Как разпределяте харченето на парите?

• 33 729
  • 241
  •   1
Отговори
# 75
Аз не правя екселски таблици, просто нямам необходимото търпение и последователност, но пък съм любител на списъците. Щом получа заплата и се започват изчисленията. После си разпечатвам каквото там съм писала и смятала, изрязвам си го и го слагам прилежно в портфейла. Това ми дава някакво спокойствие, един вид, че съм организиранаMr. Green

И аз нещо подобно правя , но в бележник . Peace
Така имам усещането , че нещата са под контрол ! Grinning

# 76
  • В полите на Пирин планина
Семейните ни доходи са разпределени хронологично в месеца и не е нужно много да планирам по тях. В началото на месеца е моята заплата - плащаме сметките, които излизат в този момент, зареждаме гориво в колата, правим голям пазар за храна/консумативи и ако някой има нужда се купуват дрехи, обувки. В края на месеца същото се получава със заплатата на мъжа ми, като от нея около 15% се спестяват. Имаме и един малък потребителски кредит, който плащаме от мои странични доходи, защото поработвам и в къщи... В момента правим основен ремонт на апартамента и никакви пари не остават Whistling

# 77
  • София
Семейните ни доходи са разпределени хронологично в месеца и не е нужно много да планирам по тях. В началото на месеца е моята заплата - плащаме сметките, които излизат в този момент, зареждаме гориво в колата, правим голям пазар за храна/консумативи и ако някой има нужда се купуват дрехи, обувки. В края на месеца същото се получава със заплатата на мъжа ми, като от нея около 15% се спестяват.

И ние бяхме така досега. От другия месец обаче заплатите ни ще идват на една и съща дата и ми е много интересно да видя какво ще се получи =)

# 78
Когато бях сама и живеех при родителите си, си правих сметките на листче, веднага щом взема заплата. Пишех сметките-телефон, интернет, сума, която давах на баща ми за сметки вкъщи(не беше голяма, но аз му я давах), евентуално ако имам вноска за телефон/фотоапарат...нещо, което изплащам. Вадех цялата сума от заплатата, след това вадех суми, които съм предвидила за нещо, което искам да направя-лекар, изследвания, подарък на някой. Останалото го разпределях по дни за джобни. Дрехи и козметика си купувах, ако съм спестила нещо от предишния месец.
Много по-спестовна и финансово стабилна бях тогава, с моя мъж никога не мога да правя сигурни, предварителни планове  Laughing

# 79
  • София
Аз пък точно обратното - нашите нямаха никаква финансова дисциплина, те и досега я нямат и при тях е пълна бъркотия.
И аз поради това възпитание, колко пари съм потрошила на вятъра!
Не ми се мисли.
Покрай мъжа ми, се научих да си правя сметката, а от лятото на 2010 водя тефтер.

# 80
  bouquet
от 20 дни си водя тефтерче.
Това е първа стъпка на спесовност.
Въпреки че засега само  записвам и просто виздам како харчим .
Но е добра първа стъпка.  Hug

# 81
  • София
Честно казано последвах един съвет тук от форума и промених навика си да заделям пари АКО останат на края на месеца. Следвайки съвета, започнах да отделям пари към депозитна сметка веднага, като получим заплата. Действа!!!! Много съм доволна, хем имаме пари, които при нужда можем да ползваме за текущи нужди, хем малко или много се ограничаваме да харчим в рамките на разплащателната ни сметка.
А понеже и двамата сме единодушни, че харчим много пари за "нищо", решихме да сведем до минимум харченето на пари в брой и по възможност пазаруваме само с карти. Така в края на месеца можем да си анализираме всички разходи по пера. Картите ни са към една и съща сметка!

