Опитайте! Вкусно е!

  • 1 415 440
  • 358
  •   2
Отговори
  • Мнения: 22 867
СЪДЪРЖАНИЕ

САЛАТИ И ПРЕДЯСТИЯ

САЛАТА ОТ ТИКВИЧКИ - НЕВЕРОЯТНА ВКУСОТИЯ
ТИКВИЧКИ С МЛЕЧНО-МАЙОНЕЗЕН СОС, ОРЕХИ И КАШКАВАЛ
СКОРДАЛЯ (рецепта от гръцката кухня)
ХАЙВЕР ОТ ТИКВИЧКИ
СЛАДКО-КИСЕЛО ЗЕЛЕ - САЛАТА


СУПИ

СУПА С ПАТЛАДЖАН И ГЪБИ

ЯСТИЯ С МЕСО

ПТИЦИ

ВКУСЕН ГУЛАШ
ПИЛЕШКО В ЯБЪЛКОВ СОС
ПИЛЕ В СПАНАЧЕН СОС
ПИЛЕ ПО ЕГИПЕТСКИ
ВКУСНА ЗАПЕКАНКА С КАША ОТ ЕЛДА
„ЗЛАТНО ПИЛЕ”
ПАСТРАМА ОТ ПИЛЕШКО МЕСО
ЧЕСНОВО ПИЛЕ В ДОМАТЕН СОС


РИБА

МНОГО ВКУСНА И АРОМАТНА МАНДЖА СЪС СКУМРИЯ
СКУМРИЯ НА ФУРНА С ПЪЛНЕЖ ОТ ГЪБИ И КАШКАВАЛ
„ЗЛАТНА РИБКА”
"МЕЧА ЛАПА" С РИБА


СВИНСКО

СВИНСКО ПО КИТАЙСКИ


ТЕЛЕШКО

БЬОФ СТРОГАНОВ "ПУШКИНЪ»
РАГУ С ГЪБИ В ГЮВЕЧЕТА
ЛИБЖЕ (задушено месо по кабардинска рецепта)
ТЕЛЕШКО „ЦАХТОНИ”


КАЙМА

ПЪРЖЕНИ ФИЛИЙКИ С КАЙМА
ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С КАЙМА
ПЪЛНЕН КАРФИОЛ
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С КАЙМА ( Много вкусни!)
КУПЧИНКИ ОТ КАЙМА И ОЩЕ НЕЩО (мнооого вкусни)!
ВКУСНИ И СОЧНИ КЮФТЕТА
МЕСНИ ТОПЧЕТА ПО-ИТАЛИЯНСКИ
КЮФТЕТА ПО ПЕРСИЙСКИ
КЮФТЕНЦА С ОВЕСЕНИ ЯДКИ В СМЕТАНОВ СОС ( нежни и пухкави)


СУБПРОДУКТИ И КОЛБАСИ

МНОГО ВКУСЕН ДРОБ
ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА ПО ИТАЛИЯНСКИ
СПЕТЗОФАЙ ( бързо, лесно вкусно от гръцката кухня)


ЯСТИЯ БЕЗ МЕСО

ОЩЕ ЕДНИ ПЪРЖЕНИ ФИЛИЙКИ "ДЕРУНЬІ НА ПОДУШКЕ"
ВКУСНИ КЮФТЕНЦА ОТ ТИКВИЧКИ И КАРТОФИ
ЛЕЩА ЯХНИЯ С МАСЛИНИ
ВКУСОТИЙКИ С ТИКВИЧКИ
РЕЦЕПТА ЗА ОВЕСЕНИ ЯДКИ
ЯЙЦА "ХАРМОНИЯ В ХАОСА"
КАРТОФЕНО-ГЪБЕНА ЗАПЕКАНКА
КАРТОФЕНИ "СЛЪНЧОГЛЕДИ"
ОВЕСЕНИ КЮФТЕНЦА
ПЕЧЕНИ КАРТОФИ НА ФУРНА
КАРТОФКИ-ПЛИКЧЕТА
ТИКВИЧКИ ПО ИТАЛИЯНСКИ
ПИЦА ОТ ТИКВИЧКИ
ФИЛИЙКИ ОТ ТИКВИЧКИ С ХРУПКАВА КОРИЧКА
КАРТОФЕНИ ПИРОЖКИ (КЮФТЕТА)
МНОГО ВКУСЕН ОРИЗ С........ВСИЧКО!
ЗАПЕЧЕНИ НА ФУРНА ДОМАТИ
ЗАПЕКАНКА С КАРФИОЛ И ГЪБИ
СОЛЕН ПИРОГ С КАРФИОЛ
КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА/ПИРОЖКИ НА ФУРНА



