Какво ще се случи в Гърция, респективно в ЕС?

• 222 962
  • 8 660
  •   1
Отговори
# 7 830

Именно, това казвам и аз, нарича се презумция или предубеждение.

Ами да, предубедена съм - когато някой вземе едни пари, пък после не ще да ги върне, това ме прави предубедена към него. Да разбирам ли, че за да не съм "предубедена", не трябва въобще да имам никакви ценности, никакви стандарти за оценка? Че кражбата не е всеки път кражба, ами може да е "закономерен страничен ефект" според това, кой я извършва? Да, права си, че липсата на принципи е част от политиката, но все пак донякъде. За всичко си има предел. В икономиката обаче принципите са железни и тяхното кълчене и нагаждане според политиката може да е само до време и винаги се връща като бумеранг.

# 7 831
Сапфир, точно на това ще станем свидетели на бумеранга, който ще се върне срещу вярващите, че измислят нови капиталови закони, а това са точно горните нива на ЕС.
 Чак пък кражба, на Гърция винаги са и давали доброволно Simple Smile

# 7 832
За двойния стандарт спрямо Гърция и останалите страни с икономически проблеми в ЕЗ няма нужда да привеждам аргументи. Те са десетки.

Мисля, че цялата тая операция със спасяването не се прави с визия за бъдещето, всеки гледа да запуши за момента дупката и да спечели краткосрочни политически дивиденти, без да прави сериозен дългосрочен анализ на загубите. Убедена съм, че  вкрайна сметка спасяването на Гърция ще излезе много по-скъпо на ЕС от каквито и да било последици от нейното напускане.

# 7 833
  • София
Зои, гръцкото правителство първо е поискало помощ, защото е видяло, че пари няма. Ако гърците имат проблем с реформите и икономиите да се сърдят на управниците си, които са си избирали.

# 7 834

Чак пък кражба, на Гърция винаги са и давали доброволно Simple Smile

Е как според тебе се нарича да не върнеш нещо чуждо? Ако ще и да ти е дадено доброволно?

# 7 835

Именно, това казвам и аз, нарича се презумция или предубеждение.

Ами да, предубедена съм - когато някой вземе едни пари, пък после не ще да ги върне, това ме прави предубедена към него. Да разбирам ли, че за да не съм "предубедена", не трябва въобще да имам никакви ценности, никакви стандарти за оценка? Че кражбата не е всеки път кражба, ами може да е "закономерен страничен ефект" според това, кой я извършва? Да, права си, че липсата на принципи е част от политиката, но все пак донякъде. За всичко си има предел. В икономиката обаче принципите са железни и тяхното кълчене и нагаждане според политиката може да е само до време и винаги се връща като бумеранг.

Ами хубаво, но това не е изобщо икономическата логика. Тя не почива на такива "ценности". Ми гърците нищо не са откраднали. Германците водени от алчността си са им давали заеми с убийствена лихва. И гърците не са могли да ги върнат. Теб това не те ли кара да се замислиш и да попиташ защо така немците се изложиха? Или викаш щом е Германия може. А световната финансова криза през 2008? Там пак ли минахме без въпроси, защото са американци?
Никакво нагаждане на икономиката според политиката няма. Логиката на икономиката почива най - вече на интереса и на никого в случая не му пука Гърция какво взела и какво дала, ако ще му се наруши икономическият интерес. Ако трябва и още ще й дадат, само и само да се оправи. Това е първостепенният икономически интерес на ЕС в момента. И слава Богу, че ако почиваха на емоции, не ми се мисли. Затова ти казвам, че не са нещата така, както си ги представяш.

# 7 836
llora, те се сърдят естествено, ако не се сърдеха на политиците си назад, нямаше да го има Ципрас сега.
 Сапфир, права си за дупките, но запълнени сега набързо, не е гаранция, че няма да се птворят по-големи. Аз проблем вече виждам,  когато опрат и Италия и Португалия до нови заеми.
 Не връщането на заем, не е кражба.
 Ана Бел, права си.

