрос към Валерия: Макаронения блат, който си използвала не се ли размекна от крема в тортата? Или стои хрупкав? Все пак е тип целувчена смес? Тъй като съм пробвала в торта да добавя натрошени целувки, но се размекват и от хрупкавото не остава и следа.

Да си призная и аз това се запитах, докато се облизвах на тортата на Вал, но после забравих да питам. Спомням си, че Нелка, която често ползва целувчени блатове, е споменавала, че леко ги мазва с маслен крем отгоре, за да ги изолира от крема, ако той е на друга, по-сочна основа.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 078
Привет тук, дано е по-различно!  Laughing

Целувчените блатове трябва да се изолират или с маслен или шоколадов крем/ганаш.
Валерката не я знам как го е изолирала.

# 5
 • Мнения: 368
Ван444е,   bouquet
И въпрос към Валерия: Макаронения блат, който си използвала не се ли размекна от крема в тортата? Или стои хрупкав? Все пак е тип целувчена смес? Тъй като съм пробвала в торта да добавя натрошени целувки, но се размекват и от хрупкавото не остава и следа.

Ето ме и мен  Mr. Green
Макароненият блат е различен от целувчената смес заради бадемовото брашно. В случая - омеква, но не се топи. Не е хрупкав след като престои около 12 часа, но се усеща като леко топящо се на езика вълшебство  Heart Eyes Макарон тортата е често използвана техника при френските сладкари

# 6
 • Мнения: 1 965
Дими - страхотна идея за скритите текстове. Оправих ги. Така е значително по-добре.
Кой ще развие един нАучен труд за макароните? Рецепти, фатки, възможности и прочее. Ще ги качим в библиотеките. Честно казано, няколко пъти се каня да направя, но като чета, направо се отказвам. Доста плашещо изглежда. Това чудо ми изглежда въздушно и леко. Незнам дали е така, но ако е вярно би могло да се ползва за открехнат капак на кутия например или за лаптоп. Или за стени на къщичка. Някой по-вещ да се жертва, а?  Praynig

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 3 325
Сложих си най-официалния тоалет и влизам в темата с 3 торти. Четвъртата може да се види тук, тъй като съм правила вече подобна: http://multiply.com/mu/pepiy/image/2/photos/6/600x600/237/IMG-48 … mp;nmid=356104674

Маша и мечока : "Голямото пране"
Вътре е еклерова торта. Крема за еклерите е млечно-маслен ванилия, а в тортата е суха смес Бавария + 3 пакета крем Оле ванилия - комбинацията наподобява крем брюле. Снимката е линк към по-голямаЖирафче за 1-ви рожден ден. Бели блатове, бял мус с много банани и праскови от компот:


И една торта копие на торта на Буболинка. Вътре са какаови блатове с орехи и ганаш с банани:
И тортата на Бубето:

# 8
 • у дома
 • Мнения: 1 580
enister, благодаря за линка за лютичето  Peace
Darlinka, при първата торта, макар и прикрито си личи издутината от крема и неравността по борда (опитай да облепиш с блат отстрани, преди измазване с маслен крем), но като цяло цветовата комбинация ми харесва, учудващо за моя вкус  Mr. Green за учителката по немски готина идея със знамето, НО аз бих го направила с по-тесни ленти отстрани, така малко тортата ми се губи зад тази "ограда".
ZorniZZa, курабийките ме впечатлиха, много нежни! Покриването на подложката разваля цялото впечатление от тортата.
Marieta, липсват ми чистачките, малко сивичко по стъклото и още снимки от всички страни. емблемата си е супер Simple Smile
Happy happy, аз бих прикрила шишчето на делфина, което се вижда при една от снимките
 Simple Smile
radost_bonbon, не съм специалист по замразяването на торти (имам само един такъв опит, успешен с Династия), но според мен спокойно може да пробваш с маслени блатове и кремове на маслена основа, не би трябвало с тях да имаш проблем  Peace


ВЪПРОС: Някой правил ли е такова нещо http://iambaker.net/heart-cake-tutorial-surprise-inside-cake/, и дали може да се получи само от два дебели блата, а по средата с някакъв крем, вместо с трохи?

мисля, че би станало.  Peace  не, че съм правила  Grinning всъщност си имам такава форма и е крайно време да я употребя  Mr. Green

Ванче, има ли начин тези полезни азбучни съвети да се сложат "като скрит текст", за да не пълнят визуално страницата?

По правилото със снимките - мисля, че ако снимките са thumbnails, може и да са повече, но ако е голяма, наистина е добре да е една с препратка към други, ако има

По правилото за рецептите - предполагам, че имате предвид да се спомене рецептата, а ако е добре позната, присъства с това има в Тортената библиотека, то няма нужда да се дава линк, камо ли да се изписват продукти. Искам да кажа, че да се опише вкуса и съдържанието на тортата е достатъчно, нали, няма нужда от детайлна рецепта, освен ако някой не я поиска изрично.

