Джобните пари на нашите деца

• 10 099
  • 75
  •   1
Отговори
# 60
Много е сложен този въпрос. Значи, училището на маймунката е на 100 м. от входа на блока. Т.е. не се плаща за транспорт. Тръгва сутрин със закуска, сокче и водичка в раничката. Обядва вкъщи. Грабва от шкафа кроасанче за след обяд или я убеждавам да вземе домашен сладкиш /много било селско това, почти колкото сандвича/. Съучениците имали между два и пет лева на ден. Трети клас. Добре, питам, какво купуват - ми сандвич, сокче, вода, кроасан. Ами ти това си го носиш бе, маймуно? Ми, ще си купя друго нещо - и купува примерно гърмящо прахче за ядене, и ме докарва до подивяване. Или нещо мокро, мазно, гнусно, наречено кренвиршка - те това котката отказа да го изяде, ама тя хапвала. И след няколко такива случки казах, че пари просто не давам. Аз не мога да знам тя с каква гадост ще се натъпче, след като повръща половин ден и дриска два дни от въпросната кренвиршка. Да си каже какво иска, ще го купим заедно и ще си го яде. От мен - толкова. Книжки, дрешки - купувам, когато си ги хареса. Не виждам какво полезно би си купила с джобните. Днес и оставих точно 50 стотинки - да си вземе шоколадова вафла, като толкова й се ядат боклуци. Веднъж само дадох 2 лв. - беше изяла 10 шоколадчета по 20 ст.

# 61
Гърмящите прахчета  ( представям си цялата Менделеева таблица вътре ooooh! ) поне са опаковани. Преди години, когато воювахме двете с класната на синът ми срещу боклуците продавани на територията на училището, имаше захарни гривнички. Е няма таква гнус и гадост. Цял ден играят в двора с топки, ходят в тоалетната, въргалят се по земята, падат, стават, гривничката на ръката и езика залепен за нея. За чипсовете, захарните пари, магнитните точпета и т.н простотии няма да споменавам, обаче предпочитам детето ми да седи без пари и да гледа как другото яде нещо дето изобщо не трябва да се произвежда отколкото да слага в устата всеки боклук с примамлив вид.

# 62
Съгласна и не съвсем. Защо съм съгласна - то е ясно - никой родител не иска детето му да се тъпче с боклуци. Обаче не съм съгласна детето ми да стои без пари и да гледа как другите деца си купуват разни "вкусни неща". Въпрос на убеждаване е според мен. Трябва да се намери баланса. Ние сме хората, които трябва да ги научим, че тялото ни не е за един ден.

# 63
  • София - Рим и обратно
Съгласна съм. Както и напред казах, не бих оставила детето си без пари. И не, лишаването от джобни не намалява интереса към боклуците, напротив.

# 64
Определено е така, обаче този процес е дълъг, при някой много дълъг. Моят син не е оставал без пари, но това го отчитам като грешка, защото изкушението беше по-силно от всичките ми доводи, защо не трябва да яде тези болкуци.

# 65
Вчера дадох един сандвич+вода+сок+50 стотинки. Резултат - сандвичът се върна неотхапан дори. Яла кубети. Сандвичът е селяния. Днес помъкна сандвич+вода + 1 лв. /искала да яде бисквити някакви/. Мога да се хвана на бас, че цял ден ще кара на бисквити /ще обядва вкъщи все пак/. Ако дам 5 лв. и кажа - до петък са, ще ги изяде още днес на боклуци. То поне да бяха "вкусни неща", както писаха по-горе. Ами тя яде предимно "гнусни неща". И като ми каже - абе ти що бъркаш курабийки и сладкиши, ами не вземеш да ги купиш като нормалните хора, ми идва наистина да й дам 3 лв. като на останалите й съученици и да спра да й готвя въобще.
Преди ми мрънкаше, че децата си купували водата от лавката. Ами хубаво, ама аз я купувам за 20 ст., на лавката била 50 ст. Ако я забрави, да си купи, добре, ама да им подарявам ежедневно 30 ст., вместо да си купи друго с тях... И не толкова за стотинките, трябва да може да си прави сметката.

# 66
  • Пловдив
Вчера дадох един сандвич+вода+сок+50 стотинки. Резултат - сандвичът се върна неотхапан дори. Яла кубети. Сандвичът е селяния. Днес помъкна сандвич+вода + 1 лв. /искала да яде бисквити някакви/. Мога да се хвана на бас, че цял ден ще кара на бисквити /ще обядва вкъщи все пак/. Ако дам 5 лв. и кажа - до петък са, ще ги изяде още днес на боклуци. То поне да бяха "вкусни неща", както писаха по-горе. Ами тя яде предимно "гнусни неща". И като ми каже - абе ти що бъркаш курабийки и сладкиши, ами не вземеш да ги купиш като нормалните хора, ми идва наистина да й дам 3 лв. като на останалите й съученици и да спра да й готвя въобще.
Преди ми мрънкаше, че децата си купували водата от лавката. Ами хубаво, ама аз я купувам за 20 ст., на лавката била 50 ст. Ако я забрави, да си купи, добре, ама да им подарявам ежедневно 30 ст., вместо да си купи друго с тях... И не толкова за стотинките, трябва да може да си прави сметката.
Ами няма как да се научи да си прави сметката, ако няма никакви пари. И моята дъщеря като беше по-малка изхарчваше всичко на момента, но откакто започнах да и давам в понеделник парите за цялата седмица, чак не мога да я позная. До края на седмицата има и даже понякога и остават. Не виждам как ще се научи на това, без пари.  newsm78

# 67
  • София - Рим и обратно
И като ми каже - абе ти що бъркаш курабийки и сладкиши, ами не вземеш да ги купиш като нормалните хора,
Това е наистина тенденция. Сигурна съм, че тяхното поколение няма да бърка и да меси нищо, всичко ще се купува. Гледам ги в Италия - никой не меси панетоне-та, абсурд! Купуват се от магазина Whistling. Хората си пестят от времето, а и от парите. Готовото панетоне ти е 2 евро максимум, а за да купиш всички продукти, че и ток.... Naughty. Е, да, по-вкусно ще е, по-безвредно, но на никого не му пука вече.

# 68
Ама аз не го правя от свидливост, просто ми е по-вкусно да си го направя. Отделно, че някои от готовите неща са неприятно сладки. Детска работа.
Звънна ми да ме пита нещо преди малко, питах закусвала ли е - да, бисквити. Сандвича не знаела какво ще го прави /напоследък си раздава храната в знак на протест/.
За планирането на разходите ми е ясно. Не ми е ясно защо се купуват най-най-големите гадости. Особено гадната закуска с много гнусен и възможно най-евтин кренвирш въобще не следва да се яде. Миналата година ядеше близалки и захарни петлета. Ей от това направо ми се гади. По принцип не следва да се продава в училищните лавки. Подадох сигнал в РЗИ. Върнаха ми писмо, че е правена проверка и въпросните петлета не се продават. На другия ден тя пак донесе петле. Е, със скрита камера ли да ида да пазарувам, че да свършат нещо.
Не ги ограничавам от купуването по принцип, нито съм маниак на тема джънк фууд - разрешавам и вафличка, и кроасан. Но не може да се яде предимно това.

# 69
  • София - Рим и обратно
Така е, не може. Но децата трябва да го разберат по някакъв начин, да вникнат в причината. А това става трудничко и след определена възраст, обикновно. Не спирай да дуднеш и обясняваш, това е Crazy. Пускай документални зрелищни филми и клипове по темата... Все някога ще го проумеят. Но с лишения, наказания и подобни, не става. От опит Peace.
И на мен ми е по-вкусно домашното. Ама на тях, имам чувството, че и вкусът иим се променя! Ужас.

# 70
И на тях им е вкусно домашното, обаче мисленето е различно. Аз имам пари и си купувам, а ти нямаш и си носиш. Тъпо но фат. Много съм доволна, че в училищата на децата ми няма лавки. А в съседното имат страхотен режим - три дена в седмицата трябва да носят плодове, другите два са за сандвич и бисквити, хем ги научават какво трябва да се яде, хем всички ядат еднакво.

# 71
  • Майничка
Споко, вкусът им се променя с времето. Гледам нашите 10-11 клас - организират се в групи си поръчват доставка за голямото междучасие, къде салати от типа на Цезар, табуле и т.н., къде специални сандвичи, а доста, особено активно трениращите си, си носят подбрани манджички. Миналата година имах първи час - направо ми скриваха шапката - един носи два буркана домашна лютеница, друг - салам или шунка, трети - размекнато от предната вечер масло, четвърти купил пресен хляб, пети - кашкавал... мажат първото междучасие на поразия, чак ушите им плющят. Повечето са си изпили кафето преди/по време на първия час и вече им стърже на стомахчето. Laughing

Колкото и да е абсурдно, мотивацията за "домашно" по-нагоре им идва от и нежеланието да се редят на опашка с по-малките. Това време предпочитат да го прекарат във флирт, преписване на домашна, палене на цигарка...

За по-малките - на първо време също може да се наблегне на спестяването на време за чакане, като стратегически се купи предварително нещо, което детето харесва и което се продава в лавката - бисквити, кроасан, вафла. С натрупания "остатък" за седмицата, детето може да бъде насочено да вземе някоя дреболия - фигурка, шарено тефтерче, ароматизиран химикал, абе, мястото на покупка да  бъде изместено от лавката към книжарницата или магазинът за играчки, примерно.

# 72
  • София - Рим и обратно
Така е, сега в 8 клас и дъщеря ми взе да се потриса при спомена какви мазни дюнери е яла преди година-две Laughing. Сега се организират и си поръчват салати и пици за голямото междучасие. Или ядат в Хепи здравословни салати с киноа Simple Smile.

# 73
  • Велико Търново
Надявам се да сте прави  bouquet И моята дъщеря/ 8 год./ много обича сладки неща, купените - повече Confused , но и аз, както спомена Кафе с мед говоря надълго и нашироко за вредата от тези храни, за съдържанието им, то до какво води, показвам снимки...напредъка е, че вафла и кроасан не иска да яде/представяла си как палмовото масло, съдържащо се в тях стои като напоена гъба в стомаха й Crazy/, обича шоколад, но по-често предпочита черен такъв, голям мор е на бисквитите/то, оттам и идеята за потреб. ми име Wink/, но се старая да подбирам пълнозърнести, с тъмен шоколад....та, дано и на тях се насити скоро..

# 74
напредъка е, че вафла и кроасан не иска да яде/представяла си как палмовото масло, съдържащо се в тях стои като напоена гъба в стомаха й Crazy/
Лошото е, че като стане на 30, все още ще си го представя... а не е вярно.
Накарай я да си представи как яде прегазена котка от улицата (или куче) и си поговорете за свинското.

Общи условия

Активация на акаунт