# 7 837
Тя не почива на такива "ценности".

Защо са тия кавички? Твоите ценности да не са други? И какви са ценностите на икономиката? Че заемите не се връщат? Точно защото настоящото положение на Гърция няма нищо общо с икономиката,  а само с изкривяващи политически решения, тя получава изобщо някакви пари (пари на пасивни икономически субекти - демек, данъкоплатците на ЕС, иначе и тях нямаше да види). Защото ако беше оставена на икономическите закони, нямаше да получи и едно евро на свободния пазар. Случайно да си се интересувала от доходностите на гръцките облигации напоследък? То май няма такива в света, освен може би Бангладеш или Зимбабве, или някоя друга такава държава. Това е реалната икономическа позиция на Гърция, а не сиртакито в таверните, дето го вижда Зои.

Германците водени от алчността си са им давали заеми с убийствена лихва. И гърците не са могли да ги върнат.
Я пак? Каква им е убийствената лихва? Ами ролята на фалшивите отчети в съчетание с пълната липса на достъп за контрол (щото, нали, суверенитет и ала-бала)? И за това ли са виновни единствено алчните германци? И какво - взели, не могли да ги върнат - ами горките гърци значи! Не са никак, ама никак криви! Чудя ти се пък на твоите "ценности", честно да ти кажа!

А световната финансова криза през 2008? Там пак ли минахме без въпроси, защото са американци?
Това ли е темата на тази тема? Защото ако беше, щях да ти споделя мнението си и по този въпрос.

Логиката на икономиката почива най - вече на интереса и на никого в случая не му пука Гърция какво взела и какво дала, ако ще му се наруши икономическият интерес. Ако трябва и още ще й дадат, само и само да се оправи.
Точно тук бъркаш - че на никой не му пука колко е върнала Гърция. Защото ако беше така, сега щяха да се изтрепват на свободния пазар да купуват гръцките облигации. Чуждите инвеститори щяха да се надпреварват да си дават парите в Гърция. Тях политиката не ги принуждава за нищо и те си действат според икономическия интерес. А на Гърция ако ще да й дадат и 10 трилиона, няма да се оправи, защото с манкиране на реформи и тарикатски номера това просто няма как да стане. Само дето ще се похарчат излишни пари. Но на брюкселските страхливци им е лесно да го направят - нали не са от техните джобове, а пък реакцията на избирателите е нещо далечно и доста манипулируемо (или поне така го виждат те).

Значи да обобщим: реалните икономически субекти на свободния пазар just don't give a shit за Гърция и нейната ценност; от друга страна десетина политици, опериращи с парите от данъчните постъпления на няколкостотин милиона души, убеждават останалия свят колко била ценна Гърция и съответно раздават тези пари по свое усмотрение. А сега си отговори сама, как политиката НЕ изкривява икономическата ситуация в Гърция?

Последна редакция: вт, 28 юли 2015, 17:15 от Анонимен

# 7 838
Сапфир, пак яхна метлата. Забравих, че реалната икономическа ситуация в Гърция я пише в Бг мама, а не е там Simple Smile
 По много точки може да се спори от написаното, но вече сме го правили неколкократно и няма смисъл. Simple Smile
Като цяло темата според мен се изчерпа и само предъвкваме. Мисля да се оттегля до нещо ново и интересно и без това само Ана Бел успява да ме разбере какво пиша, няма да ви преча повече Simple Smile

# 7 839

Не знам за терминатора какво е това. Симпатяга е, да темата щеше да е скучна без нея. Факт.

Анабел, ти определено живееш в Гърция  Mr. Green  Разкажи как е около теб. Предполагам, че всичко е наред и затова пишеш в тази тема само от желание да ни го обясниш това, както и Зои   Laughing

# 7 840
Сапфир, пак яхна метлата.

Нищо не е яхнала. Всичко, което казва, е ясно на всеки икономически грамотен човек и не само, че съм напълно съгласен с нея, а също й се възхищавам на перфектната мисъл и стила, с който го е казала.

