СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 5

• 112 150
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
Цитат
СМГ няма да пропадне, ако има и други хубави училища, напротив. Ще има стимул да се старае още по-усилено да е на върха.
Да се бори и за учители, и за ученици.
СМГ има доста силна конкуренция след 7 клас, това са елитните държавни езикови гимназии и АК.(НПМГ и ТУЕС ще си позволя да добавя)

Все си мислех, че в момента говорим за приема след 4 клас и този период на обучение ДО 7 клас. Когато всъщност конкуренция са ЧУ и едно две други математически.

# 556
Абсолютно, след 7 клас конкуренция и избор за качествено образование има, за математика не чак толкова
Борбата е за 5 клас, като прогимназиите са ни много под морското равнище като качество

# 557
Доколко конкуренцията е честна - може ли да ми посочите колко са ЧУ които ползват държавна/общинска база без пари и държавата/общината им плаща ремонтите?

Руменееее, не сградите правят училището, а учителите. А ако учителите не получават достатъчно или измират от глад или се местят на друго място.
СМГ е живо, защото все още успява да привлече най-добрите математици сред децата. Но лобито го цака постоянно.
Намалиха заплатите на учителите - СМБ изнамериха форми за мотивиране извън училището
Махнаха им подбора в 7-ми клас - СМГ отговориха с прием и подбор в 5-ти.
Направиха при външното оценяване МАТ лесен, а БЕЛ изкуствено "академичен" - СМГ отговориха с увеличен прием след 7-ми за да поемат вълната, но да запазят ядрото от състезатели.
Сега ги цакат с топла бира по важните състезания, опитват се да подкопаят СМГ отвътре и да подменят ръководството - чакаме да видим резултата.

# 558
  • София
Нямам ученик в СМГ, но следя темата, защото ми е интересно да видя как ще се развият нещата. Познавам г-жа Тодорава, защото синът ми посещава курс при нея и много й симпатизирам, но повече ме интересува дали нещо ще се направи с тези другите учители, като този по БЕЛ, които безпринципно се освобождават. Това се случва и в други училища и за мен е много притеснително. Няма никаква обективност за резултатите, които е постигнал учителя. Думите на директора, които тук във форума цитираха "доброто е враг на най - доброто" ме плашат. В нашето училище също така безпринципно освободиха страхотен учител, въпреки протеста и подкрепата на родителите. И всичко с тези временни договори е напълно законно. За мен директорите са в положение да управляват училищата като частна собственост и имат власт абсолютно самоволно, без да се съобразяват с желанията на учениците и родителите да се саморазправят с неудобни учители като съвсем законно и лесно не им продължат договорите. Напълно разбирам тези деца и родители с освободения учител по БЕЛ. Ами и аз не мога да измисля логична причина да изгониш някой, от който и деца и родители са очаровани за сметка на конкурс и бъдещ неизвестен спечелил кандидат, освен, ако по нашенски не помислим, че печелившия кандидат е вече известен и за него се прави конкурса.

# 559
Доколко конкуренцията е честна - може ли да ми посочите колко са ЧУ които ползват държавна/общинска база без пари и държавата/общината им плаща ремонтите?

Руменееее, не сградите правят училището, а учителите. А ако учителите не получават достатъчно или измират от глад или се местят на друго място.
СМГ е живо, защото все още успява да привлече най-добрите математици сред децата. Но лобито го цака постоянно.
Намалиха заплатите на учителите - СМБ изнамериха форми за мотивиране извън училището
Махнаха им подбора в 7-ми клас - СМГ отговориха с прием и подбор в 5-ти.
Направиха при външното оценяване МАТ лесен, а БЕЛ изкуствено "академичен" - СМГ отговориха с увеличен прием след 7-ми за да поемат вълната, но да запазят ядрото от състезатели.
Сега ги цакат с топла бира по важните състезания, опитват се да подкопаят СМГ отвътре и да подменят ръководството - чакаме да видим резултата.

Хайде да не изкривяваме нещата както ни е изгодно, а? Пищим за честна конкуренция, ама за едните базите и поддръжката им безплатни, а пък другите си плащат. Толкоз за честната конкуренция, просто и елементарно... Наясно съм, че за някои хора е добре да се върне и комунизма, а пък всички кулаци да ги пратят в Белене, ама за съжаление на тези хора времената са други Simple Smile

А пък това, че някой зорлем цакал и то видиш ли специално СМГ е повече от смешно, аман от конспирации. Да знам, тези дето са виновни и ги "цакат" им разрешават да откриват паралелки извън всякакви срокове и правила Simple Smile И за да няма недоразумения - смятам допълнителните паралелки за нещо изцяло положително и възможност за добро обучение на още деца.

Иначе за НВО по математика бъдете спокойни, нарочно тази година го направиха лесно, само и единствено да прецакат СМГ като център на вселената. За другите МГ НВО беше по-трудничко  Joy В интерес на истината и тук май се е намесила цакащата дълга ръка на СГ...

# 560

Война за територии и пари, война между частния и държавния сектор, много трябва да се внимава и лавира да не настъпиш интерес на приближени на Директор. Случайно се сетих да видя новия екип на една частна школа и разбрах.
В частните школи други са съдържателите, всичко е така навързано, завързано. Не се заблуждавайте, че някой  от върховете милее за нашите деца, те са само клиент, има война за клиентела. Никой не го интересува това залязващо чудо връзка учител- ученик, доверие , любов, това ранява търговците.
 Двоен стандарт, "махам те, защото навлизаш в интересите ми в частния сектор, изобщо не ми пука за децата в държавното училище на което съм Директор, махам те защото  ощетяваш децата от държавното училище, в което работиш,а аз съм ти шеф, нищо точно твоите и мои ученици са  спечелили златен медал от  състезанието."
 Подозирам, че това е истината, казвам подозирам, защото никой не може да докаже дълбок мотив, дори и да разполага с конкретни факти.Но тук споделяме анонимно, не е възможно другояче.Неприемливо е за мене човек в национален ефир да каже "подмазва се за кариера" , сякаш е  на махленска седянка. Това е единственото логично обяснение за хаотичните действия и прилича точно на  чистка. Утре няма да има истински учители и ще сме си го заслужили, ако търпим това безобразно отношение към тях.

Последна редакция: чт, 13 юли 2017, 14:05 от wildmama

# 561
  • Sofiq
Bliss, по принцип съм съгласна с теб за повечето теми, но за ръководството смятам,че Мария е права.
Ако на някой не му харесва -може да смени училището. Детето ми смени училище точно преди важната година за кандидатстване ( 4-и клас) и както се вижда явно-начин има. И пак смяната на учители беше съществена причина за това решение. Разликата беше, че в предното училище си плащах и поради това имах очаквания ръководството да сподели причините и да ги подложи на разискване, но уви, това не се случи. Нищо, че училището е частно, нищо че е в условия на конкуренция със СМГ.
Това не значи, че като е безплатно в СМГ, хората не трябва да се вълнуват от промените. напротив, трябва. Затова и попитах на по-предна страница какъв е официалния модел на родителски контрол-училищни съвети и т.н. Защото там може да има лост за взаимодействие, който да стои неизползван. Ние, родителите трябва да ползваме тази тема за обединение, за намиране на начин за родителски контрол върху случващотот се в училище и в образованието като цяло. Да не позволяваме директорите да губят възка с реалността, да им напомняме за отговорностите им.

Цитат
Никой не го интересува това залязващо чудо връзка учител- ученик, доверие , любов, това ранява търговците.
-Wildmama, все още има оазиси,  в които е запазена тази връзка (знам и държавни, и частни такива училища), но това не е за тази тема;)

# 562
Айде стига толкова!

Темата е информативна за СМГ и всичко, което се случва около него!

За "второ СМГ", "ЧУ срещу ДУ", други подобни, включтелно и "Как да се спасим от жегата" си има съответните подфоруми!

Пускайте теми на воля и коментирайте там!

# 563
https://www.peticiq.com/signatures/smg_protiv_svoevoliyata/start/290

https://www.peticiq.com/v_zashtita_na_g-ja_petya_todorova

Двете петиции са различни.

Последна редакция: чт, 13 юли 2017, 20:45 от math_mother

# 564
  • София
Едната петицията е подписана от някои изввстни математици от СМГ,  които не се страхуват да напишат името си-моите адмирации за куража!

# 565
Линка Минчева и Румяна Караджова, подписали петицията, дали са г-жа Минчева и г-жа Караджова от телефонните интервюта на Директора? Open Mouth Едва ли...Wink

Последна редакция: чт, 13 юли 2017, 21:25 от Warwick

# 566
  • София
Ето това е духът на СМГ! Тези учителки, които не се страхуват да застанат с името си и да възроптаят срещу несправедливостта. Такива хора могат да бъдат пример за подражание. Истински будители, с които се гордеем. Ние не искаме да възпитаваме послушковци и страхливци.  Искаме децата ни да са такива като техните преподаватели-истински.

# 567
http://www.segabg.com/article.php?id=477026

При някои ученици разликите са драстични, става ясно от таблиците, които "Сега" получи от родители. Така например в таблицата за резултатите от изпита момчето В. М. има 14 точки - 10 точки от 10 правилно решени въпроса на теста плюс 4 точки от двете задачи. Според таблицата за класирането обаче В.М. е успял да реши правилно 12 въпроса от теста, събирайки 14 точки, и на двете задачи е получил по 9 точки - общ резултат 32. Това е минималният бал за влизане т.г.

сега някой да направи подписка срещу манипулациите на така защитаваната "високоморална "преподавателка..
и за духа на СМГ и мястото на такива хора там също петиция някой да спретне...

Последна редакция: пт, 14 юли 2017, 08:58 от barbauani

# 568
  • sofia
Линка Минчева и Румяна Караджова, подписали петицията, дали са г-жа Минчева и г-жа Караджова от телефонните интервюта на Директора? Open Mouth Едва ли...Wink
       И аз мисля, че някой злоупотребява с имената им, те нямат нужда да подписват петиции, имат възможност за пряк контакт за да изкажат мнението и позицията си.

# 569
       И аз мисля, че някой злоупотребява с имената им, те нямат нужда да подписват петиции, имат възможност за пряк контакт за да изкажат мнението и позицията си.

Никой не злоупотребява, те са си лично. И не са само те.

Общи условия

Активация на акаунт