Робувате ли на oпределена марка?

• 23 800
  • 458
  •   1
Отговори
# 345
Не, за перилните препарати говоря и не става въпрос за убеждения, а за лабораторни резултати.
И не са по-евтини, един Персил ми излиза по-скъп, определено немски от български, но състава е различен.

Ами аз гледах едно предаване за изследване правено в различни страни в Източна Европа по този въпрос. Показваха как се вземат проби точно от прахове, купувани от българи в Гърция, както и на други места. Доста дълго и напоително обяснено беше и в крайна сметка резултатът беше, че при еднакви продукти няма разлика в състава.
В интерес на истината перилните препарати, които виждам тук са различни от тези в България. Външно са различни, така че даже няма как да сравня. Някои ми харесват, други не. Също като в България. Но почистващите Cif, Ajax, омекотители Ленор и подобни са си абсолютно същите. Също и козметиката, въпреки че и за нея се говори от години колко е различна тази у нас, даже тук е имало не една или две теми. На някакъв остатък от соца ми прилича това, когато цъкахме пред телевизорите и възклицавахме "Ех, какви пасти за зъби имат тези!".  Laughing

# 346
  • София
Да, да, беше манипулирано.
Аз, след същото предаване бях пуснала тема, помня.
Бяха тествали паралелен внос препарат.
Ако ти е интересно, да потърся, имаше точните подробности.
беше преди няколко години, тогава и научих много интересни неща от форума именно.
После и от един мой близък.

# 347
Не съм чела цялата тема, а само предпоследния пост. Аз също съм гледала подобно предаване, а може да е било същото. Но си спомням, че нееднократно споменаха, че в началото препаратите и хранителните продукти са били напълно същите като в Западна Европа, но българите са нямали средства да купуват толкова скъпи продукти, затова е започнало производство специално за Източна Европа с по-евтини суровини. Не знам дали е истина, защото лаб. резултати не показаха различен състав, но има логика в това им изказване.

# 348
  • София
Беше "Темата на Нова" и съвсем целенасочено се съревноваваха течни препарати за пране / една от първите години на дадената марка на пазара, течна формула/
Единият гръцки препарат в прахообразна формула е в пъти по-добър от предлаганото на нашият пазар, няма какво да го говорим.

# 349

Ако ти е интересно, да потърся, имаше точните подробности.
беше преди няколко години, тогава и научих много интересни неща от форума именно.
После и от един мой близък.

Прати, ще ми е интересно. Peace
Между другото помня един отвратителен Ариел от Гърция. Мъжът ми тръгнал след мъжкото стадо, защото някой казал, че е много изгодно и е страшно качествен и в крайна сметка ме обзаведе с 5 грамадни кашона. Ставаше на каша в отделението и все го бутах с нож за да падне, после пък дрехите целите бяха на бели петна. Пусках допълнително да се плакнат. Срам ме беше даже да го дам на някой, направих го с уговорката, че е кофти.  Mr. Green
Мисля си, че и водата има значение, защото виждам резултатът от продукти за коса, които съм си донесла от България. Все едно е друг продукт.

# 350
  • София
А, има същата тема току що пусната.

Ето и тази, от 2011, буквално след предаването съм я пуснала.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=582506.0

На трета страница има изказване на Guess Who, цитирано, а тя е капацитет в областта, защото после четох още нейни мнения, имаше тема за перилни почистващи препарати с доста конкретика:

"Купуват Ариел Ексел Гел от Гърция, купуват Ариел Ексел Гел от Германия, купуват и Ариел Ексел Гел от български супермаркет. Но тук има малка подробност. Ариел Ексел Гел от българския супермаркет не е официален внос. Това е паралелен внос от Гърция или Германия. Продукт, който не е предназначен за нас.

Я да бяха сравнили прах Ариел от Германия, Гърция и България, какво ли щеше да се получи. Що точно Ексел Гел сравниха, който изобщо не се внася официално у нас, а само паралелно."

Още от нея:

Рокси, няма смисъл да купуваш каквото и да е. Специално за перилните препарати, производителите са задължени да публикуват информация за състава в Интернет. Всеки, който желае, може да влезе в сайта на която и да е от големите мултинационални компании и да сравни състава на праха за пране от Германия и от България. Обикновено хората си обясняват за какво се използва съответната съставка. Разлика има и мултинационалните компании си го заявяват.

Не става въпрос за разлика във външния вид или в аромата, или в цвета. Това не е проблем. То си зависи от потребителските предпочитания. Става въпрос за разлики между два продукта, които водят до по-добри резултати в прането при западноевропейската версия и до по-лоши в източноевропейската. Например, в праха Ариел, произвеждан за Германия, има четири повърхностноактивни вещества, а в този за България има само две. В германския има липаза (ензим, който премахва петната от мазнини), а в българския няма липаза, но затова пък има фосфати, които никога не биха се използвали в западноевропейски продукт. Ето ти разлика. Прах за пране с фосфати (замърсител на водите) и с по-ниска перяща способност.

Освен това: качеството на използваните суровини, поточните линии и методите на производство в заводите в източноевропейските страни. Суровините вероятно са най-евтините, поточните линии се "модернизират" с морално остарялата и сменена с нова техника на западните заводи. Методите на производство са на равнището на 90-те.

А бТВ репортерите направиха най-големия гаф, като решиха, че никой няма да забележи манипулацията им.

Тук има линкове за сравнение състава на продуктите:

Искаш линк, където компаниите заявяват, че има разлика? Такъв, разбира се, няма. То заявяването е непряко.  Laughing

Но имаш три линка от мен, където може да се види съставът на продуктите. Ако искаш, може да сравняваш. Аз съм сравнявала, сравнявала...
Проктър енд Гембъл
Хенкел
Юниливър

Добре, явно е така.
Друг въпрос:
Считате ли, че всички (или поне мнозинството) от производителите имат "двоен стандарт"?
Това е другото, което ме съмнява. Няма как да са всички. Не се връзва.
Разбира се, че не. Изобщо това с двойния стандарт във форумния контекст ми е  Sick
Ти си нация техническа, аз пък все мисля за парите.
Първо, баркодовете са по икономичекси групи.
...
Второ, има огромно значение за какво точно говорим:
...
При всички положения аз продължавам да имам свое потребителско мнение върху качествата на доста стоки и подозирам много хора в автосугестия Thinking

Рокси, няма автосугестия. И друго ще оспоря - баркодовете не са по икономически групи.
Ще започна отначало, въпреки, че нещата съм ги казвал в други теми.
Големите производители на битова химия и козметика видяха през 90-те нов пазар. Нарекоха го ЦИЕ. Трите големи вирми P&G, Henkel , Unilever си организираха специални централи за него, закупиха заводи в бившото ГДР, Полша, Унгария, Чехия, Румъния. В тези заводи намериха остаряла техника и нискоефективно производтво. Всички изнесоха там своите стари технологии, защото обновяваха западните си. Гес може да разкаже как точно по това време се променя почти революционно производството на прах за пране. Започват да се правят таблетки, перли , гелове, капсули и т.н. Стандартния прах се концентрира близо 4 пъти. Но този нов пазар трябваше да получи марки и то на същата цена, дори по-ниска от европейската. Цитираните фирми бяха подготвени за следните проблеми: - Ново, неорганизирано производство и огромни логистични разходи. Разходите по реализацията бяха с пъти по-големи от тези в Европа. Причината бе малък, разпокъсан пазар, с много голям дял на разходите спрямо брутните приходи. Пазар без супермаркети, а когато се явиха, поставиха още по-тежки условия.
Та, марката с цена като в Европа, с достатъчна печалба да поддържа развитие се постигна с различни продукти. Продукти със спестени скъпи съставки, с фосфати, с евтини аромати, опаковки и още доста разлики. Продукти с  по-ниска себестйност, по-голяма норма на печалба за с пъти по-малък като обем, по-слаб и по-тежък пазар.
Не не е двоен стандарт. Просто логичен бизнес-проект. 

Мисля, че с това общо взето успях да резюмирам ценната информация от професионалистите, която на мен ми беше много полезна.

Последна редакция: сб, 11 окт 2014, 00:30 от Azzy

# 351
  • Варна
Ей това говоря и аз Wink Не знаех, че е имало подобни предавания, за жалост аз тия "разлики" ги усещам на гърба си... Още преди 10г бях ползвала един най-обикновен душ-гел в щатите, който за голямо учудване ми "понесе". Не знам какво слагат в тях тук, но това, което слагат определено не ми действа добре Thinking

Изобщо не ме учудва факта, че предаването е манипулирано, то в БГ се потулват човешки животи, какво остава състав на прах и прочие... Докато хората доброволно си затварят очите никой няма да им ги отвори насила Wink А и тук става въпрос за пари, а в нашата държава парите са най-важният фактор. Отделно се изисква смелост да тръгнеш да "пикаеш срещу вятъра", какъвто е една световна компания...

П.П. Преди време, когато не бяхме в ЕС аз съм виждала не на един етикет, че се произвежда в Румъния и тн. Откакто сме в него много удобно се записва произведено в ЕС Wink Ама от произведено в ЕС Румъния, до ЕС Германия разлика от земята до небесата... Има разлика и в Cif и Lenor, понеже се спомена Wink Ползвам и двете, и на двете места.

Последна редакция: сб, 11 окт 2014, 08:02 от ca_sky

# 352
Ей това говоря и аз Wink Не знаех, че е имало подобни предавания, за жалост аз тия "разлики" ги усещам на гърба си... Още преди 10г бях ползвала един най-обикновен душ-гел в щатите, който за голямо учудване ми "понесе". Не знам какво слагат в тях тук, но това, което слагат определено не ми действа добре Thinking

Не ми дава сърце, но дали Пенка е понесла даден препарат или не, не е мерило за качеството на пазара. 90 %  от американските продукти се произвеждат в Мексико, където никой не може да контролира какво слагат в тях.

# 353
  • Варна
Аз не казвам, че съм мерило за качество, но щом на едно и също нещо усещам разлика, значи очевидно има такава нали? Ако беше наистина едно и също нямаше да има и разлика Wink

Друг е въпросът, че има хора, които просто са по-чувствителни към дадени съставки и точно при тях могат да се усетят такива Wink При тези, на които всичко им понася е нормално и всичко да им е еднакво...

И ми е много интересно защо при положение, че за всичко ни имат за друга ръка хора, си мислите, че точно тук ще се отнасят по един и същ начин, че сравнявате продукт за БГ и такъв за американец... Аз до сега не съм видяла да се отнасят с нас, както се отнасят с тези например от съседна Гърция ама щом казвате... newsm78 Това е съвсем друга тема Wink

# 354
предполагам ,че се следи какво се слага в препаратите , хранителните продукти и т.н. предполагам , и че има работещ контрол за това. американеца си определя продукт с какво съдържание да се продава на пазара му и ако не се спазва просто фирмата производител няма място на амер. пазар. а на никой не му се губят платежоспособни клиенти. произвежда се в Мексико защото излиза по-евтина цената на единица продукт.

# 355
  • Варна
има работещ контрол за това. американеца си определя продукт с какво съдържание да се продава на пазара му и ако не се спазва просто фирмата производител няма място на амер. пазар. а на никой не му се губят платежоспособни клиенти.[/color]

# 356
  • Варна
има работещ контрол за това. американеца си определя продукт с какво съдържание да се продава на пазара му и ако не се спазва просто фирмата производител няма място на амер. пазар. а на никой не му се губят платежоспособни клиенти.[/color]
Wink

# 357
всеки е виждал как чужденците по нашето Черноморие набиват с охота шопската салата. за какво им харесва ? - че е с техни зеленчуци направена ли ? просто нашите домати и краставици са хубави , но по тъпите европейски закони не може да се ядат криви краставици, домати с различна големина и с недобре изглеждащ външен вид. за това те не дават пари за такова производство и за това нашите производители фалират. не им харесват и нашите млечни и месни продукти защото са били с малък срок на годност и за това не ги допускат на техните пазари. всичко е политика. ако ние като държава си отстояваме интересите няма всичко да бъде македонско  Laughing

# 358
чул съм ,че южноевропейците и балканците предпочитаме по-миризливи препарати за пране. за това даден производител се съобразява с това , произвежда такъв продукт за да може да се продаде и на нашите пазари. обратното - в Германия пък предпочитали по-леките и нежни аромати.   ето една разлика в един и същ продукт продаван там и тук. съм това може да се прибави и различните държавни изисквания за съдържание или липса на дадена съставка. ето ти още някоя разлика.  Laughing

# 359
  • София

Аз преди няколко години се изринах ужасно от произведен в Щатите гел за лице. Беше доста скъп, не си спомням марката. От български гелове за по 5 лв. не съм се изривала.

Общи условия

Активация на акаунт