ХЛЯБ, ПИТКИ, ДЖОБЧЕТА

ХЛЯБ "КУХАРКИНА КОРОНА" /Короната на готвачката/
ВКУСЕН ДОМАШЕН ХЛЯБ
БЪРКАНА ПИТА / БЕЗ МЕСЕНЕ/
БЪРЗИ ХЛЕБЧЕТА
МЕКИЧКИ ЧЕСНОВИ ХЛЕБЧЕТА
ШВЕДСКИ ХЛЯБ С КРЕМА СИРЕНЕ И КОПЪР
СОДЕНО ХЛЕБЧЕ СЪС СЕМЕНА - КЕДРОВИ ЯДКИ, СУСАМ И МАК
ХЛЕБЧЕТА ЗА ДОМАШНИ ХАМБУРГЕРИ
СРЪБСКА ПОГАЧИЦА
ФУГАСС (FOUGASSE - френска алтернатива на италиянската фокача)
КУЛЬЧА (вкусни таджикски хлебчета)
ЧЕСНОВ ХЛЯБ (от Карен Горен, ароматен хляб, който сервирали в пицариите в Израел)
ХЛЯБ БЕЗ МАЯ, ЯЙЦА И МАЗНИНА
"ЗЛАТЕН" ХЛЯБ
МЛЕЧЕН ХЛЯБ
ХЛЯБ С ГОРЧИЦА И МАЙОНЕЗА
СПОЛУЧЛИВО И ВКУСНО ТЕСТО ЗА ВСИЧКО
САНДВИЧИ "ДЖОБЧЕТА"


СОЛЕНИ ТЕСТЕНИ - ПИЦИ, БАНИЦИ, ТУТМАНИЦИ, КИФЛИЧКИ, ПИРОЖКИ, ГЕВРЕЦИ

СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ ОТ ТЕСТО С ГРИС
ЗАПЕКАНКА НА БЪРЗА РЪКА
ХАЧАПУРИ - СТРАХОТНИ ВКУСОТИИ!
МЪРЗЕЛИВО ХАЧАПУРИ ЗА БЪРЗА ЗАКУСКА
МНОГО ВКУСНИ ПИТКИ С КАЙМА
КУТАБ – азърбайджанска вкусотия!
БАНИЦА-БАНИЧКИ
БЪРЗИ БИРЕНИ БАНИЧКИ
БИРЕНИ КРОАСАНИ С КАШКАВАЛ (Безподобно вкусни!)
БЪРЗА ПИЦА ЗА ГЛАДНИ ХОРА
БОБАТ(от кухнята на руските германци)
МОИТЕ ПИРОЖКИ
ВКУСНО И ИКОНОМИЧНО ТЕСТО ЗА ПИРОЖКИ
ТУТМАНИКЪТ НА МАЙКА
СПОЛУЧЛИВО ТЕСТО ЗА СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ и др.
ГЕВРЕЧЕТА
ХЬІЧИНЬІ
ЛАВАШ-КРЕКЕР (Lavash Crackers) (от книгата на Питър Рейнхарт)
ФАГОТИНИ
ПИРОЖКИ ОТ ТЕСТО С МАЯ (тип парено, но не съвсем  )