Колкото до "разпределението" при нас нещата също имат хронологичен ред:На заплата се плащат кредитите, после решаваме каква сума да "спасим" към депозитната сметка -стараем се да е около 35-45% от остатъка.  Сметките се плащат веднага като пристигнат- повечето са в периода между 5 и 15 число, а това значи, че през втората половина на месеца поне не плащаме сметки. Пак с цел някакъв контрол над разходите се стараем да пазаруваме веднъж седмично, а през седмицата само салати, хляб, мляко - неща, които мога да купя от сергията или кварталното магазинче, без да  влизам в супермаркета, защото от там винаги излизам с още куп непланирани стоки (извън вечните ми пазарски списъци). Колите винаги ги зареждаме до горе - който когато има нужда! Но разходът е постоянен, така, че от там няма как да пестим. Големите покупки, включително и почивките се плащат от спестените пари, с което не си нарушаваме месечните разходи. А като в края на месеца видим колко много пари пак са ни минали през ръцете, решаваме следващият месец да се опитаме да живеем през месеца примерно с 500лв по-малко, които да пробваме допълнително да спестим. Wink

# 82
От началото на годината си направих една таблица, в която да следя къде отиват парите. Не ги смятам до стотинка, а по-скоро ориентировъчно. Така ми се струва много по-коректно от колкото само за месец, защото винаги единият месец може да изхарчиш повече, а на другият да ти останат (както е писала и Em_ma ). Така за 6м имам доста по-добра представа колко процента отиват за сметки, храна, допълнителни покупки, почивки и спестяване.
При нас ежемесечните плащания стават след средата на месеца. Получаваме парите на 1-ви и 15-ти и винаги ги плащаме след пристигане на втората част от заплатата. За това и моят отчет е  от 15-ти до 15-ти. Simple Smile

Последна редакция: пт, 19 юли 2013, 23:01 от hot tea

# 83
Като чета някои коментари как пазарувате за цял месец и не си го представям...работя в голяма верига хипермаркети и виждам как и за какво харчат хората парите си , и честно казано ако си взимаш колбаси как ще си вземеш за цял месец...или пък сирене , кисело мляко то трябва направо с кашона  ooooh! виждам и от какво се лишават , което е тъжно , мога да кажа , че си правя сметката така , че да се наместя в заплатите на мъжо и мен , само дето той не си я прави и само ми се меси в касиерските сметки , което ме влудява Mr. Green за пестене зависи , едни месец ще спестя , на другия ще изхарча спестеното , обикновенно за лекарства за малката  Crossing Arms и така един затворен цикал

# 84
си правя сметката така , че да се наместя в заплатите на мъжо и мен , само дето той не си я прави и само ми се меси в касиерските сметки , което ме влудява Mr. Green

Мда и ние сме на различни полюси относно концепциите за харчене и пестене Simple Smile
На ММ проблема му е, че не може да има пари в него без да ги намести  Crossing Arms ... затова сам се ограничава максимално какво да има като кеш Simple Smile Картите не ги пипа (там има дисциплина) - но пари шумкат ли ... веднага отиват по направление нанякъде Crazy

# 85
От няколко месеца си събирам всички касови бележки и накрая на месеца сумирам изхарченото.
Много е удобно.

# 86
  • София
си правя сметката така , че да се наместя в заплатите на мъжо и мен , само дето той не си я прави и само ми се меси в касиерските сметки , което ме влудява Mr. Green

Мда и ние сме на различни полюси относно концепциите за харчене и пестене Simple Smile
На ММ проблема му е, че не може да има пари в него без да ги намести  Crossing Arms ... затова сам се ограничава максимално какво да има като кеш Simple Smile Картите не ги пипа (там има дисциплина) - но пари шумкат ли ... веднага отиват по направление нанякъде Crazy

И моя е така. Не пипа картите, има си храна, тютюн.
Вземе някакви пари уж за гориво или за част на колата и ги намести всичките на бърза ръка.

# 87
Не си представям мъж да ходи без пари.
Интересно ми е какво значи "взема си пари". Парите стоят някъде в общ куп и всеки си взема ли?

# 88

Интересно ми е какво значи "взема си пари". Парите стоят някъде в общ куп и всеки си взема ли?
Защо не? Така е било цял живот в семейството на родителите ми. Така беше и в моето.

# 89
Не си представям мъж да ходи без пари.
Да имаме си "купчинка" вкъщи, освен това което си е по картите.
Не намирам за полезно да се носят много пари така или иначе кеш...

Като цяло финансите управлявам аз (това съм и учила и работя все пак)... и затова успявам и да закътам по някой лев Simple Smile Ак ооставя на него... даже няма да разбере кое за какво е отишло  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт