Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 302 933
  • 1 151
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 10 874
Лек и пухкав течен шоколад на Ая

1 пакетче брашно от рожков, сложих малко мед, разтопено кокосово и краве масло,една готварска сметана /500гр/ и стана разкош. И кокос добавих накрая.

постът тук

# 376
  • Мнения: 10 874
Шакшука - лесна рецепта за яйца в доматен сос, препоръчана от Бърди

Необходими продукти:
домати 1 кг
лук 1 глава
чушка/пиперка 2 броя - 1 червена и 1 зелена
чесън 4 скилидки
червен пипер 1 чаена лъжица
кимион 1/2 чаена лъжица
черен пипер 1/2 чаена лъжица
олио 50 мл
сирене 150 грама
магданоз 1/2 връзка
яйца 6 броя

    Първата стъпка от рецептата за шакшука - яйца в доматен сос е подготовката на продуктите. Доматите нарежете на кубчета, лука на полумесци, двете чушки също на кубчета, а чесъна на филийки.
    В дълбок тиган сгорещете олио, след което изсипете в него лука и нарязаните чушки/пиперки. Запържете до омекване, след което добавете и нарязаните домати, чесъна, 1 чаена лъжица сол и подправките. Варете, докато сосът се посгъсти.
    Идва моментът, в който трябва да намалите котлона на по-ниска степен. Към сгъстения сос добавяте и натрошеното сирене и отново разбърквате. С помощта на лъжица оформяте 6 гнезда в доматения сос, в които чуквате по едно яйце, слагате капак на тигана и варите на слаб огън около 5-8 минути, в зависимост от това, колко рохки искате да са яйца.

След като ястието е готово, поръсвате със ситно нарязан магданоз.

постът тук

# 377
  • Мнения: 10 874
Пилешки дробчета с праз, препоръчани от Бърди

Необходими продукти:

1 кг пилешки дробчета
1 връзка праз – това са около 4-5 стръка
50 грама масло
сол, черен пипер, чубрица

Почиствате и накисвате пилешките дробчета за около час в прясно мляко. Отцеждате и ги слагате в дълбок тиган тип уок с маслото. Като се позапържат, добавяте изчистеният и нарязан на колелца праз, посолявате и оставяте на малко по-ниска температура под капак да се задушава. Периодично разбърквайте. Когато празът омекне, отново усилете котлона, за да може отпусналата вода от зеленчука да се изпари, а дробчетата да се запържат и да придобият приятен за окото вид 🙂
Накрая добавете черният пипер и щипка чубрица.

постът тук

# 378
  • Мнения: 10 874
Капама на mariat

Капама правя по леко преиначена рецепта- меса, суджуци...
Взимам си зелето и го обезсолявам- поне 1-2 дни го държа във вода, която сменям периодично, за да не ми е много солено. Ако слагаш сланина- да има най- отдолу в съда. Редиш ред зеле, ред мръвки. Важно е какви подправки слагаш- аз слагам чубрица, черен пипер, скилидки чесън,кимион, чаша червено вино изсипвам на края и малко вода.(не слагам червен пипер) Това е, ако искаш да е режимна, но може да сложиш и малко ориз. Иначе сланина, мас, зависи колко мазно ти е месото. И по- добре да има повечко видове- телешко, свинско, пилешко, суджук, сушеници.....

Рецептата си е една- меса каквито имаш, кисело зеле, малко червено вино, ориз, чубрица, 2-3цели скилидки чесън. Ако имаш и суджук с праз- също е много добре. Редиш на пластове- зеле, ръсваш малко ориз, меса, подправки, после пак така. А и на дъното на съда може да сложиш няколко резана сланина. Кумата ми завършва съда със лозови сармички(направени със сурова плънка). Върху тях няколко цели листа кисело зеле и забравяш във фурната.

Последна редакция: сб, 29 дек 2018, 02:06 от Лале в дъжда

# 379
  • Мнения: 10 874
Бисквитена торта на Тереза Маринова, видяна в „Черешката на тортата“ и препоръчана от !Yellow

Ред бисквити Закуска с какао, ред смес от настъргани ябълки с канела и орехи, ред заквасена сметана овкусена с кафява захар. Точни пропорции не дадоха. Последният ред от сметана беше покрит с настърган шоколад.
Цвети * (пост): Добавям, че се оставя в хладилника да стегне няколко часа.

постът тук

Оригиналната рецепта:
Скрит текст:
Необходими продукти:
– 4 ябълки – зелени или жълти
– 2 кофички заквасена сметана
– 100 гр. орехи
– 2 пакета шоколадови бисквити „Закуска”
– 2-3 с.л. кафява захар
– канела на вкус
– течен шоколад – по желание

Начин на приготвяне:
Ябълките се настъргват и към тях се слагат канелата и половината количество орехи. За крема на тортата се смесват заквасената сметана с 2 с.л. кафява захар.
В тавичка се нарежда един ред бисквити, а отгоре се слага ред от плънката.
Тази подредба се спазва докато не свърши плънката. Обикновено с тези количества ябълка се получават 3 реда.
Последният ред се завършва само с крем, без ябълки, и се поръсва с останалите орехи.
За украса може да се сложи топче течен шоколад.

Последна редакция: сб, 28 яну 2017, 16:30 от Лале в дъжда

# 380
  • Мнения: 10 874
Омайващ кекс на Венета, препоръчан от mariat

Продукти:
2 бр. яйца
 250 мл кисело мляко
80 мл олио
80 гр ядки по желание (орехи, бадеми, лешници)
 2 ч. ч. или 1,5 ч.ч. според промените на дъщеря ми. Препоръчвам ви количеството брашно, което тя взема. Кексът се получава неузнаваем и много по-вкусен.
1 ч.ч. захар (не пълна), ако искате кексът да не е прекалено сладък, иначе една ч. ч. захар
 1 бр. бакпулвер
1 бр. ванилия
1 с.л. aмарето или коняк, ром шоколад или какао около 1 с. л.

 Начин на приготвяне:
 Двата жълтъка се разбиват със захарта и ванилията захар, докато побелеят и бухнат, прибавя се киселото мляко, след това олиото, ядките, алкохола. След което се прибавя брашното + бакпулвера, кaто се бърка с внимателни кръгови движения с лъжица. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят отново внимателно и отново с кръгови движения отгоре надолу. Накрая се прибавя и нарязания на малки парченца шоколад. Кексът се изсипва в предварително намазана с олио и поръсена с брашно тава с около 24 см . Пече се в предварително затоплена на 200°С фурна, за около 40-45 минути. Задължително се прави проба с клечка. След като го извадите, го поръсвате с пудра захар и го оставяте да изстине. P.S. При пробата с клечка имайте предвид, че ако улучите парченце шоколад, може да ви заблуди, че кексът не е изпечен още, затова правете няколко пробождания с клечката и внимателно оглеждайте остатъка дали е само от шоколад или има и тесто по нея.
При този кекс може много да се варира. Аз например често прибавям счукани орехи, коняк и в една ч.ч. от него прибавям какао и после го сипвам към основната смес, като правя различни форми с нея. Или бадеми, aмарето и шоколад за готвене, нарязан на парченца. Може също да се прибави само лимонов сок и настъргана лимонова кора, захаросани лимонови и портокалови корички и така се получава един много свеж и лек кекс. Разбира се олиото може да се замени с масло, но в този случай, кексът става по-сбит и сух, а с олио е по-лек и сочен, така че предоставям добавките и комбинациите към кекса на вашето въображение.
Да ви е сладко!

Последна редакция: пн, 16 окт 2017, 15:37 от Лале в дъжда

# 381
  • Мнения: 10 874
Паламуд на фурна от blackcat6

Хартия за печене, върху нея наредени кръгчета червен лук, отгоре осолен паламуда с лимон, маалко зехтин и печене 20-тина минути на 200 градуса, по-скоро в зависимост от големината на рибата, на скара също ще стане добре.

постът тук

# 382
  • Мнения: 10 874
Паламуд „Ропотамо“ на Куркума

Може да се прави и със скумрия, и най-общо минава в жанра салати, макар според мен да си е чудесно основно ястие. Нека я наречем Ропотамо, по името на популярна някога рибна консерва със сходен състав:
Почиствам от глави и вътрешности рибата (ок 1 кг). Посолявам умерено, увивам в фолио, подреждам в тавичка и слагам във загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути. Идеята е месото да почне да се отделя от костите лесно. Изваждам, обезкостявам, като се стремя да не раздробявам много рибата. Парчетата месо подреждам в тавичка и заливам със смес от 200 г сварен зрял фасул (най-лесно отцедена консерва), 300 мл доматен сок (или пасирани цели домати), няколко кисели краставички на колеца. По желание може да се добавят няколко лъжички зелен грах и колелца маринована капия. Ръся магданоз. Накапвам със зехтин. Увивам тавичката в полиетиленово фолио и прибирам на хладно за няколко часа. Поднасям ястието студено, върви с мускат и димят.

постът тук

# 383
  • Мнения: 10 874
„Най-лесната и прекрасна торта на света“ от Захир

Италиански бишкоти, овалват се в топло прясно мляко (може с 1-2 капки ликьор или бейлис). Крема се прави от кутия маскарпоне, една сладкарска сметана и течен шоколад, на вкус и на око. И се реди ред бишкоти, крем, бишкоти, крем. Стяга в хладилника няколко часа. Уникална става!!

