НВ-ВМХ, част 72

  • 38 495
  • 732
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 6 425
Такова количество млечни накуп не знам кой ще може да изяде Shocked

# 601
  • SA
  • Мнения: 3 349
Цитат
два дена картофи, два дена ориз, два дена млечни, два дена плодове, два дена зеленцуци, два дена месо.

Това нещо 6 месеца ли го редуват?  Shocked
Ужас!
Аз както не ям и млечни, ако ми сервират такава вечеря, май ще наблегна само на винцето.  hahaha

# 602
  • Мнения: 871
аз видях с очите си как го смляха това за около 10 - 15 минути /между крясъците/. После мен ме обявиха за "трудна" щото си хапнах само една свинска пържолка с две хапки от техния котидж и малко туршия - нищо не съм била ядяла  Crazy

Гледайте сега тук:

http://www.scientificamerican.com/article/gluten-sensitivity-may … -misnomer/?page=1

Доказано е, че хлебните продути съдържат опиати и не е чудно, че хората се пристрастяват към тях  Sunglasses

# 603
  • Мнения: 6 425
Доказано е, че хлебните продути съдържат опиати и не е чудно, че хората се пристрастяват към тях  Sunglasses

Д-р Дейвис го твърди това от години Sunglasses

# 604
  • UK
  • Мнения: 727
И във "Вегетарианският мит" това е посочено като причина ловците-събирачи да почнат да отглеждат зърнени култури.
 Да ви кажа, че вчера като влязох в Лидл така ми замириса на пресен хляб от пекарната и си помислих, че точно като някой пристрастен реагира тялото ми. И подминах като си купих целина и разни репи за пюре  Joy Като излязох навън ми беше минало вече това желание за топъл хляб Laughing

# 605
  • Мнения: X
Леле грийн, каква вечеря само Shocked
Ама и ти смела, даже да ги убеждаваш се пробваш

# 606
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 144
Здравейте!!!
Може ли да ми обясните по- простичко и разбираемо, защо така горещо напоследък се препоръчва допълнителният прием на вит. Д, омеги всякакви и магнезий.  Praynig Хайде, за вит. Д мога да си обясня горе- долу, за магнезия едиственото, което зная е, че силно се препоръчва при крампи и схващания на мускулите. А омегите? Всяка инфо ще ми е изключително полезна.  Peace

# 607
  • Мнения: 871
Уаспи, аз такова, жал ми стана, нали сме хора, трябва поне да се опитаме /до 3 пъти  Naughty/ да помогнем ако можем  Hug

Ума, най-просто - за здраве  Laughing
В едно изричение - рибеното масло е хранителна добавка, която компенсира липси в храненето при съвременния човек.

Взимай поне 1 грам EPA на ден, за да осигуриш добра мастна обмяна, възстановяване на мускулите и здраве за сърдечносъдовата си система.

# 608
  • SA
  • Мнения: 3 349
По отношение на омега -3 - препорьчва се допьлнителния им прием, защото храната, която приема сьвременния човек е многократно по-бедна на омега-3 мастни киселини, отколкото в миналото. Според антропологични проучвания, в храната на древните хора, сьотношението на омега-6/ омега-3 мастни киселини е било грубо 1:1. С масовото навлизане на растителните масла в нашето хранене и развитието на животновьдството ( което води до почти изчезване на омега-3 в месото и яйцата), това сьотношение е променено силно в полза на омега-6 - до 20:1 - 40:1. Това преобладаване на омега-6 е предпоставка за вьзникване на много вьзпалителни процеси в тялото и в основата на голяма част от хроничните заболявания на сьвременната цивилизация.
Ето защо, препорьките са да се храним като силно ограничаваме растителните масла, богати на омега-6 и приемаме допьлнителна добавка от омега-3 ( рибено масло).
За вит.Д - за този витамин доскоро не се знаеше почти нищо, освен факта, че има отношение кьм изграждането на костната тькан и че дефицитьт му води до рахит при бебета и евентуално остеопороза. Едва през последните десетина години се изясниха и много други негови метаболитни, имунни и др. функции в организма. Поддьржането му в добри нива е от изключително важно значение за правилното функциониране на имунната система, справянето на организма с тежки заболявания - инфекциозни, автоимунни, рак. Голяма част от хората имат дефицит на този витамин, особено в райони с по-дьлга зима, а и масовото използване на сльнцезащитни предпазни мерки сьщо има голямо значение за този дефицит. При хората с автоимунни заболявания много често се открива тежьк дефицит на вит.Д.
Естествено, най-физиологичния начин за доставяне на този витамин е излагането на сльнце ежедневно. Но това не е вьзможно за преобладаващата част от хората. Ако се приемат добавки с вит.Д, предварително би било добре да се измерят серумните му нива.

# 609
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 144
kameloth, благодаря за подробния постинг.
Как и къде се измерват серумните нива на вит. Д?
Правилно ли съм разбрала, че Омега- 6 трябва да се избягват? И ако е така, защо е пълно с добавки от омега 3- 6- 9  newsm78

# 610
  • Мнения: 6 789

Взимай поне 1 грам EPA на ден, за да осигуриш добра мастна обмяна, възстановяване на мускулите и здраве за сърдечносъдовата си система.


А какво е това съкращение?

