За консервативните родители

• 11 054
  • 126
  •   1
Отговори
# 30
Аз и сестра ми имахме голяма свобода.Обаче като объркахме конците ставаше ням ужас...първо колкото можем сами да излезем от кашата,да оправим нещата та да се научим, че не е толкова лесно да оправиш грешките,после не смееш да поискаш нещо, защото ни натякваха,лекциите, които слушахме....и така много бързо се научихме къде стъпваме.

# 31
Освен морето, което няма да се състои не защото нямат родителите ми финансова възможност, а защото аз нямам достатъчно пари, а и не ми дават да работя. Имам право да излизам 3 пъти в седмицата до 10 часа и се прибирам навреме, не ми позволяват да спя в приятелки, нито да ходя на лагери дори когато излизам тя не ми звънни да пита къде съм, а само ме пита дали съм в приятеля ми и ако кажа да, тя ми казва да се прибера по-рано. Всички ограничения са наложени от майка ми, защото баща ми работи в чужбина. И ако на нея нещо не и допада, значи не може. Без значение от моите доводи по въпроса. Ако правя това, което тя иска, тя става най-милата. Помежду другото книжка ще имам до края на месеца. Не е недоверие, просто нежелание. И това повтаряне за учене.... Вече знам какво да уча, подготвям се за изпити и съм наясно с конспектите и прочие. Но ученето не мисля, че определя доверието. Отколкото грамотността ми, първия пост го писах набързо, след като бях излушала поредното конско за това, че през ваканцията не трябва да излизам повече от 2 пъти. Загриженост и контрол не мисля, че са синоними... Една потребителка ме беше попитала защо се съобразявам.. Ако не се съобразявам, няма да ми дадат пари. И няма да ми платят обучението след като завърша, а след като ми е забранено да работя няма как да имам доходи. Обсъждах с нашите да работя и да отида на море с приятеля си с влак, защото е по-евтино и да ходим в хотела, където попринцип отсядаме с нашите, но отказа даже да чуят, защото ще ме мъкнат с тях на Испания за месец и след това с тях на море тук. При положение, че така няма да имам време за уроци. Парите били техни, апартамента също и аз нямам право на мнение за нищо, трябва да слушкам и ще получа 5 лв повече. По-голяма радост няма. Не искат с никого от моето обкръжение да се запознават, не ме питат за нищо, не мога да споделя нищо. Просто техен девиз е щом не знам и не виждам, значи не съществува и така майка ми спи спокойно. А на мен може само да ми е гадно, че всичко си преживявам сама. Относно улиците знам колко е опасно, въпроса е че аз сама не се прибирам. Не съм малоумна, защото докато спите спокойно и детето ви е в другата стая, то може да попадне на същите опасни хора, които са и навън. Не е задължително всичко лошо да става навън. Просто повечето крият страха от това детето им да не прави това, което те на младини и крият всичко под тяхната измислена грижа.

# 32
Светът навън понякога е опасен и жесток. Алкохол, цигари и наркотици се продават денонощно и съблазняват младите хора за погибел. Развратът е навсякъде в нашето общество. Ако човек има мъдрост и сила да отстоява своите ценности, и да се пази от грешките, които могат да ни навредят, това е добро. Родителите искат да предпазят децата си от злото, което може да им се случи, затова ограничават тяхната свобода да взимат погрешни решения и да не тръгнат по лош път.

# 33
Ако не пълнолетието...то коя е възрастта, около която се приема за редно родителите да намялт/спрат да контролират живота на детето си и да му налагат куп забрани?! Или е задължително "спасяването" от родителското тяло да е свързано с намиране на работа и изнасяне. Само това ли е начина?!

Реално погледнато – да. Това е най-правилният начин. Докато човек е зависим финансово от други хора, без значение дали са родители, или други близки, няма как да разполага изцяло с живота си. Винаги ще е зависим в една или друга степен от тяхното мнение и воля.
Само финансовата независимост дава цялостна свобода на индивида, но пък влече и куп отговорности, за които авторката очевидно не е дорасла, въпреки пълнолетието си.

# 34
  • Тра-ла-ла
Ако един родител е читав - няма да изнудва детето си с пари или да му натяква постоянно, че е зависимо. УжасТ Tired

Авторката внесе допълнителна яснота в историята Peace За мен майката е фрийк контрол.