СЛАДКИШИ И СЛАДКИ ТЕСТЕНИ

ДВУЦВЕТЕН ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ
ВКУСНА ИЗМИШЛЬОТИНА
ВКУСЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ
ПРОСТО МАННИК /лесен, бърз и вкусен сладкиш с грис/
ЛИМОНОВИ ПАСТИЧКИ
ВКУСЕН СЛИВОВ СЛАДКИШ
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ
АРОМАТНА ШАРЛОТА
ШОКОЛАДОВИ ПАСТИЧКИ
СЛАДКИШ С ПРАСКОВИ
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ по рецепта на Шула Модан - много нежен и сочен
СЛИВОВ СЛАДКИШ С РЕШЕТКА
ПОСТЕН МЕДЕН СЛАДКИШ
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ Голям, лек, много плодов и много вкусен!
ЛИВАНСКИ СФУФ  (вкусен сладкиш с грис)
ДАТСКИ КОЗУНАК (Бърз, икономичен, страшно ароматен и вкусен!)
МАННИК(сладкиш с грис, много мек, въздушен, нежен и ароматен)
ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ С ЧЕРЕШИ
ПРИЯТЕН ЛЕТЕН ПЛОДОВ СЛАДКИШ
МНОГО ШОКОЛАДОВИ ПАСТИЧКИ
ПЛОДОВ СЛАДКИШ
БЪРЗА, ЛЕСНА И МНОГО ВКУСНА  ШАРЛОТКА С ЯБЪЛКИ
БЪРЗ И ВКУСЕН ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ
МЕДЕН СЛАДКИШ БЕЗ МЕД
АМЕРИКАНСКИ СЛАДКИШ
СЛАДКИШ С ТИКВА, АНАНАС И СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ От серията бързо, лесно, вкусно
СЛАДКИШ-ТОРТА
ЯБЪЛКОВА БАКЛАВА
ЯБЪЛКОВО ОХЛЮВЧЕ
МНОГО ВКУСЕН СЛАДКИШ С ТИКВА
ФРЕНСКО ТЕСТО (много сполучливо и вкусно, за кифлички, пирожки и сладки пироги)
КИФЛИЧКИ „СМОКИНИ”
БЪРЗ ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ
„МЕРЗАВЧИКИ” (кифлички)
ТАРТА С ПУДИНГ И ПРАСКОВИ
КОКОСОВ КУХЕН
ВКУСЕН ПОСТЕН СЛАДКИШ- ГАЛЕТ
http://РУСКИ СМЕТАННИК
ПХАЛИ КА ХАЛАВА (плодова халва по индийска рецепта)
КЪПИНОВ КРАМБЪЛ
ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ БЕЗ МАЗНИНА
МЕДЕН СЛАДКИШ-ТОРТА
СИРОПИРАН СЛАДКИШ С ТИКВА И ГРИС