постът тук

Допълнения:

Mariposa_Malva (пост):
Аз слагам и ред банани.

Сбъдваща мечти (пост):
И аз правя тая лесна торта с бишкоти и маскарпоне. Слагам, обаче, кълцани бадеми между пластовете и не сиропирам бишкотите - те си попиват от крема.

# 384
  • Мнения: 10 874
Салата с айсберг и риба тон на rire

Айсберг, моркови, риба тон, маслини и варено яйце - повече е като за бяло вино, но мисля че и розето ще пасне.
Допълнение на YanaDG (пост): Добавям и царевица към тази салата, може и парченца лимон.

постът тук

# 385
  • Мнения: 10 874
Две салати от mariat

Цвекло, моркови - и двете през рендето, + бейби спанак. Обърква се всичко със сос винегрет, сервираш в чиния и отгоре се слага на купчинка настъргана ябълка.

Салата Цезар - айсберг със сос Цезар. Отгоре слагаш печено бяло пилешко месо и препечен бекон са слайсов. Добавяш и пармезан на люспи и крутони.

постът тук

# 386
  • Мнения: 10 874
Салата със спанак, бекон и синьо сирене на Titina

Спанак, червен лук ( на полумесец), запечени орехови ядки, синьо сирене, запечен бекон, резени круша ( аз я запичам също). Дресинг : сол, авокадово олио и балсамико ( може и редукция). Отгоре поръсвам с бял и черен сусам ( минават се през тигана естественно)

постът тук

# 387
  • Мнения: 10 874
Марината за свински врат

Янeчeк: обикновено мариновам в смес от горчица, соев сос, мед, зехтин и чесън.

Куркума: Зехтин, бяло вино, пасиран кромид лук, черен пипер, кимион, чубрица.

svetal4o27: сол, зехтин или олио, чер пипер и супена лъжица лимонов сок.

Titina: Свинско месо мариновам с мляко ( изключително крехко става, което е обяснимо заради ензимите в млякото) или ....с майонеза ( приятел живял в Русия ги маринова месата така, та си го откраднах от него).

Последна редакция: вт, 31 яну 2017, 18:31 от Лале в дъжда

# 388
  • Мнения: 10 874
Сладко от червен лук на Янтра

Изчиствам лука, измивам, режа на полумесеци. Меря го колко е.Задушавам в малко зехтин/олио, според настроението ми. Слагам малко сол да разгърне вкуса, приблизително по половин чаена лъжица на кг лук. В друга тенджера карамелизирам захар, ама до светъл карамел, после добавям вино и варя до получаване на сироп. Отцеждам лука от мазнината и го слагам в карамеления сироп и варя докато реша, че е готово. Някъде тогава слагам и сок от лимон. Значи на кило лук слагам 1 ч.ч. захар и 2 ч.ч. вино.

Виното е червено.

Да добавя - като смесят двете смеси, лука със сиропа и разбъркат може да преценят и да добавят още от виното, аз леко на око добавих още. Преценява се в момента.

постове тук и тук

Последна редакция: чт, 02 фев 2017, 12:22 от Лале в дъжда

# 389
  • Мнения: 10 874
Торта с Дулсе де лече, препоръчана от Ая

Продукти за блата

3 яйца
150 г  захар
180 г смлени орехи
20 г галета
1 ванилия


Продукти за крема

1 консерва Дулсе де лече /394 г/
1 ч.ч.сладкарска неподсладена сметана
1 ванилия


Продукти за глазурата

100 г неподсладена сметана
100 г натурален шоколад
20 г масло

захаросани или карамелизирани цели ядки за украса
стафиди за украса

Приготвяне

*  За блата разбийте жълтъците с половината  захар. Отделно разбийте на сняг белтъците. Като се втвърдят постепенно добавете останалата захар като продължавате да разбивате докато се получат меки връхчета. Смесете орехите с ванилията и галетата. Започнете да прибавяте към жълтъците от орехите и от избитите белтъци като ги редувате. Изсипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 20 минути.

*  За крема разбъркайте карамелизираното мляко и го смесете добре с предварително разбитата много гъсто сметана и ванилията. При смесването не ползвайте миксер за да не се разводни крема. Опитайте  и ако е нужно добавете малко захар на вкус.

*  За глазурата загрейте заедно сметаната, шоколада и маслото. Разбъркайте докато всичко се стопи и получите гладък крем. Ако искате повече глазура увеличете количествата.

*  Сглобете тортата като върху блата нанесете крема с Дулсе де лече. Поставете тортата в хладилника за да се охлади добре крема.След това го загладете  и залейте с глазурата докато е още леко топла. Гарнирайте тортата със захаросани ядки и стафиди. Да ви е сладко!

постът тук

Общи условия

Активация на акаунт