# 7 841
Тя не почива на такива "ценности".

Защо са тия кавички? Твоите ценности да не са други? И какви са ценностите на икономиката? Че заемите не се връщат? Точно защото настоящото положение на Гърция няма нищо общо с икономиката,  а само с изкривяващи политически решения, тя получава изобщо някакви пари (пари на пасивни икономически субекти - демек, данъкоплатците на ЕС, иначе и тях нямаше да види). Защото ако беше оставена на икономическите закони, нямаше да получи и едно евро на свободния пазар. Случайно да си се интересувала от доходностите на гръцките облигации напоследък? То май няма такива в света, освен може би Бангладеш или Зимбабве, или някоя друга такава държава. Това е реалната икономическа позиция на Гърция, а не сиртакито в таверните, дето го вижда Зои.

Германците водени от алчността си са им давали заеми с убийствена лихва. И гърците не са могли да ги върнат.
Я пак? Каква им е убийствената лихва? Ами ролята на фалшивите отчети в съчетание с пълната липса на достъп за контрол (щото, нали, суверенитет и ала-бала)? И за това ли са виновни единствено алчните германци? И какво - взели, не могли да ги върнат - ами горките гърци значи! Не са никак, ама никак криви! Чудя ти се пък на твоите "ценности", честно да ти кажа!

А световната финансова криза през 2008? Там пак ли минахме без въпроси, защото са американци?
Това ли е темата на тази тема? Защото ако беше, щях да ти споделя мнението си и по този въпрос.

Логиката на икономиката почива най - вече на интереса и на никого в случая не му пука Гърция какво взела и какво дала, ако ще му се наруши икономическият интерес. Ако трябва и още ще й дадат, само и само да се оправи.
Точно тук бъркаш - че на никой не му пука колко е върнала Гърция. Защото ако беше така, сега щяха да се изтрепват на свободния пазар да купуват гръцките облигации. Чуждите инвеститори щяха да се надпреварват да си дават парите в Гърция. Тях политиката не ги принуждава за нищо и те си действат според икономическия интерес. А на Гърция ако ще да й дадат и 10 трилиона, няма да се оправи, защото с манкиране на реформи и тарикатски номера това просто няма как да стане. Само дето ще се похарчат излишни пари. Но на брюкселските страхливци им е лесно да го направят - нали не са от техните джобове, а пък реакцията на избирателите е нещо далечно и доста манипулируемо (или поне така го виждат те).

Значи да обобщим: реалните икономически субекти на свободния пазар just don't give a shit за Гърция и нейната ценност; от друга страна десетина политици, опериращи с парите от данъчните постъпления на няколкостотин милиона души, убеждават останалия свят колко била ценна Гърция и съответно раздават тези пари по свое усмотрение. А сега си отговори сама, как политиката НЕ изкривява икономическата ситуация в Гърция?
Ми нищо не изкривява, да. От къде на къде частният индивид да му пука за Гърция? Защо? Пука им на ЕС, да, пука им, затова и им дава заеми. И не ми говори за икономическа логика, защото България е в същото положение, без да е фалирала. И ние взимаме от ЕС и то не заеми, а живи пари, които да ги виждаш някъде?
Ама въобще няма нищо общо с истината писаното. Толкова е по детски наивно. Честно ти казвам. Joy А за предубедена "ценностна система" и кавички са малко.
Ами именно, защото на никой не му пука какво и как взела Гърция затова и частният инвеститор не се бие да купува облигации. Държавите от ЕС и МВФ са тези, на които им пука и те са тези, които дават спасителни заеми.

Няма да се оправи ама  друг път. Айде точно след една година дори ще отворя пак тази тема за да видим кой крив кой прав. Времето ще покаже. Ти откъде знаеш, че няма да се оправи?

Нищо никой не убеждава в цеността за Гърция, защото си е ценна да, действията на всички политици по света го доказват. Дано само не вземат в нашата ценност да се усъмнят, че тогава и за канализация пари няма да ни дадат да си я оправим. Защото още в древна Гърция е имало канализация, а у нас през 21 в. 75% от хората нямат такава. Смятай за какво говорим. Така че присмял се хърбел на щърбел не ми е в ценностната система, да.