КЕКСОВЕ, КЕКСЧЕТА И МЪФИНИ

КЕКС С МАЙОНЕЗА  - необичаен, но невероятно вкусен и лесен за приготвяне
СЕКРЕТАРСКИ КЕКСЧЕТА
БЪРЗ ШОКОЛАДОВ КЕКС
ЕФЕКТЕН КЕКС /и доста вкусен!!/
КЕКС С КРУШИ
ШОКОЛАДОВ КЕЙК БЕЗ ЯЙЦА
КЕКС ЗА 5 МИНУТКИ
„КАНАДСКИ” КЕКС
БЪРЗ КЕКС
КЕКС В ДВА ВАРИАНТА
ПРЕВЪЗХОДНИ МЪФИНИ С ВИШНИ
КЕКСЪТ НА ЖЕКА
МНОГО ЛИМОНОВ КЕКС (за любителите на лимонов аромат и вкус)
МЪФИНИ С БОРОВИНКИ
МНОГО НЕЖНИ ПУДИНГОВИ МЪФИНКИ
МЕДЕНИ КЕКСЧЕТА С КАФЕ И СТАФИДИ
МЕДЕН КЕКС С ОРЕХИ (БАДЕМИ) И ЛИМОНОВО-МЕДЕНА ЗАЛИВКА
МЪФИНИ С ПЛОДОВЕ
КЕКС „ЛИМОНОВА ФАНТАЗИЯ”
КАНЕЛЕНО-ОРЕХОВ КЕКС
АРОМАТЕН И "ВЕСЕЛ"  КЕКС
БЪРЗ, ЛЕСЕН И ВКУСЕН CRAZY CAKE
АНГЛИЙСКИ КЕКС С ОВЕСЕНИ ЯДКИ
АНГЛИЙСКИ КЕКС
КЕКС/КЕКСЧЕТА ОТ ОВЕСЕНИ ЯДКИ БЕЗ БРАШНО
КЕКСЧЕТА СЪС СУШЕНИ КАЙСИИ И И АРОМАТ НА МАНДАРИНА
РУСКИ ГРАДСКИ КУЛИЧ
ЯБЪЛКОВО-ОРЕХОВ КЕКС
МЪФИНИ С РУЛЦА ОТ РАЦИ
ШОКОЛАДОВИ КЕКСЧЕТА


РУЛА

БЪРЗО ЯБЪЛКОВО РУЛО
ВКУСНО БЪРЗО РУЛО С ПЪЛНЕЖ ОТ СУШЕНИ КАЙСИИ
БЪРЗО РУЛО (или ТОРТА)  "5 ЛЪЖИЦИ"
РУЛО ЗА 15 МИНУТИ
БЪРЗО И ВКУСНО РУЛО
РУЛО "Петминутка" по рецепта на  Валентина Цуркан

СЛАДКИ, КУРАБИЙКИ

ТРЮФЕЛИ
ДЕТСКИ КУРАБИЙКИ
СНИКЕРДУДЪЛЧЕТА /snickerdoodles/
МАРОКАНСКИ МЕДЕНКИ  Гриба д’асль
СЛАДКИ - СТАФИДЕНИ КЕКСЧЕТА (Sultaninen-Kekse )
МЛЕЧНИ БИСКВИТКИ
РОЗИЧКИ
СЛАДКИ "КАПУЧИНО"
ЛЕСНИ И ВКУСНИ СЛАДКИ «Husarenkrapferl»
ЯБЪЛКОВИ СЛАДКИ
СЛАДКИ „МИДИЧКИ”
СЛАДКИ ТОПЧЕНЦА ОТ БРАШНО
ТОРКЕТТИ(италиянски захарни сладки)
ЯБЪЛКОВИ СЛАДКИ «РУМЕНИ БУЗКИ»
СЛАДКИ СЪС СЮРПРИЗ
СЛАДКИ "ЗАСНЕЖЕНИ ЕЛХИЧКИ"

ОТ БУТЕРТЕСТО

СВИНСКИ МУЦУНКИ ЗА ДЕЧИЦА
СЛАДКИШ „БАКЛАВА”
БУТЕРКИ "ДА СИ ГЛЪТНЕШ ЕЗИКА"


ТОРТИ

ТОРТА "ПТИЧЬЕ МОЛОКО"
СМЕТАНОВА ТОРТА "РОШЛА" (голяма, вкусна и лека торта)
ТОРТА "ЧЕРНИЯТ ПРИНЦ"
МНОГО ВКУСНА ТОРТА  по рецепта на Нелка
ТОРТА „Горещ шоколад”
ЛЕСНА ЗА ПРАВЕНЕ И ВКУСНА ЗА ХАПВАНЕ ТОРТИЧКА
ПУДИНГОВА ТОРТА (Puddingtorte)
ТОРТА ОТ ШОКОЛАДОВИЯ СЛАДКИШ НА sladka hapka
МЕДОВИК-light
МЕДОВИК В ДВА ВАРИАНТА (с блатове и на топченца)
МЕДЕН СЛАДКИШ-ТОРТА



ВКУСОТИИ С ИЗВАРА

Käse Kuchen Фантазия ("фантазия"-та е от мен, наи … а е фантастичен!)
ВКУСНА И ЛЕСНА ТОРТА С ИЗВАРА
ЧЕБУРЕКИ
ТОРТА "ДЕН И НОЩ" / с извара/
НЕЩО КАТО ГВИНИОТ ( без мая, но също доста вкусно и много лесно за правене)
ВАТРУШКА
(руска вкусотия с извара)

ИЗВАРЕНИ  ВКУСОТИЙКИ
ИЗВАРЕНИЧЕТА
УНГАРСКИ СЛАДКИШ С ИЗВАРА
СТРАСБУРГСКИ СЛАДКИШ С ИЗВАРА И СИНИ СЛИВИ
"АНГЕЛСКИ СЪЛЗИ" (много красив и много вкусен пай с извара)
ЗАПЕКАНКА С ИЗВАРА, КАТО В ДЕТСКАТА ГРАДИНА


РАЗНИ

СВАРЕТЕ СИ СЛИВИ В ШОКОЛАД!
ПЪРЖЕНИ ФИЛИЙКИ ПО ФРЕНСКИ
ШОКОЛАДОВИ ПАЛАЧИНКИ
КРЕМ БРЮЛЕ С ГОТОВА СМЕС
МАЙОНЕЗА БЕЗ ЯЙЦА
СЛАДКО ОТ СМОКИНИ С АЛКОХОЛ И ЛИМОНОВ СОК
ЯЙЧЕНИ ГНЕЗДА
ДЕСЕРТ ОТ ГРИС
ЛАКУМЬІ (КАБАРДИНСКИ БУХТИЧКИ)
ПРОХЛАДА В ГОРЕЩИНИТЕ ("сладолед" от един продукт и лимонада)
СЛАДКО ОТ ДИНЕНИ КОРИЧКИ
ДОМАШНА НУТЕЛА
ЯБЪЛКОВ САМБУК (желирано плодово пюре със захар и белтък)


ЗИМНИНА

ЛЮБИМИТЕ ТИКВИЧКИ

Награда от ЗИЧЕ!  bouquet



И още една пак от нея! Hug






КИФЛИЧКИ С ИЗВАРА И ПОРТОКАЛОВИ КОРИЧКИ

Приготвяне на коричките:
Рендосва се кората на измити портокали. Сипва се захар, разбърква се и, когато коричките пуснат сок, се прехвърлят м бурканче и се слагат в хладилника. Може да се използват за тестото, пълнежа, приготвяне на месо и други блюда.

за тестото.
1ч.ч прясно млеко /250мл/
2с.л. сметана /може и кисело млеко/
2с.л размекнато краве масло
5с.л захар
2с.л олио
2ч.л. суха мая /1/2 кубче жива/
3-4ч.ч брашно /при мен почти 5 ч.ч/

за пълнежа:
200гр. извара
30гр.стафиди /може и повече
2с.л корички от портокал /аз сложих лимонови/
1яйце
ванилия
Всичко се смесва до еднородна жълтеникава маса.
*Ако изварата е зърниста, претривате през сито или пасирате.

Замесвате меко тесто, оставяте 30-на минути на топло да втаса. Намазвате с мазнина ръцете си и оформяте кифличките. Правите нещо като кръгла мекица, слагате в средата една препълнена ч.л. от пълнежа, събирате крайчетата и слагате кифличката със събраните крайчета към дъното на подмазана с мазнина тава.Оставяте още малко да довтасат, мажете със жълтък и печете в загрята фурна на 380F по рецепта или 170-180С. до златисто 15-20 мин.
Получават се ароматни, мекички като памук кифлички. Може да се оформят и по друг начин.

