МАШИНА ЗА ХЛЯБ-53-та тема

  • 52 743
  • 751
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
  • Мнения: 241
Здравейте отново! След дълго мислене днес се сдобих машина за хляб Simple Smile Много съм щастлива, защото попаднахме на промоция и имаше 25% отстъпка. В момента се пече първият хляб, надявам се да стане вкусен  Praynig Стискайте палци да стане Simple Smile

# 406
  • Мнения: 5 737
Hope, честито! Каква машинка си взе?

# 407
  • Варна
  • Мнения: 241
Взехме MOULINEX OW610131. Много се чудех дали да не взема някоя по-евтина марка, но като видях промоцията и се реших. Излезе ми около 220 лв  Simple Smile Надявам се да е добър избор и да служи вярно  Laughing

# 408
  • София
  • Мнения: 46 962
дядо хаджия - мерси за отговора. Готово пюре не харесвам и не искам да ползвам, с картофи ще си го правя. Иначе надали ще нацеля подходящото тесто на око,  от доста скоро я имаме машината, изобщо не й познавам тестата, а и не ги гледам много какво точно върши като я пусна, пък и на ръка не съм месила... но пък много ми се ще да направя нещо малко по-различно от стандартния хляб... Simple Smile

А за млякото? като нямам сухо може ли например водата да я заменя да кажем на половина с прясно мляко?

# 409
  • София
  • Мнения: 8 500
дядо хаджия - мерси за отговора. Готово пюре не харесвам и не искам да ползвам, с картофи ще си го правя. Иначе надали ще нацеля подходящото тесто на око,  от доста скоро я имаме машината, изобщо не й познавам тестата, а и не ги гледам много какво точно върши като я пусна, пък и на ръка не съм месила... но пък много ми се ще да направя нещо малко по-различно от стандартния хляб... Simple Smile

А за млякото? като нямам сухо може ли например водата да я заменя да кажем на половина с прясно мляко?

Машината си няма собствено тесто, то ще стане такова каквото ти го направиш. Сухото мляко никога не съм го ползвал в рецептите и не съм го замествал с нищо.

# 410
  • Мнения: X
Аз си харесах една  рецепта за картофен хляб...

Дядо Хаджия ти е написал вече да си гледаш тестото. Ама то не е една беля.  Wink Трудни са ми тези хлябове, чиято рецепта е с картофи или добавка на разни плодове и т.н. Трябва да се има предвид, че машината не може де изпече тесто, което е повече от обичайно печеното. След като рецептата ми е с 500 г брашно и хлябът се надига над казанчето (понякога), значи трябва да се намали брашното и водата при всички положения. И тук идва трудната част  Simple Smile. Трябва ми точна рецепта, а в случая с картофеното пюре нещата не са много точни. Simple Smile Иначе може да се замества вода с мляко, яйца и т.н., а може и да не се обръща внимание на това, че в рецептата имало сухо мляко (пропускаме си го). Последния път, когато правих сладък хляб с дюли, накрая получих тесто за два хляба. Ако опитам отново (е, тази година дюлите свършиха), ще сумирам предварително съставките и ще гледам като краен продукт тестото да е малко по-малко от това, което обикновено правя за хляб.
Тони, само информативно, как сушиш кваса и в какъв срок го ползваш после?

# 411
  • София
  • Мнения: 46 962
мерси, днес не се престраших, пробвам някакъв с маслини и  сирене, но тези дни ще опитам картофения и ще докладвам. Simple Smile

# 412
  • Мнения: 341
На моето Айко тестото за малката доза вдига капака на машината, какво остава за изпичане на излязлото тесто...
Започнах да правя половин на голямата доза (тя е 900 гр, значи около 450-500 гр хляб). В същото време хлябът някак не се надига и не става пухкав. Когато направих рецептата със сухо пюре и мляко, се получи точно мекичкият бухнал хляб, който се опитвам да направя, откак съм купила машината. На другите рецепти мляко не слагам, то и в рецептите на машината го няма като съставка. Явно трябва да се сложи някакво мляко, за да се получи пухкав хляб.
Другото, което ми светна (няма как иначе, с моята миниатюрна кошничка), е да пускам първо програмата за тесто, после тази за печене - така, ако стане повечко тестото, мога да извадя част, вместо да се излива навън и да остава недоопечена.
Още обаче не мога да намеря цаката как да се пече под прозорчето - там не се образува коричка и особено ако хлябът се надигне, стои меко като среда, а не като кора. В книжката ми пише, че машината държи хляба топъл до час след приключване на печенето - дали мога да пробвам по този начин?

Ейнджъл, някакъв чалъм за сиренето има ли? Аз съм правила само с маслини и сушени зеленчуци и подправки, сирене не съм слагала.

# 413
  • Мнения: 7 779
В книжката ми пише, че машината държи хляба топъл до час след приключване на печенето - дали мога да пробвам по този начин?
какво да пробваш по този начин  newsm78  дали ще го държи топъл ли ?

# 414
  • София
  • Мнения: 46 962
бонбонбон - по тази рецепта го правя, не знам има ли чалъм, като излезе мога да кажа как изглежда, вероятно утре  ще го опитам обаче http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpab … -sirene-i-maslini

Иначе белия хляб си го правя без  мляко, става си супер, точно по рецептата от книжката както е, само слагам 20 мл по-малко вода, но моята няма  прозорче, коричката си е равна.

# 415
  • Мнения: 341
В книжката ми пише, че машината държи хляба топъл до час след приключване на печенето - дали мога да пробвам по този начин?
какво да пробваш по този начин  newsm78  дали ще го държи топъл ли ?
Дали може да се поопече отгоре. При някои машини се получава, чудя се дали ще стане с моята.

# 416
  • София
  • Мнения: 8 500
Аз си харесах една  рецепта за картофен хляб...

Дядо Хаджия ти е написал вече да си гледаш тестото. Ама то не е една беля.  Wink Трудни са ми тези хлябове, чиято рецепта е с картофи или добавка на разни плодове и т.н. Трябва да се има предвид, че машината не може де изпече тесто, което е повече от обичайно печеното. След като рецептата ми е с 500 г брашно и хлябът се надига над казанчето (понякога), значи трябва да се намали брашното и водата при всички положения. И тук идва трудната част  Simple Smile. Трябва ми точна рецепта, а в случая с картофеното пюре нещата не са много точни. Simple Smile Иначе може да се замества вода с мляко, яйца и т.н., а може и да не се обръща внимание на това, че в рецептата имало сухо мляко (пропускаме си го). Последния път, когато правих сладък хляб с дюли, накрая получих тесто за два хляба. Ако опитам отново (е, тази година дюлите свършиха), ще сумирам предварително съставките и ще гледам като краен продукт тестото да е малко по-малко от това, което обикновено правя за хляб.
Тони, само информативно, как сушиш кваса и в какъв срок го ползваш после?

Алис сподели какви трудности срещаш при хляба с картофите. Аз за пръв път научих за нея от майка ми (Бог да я прости). Тя ми е разказвала, че нейната майка (и моя баба) го е правила така. И нямам проблеми. Относно втасването причината не е в брашното, а в маята и времето. Картофите съдържат съставки, които активизират маята още повече, затова е редно да се намали времето за втасване. А иначе няма как да излезе повече тесто, от продуктите, които са вложени.

# 417
  • Мнения: 341
бонбонбон - по тази рецепта го правя, не знам има ли чалъм, като излезе мога да кажа как изглежда, вероятно утре  ще го опитам обаче http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpab … -sirene-i-maslini

Иначе белия хляб си го правя без  мляко, става си супер, точно по рецептата от книжката както е, само слагам 20 мл по-малко вода, но моята няма  прозорче, коричката си е равна.
Май това ще правя следващия път. Имаме настърган пармезан, само трябва да взема нарязани маслини.

# 418
  • Мнения: 4 992
мерси, днес не се престраших, пробвам някакъв с маслини и  сирене, но тези дни ще опитам картофения и ще докладвам. Simple Smile
АКО Е този от рецептите в темата - не се колебай - става страхотен!

Някой да да има добра и изпробвана рецепта за тутманик в хлебопекарна?

# 419
  • Мнения: 5 737
Малко по-напред в темата препоръчаха рецептата на Ердинч - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=527961.msg16585733#msg16585733. Още не съм го правила, но съм се наканила. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт