МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 62-ра ТЕМА

  • 83 667
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
  • USA
  • Мнения: 675


да, още в началото преди няколко години тези помагала ни бяха много ама много полезни, нали   bouquet

                                                      
източник: www.kucinare.it

 
Да, точно за тези става въпрос. Simple Smile И твоят " Козунак на бащата" си бях принтирала и още го имам и правя.
Ердинч, имаш ли готова рецепта за хляб с квас със 100% пълнозърнесто брашно?

Забравила съм как се затваря цитат, извинявам се.

# 601
  • София
  • Мнения: 20 712
Една идея - в хляба може да се слага сушен лук, лично на мен много ми харесва на вкус.
Единственото по-неприятно е, че цялата къща мирише И на лук, освен на хляб.  Grinning
Купувам сух лук от един магазин за всякакви насипни подправки с/у спирката на трамвая на Женския пазар.
Нощес по никое време пекох козунак с кисело мляко, омесен в пекарната. Най-доброто ми постижение досега, стана си на конци, само че щерката не го пъхнала в плик и сутринта беше малко сух отгоре, но аз поправих пропуска.

# 602
  • Мнения: 51

Ердинч, имаш ли готова рецепта за хляб с квас със 100% пълнозърнесто брашно?


пускам ориентировъчна таблица за пълнозърнест хляб със закваска, в тая таблица има и времена за ръчна програма(homemade) за хлебопекарна, температурата за печене във хлебопекарна може да е различна в различните видове пекарни. Например бащата пече във своята със 165*ц а аз пък със 133.
За да няма издънки проверете си температурата във пекарната ви за обикновен хляб (първа програма) и се ориентирайте по нея моля.

понеже консистенцията на тестото за фурна ще е леко по влажна, за хлебопекарна се ориентирайте пак от тука

при ръчно месене и печене във фурна оставете настрани около 35мл вода от рецептата за солта, която трябва да се добавя към края на месенето, същата вода се добавя внимателно и регулировъчно според консистенцията на тестото

видовете пълнозърнести брашна поемат различно кол.вода, внимавайте много моля.



таблицата все още е в дизайн, сори за което

 Hug

Последна редакция: вт, 04 апр 2017, 11:29 от Ердинч

# 603
  • USA
  • Мнения: 675
Ердинч, много благодаря bouquet! Ще си запиша рецептите и за двата вида хляб. Моята пекарна пече между 123 и 143 градуса в зависмост как го искам, тоест точно е както по рецепта. Обаче няма такива функции като първо месене, автолайз и може би трябва да ги сборувам, но пък като цяло максимума е 30 мин. Предполагам, че това не е проблем. Всъщност какво е автолайз? Отделно и максимумът за последното втасване на моята е 2 ч.  newsm78 А аз си мислех, че имам една от най-добрите домашни пекарни  ooooh! Grinning Но ще го измисля, може да си направя едната настройка да меси и втасва, а другата да е само печене, като помежду им ще оставя хляба да си довтаса още 30 мин.
И другото, което искам да попитам, каква е целта на 10% бяло брашно в пълнозърнестия хляб, помага за нещо? Питам само от любопитство.  Simple Smile
 Levain в първата таблица означава закваска, нали така? И същата ли е ръчната програма за смесения хляб като тази на пълнозърнестия?  Embarassed


Последна редакция: вт, 04 апр 2017, 21:24 от maimun77

# 604
  • там, където ми харесва
  • Мнения: 1 439
На коя програма приготвяте хляб с квас от пълнозърнесто брашно?

# 605
  • USA
  • Мнения: 675
lina2, на ръчно-настроена програма. По-надолу в таблица на Ердинч са дадени времената за всяка стъпка.

# 606
  • гр. София
  • Мнения: 4 981
Тази вечер за първи път правя пълнозърнест хляб по рецепта от книжката. Пече се още, но ми се струва, че ще остане сплескан  Sad Според вас защо не се е надигнал? В началото тестото ми се видя много меко, то направо не беше тесто. Сложих няколко допълнителни лъжици брашно. Посгъсти се, страх ме беше да слагам повече. След първото втасване вече тестото ми се стори ок, дори започнах да си мисля дали не съм прекалила с брашното. Сложих по-късно малко семена, а при следващия сигнал се опитах да махна бъркалките, но тестото ми се лепеше по пръстите и беше абсурд да го вадя. Дали не е било меко?  newsm78 Сега гледам хлебчето до средата на съда.  Sad  
Да допълня, че ползвах Пълнозърнесто пшенично брашно "Здраве" на Арчар и Класик тип 500 на София Мел. 

