Работа, CV-та, HR-и, съвети - 41-та тема

• 56 937
  • 701
  •   1
Отговори
# 675
celika, подготви се за тест, в който и трите отговора могат да ти се струват верни, гадни са тестовете и конкретни, обикновено отговорът е точен цитат от закона. Запомни особено вярно тези със срокове, цифри и тн.

Много ти благодаря! Аз вднъж бях на тест по ЗЗКИ.и уж се бях подготвила добре, но не се справих толкова добре.

А за работа на смени с нощни, мъж, който излиза в 5:30 и дете на ясла няма как да се справя, нали?

# 676
  • София
Скрит текст:

Sunglasses Ама ти сериозно ли??? Лелеее! Извинявай, ама ти знаеш ли какъв процент от БВП в Щатите е сектора на услугите? 78%. Преди над 25 години е бил около 68%. Гледам - справят се. Ако искаш иди да си направиш ноктите и косата и недей да спориш на теми, по които демонстрираш очевидно непознание.

Силно съм обезпокоена за Гугъл как едва крета. А пък тия техни служители... как издържат?!?

http://hiconsumption.com/2013/02/contemporary-google-office-head … -tel-aviv-israel/
http://moocva.com/extraordinary-google-office/step-inside-google … oh-entertainment/
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/googles-luxury-london-hq-is … sentially-1227343

Сериозно. Wink Щатите не ги гледай ти. Те в последните години започнаха да аутсорсват, преди това, а и сега си имат производство. А и нали се сещаш, че американците плащат данъци в САЩ независимо в коя част от земното кълбо се намират? Не виждам нашите числа да са сродни с техните. Сама набута тази тема - хайде кажи сега, щом твърдиш, че производителността ни в сектора на услугите е еднаква с тази в Щатите, що такава разлика в БВП на глава от населението (нали говорим за една и съща сфера )? Thinking

П.С. Вземи си направи ноктите и косата, та да си подобриш настроението.
Относително оправени са ми ноктите и косата, а и нямам идея защо би трябвало да съм в лошо настроение, но щом казваш Wink
Ти наистина не разбираш.... Основнито ми твърдение е, че ако знаеше как се формира производителността, нямаше да отдаваш ниските й показатели на мързел и липса на квалификация. И го казвам бе за да застана срещу теб, а защото е широкоразпространени грешно схващане и едно класическо fallacy.

Сега, не знам колко широкоразпространено грешно схващане е, но точно днес имах 2 класически примера за ниска производтелност на труда в услугите.
Пример 1 - поставят врата, алуминиева дограма. Няма да разказвам подробно - наложи се да я върнат и преправят.
Пример 2 - донасят плочки за баня. Няма да разказвам подробности - наложи се да върнат поръчката и да изпратят нова.
Това са два примера на разхищение на време, пари и труд и то в един ден и то точно на мен. Примери мога да ти дам в огромно количество. Та, що за производителност на труда на услугите в България говорим?

Последна редакция: пт, 27 фев 2015, 19:00 от Popule

# 677
Искам да споделя, че ми се повръща от тази корупция и това връзкарство за започването на работа.
Вие срещали ли сте се пряко с такива случаи?

Аз  постоянно се сблъсквам, най вече с връзкарство, имам чувството непрекъснато, че навсякъде където кандидатствам и ходя на срещи, избраните кандидати са с връзки, ае  корупцията си е навсякъде не само при търсенето на работа  ooooh!

# 678
Популе, това се случва навсякъде, дори в най-добрите държави. Не бих разчитала на това да ми смята ниската производителност.
П.П. Мога да ти дам доста по-свързан пример - днес колежки цял ден се чудиха какво да правят, въпреки че има достатъчно за вършене - не спешно, но не са големи почитателки на отмятането на неспешна работа. В 5 дойдоха шефовете и те като скочиха, че като се разработиха, че като се създаде една паника, че едва ли не няма да свършим до 10ч... И така стояхме всички след края на работното време. Вярно, за 20 мин, но стояхме. А можехме да си тръгнем 20 мин по-рано.

Последна редакция: пт, 27 фев 2015, 20:02 от Анонимен

# 679
  • София
Популе, това се случва навсякъде, дори в най-добрите държави. Не бих разчитала на това да ми смята ниската производителност.
П.П. Мога да ти дам доста по-свързан пример - днес колежки цял ден се чудиха какво да правят, въпреки че има достатъчно за вършене - не спешно, но не са големи почитателки на отмятането на неспешна работа. В 5 дойдоха шефовете и те като скочиха, че като се разработиха, че като се създаде една паника, че едва ли не няма да свършим до 10ч... И така стояхме всички след края на работното време. Вярно, за 20 мин, но стояхме. А можехме да си тръгнем 20 мин по-рано.

Не, не се случва. Wink А ако се случи, хвърчат глави. Тук дори извинение не получихме, а точно обратното - нагли скандали! Твоят пример не е толкова "свързан", колкото моите. Защо? Защото само отиването и връщането на двата камиона (отиване и връщане по 2 пъти) - с плочките и с вратата, вече е пари за бензин и загуба на време на персонала - общо доста тлъста загуба за фирмите и това - само за моите случаи, а колко още има...Като теглиш чертата на загубата на фирмата, какви заплати мислиш, че дава при това положение?

П.С. Не говоря за моето загубено време да ги чакам и нерви, за да се разправям.

Последна редакция: пт, 27 фев 2015, 20:32 от Popule

# 680
Говорим за ниска производителност, а не за загуби поради грешки, има разлика между двете. В моя случай е точно ниска производителност, която, вярно, засега не генерира загуби, но не генерира и печалби. В твоя е скъпа грешка.

# 681
  • София
Говорим за ниска производителност, а не за загуби поради грешки, има разлика между двете. В моя случай е точно ниска производителност, която, вярно, засега не генерира загуби, но не генерира и печалби. В твоя е скъпа грешка.

Ниската производителност на труда в сферата на услугите, включва загубите поради грешки - то иначе какво е според теб ниска производителност на труда в сферата на услугите? Wink Пак казвам, ако не си свършиш работата както трябва, това води след себе си финансови последствия за фирмата, а накрая това се отразява...пак на теб, чрез по-ниска заплата. Т.е. ниска производителност = ниска заплата. Щото шефът ще си вземе своето. Българинът явно не го разбира това и работи прескуп-за-грош, без да му пука, че точно това го бие по джоба.

Последна редакция: пт, 27 фев 2015, 21:26 от Popule

# 682
Скрит текст:

Sunglasses Ама ти сериозно ли??? Лелеее! Извинявай, ама ти знаеш ли какъв процент от БВП в Щатите е сектора на услугите? 78%. Преди над 25 години е бил около 68%. Гледам - справят се. Ако искаш иди да си направиш ноктите и косата и недей да спориш на теми, по които демонстрираш очевидно непознание.

Силно съм обезпокоена за Гугъл как едва крета. А пък тия техни служители... как издържат?!?

http://hiconsumption.com/2013/02/contemporary-google-office-head … -tel-aviv-israel/
http://moocva.com/extraordinary-google-office/step-inside-google … oh-entertainment/
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/googles-luxury-london-hq-is … sentially-1227343

Сериозно. Wink Щатите не ги гледай ти. Те в последните години започнаха да аутсорсват, преди това, а и сега си имат производство. А и нали се сещаш, че американците плащат данъци в САЩ независимо в коя част от земното кълбо се намират? Не виждам нашите числа да са сродни с техните. Сама набута тази тема - хайде кажи сега, щом твърдиш, че производителността ни в сектора на услугите е еднаква с тази в Щатите, що такава разлика в БВП на глава от населението (нали говорим за една и съща сфера )? Thinking

П.С. Вземи си направи ноктите и косата, та да си подобриш настроението.
Относително оправени са ми ноктите и косата, а и нямам идея защо би трябвало да съм в лошо настроение, но щом казваш Wink
Ти наистина не разбираш.... Основнито ми твърдение е, че ако знаеше как се формира производителността, нямаше да отдаваш ниските й показатели на мързел и липса на квалификация. И го казвам бе за да застана срещу теб, а защото е широкоразпространени грешно схващане и едно класическо fallacy.

Сега, не знам колко широкоразпространено грешно схващане е, но точно днес имах 2 класически примера за ниска производтелност на труда в услугите.
Пример 1 - поставят врата, алуминиева дограма. Няма да разказвам подробно - наложи се да я върнат и преправят.
Пример 2 - донасят плочки за баня. Няма да разказвам подробности - наложи се да върнат поръчката и да изпратят нова.
Това са два примера на разхищение на време, пари и труд и то в един ден и то точно на мен. Примери мога да ти дам в огромно количество. Та, що за производителност на труда на услугите в България говорим?

Не се изненадвам на примера. В него има три хипотези:
- ниско качество
- капризен клиент
- случайна грешка

При всички положения обаче става дума не за проблем с доставката, а със самата стока, което не е услуга, а търговия и производство. От два примера е трудно да си направим заключение за всички, защото би значело с лекомислена арогантност да обидим утвърдени професионалисти. И пак говорим за икономическото понятие "продуктивност" (което вече обясних два пъти какво значи), а не за утвърдените понятия в бизнес управлението: а именно ефективност и качество.

Няма смисъл от тази дискусия повече. Един човек, който заради собствените си две битово-стопански неудачи е готов да генерализира за цяла нация, е леко казано некоректен събеседник.

# 683
  • София

Не се изненадвам на примера. В него има три хипотези:
- ниско качество
- капризен клиент
- случайна грешка

При всички положения обаче става дума не за проблем с доставката, а със самата стока, което не е услуга, а търговия и производство. От два примера е трудно да си направим заключение за всички, защото би значело с лекомислена арогантност да обидим утвърдени професионалисти. И пак говорим за икономическото понятие "продуктивност" (което вече обясних два пъти какво значи), а не за утвърдените понятия в бизнес управлението: а именно ефективност и качество.

Няма смисъл от тази дискусия повече. Един човек, който заради собствените си две битово-стопански неудачи е готов да генерализира за цяла нация, е леко казано некоректен събеседник.

Ами аз не генерализирам за цялата нация, статистиките го правят вместо мен. Аз просто потвърждавам статистиките. Wink А иначе, в случая с плочките, беше точно проблем с доставката - объркали нещо в бройките - та трябваше да си оправят доставката. Колкото до алуминиевата дограма, проблемът беше във вземането на размерите - пак услуга, която я върши все един и същи човек - служител. Плаща се отделно и ако поръчаш, ти се приспада. Та...трябваше да преработват вратата, защото не пасна.

Грешките в работата водят до ниска производителност на труда, изразена в ниски финансови резултати - това е студената истина.

Последна редакция: пт, 27 фев 2015, 23:26 от Popule

# 684
  • София
Що не си отвориш твоя тема по темите, които те вълнуват? Вече стана малко досадно. Темата тук не е БВП, нито за производителността, нито за статистиките...

# 685
Що не си отвориш твоя тема по темите, които те вълнуват? Вече стана малко досадно. Темата тук не е БВП, нито за производителността, нито за статистиките...
Peace

# 686
  • Асеновград
Скрит текст:
Е, да, ама те нали казват, че този закон не е влязъл в сила?

Няма да ме е яд, ако изберат другия кандидат (нищо, че ще загубя много време в четене),но ще ме е яд, ако работата е нагласена. Много ще ме яд а въпросно загубено време.
Закона който от април влиза в сила ,забранява назначаване на лица по определени длъжности без необходимо образование. На практика тази забрана според мен говори много. Факт е ,че се назначават лица без необходимо образование и умения. Жалко е ,че закон трябва да забранява такива назначения, този факт говори сам по себе си. А още по фрапиращо е ,че това се прави от държавна институция , а не говорим за частна фирма в която собственика сам решава и определя свои правила . Въпроса е принципен и ако се назначи учител в болница на длъжност лекар , реакцията ще е на възмущение на минутата, защо при останали професии да се приема за нормално? Всеки е вложил в образование и този факт на практика не се уважава. Както някой по горе беше писал:Тук не се работи това което си завършил , а каквото се намери. После се жалваме,че не ни обслужват на ниво.

# 687
Да, но ето сега в моя случай сме останали само два кандидата. Ако някой се откаже, ще се провежда конкурс безкрайно, просто защото другите кандидати нямат необходимото образование. И щом не нарушават закона, не е проблем, освен ако човека не е "поставен".

# 688
  • Асеновград
Скрит текст:
Да, но ето сега в моя случай сме останали само два кандидата. Ако някой се откаже, ще се провежда конкурс безкрайно, просто защото другите кандидати нямат необходимото образование. И щом не нарушават закона, не е проблем, освен ако човека не е "поставен".
Как мислиш, след като не е имало обявен конкурс?

# 689
Как така не е имало обявен конкурс?

Общи условия

Активация на акаунт