# 611
  • SA
  • Мнения: 3 349
Umma, нивата на вит.Д могат да се изследват вьв всяка по-голяма лаборатория.
А омега -6 - да, приемьт им трябва да бьде намален - това са предимно растителните мазнини - особено сльнчогледовото олио, което масово се изпoлзва като мазнина за готвене. Всьщност не е никак трудно това - за салати спокойно може да се използва зехтин, в който преобладават мононенаситените мастни киселини ( не спадат кьм групата на омега-6), както и за готвене - пьржене, задушаване и т.н. да се използват масло, мас, кокосово масло ( в които наситените мастни киселини пьк са преобладаващи).
А в добавките от омега-3+ омега-6+омега-9 - обикновено омега-6 мастната киселина е гама-линоленова киселина, която е с особено полезни за тялото свойства ( сьдьржа се в маслото от вечерна иглика и пореч). Има и други мастни киселини от типа омега-6, които са есенциални за организма и са необходими за правилното му функциониране. Затова не става вьпрос за пьлния отказ от тези масла и мазнини, а просто за значителното им ограничаване. Реално, преди развитието на земеделието, консумацията на подобни мазнини е била малка и източниците им в природата не са били особено изобилни.
EPA - ейкозапентаноева мастна киселина ( една от омега-3 в рибеното масло).

Последна редакция: чт, 06 фев 2014, 22:58 от kameloth

# 612
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 144
Много благодаря за разясненията!!!!!!!!!!!!!!!  Hug

# 613
  • Мнения: 884
Хеййййййййй-добро утро! Само минавам да се разпиша, че режимът си върви, чета ви редовно , но нямам време за писане, защото мартеничките отнемат цялото ми време сега.
 Желая ви прекрасен ден!

# 614
  • Мнения: 6 425
Ума, видях въпроса ти снощи, но понеже бързах да изключа компютъра, реших да изчакам с отговора до днес. Виждам, че Камелот е отговорила Hug От мен само малко допълнения:

1. В лабораториите трябва да се попита за изследване на 25(OH)D - това е изследването за нивото на витамин Д в кръвта. За съжаление все още използваните референтни стойности (които виждаш, когато си получиш резултата) са доста ниски, защото се прилагат старите норми. Вече се знае много повече за витамин Д и ролята му и се знае, че за организма е далеч по-добре стойността да бъде по-висока, така че трябва да се целим в по-високи референтни граници. Целевите стойности са показани тук: http://grassrootshealth.net/media/images/chart-serum-level-intak … charts-single.pdf Д-р Меркола също има хубав материал по темата: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/22/dr … n-d-benefits.aspx

Важно! Ако започнеш да приемаш витамин Д като хранителна добавка, гледай да е D3, а не D2. В България най-масово продаваният и евтин вариант е Вигантол. Аз предпочитам капсули, а не капки, така че поръчвам от Iherb.

Второ важно: За усвояването на витамин Д, както и на другите мастноразтворими витамини, трябват мазнини, т.е. приемай ги по време на хранене с достатъчно мазнини или след такова хранене, а не на гладно.

2. Омега-3 се набавя най-добре от животински източници (това го пише и в началото на нашата тема Wink). Растителните (лен, орехи, чия) действително са богати на омега-3, но на киселина, която човекът не може да усвои направо, а трябва да я конвертира до усвоимите за него. При процеса на конвертиране повечето се губи, така че се усвоява съвсем малко. Затова растителните източници не са оптимални за нас, а ни трябват животински (риби и рибено масло) - те съдържат точно киселините, които можем да усвоим.

3. По отношение на магнезия нещата стоят така:
а) От една страна се установява, че повечето хора днес имат дефицит на магнезий, защото вече, в наши дни, той се набавя много трудно само от храната и водата - по ред причини, включително обедняване на почвите и това, че вече не пием вода от кладенци.
б) Магнезият е много ценен минерал и е необходим за много реакции в организма. Например една от функциите му е да "балансира" калция. В днешно време хората често приемат много калций, който обаче не може да се балансира от достатъчно магнезий, а това може да създаде проблеми. Много автори са писали за магнезия, но ето накратко обобщенията на Меркола: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/17/ma … ium-benefits.aspx и http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/12/08/ma … lth-benefits.aspx
в) В нашия контекст магнезият е важен и заради взаимодействието му с витамин Д: магнезият позволява на витамин Д да се трансформира в активната си форма, така че витамин Д изчерпва магнезия в организма. Освен това витамин Д способства за усвояването на калций, а той пък трябва да се балансира от магнезий. Така че при прием на витамин Д е препоръчително да се приема и магнезий (гледай да не е оксид, а да са други съединения).

4. Когато се приема витамин Д, също е важно да се приема витамин К2 - той насочва усвоения калций към костите и предотвратява отлагането му в меките тъкани.

5. Важно е да се набавя и достатъчно витамин А (от черен дроб - свински, телешки, пилешки, на треска - животинските източници отново са далеч по-добър избор от растителните като моркови, тиква, домати, отново заради усвоимостта). Витамин А и витамин Д са в пряко взаимодействие и повишението на нивата на единия води по увеличаване на рецепторите за другия, т.е. създава необходимост от другия.

Пеперуди, радвам се за теб! Hug

Последна редакция: пт, 07 фев 2014, 08:11 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт