БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 44 357
  • 749
  •   1
Отговори
# 300
  • София
labrex, голямо благодаря! Харесах повече от една рецепта, сега съм в дилема  Laughing

# 301
  • софия
Здравейте момичета и момчета. Искам да попитам някой дали се сеща за рецептата за мързеливи чушки бюрек , мисля е беше на Селма, но може и да се бъркам. Помня, че отгоре имаше моцарела. Не че в нет-а няма рецепти, или не мога да импровизирам, но тази беше изпробвана и много вкусна.

В постинга на еликсир. Peace
Дори не ми беше хрумвало да готвя чушки, но снимката е толкова апетитна, че ги подготвям за утре.

# 302

labrex, голямо благодаря! Харесах повече от една рецепта, сега съм в дилема  Laughing

Понеже съм пропуснала един мой любим сладкиш - вишневия пай на Тина-Рина, който правя с каквито имам  вкъщи плодове(но най-вкусен си е с вишни или нещо киселичко Heart Eyes), да пробвам да ти разреша дилемата? newsm78 Ако ли не, хвърляй чоп! Laughing  bouquet

zvanche , вкусни стават, мисля, че няма да съжаляваш. И без моцарела съм ги правила, само с кашкавал, пак са  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes!

# 303
  • софия
Как ще съжалявам? След снимките и твоята препоръка, вече са приготвени и утре като се прибера само ще ги мушна във фурната. Аз си направих импровизация за плънката - сложих нарязан на ситно домат и пермезан, сирене (едно гръцко, леко безвкусно), яйце. Да видим утре какво е станало.

# 304
  • София
Свекър ми ми донесе една тиква, която по мое мнение е зелена. Аз не че разбирам от тикви, но вместо да е оранжева вътре е съвсем бледо жълта. Дали мога въпреки това да я използвам за сладкиш или супа или да я изхвърля?

# 305
Свекър ми ми донесе една тиква, която по мое мнение е зелена. Аз не че разбирам от тикви, но вместо да е оранжева вътре е съвсем бледо жълта. Дали мога въпреки това да я използвам за сладкиш или супа или да я изхвърля?

има и такъв сорт - не всички тикви отвътре са жълти. Опитай я, но мисля, че нямаш проблем....
Особено за супа ...

Дори имаше един особен сорт (по нашия край им казваха свински - отвън е бяла), който печен става страхотен.
Отдели парче и го изпечи....

# 306
  • София
Ей така да си кажа..... с част от тиквата направих един сладкиш с грис и орехи........... миии, добре се получи. Ще уползотворя и останалата някак.

Да я пека самостоятелно не смея, мисля че на нищо няма да прилича тъй като е недоузряла и няма сладост newsm78

# 307
Ей така да си кажа..... с част от тиквата направих един сладкиш с грис и орехи........... миии, добре се получи. Ще оползотворя и останалата някак.

Да я пека самостоятелно не смея, мисля че на нищо няма да прилича тъй като е недоузряла и няма сладост newsm78
като се пече тиква се поръсва със захар. в случая нямаш никакъв проблем да го направиш.  Joy

# 308
Захар, то каза Бонго- допълвам мед и идея канела или инд. Орехче

# 309
Дами, извинявам се за това включване, обаче съм ужасно ядосана и се чудя какво не правя както трябва, за да ми се получи кексът пухкав и вкусен, както го правят някои домакини... Има ли някаква тайна, кажете? Масло вместо олио? Някакъв специален бакпулвер? Брашното ли трябва да е точно определено? И защо винаги ми се разваля формата - сместта излиза и става някакво смешно чудовище след това, което не мога да сервирам в този вид...  #Crazy newsm78 newsm78

Прощавайте за отклонението, надявам се да не предизвикам присмех  Peace

# 310
Щом излиза от формата, значи ти е малка формата. Щом не е вкусен смени рецептата. Laughing

Сега сериозно. Аз правя кекса на Жека и винаги се получава. Брашно ползвам на София мел, три пъти пресявам, бакпулвер на д-р.Йоткер. Слагам 50/50 масло и олио.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg11644480#msg11644480

На мен със сметана ми харесва повече.

# 311
Благодаря ти, vela. Ще опитам и тази рецепта, макар че доста варианти съм пробвала. Сметана никога не съм слагала, може би си заслужава. Казах ми, че нишесте към брашното също давало добри резултати. Но аз все си мисля, че просто на мен не ми се получава кексът и това е. Може и фурната да е калпава... На вентилатор ли печете?

# 312
Според мен или формата ти е малка за количеството тесто, или бакпулверът е много. Как печеш ти? Аз съсипах незнам колко кексове и питки, докато накрая установих, че в моята фурна се пече един час на 200 градуса /предварително загрята фурна/ на среден реотан без вентилатор.  ooooh! Това за някакъв стандартен кекс в продълговата форма. Кръгла нямам.

# 313
Благодаря ти, vela. Ще опитам и тази рецепта, макар че доста варианти съм пробвала. Сметана никога не съм слагала, може би си заслужава. Казах ми, че нишесте към брашното също давало добри резултати. Но аз все си мисля, че просто на мен не ми се получава кексът и това е. Може и фурната да е калпава... На вентилатор ли печете?

Фурната ми е малка тип раховец. Пека без вентилатор/ просто няма такъв/, пека на 160-170*. Ако го пека на повече отгоре изгаря , а отвътре остава суров. След много неуспешни опити ,това е моят начин на печене.Нишесте не съм слагала никога. Опитай да направиш мъфини, те са лесни. У нас децата ги бъркат, аз само пека. Ако искаш ще ти дам рецепта.

Имай предвид ,че всяка фурна пече различно.

Рецептата която съм ти дала не е за дунапренов кекс, кекса е по- тежък и една идея влажен. Но у нас такъв се харесва.

# 314
  • Добрич
ridzhina, кексове правя обичайно с олио. Бакпулвер не слагам. Замествам го с равна ч. л. хлебна сода, добавена към брашното и 1/2 равна ч. л. лимонтозу, разтворено в малко водичка - на дъното на чашка, добавено на края. Използвам различни тави за различните кексове - правоъгълна, кръгла, нарязана с дупка и винаги се получава.

И аз споделям мнението, че може тази тава, да не е за този кекс/тази доза. Относно изтичането и изкривяването - имам една рецепта от майка си, при която кексът се пече в тясна правоъгълна тавичка. Той става чудесен на вкус, но винаги отгоре се получава кора, която се пука. Понякога остава само с пукнатината, която е разтворена, но понякога изтича по-течно съдържание, което деформира външния вид. Защо не опиташ с някоя обикновена и лесна рецепта, дето се пече в по-ниска тава.

Това за фурната - също има значение. Както казват - на всяка фурна трябва да и хванеш цаката. Моята фурна е голяма и без вентилатор. Пека на високи градуси - 300,  35 мин. и проверявам с дървен шиш. Пека 15 мин. най-долу върху скарата и после местя на първия етаж. Когато отгоре се зачерви, покривам с алуминиево фолио и не прегаря. С две думи - трябва да се сработиш с фурната си.

Общи условия

Активация на акаунт