Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 446
  • 766
  •   1
Отговори
# 255
  • Beyond the stars
Съгласие на съпруг при покупка? При продажба ясно ,ама при покупка?  newsm78
Ако се имат предвид декларации за гражданство и гражданско състояние съм съгласна,но съгласието предполага удостоверение за гражданско състояние и т.н.  Peace

# 256
  • София
Аз също споделям опит от течаща в момента сделка. На мен като купувач ми изискват Удостоверение за липса на задължения. Разговорът не е справедливо ли е, а какво е необходимо да се предостави. И пак уточнявам - минаваме през банка. Но доколкото документът в оригинал ще се представи на нотариуса - значи не е хрумка на банката. И логоката наистина е такава - задълженията към държавата се погасяват с приоритет.

Мишелин, мисля че е по - удачно да се насочите към адвокат.

# 257
Стефане, в случая грешиш, иначе адмирации за всичките ти мнения във форума, но в случая бъркаш.

За купувача не се изисква да няма задължения. Това се изисква за продавача.

Ето от ДОПК - такъв текст за купувача няма не само в ДОПК, но и в никой закон
Удостоверяване на задълженията
Чл. 264. (1) Прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими имоти или наследствени права, включващи недвижими имоти, включването на недвижими имоти или вещни права върху недвижими имоти като непарични вноски в капитала на търговски дружества, вписването на ипотека или особен залог се допуска след представяне на писмена декларация от прехвърлителя или учредителя, съответно ипотекарния длъжник или залогодателя, че няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски. Наличието или липсата на непогасени данъчни задължения за имота се удостоверява в данъчната оценка.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Прехвърляне на собствеността върху моторни превозни средства се извършва след представяне на издаден или заверен от общината документ за платен данък върху превозното средство по Закона за местните данъци и такси, както и писмена декларация от прехвърлителя, че няма непогасени, подлежащи на принудително изпълнение други задължения за данъци, мита, задължителни осигурителни вноски или други публични задължения, свързани с моторното превозно средство.
(3) Образците на писмените декларации по ал. 1 и 2 се утвърждават от министъра на финансите и министъра на правосъдието.

# 258
И логоката наистина е такава - задълженията към държавата се погасяват с приоритет.

Не знам защо Ви учудва, просто държавата поставя себе си като кредитор от първа инстанция в интересн на обществото. И нотариусите няма как да не се съобразят със закона.

И това също изобщо не е вярно. Държавата далеч не е първа по ред, например при несъстоятелност държавата идва да си събере каквото е останало от имуществото на длъжника чак на пето място.

Преди нея са: вземанията, които са обезпечени с ипотека, вземанията, които са обезпечени със залози, работните заплати на работниците и служителите, възнаграждението на синдиците и чааааааааааааааак тогава са публичните вземания на държавата за данъци и осигуровки.

хи хи, даже не на пето, ами дори на шесто място било
Чл. 722. (1) При извършване на разпределение на осребреното имущество вземанията се изплащат в следния ред:
1. вземания, обезпечени със залог или ипотека - от получената сума при реализацията на обезпечението;
2. вземания, заради които се упражнява право на задържане – от стойността на задържания имот;
3. разноски по несъстоятелността;
4. вземания, произтичащи от трудови правоотношения, възникнали преди датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност;
5. издръжка, дължима по закон от длъжника на трети лица;
6.публичноправни вземания на държавата и общините, като данъци, мита, такси, задължителни осигурителни вноски и други, възникнали до датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност;
7. вземания,възникнали след датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност и неплатени на падежа, произтичащи от продължаване дейността на длъжника;
8. останалите необезпечени вземания, възникнали преди датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност;
9. вземанията по чл. 616, ал. 2, т. 1;
10. вземанията по чл. 616, ал. 2, т. 2;
11. вземанията по чл. 616, ал. 2, т. 3.

# 259
По спомен от не толкова отдавна сключена сделка:
за закупуване на имот е необходимо съгласие на съпруга или съпругата, което се попълва в присъствието на нотариус. Става както лично, така и чрез пълномощно.
Попълваха се още декларация за гражданско състояние и семейно положение, декларация за произход на парите , декларации за липсата на непогасени, подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски.
Логиката на последното е, че ако и щом имаш пари за да си купиш имот, значи можеш и да си платиш задълженията към държавата, затова първо си ги плати тях, пък после ще купуваш... .

Не знам защо Ви учудва, просто държавата поставя себе си като кредитор от първа инстанция в интересн на обществото. И нотариусите няма как да не се съобразят със закона.

Съвсем наскоро купувахме имот и не са ни искали нищо от изброеното. Ама наистина нищо.

