Продукти:
250 гр. червена леща
2-3 средно големи картофа
50 гр. масло
една глава лук
150 гр. доматено пюре или доматена салца ,
1-2 моркова,
1 лимон,
лют червен пипер, сладък червен пипер, черен пипер, джоджен
Начин на приготвяне:
Лещата се слага в студена вода да ври за около 4-5 минути (да се развари). В друг съд се сваряват заедно картофите нарязани на четвъртинки, лука на четвъртиники, моркова на колелца и доматеното пюре. След като лещата и останалите продукти са сварени се смесват заедно и се пасират с пасатор. Ако е необходимо се добавя бульон или вода.
В тиган се прави запръжка от маслото, като се слага по една щипка сладък и лютив пипер, докато се запържи леко. Добавят се черния пипер и джоджена. С така приготвената запръжка се залива супата. Сервира се гореща с резен лимон. За любителите на пикантния вкус може да се добави препечен хляб, който се натърква с пресен чесън и отгоре се рендосва сирене
За разкош запържвам бекон и го добавям върху мерджемека.
постове тук и тук