# 35
Светът навън понякога е опасен и жесток. Алкохол, цигари и наркотици се продават денонощно и съблазняват младите хора за погибел. Развратът е навсякъде в нашето общество. Ако човек има мъдрост и сила да отстоява своите ценности, и да се пази от грешките, които могат да ни навредят, това е добро. Родителите искат да предпазят децата си от злото, което може да им се случи, затова ограничават тяхната свобода да взимат погрешни решения и да не тръгнат по лош път.
Ама може би ако обяснят защо го правят, ще е по- добре. Трябва ли аз да гадая. Защото отговора на повечето въпроси е така съм решила

# 36
  • София
Ако трябва за десети път да ти се обясни нещо, което ти не вдяваш, то е нормално да чуеш "защото така съм решила".

Авторке, какви са твоите отговорности и задължения? Какво правиш, за да покажеш, че си голяма? Освен да тропаш с крак, че искаш?

# 37
И аз съм на 18 години , след 2 месеца правя 19 , нашите също преди бяха доста консервативни , но няколко пъти не ги послушах и те ми казаха прави какво искаш , ако щеш си троши главата . Сега те не ми казват нищо , но аз сама си определям за най - добре кога да се прибера и си поставям сама правилата ( също са консервативни , но малко по - смекчени ) и ми е много по- добре . Прибирам си се максимум 11 часа , не излизам по дискотеки защото виждам какво става навън  и прочие . Те видяха , че сама мога да се справям и да определям за себе си най- доброто и не ми се месят . Но е важно да мислиш разумно и да имаш глава на раменете , а не да лежиш на фразата " един път се живее " .  Трябва да им покажеш ,че си по отговорна  и ще видиш как техния мироглед ще се промени, и ще ти имат повече доверие .

# 38
И аз съм на 18 години , след 2 месеца правя 19 , нашите също преди бяха доста консервативни , но няколко пъти не ги послушах и те ми казаха прави какво искаш , ако щеш си троши главата . Сега те не ми казват нищо , но аз сама си определям за най - добре кога да се прибера и си поставям сама правилата ( също са консервативни , но малко по - смекчени ) и ми е много по- добре . Прибирам си се максимум 11 часа , не излизам по дискотеки защото виждам какво става навън  и прочие . Но е важно да мислиш разумно и да имаш глава на раменете , а не да лежиш на фразата " един път се живее " .
Имаше и такъв период преди няколко месеца и като видя, че изпуска положението дойде да ми налага своите решения. Че ако продължавам така, а тогава се прибирах макс 10 и 30ч., но излизах почти всеки ден, тя дойде и ми каза, че ще разкаже на баща ми, ако не се съглася да се виждам с гаджето ми 3 пъти в седмицата и + ще ми дава повече пари за училище, ако я слушам...

# 39
Авторке , пробвала ли си да поговориш с нея по тази тема ? Да ти има повече доверие и прочие .

# 40
Цитат
Просто повечето крият страха от това детето им да не прави това, което те на младини и крият всичко под тяхната измислена грижа.

newsm10

# 41
И майката допуска грешки, съответно щерката, която вече е голям човек и явно е хитра, ги вижда и ги обръща срещу нея. Най-голямата грешка е даването на повече пари срещу изпълняване на условията.  ooooh! ooooh! А щерката иска хем пари, хем да си прави каквото си иска. Абе крушата си е паднала баш под дъртата круша в тоя случай. Игра на надхитряване играят двете. Да си дойде бащата, та да ги строи едно хубаво...  Grinning

# 42
Мен пък ме впечатли как на девойчето му забраняват да ходи с гадже на море, да излиза всяка вечер и да работи, но от тези трите неща само за последната забрана не протестира.  Mr. Green
Но пък да слушкаш мама срещу пари също е вид трудова дейност. Да се надяваме, че е и добре платена.
Нищо, да свиква, че като порасне и започне работа, ще се наложи да слушка шефа, ако иска заплата.  Laughing

# 43
  • Тра-ла-ла
cannibal , а баща ти какъв човек е?! До преди да замине имала ли си такива проблеми в семейството? Той знае ли какво е положението?

# 44
Баща ми го виждам 1 път в годината и трудно мога да кажа за неговия характер. Общо взето и той е на същата максима - щом не знам, значи не съществува и така. Майка ви не му казва нищо и това е универсалната заплаха. Ще кажа на баща ти. И той си ме приема за дете и ми бърка дори годините

Общи условия

Активация на акаунт