# 260
  • Beyond the stars
Аз също споделям опит от течаща в момента сделка. На мен като купувач ми изискват Удостоверение за липса на задължения. Разговорът не е справедливо ли е, а какво е необходимо да се предостави. И пак уточнявам - минаваме през банка. Но доколкото документът в оригинал ще се представи на нотариуса - значи не е хрумка на банката. И логоката наистина е такава - задълженията към държавата се погасяват с приоритет.

Мишелин, мисля че е по - удачно да се насочите към адвокат.
Уточняването е важно в случая - при сделки с вписване на ипотека върху имота  явно се изисква  Peace

# 261
Съвсем наскоро купувахме имот и не са ни искали нищо от изброеното. Ама наистина нищо.

На нас също.

# 262
  • София
Мецане, без да се заяждам, но явно ти убягва банката като страна в казуса. В този случай се изисква липса на задължения. За случая на Стефан не знам, аз съм с кредит. Пък и тези дни не са ме обявявали в несъстоятелност Wink

# 263
Мецане, без да се заяждам, но явно ти убягва банката като страна в казуса. В този случай се изисква липса на задължения. За случая на Стефан не знам, аз съм с кредит. Пък и тези дни не са ме обявявали в несъстоятелност Wink

Малко като развален телефон стана - Мецан през цялото време говори за без кредит  Peace

Иначе ако е с кредит, банката иска да си подсигури възможността да се обслужва този кредит - поне според  мен е такава логиката. Защото не е важно само какъв доход имаш, ами и къде отива той, тоест, колко ти остава в крайна сметка за обслужване на този ипотечен кредит. 

# 264
  • София
 Съгласих се, Poppea  Peace

Въпрос към тези, които скоро са изповядвали: Колко време отнема вписването на акта в Агенцията? Нотариалният акт физически къде "пребивава" в този момент?

# 265
Съгласих се, Poppea  Peace

Въпрос към тези, които скоро са изповядвали: Колко време отнема вписването на акта в Агенцията? Нотариалният акт физически къде "пребивава" в този момент?

На нас ни казаха 10 работни дни. Може да им е отнело и по-малко, ама ние даже пуснахме 2-3 дни за резерв за да не се разкарваме напразно. И си беше там като отидохме и си го взехме. Къде е бил физически не ме интересува много. Виж интересното е, че след изповядването при нотариуса купувачът плаща едни пари на продавача, плаща още едни пари на нотариуса и... не получава абсолютно нищо. Казват му "Хайде със здраве и елате след 10 дена". Съвсем като "Човекът взема парите и казА "Ще видим" се получава"  Joy

# 266
  • София
Черна станция, щом не знаеш къде е бил, значи не е бил в теб Simple Smile. А на мен ми е ключово да се въоръжа с акта, за да сменя адресна регистрация и да кандидаствам за градина в новия район.

А иначе за студената вода, която няколко пъти в хода на сделката изпива купувачът си права. Плащаш капаро - получаваш хартийка, плащаш цялата сума - даже и хартийка не получаваш Laughing. И все продавачите са притеснени да не ги прецакаш.

# 267
Да не се разсърди Мецан, но чете избирателно. В цитата му на чл. 264 от ДОПК си пише "съответно ипотекарния длъжник"
Ето от ДОПК - такъв текст за купувача няма не само в ДОПК, но и в никой закон
Удостоверяване на задълженията
Чл. 264. (1) Прехвърлянето или учредяването на вещни права върху недвижими имоти или наследствени права, включващи недвижими имоти, включването на недвижими имоти или вещни права върху недвижими имоти като непарични вноски в капитала на търговски дружества, вписването на ипотека или особен залог се допуска след представяне на писмена декларация от прехвърлителя или учредителя, съответно ипотекарния длъжник или залогодателя, че няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски. Наличието или липсата на непогасени данъчни задължения за имота се удостоверява в данъчната оценка.
А защо е така ... се вижда от следващия пост на Мецан. Ипотеката е много преди НАП (публични вземания). Затова искат удостоверение, да не изпуснат някой да ги превари.  Peace

# 268
Черна станция, щом не знаеш къде е бил, значи не е бил в теб Simple Smile. А на мен ми е ключово да се въоръжа с акта, за да сменя адресна регистрация и да кандидаствам за градина в новия район.

Естествено, че не е бил в мен, нали писах, че съм ходила да го вземам после. Но ти не можеш да се въоръжиш с нотариален акт по-рано, просто трябва да изчакаш нужното време. Май за по-малко от седмица не става.

# 269
Банките искат удостоверение за липса на данъчни задължения от продавача заради възможността, предвидена в чл.216 ДОПК, при определени условия /установени публични задължения, с влязъл в сила административен акт или съдебно решение и т.н./ сделката да бъде обявена за недействителна спрямо държавата.

Общи условия

Активация на акаунт