# 607
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Leila,  ти коя рецепта прави? Аз правя вече два пъти,  даже снощи увеличих грамажа на грахама за сметка на бялото,  като ги ползвах в съотошение 50:50. Получи се и бухна доста.
Миналият път правих както е по книжка 180 гр от тъмното и 360 гр от по-светлото брашно.  Аз ползвах грахам на Вибо и тип 650 Кастело, като по-голямото количество беше Кастелото. Залепи се за капака чак,  та се наложи да го натисна лекичко,  докато се печеше.  Това с 50:50 не се наду толкова,  но без проблем  стигна до ръба  на тавичката.

# 608
  • Самоков
  • Мнения: 581
Здравейте, извинявам се, че така нахлувам в темата, но искам да си купя хлебопекарна и изчетох доста по въпроса. Спрях се на тази http://www.nemskistoki.net/index.php?route=product/product&product_id=53, но не видях някой да я ползва и затова бих искала да Ви попитам за мнение.

# 609
  • гр. София
  • Мнения: 4 981
Blue.angel, правих тази за пълнозърнест хляб в книжката на машината на Лидл. Сега не съм в къщи и не мога да видя как точно се казва, но беше с 1:1 брашна. Аз сложих малко повече от пълнозърнестото и по-малко от бялото.

# 610
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
С пълнозърнесто се надува по-малко по принцип, защото е по-тежко. Кажи все пак получи ли се?
Аз правя тази:
Ръжен хляб
300 мл. вода
1,5 СЛ масло
1,5 СЛ оцет
1 ч. л. сол
1,5 СЛ захар
180 гр. брашно тип 1150
360 гр. брашно тип 1050
1 пакетче суха мая

Ти вероятно си правила тази:
Пълнозърнест хляб
350 мл. вода
25 гр. масло
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
270 гр. брашно тип 1050
270 гр. пшеничено пълнозърнесто брашно
3/4 пакетче суха мая

Водата при твоята рецепта е повече, а маята по-малко. Предполагам това е причината тестото да ти остане лепкаво /най-вече водата, маята едва ли е проблем/. Моето се наду доста добре, но с 300 мл. вода и пакет мая на Йоткер. Тестото стана на хубава топка, без да се налага да добавям каквото и да е допълнително. Единият път слагах семена, последният път не слагах. Еднакво добър се получи. Аз обаче ползвам зехтин вместо масло /заради диета/.

Последна редакция: ср, 05 апр 2017, 11:27 от blue.angel

# 611
  • Перник
  • Мнения: 5 055
Как разбирате на колко градуса пече хлебопекарната?  Embarassed

# 612
  • гр. София
  • Мнения: 4 981
Да, blue.angel, втората правих. Ще си отбележа следващия път да сложа цялото пакетче мая или по-малко вода. Много ти благодаря!  bouquet

# 613
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Да, blue.angel, втората правих. Ще си отбележа следващия път да сложа цялото пакетче мая или по-малко вода. Много ти благодаря!  bouquet
По-скоро по-малко вода, или ако се наложи повечко брашънце да добавиш, сложи и повечко мая. Аз първия път какво смятах, не знам, но обърках пропорциите и бях сложила повече вода, та добавях и брашно, и мая.
За бъркалките не се притеснявай, така става тестото по това време на процеса. То вече е втасало 1 път и пекарната много леко го е забъркала преди последното втасване, та си остава доста лепкаво тестото, дори да е било на хубава топка в началото. Аз затова и се отказах да ги вадя въобще.

# 614
  • гр. София
  • Мнения: 4 981
Много благодаря, blue.angel!  bouquet Ще слагам малко повече брашно тогава. Направих сутринта снимки, но сега съм през телефона и не мога да ги кача.

Общи условия

Активация на акаунт