НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 112

• 79 427
  • 740
  •   1
Отговори
# 150
Яли сме забравено от  година и половина /!/  в служебния хладилник кисело мляко "на баба ти кафявото". Нямаше му нищо, а бяхме прегладнели, та така.
В служебния стол готвят хубаво, но предпочитам да си нося храна. Едно, че цените са почти ресторантски, а в пилешката супа фидето е толкова, че не можеш да видиш какво друго има вътре. Предполагам и с останалите ястия е така.
Имах вчера едно супер добре узряло авокадо, чудих се с какво да го забъркам, пък хванах, та разчистих хладилника - половин пакетче майонеза, две парчета топено сирене, малко сушени домати, авокадото и люс в блендера. Изядох си пръстите.

# 151
Вегетарианството се приема за здравословно. Но при деца наистина ми се струва неприемливо. Вегетарианство при децата?
Източник: https://decatani.com/vegetarianstvo-pri-decata/

# 152
Вегетарианството се приема за здравословно.
Така ли? Embarassed

# 153
Влизам да похваля един салам, който купих вчера. В състава си има само месо /свинско и телешко/ и консервант - нитритна сол, никакви други добавки, Е-та и т.н. То сигурно затова и цената му е такава, 6, 50лв за парче от 310гр.
http://fermamag.com/Popov-salam-bourgas

Благодаря на всички за похвалите към резултатите ми Hug

Вчера пробвах да направя таханов хляб със слънчогледов тахан...мии със сусамовия ми харесва повече засега. Ще продължавам с експериментите.

Говорейки за прегрешения, онзи ден поръчвахме за в къщи пици Доминос, еми хапнах две парчета и изобщо не ми беше гузно, после си продължих режимно  Embarassed Април месец заминаваме за пет дни в Рим и хич и не мисля да се ограничавам от техния сладолед и да пробвам пица и паста  Heart Eyes

Имам едно притеснение аз, от другата седмица започвам нова работа и там няма да има стол, където да обядвам. Закуската си нося всеки ден така или иначе, но за обяда специално този стол ми беше голямо улеснение. Сега ще трябва да нося и за обяд и не съм сигурна как ще се справям и дали ще имам време всяка вечер да си приготвям по нещо  Thinking

По темата с хормоните не мога да се включа, тъй като не съм запозната.

Вани, този колбас освен онлайн, има ли магазин в който можем да го открием?  Rolling Eyes Рязко ми се дояде колбасче, не съм яла с месеци  Laughing

# 154
Благодаря ви за съветите, момичета  Hug Ще нося домашно, то се е видяло. В околността, където ще е новият ми офис има само дюнери, пици и баничарница.

Луничка, нямам представа в кои магазини може да го има този салам. Ние пазаруваме от едно малко магазинче в квартала, което е само за сирене, кашкавал и маслини. Там продават този салам и луканките на Къртеви, които също обожаваме в къщи.

# 155
Знам, че повечето от вас не консумират млечни, но все пак кое кисело мляко бихте ми препоръчали да взимам?
Благодаря.

# 156
Синьора Тина, мястото за първия пост е ограничено, вече е почти 100% запълнено и не вярвам да може да се добави толкова текст. А и на практика никакви изследвания не са задължителни. Да, може да се направи липиден профил и да се изследват например кръвната захар, инсулинът и гликираният хемоглобин, но и това е по избор. Ако преди това сте правили изследвания и сте имали притеснителни стойности, тогава е добре да се следи. Но само заради това хранене няма нужда.

А уточнението за повишаване на въглехидратите при проблеми с щитовидните хормони го направих, защото такива случаи има много: далеч не на всеки понася дълго време да кара на стриктно нисковъглехидратно хранене. Има много хора, повечето жени, при които се получава точно такъв проблем - нормално ТСХ, но Т3 е нисък, има и симптоми. Тогава е препоръчително въглехидратите да се увеличат по начина, който описах. Разбира се, причината за проблема може да са и другите грешки, които посочих (ниски калории и т.н.) - тогава трябва да се коригират те. Но НВ-ВМХ или палео не влияят негативно върху щитовидната сами по себе си, просто човек не трябва да отива в крайности, ако вижда, че не му понася на организма. Водещо трябва да е здравето - ако има проблем, той трябва да се решава. А също има значение кой откъде тръгва: ако един досега се е хранел "нормално", т.е. баница на закуска, спагети на обяд и леща с хляб и сирене на вечеря, а междувременно 1-2 вафли и 1-2 бутилки Кока-кола, но в същото време има метаболитен синдром и тежи 100 кг, тогава стриктното НВ-ВМХ е силно препоръчително. Ако обаче говорим за жена, която от година-две или повече се е хранила стриктно нисковъглехидратно, няма наднормено тегло, но от известно време е развила симптоми на хипофункция, значи може би обяснението е именно, че вече й е време да увеличи малко въглехидратите.

Последна редакция: пн, 30 яну 2017, 13:42 от Cioccolata

# 157
В последно време и аз си нося храна в кутийки на работа, няма как, инак няма какво да хапвам и гладувам.

А относно прегрешенията, считам ги такива за себе си и своя начин на хранене, прекалила съм с това онова и трябва да ги огранича в следващите дни.Никой не ме следи отгоре, но аз лично не съм доволна от резултата. Peace

# 158
# 159
  • София
Здравейте момичета,
Шоки благодаря ти Hug
Ще увелича въглените още, макар, че включвах един път седмично повечко ориз, картоф и прочие явно не е достатъчно.
Днес ми излезна теста за хранителната непоносимост. За мое учудване минах само със стандартните неща:
глутен, овес, пшеница, ръж и за мое огромно учудване- чесън Shocked
Добрата новина е, че чудесно ми понасят мръвките.
В графата за по-рядко да се консумират влизат бадемите, орехите и цитрусите. За съжаление няма банан и грозде в теста.
Аз също си нося от години приготвен обяд и дребни закуски за 10ч и 16ч.Предпочитам да знам какво ям и как е приготвено и затова рядко рискувам да се храня навън. Не е толкова сложно, както всичко останало е въпрос на навик. През уйкенда приговям месо да има достатъчно поне до четвъртък, всяка сутрин варя яйца. Зеленчуците - според какво ми се яде. Ако сметна, че нещо ми е омръзнало от вечерта си приготвям друго за следавщия ден.
А и да ви споделя една много лесна рецепта за тиква когато бързате след работа- взимате тиква на парчета и я нарязвате на ситно. Мятате я на тигана без нищо друго, без капак да слагате и я оставяте за кратко. Когато почне да потъмнява слагате малко вода, примерно чаша, не повече. Оставяте така да  поомекне. После я разбърквате с натрошени орехи, може да сложите и сушени вишни и става разкошно.

# 160
Какви са тези въглени?  Embarassed

# 161
Такааа, една седмица на НВ-ВМХ. Чувствам се много добре.
Първото което забелязах беше, че следобед не ми се доспива и нямам нужда от кафета. До скоро по това време вече си мечтаех за възглавницата и нищо не ми се правеше...
Друго - забелязвам, че лицето ми не е така подпухнало. Тъкмо си мислех, че само в лице отслабвам  Crossing Arms и днес обух едни дънки, които миналата седмица ми стискаха, а днес са ми добре.
Иначе на килограми и мерки сигурно не съм мръднала, но няма да ги гледам все още ми е рано  Sunglasses.

....А също има значение кой откъде тръгва: ако един досега се е хранел "нормално", т.е. баница на закуска, спагети на обяд и леща с хляб и сирене на вечеря, а междувременно 1-2 вафли...

Cioccolata тук си описала мен.  Laughing bowuu

В момента единственият труден момент от деня ми е между 16 и 18 часът, тогава много ми се прияжда нещо сладко.

# 162
Въглехидрати  Mr. Green

Аз също не смятам хапването на въглехидратна храна за "прегрешение". Да не говорим, че самата дума ми звучи твърде религиозно, което я прави още по-отблъскваща. За 2 години на режима мога да кажа, че съм се убедила, че това е моето хранене и дори и да хапна парче пица или филия хляб, парче торта, знам, че това няма да ми повлияе на мотивацията.

# 163
На мен вече не ми се яде сладко... Придължава обаче понякога да ми се замайва главата. Иначе и на мен за седмица ми се отпуснаха едни дънки. Laughing Аз съм на много ниски въглехидрати, защото искам по-дълбока кетоза. Момичета, вярно ли е, че веднъж постигнеш ли кетоза, следващ път  тялото влиза по-бързо и лесно, защото знае какво да прави?

# 164
  • In transit
На мен вече не ми се яде сладко... Придължава обаче понякога да ми се замайва главата. Иначе и на мен за седмица ми се отпуснаха едни дънки. Laughing Аз съм на много ниски въглехидрати, защото искам по-дълбока кетоза. Момичета, вярно ли е, че веднъж постигнеш ли кетоза, следващ път  тялото влиза по-бързо и лесно, защото знае какво да прави?
а ти защо реши изведнъж да се гмурнеш в най-дълбокото? 

Общи условия

Активация на акаунт