# 7 842
Сапфир, пак яхна метлата. Забравих, че реалната икономическа ситуация в Гърция я пише в Бг мама, а не е там Simple Smile
 По много точки може да се спори от написаното, но вече сме го правили неколкократно и няма смисъл. Simple Smile
Като цяло темата според мен се изчерпа и само предъвкваме. Мисля да се оттегля до нещо ново и интересно и без това само Ана Бел успява да ме разбере какво пиша, няма да ви преча повече Simple Smile

Лято, в тая тема наистина ме засегнаха един два пъти и реших да се оттегля да не водя безмислени спорове с радиото. Днес, обаче след включването на Чек, която малко ги понасмете се замислих защо пък да се оттегля, а те да си дрънкат тука, изтървам купона. Сега и аз съм за спорта, ще повтарям едно и също и ще опонирам на всеки с обратно мнение. В тая криза така ще се забавлявам, като няма риба и рака е риба)

Дали кризата вече свърши или изобщо не е имало криза  newsm78 Или пък  все пак ще решиш да повтаряш за спорта чак до...  декември  Joy  Залагам на последното   Mr. Green

П.С. Много лесно се търси, ако знаеш как Wink

# 7 843
Най - добронамерено като страничен наблюдател, писанията ти са точно в стил Германия Велика, Гърция най - долна.

Не е вярно, не Бляк Сапфайър, а Герри пише така. Не че няма основание. Колкото до обидното - ами да, обидно е, защото нито завист съм забелязал у Сапфир, нито некомпетентност, а точно напротив - завидна компетентност. Колкото до дефлацията и дефицита, тя е права. За лекият контролиран дефицит го е обосновал още Кейнс. А дефлацията награждава хората /и държавите/, които са разумни и спестяват, съответно имат пари и при дефлация като заслужена награда могат да си купят повече блага с тези пари, защото са били предвиливи и са мислили за бъдещето. Докато инфлацията поощрява точно безотговорните и живеещите на кредит, и убива разумността - защо да спестяваме, щом инфлацията ги изяжда, дай да правим хахо-хихо и да щракаме със пръсти, иху. Гърция така е и правила де.

Също като Бляк Сапфайър и аз нямам обяснение защо ЕС се втурна да я спасява и също като нея съм убеден, че след години исторически това ще се отчете като голяма грешка.

Всъщност, в голяма степен и Попеа казва същите неща, както Блеки и Герри. И докато Герри не си поплюва много на езика, то постовете на Блеки са винаги културни, балансирани и винаги в добрия тон. Аз на нейно място щях да съм ти много повече обиден и щях много по-остро от нея да ти отговоря, вярвай ми.

# 7 844

Изчерпа се, да. Изчерпа се, защото настъпи голямо разочарование, че разбираш ли на Гърция и давали луди пари, а тя яде и пие неблагодарницата. Изчерпа се, защото очакваното не съвпадна с реалното и тогава БГ мама стана много по знаеща и можеща от европейските лидери, които да се чудиш как изобщо си позволяват да управляват такава организация. Но темата е с потенциал, защото зорко ще се следи и зорко ще се гледа как ще се развива и пак ще се чака с трепет пустото гръцко обедняване, подобно на нашето през 1997 г. Само, че то така и няма да дойде, колкото и да си го чакат, нито ЕС ще се разпадне. Просто вестниците и телевизията ще престанат да отразяват "фалита", българите пак ще си ходят на море в Гърция и като се приберат пак ще цъкат с език "Брей, фалирала държава - богат народ. Тцъ, тцъ, е как стават тия работи беее?". Гърция междувременно ще си направи реформите, ще се стегне, ще си се оправи и ще забрави, че е била "фалирала'. Времето ще покаже кой крив, кой прав, както показа вече, защото преди развръзката се правиха доста прогнози. Е, не се сбъднаха, ама надеждата, че Гърция ще затъне умира последна.

Общи условия

Активация на акаунт