тези неща и аз си го помислих  Blush

дорде пиша и нови коментари  Mr. Green Mr. Green

_Пепи_, вчера гледахме с Бобо точно тази серия на Маша и мечокът  Laughing  Триетажната и двуетажната много ми харесват, но имам една дребна забележчица: шарените топчета по ръбовете на борда ми отвличат вниманието от самата торта  Thinking

Последна редакция: ср, 13 фев 2013, 12:06 от blueeye®

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 3 325

_Пепи_, вчера гледахме с Бобо точно тази серия на Маша и мечокът  Laughing  Триетажната и двуетажната много ми харесват, но имам една дребна забележчица: шарените топчета по ръбовете на борда ми отвличат вниманието от самата торта  Thinking[/color]

Да ти кажа и на мен ми дойде в повече шареното, но ето оргинала:

Далеч съм от 100% съвпадение, но големината на тортата изискваше по-големи като диаметър етажи.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 3 566
Макароненият блат е различен от целувчената смес заради бадемовото брашно. В случая - омеква, но не се топи. Не е хрупкав след като престои около 12 часа, но се усеща като леко топящо се на езика вълшебство  Heart Eyes Макарон тортата е често използвана техника при френските сладкари
Ех, как ме нареди до френските сладкари, заслужи си парче торта от всякъде!  Laughing
Блата изглежда и е точно както си го описала, умишлено съм ги опекла малко по-дебели от нормален макарон. Ако крема е на шоколадова основа няма никакъв проблем може и да не се изолира даже, ако има сметана, маскарпоне и подобни в един момент втория ден след престой в хладилника няма и помен от макаронен блат, пробвала съм всякакви варианти и за мен съм намерила най-удачния. Под блата не съм изолирала с нищо, крема лешниковия е варен и сметаната няма как да му навреди, защото има освен шоколад и масло в него, над блата съм намазала с Нутела, защото не бях сигурна другия крем, който изпекох как ще се държи, но очевидно и с него не би трябвало да има проблем тъй като на няколко места има допир крем/блат вече кой ден нищо му няма.
madlene, големия болт е само ММ, а колекция пролет-лято 2013г няма просто, зимата ми е пика на мен, пролет/лято е време за почивка.  Laughing
rocio, за втория етаж писах вече, това е айсинг - Шугървейл, синджирите са от фондан, да, правят се бааааавно, с много търпение и здрави нерви.  Laughing

Сега по темата с правилата, не мисля, че ще се спазват, но поне някаква промяна може и да има, надявам се! В Тортената библиотека има някой толкова архивни клипчета, че не знам на някой полезни ли са му изобщо и някой гледа ли ги, всичките съм ги изгледала в началото като започнах да се занимавам с торти. Който има желание, намира и начин, не може да се появиш и да кажеш дайте линк към еди какво си, толкова много неща са правени, толкова много информация има която е достъпна до всеки, който иска да я открие.
Ванче, макароните не са никак трудни, може да питаш Ири дали може да ползваш линк към клипа и на който показва как се приготвят, също в нейния блог има страшно много рецепти, като си паснеш с някоя рецепта си я видоизменяш сам както ти е кеф.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 3 325
Вал, щях да те питам всички етажи ли са истинска торта под фондана или има и дъмита. Иначе за тортата какво да говоря- уникална е. Тази черепна тематика явно е на мода в семейството ви. Гледам, че за някои детайли си използвала фонданова хартия. Лесно ли се работи с нея? Не се ли размазва боята при по-интензивен допир с пръсти?

# 12
 • Мнения: 1 352
Момичета,имам имам нужда от съвет. Направила съм торта сърце, но явно много съм я напоила, предната, изострена част е много мека и ми се цепи, запълвам с трохи, но пак се "разлива" напред и се цепи. Останалата част няма проблем, но тази предна час не знам какво да я правя. Изрязах с нож, с мисълта да оформя по-малко сърце, пак оформям с трохи и пак същата работа. Сега наплясках маслен крем където можах и сложих в хладилника. То ще стегне някак си, ще го оформя, но като му метна отгоре фондана и натежи какво ще стане  Embarassed?.. Някакви идеи как да го направя, че детето го отнася, горкото Embarassed?

# 13
 • Мнения: 97
Момичета,имам имам нужда от съвет. Направила съм торта сърце, но явно много съм я напоила, предната, изострена част е много мека и ми се цепи, запълвам с трохи, но пак се "разлива" напред и се цепи. Останалата част няма проблем, но тази предна час не знам какво да я правя. Изрязах с нож, с мисълта да оформя по-малко сърце, пак оформям с трохи и пак същата работа. Сега наплясках маслен крем където можах и сложих в хладилника. То ще стегне някак си, ще го оформя, но като му метна отгоре фондана и натежи какво ще стане  Embarassed?.. Някакви идеи как да го направя, че детето го отнася, горкото Embarassed?
Не съм голям специалист, но ако имаш някой от готовите блатове да го подпреш отстрани да не се разтича и да понесе фондана Simple Smile

# 14
 • Мнения: 148
Сложи лента от блат отстрани и тогава измажи.
Пепчо,голямото пране много ми харесва.Тази със жирафчето също,само името ми идва малко голямо и ми стои грубо.

Общи условия

Активация на акаунт