източник

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 16:11 от labrex

# 1
  • Мнения: 22 867

СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ ОТ ТЕСТО С ГРИС
/снимката е линк към рецептата/



Последна редакция: сб, 03 яну 2015, 20:45 от labrex

# 2
  • Мнения: 22 867

ХЛЯБ "КУХАРКИНА КОРОНА" /Короната на готвачката/



Ето рецептата: / в скобите са моите промени/

900 гр. брашно
3 с.л. захар
2 пакетчета суха мая по 7 гр. /аз използвах жива мая/
2,5 ч.л. сол
1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. топла вода
125 гр. краве масло
3 шепи олио

Смесете топлото мляко с топлата вода и добавете сухата мая и захарта. Оставете 10-15 мин.
След това добавете размекнатото масло, солта и брашното. Омесете хубаво. /Авторката на рецептата пише, че е омесвала тестото с помощта на олиото/. Аз не съм използвала олио. Тестото си се омеси нормално. Покрива се с кърпа и се поставя на топло за 2 часа . След това се намесва и се оставя още час – това по оригиналната рецепта. При мен втаса за около час, после оформих, оставих още 20-ина минути и  пекох.

Оформяне:
Тестото се разделя на 9 равни части. Едната се разточва и се слага в намазаната тава върху обърната купичка ето така:

Останалите 8 части правим на топчета и ги подреждаме около купичката:

Режем ето така: /дано го направите по-добре от мен!/

Обръщаме листенцата и изваждаме купичката.


Втасва още 20-ина минути, намазва се с яйце, може да поръсите със сусам или мак по желание

и се пече в загрята до 200 град фурна 30-35 мин. Съобразете градусите все пак с вашите фурни.

Това е! Grinning

източник

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 00:52 от labrex

# 3
  • Мнения: 22 867

Käse Kuchen Фантазия ("фантазия"-та е от мен, наистина е фантастичен!)




Творожный пирог (Käse Kuchen)

Продукти:
- 4 яйца
- 200 гр. захар
- 125 гр. грис
- 250 гр. краве масло
- 1 кг мека извара
- 1 пакетче ванилов пудинг
- 2 ч.л. бакпулвер /1 пакетче/
- 1/2 пакетче ванилова захар
За пълнеж: плодове – пресни или консервирани

Приготвяне:
Всички съставки /освен плодовете/ се слагат в комбайн.
Смесват се хубаво.
Прасковите се нарязват на кубчета. Прибавят се към тестото и се смесват.
 Готовото тесто се излива във форма, намазана с мазнина и поръсена с брашно или грис.
Формата се поставя в предварително загрята до 180*-200*С фурна. Пече се един час.

Забележки:
- Хубаво е кухена да се реже след като изстине. / Аз не изтраях и си го нарязах още топъл /
- Плодове може да се използват всякакви, но най-вкусно е с праскови и ананас.
- Много е вкусно, ако се полее с мед, сироп или се покрие с разбита сметана – но не целия кухен, а порциите при сервиране.

източник

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 01:09 от labrex

# 4
  • Мнения: 22 867

ТОРТА "ПТИЧЬЕ МОЛОКО"




Блат:
Разбиват се хубаво 2 яйца със 100 грама захар, към разбитата смес много внимателно се добавят 80 гр. пресято брашно, смесено с 1ч.л. бакпулвер. Сложих и ванилова есенция. Пече се във форма за торта с диаметър 26 см.

Крем:
20 гр желатин, разтворен в 400гр вода
5 яйца
1ч.чаша захар
150 гр краве масло /Аз сложих 125 гр/
0,5 ч.чаша прясно мляко / При мен - 0,5 л прясно мляко/ Не знам какво съм чела!
1 равна суп.лъж.брашно

Белтъците се отделят от жълтъците и се оставят в хладилника. Жълтъците се разбъркват с половината количество захар - 1/2 ч.чаша, суп.лъжица брашно и прясното мляко.  По рецептата сместта се вари на водна баня до сгъстяване. Тъй като аз сложих половин литър мляко, варих направо на газта и нищо не ми загоря. Жълтъчната смес се оставя да се охлади, когато стане със стайна температура, се  разбива хубаво с миксера. Слага се и ванилова есенция.
Кравето масло се разбива до побеляване и се смесва с изстиналата и разбита жълтъчна маса.
Накиснатият желатин се разтваря на водна баня, без да завира, докато той изстива се разбиват белтъците с другата половин чаша захар докато увеличат четирикратно обема си. Бързо става.
Смесват се жълтъчната смес, разбитите белтъци и охладения желатин. Разбиват се лекичко на ръка с тел, не с миксер.
Изстиналият блат се напоява със сироп от компот, аз използвах компот от ананас, отгоре се нареждат плодовете, заливат се със крема. Препоръчваше се кремът да се изчака леко да започне да се желира и тогава да се изсипе върху блата. Оставя се около час в хладилника. След това може да се поклие със шоколадова глазура и орехи или да се украси по ваше желание. Аз наръсих през салфетка с каков прах и украсих с шоколадови листенца.
Моята неволна грешка - увеличеното количество прясно мляко, доведе до това, че тортата се получи много лека и не много сладка. Тези, които са яли тортата "Птичье молоко", знаят, че тя е доста сладка. За любителите на по-сладкото е оригиналната рецепта, за тези, които предпочитата не много подсладените неща - моят вариант. Страховете ми бяха да не би да не се желира, чудех се дали да добавя още желатин, но всичко стана добре - желира се!
Препоръчвам я, става доста бързо, блата се пече във формата, в нея се залива и крема, изобщо не знам как звучат обясненията ми, но тортата, тип суфле си я бива и става лесно и бързо.

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 01:15 от labrex

# 5
  • Мнения: 22 867
ВКУСНА И ЛЕСНА ТОРТА С ИЗВАРА

/снимката е линк към темата/



Продукти:

1/2 кг.бисквити /при мен 1 1/2 опаковки Закуска от големите - купих бели и какаови/
1/2 кг извара / сложих една опаковка Дядо Либен и една на Маджаров, повече от половин кг/
150 гр краве масло / при мен 250 от немското/
1 ч.ч захар / и аз толкова сложих/
2 равни с.л. какао
1чаша стафиди / може и по-малко/
1/2 литър мляко за топене на бисквитите / нямах мляко, използвах нес кафе с малко мед/

Начин на приготвяне:

Изварата се разбива с маслото и захарта. Преди да я разбия, я пасирах, хубаво е да стане гладка, да не се усещат зрънцата на изварата. Разбитата смес се разделя на две части: в едната се добавят стафидите, в другата какаото. В какаовата смес сложих и орехи.
Дъното на форма за торта се покрива с бисквити, натопени в мляко или кафе. Върху тях се изсипва бялата смес със стафидите. Пак ред бисквити и какаовата смес. Завършва се с трети ред бисквити. Слага се в хладилника за 2-3 часа. Украсата е по желание, аз залях с шоколадова глазура и опитах да украся с лимонова. Под шоколадовата глазура опитах да изравня бисквитите с малко ягодово сладко и кайсиево. Посмесих ги, но на вкус не е лошо.
В бялата смес може да се сложи ванилия или настъргана лимонова кора по желание. Това е!
Според мен се получи доста вкусничко нещо, ще я направя и с блатове. Но вариантът с бисквитите е много бърз. Всъщност и с готовите блатове ще е същото!

