Мисля си за шоколадов крем, и отгоре бели "квадратчета".... ама от бял крем ли, или как?
Внимавай с крема. Не е желателно да е цветен, защото пак разваля ефекта. А, топлите кремове попиват и ще ти оцветят неравно белия блат. Тоест, пак ще развалиш ефекта от шаха. Другия подводен камък при шахматната торта: Постарай се лентите на кръга да са широки толкова, колкото са дебели. Ако са тънки блатчета, а ти нарежеш на 3 кръга, при разрязването на тортата, ще имаш правоъгълничета, а не квадратчета. Не е проблем, но се губи ефекта.
Квадратчетата отгоре, според мен са плочки шоколад. Разтапяш, и разстилаш на гладка повърхност. Оставяш да стегне максимално и с топъл нож режеш квадратчетата. Остави ги да стегнат изцяло и тогава налагай върху тортата. Най-добре е да ги наредиш върху кръг с точния размер на тортата и след като изстинат идеално, само да ги пренесеш едно по едно. После ще имаш ядове с рязането, бъди сигурна. Трябва ти горещ нощ, за да можеш да натискаш и да не сплескаш тортата надолу. Като дойде време за рязане, включи котлона и нагрявай директно на плочата за всяко парче. После бършеш и пак нагряваш.