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:57 от labrex

# 6
  • Мнения: 22 867
ДВУЦВЕТЕН ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ

/снимката е линк към темата/



Продукти:

За пълнежа: Около 100 гр шоколад, шепа стафиди, шепа орехи
За жълтото тесто: 80-100 гр краве масло, ½ ч.ч захар, 3 жълтъка, 1 ч.ч. брашно
За бялото тесто: 3 белтъка, ½  ч.ч захар, около 2/3 ч.ч. брашно

            1.   Кравето масло, омекнало до стайна температура, се разбива със захарта, добавят се жълтъците, добавя се брашното с една ч.л.бакпулвер. / В оригиналната рецепта е без набухвател./ Получава се меко, лепнещо, топящо се в ръцете тесто. Слагате го във форма с диам.22-24см., поръсвате го с малко брашно отгоре и леко с ръка го изравнявате по дъното и малко по стените на формата.
            2.   Шоколадът  настъргвате на едро ренде или го нарязвате наситно и го посипвате върху тестото.  Добавяте орехите и стафидите.
            3.   Разбивате белтъците с миксер, постепенно добавяйки захарта. Не трябва да разбивате до твърд сняг. Достатъчно е да се получи клатеща се пенеста маса. Много внимателно сипвате брашното и с леки движения отдолу нагоре, с лопатка или лъжица, го смесвате с белтъците. Изсипвате бялата маса върху шоколада, орехите и стафидите, като се стараете да я изравните, т.е. да покрие изцяло. Ако сте вдигнали по-високо по стените жълтото тесто, загъвате крайчетата върху сладкиша.  
            4.   Формата се слага в нагрята фурна, пече се на 180 град. около 20 минути. Според рецептата, върху формата се поставя фолио и се пече още 5-7 мин. Аз намалих леко фурната и пекох още точно 7 мин. без никакво фолио. Отгоре се получи леко розова коричка.  

Забележки:
                    1. Рендосах шоколада, но накрая го начупих на малки парченца. Рендосаният  се разтопи и напои долния блат, а парченцата си останаха и се усещаха, когато се яде. Не, че това е лошо, на мен ми харесва да усещам шоколада.
                    2. Изплаших се, че долният блат ще остане длетав и сложих лъжичка бакпулвер. В рецептата е без набухвател.
                    3. Отгоре поръсих със сладко от вишни, беше не много гъсто. И рендосах малко шоколад. В оригиналната рецепта пише, че отгоре може да се намаже с разбита сметана.
                    4. Според авторката, сладкишът е най-хубав топъл, поднесен с топка сладолед. На мен ми хареса повече на следващия ден, когато изстина. Въпрос на вкус!

Наистина, обаче, е много вкусен!

източник

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:58 от labrex

# 7
  • Мнения: 22 867
КЕКС С МАЙОНЕЗА  - необичаен, но невероятно вкусен и лесен за приготвяне

/снимката е линк към темата/
 



И така - оригиналната рецепта:
1 ч.ч. майонеза
1 ч.ч. захар
3 яйца - тези три компонента се разбиват.
Добавят се: 3 ч.ч. брашно с бакпулвер / може сода, угасена с оцет/. Всичко се разбърква добре, изсипва се във форма и се пече при 180 град. Може да се сложат орехи, стафиди и др.

А сега моята: кутийка майонеза "Краси" не напълни чашата-мярка и добавих 1-2 с.л. кисело мляко. Другото е като в рецептата на Оля, добавих ванилия на Йоткер, портокалови корички от сладко и стафиди, 1 бакпулвер в брашното. Получи се гъсто тесто, миксерът ми зави след втората чаша брашно, и третата я разбърках на ръка. Изсипах във формата, намазана с олио и поръсена с брашно, заля дъното и се помислих, че ще стане някаква плескуда, ама нали ще е сладка. В пет-шест лъжици от сместта сложих какао и опитах равномерно да направя един пръстен върху бялата смес. После леко го разбърках с лъжица, сложих в студена фурна, пекох на 150 град / в моята на толкова си пека кексовете/. Мислех, че ще се пече поне час това гъсто тесто, на 30-та минута отворих и пробвах с пръчицата - оказа се, че е готов. Извадих, очаквах да спадне - не стана. Много хубаво се беше надигнал, красиво се беше спукал, изобщо много добре си изглеждаше. Нямах търпение и го нарязах още топъл - няма де си признавам колко парчета олапах.   Ами, препоръчвам го - много лесен, бърз и наистина неочаквано добър! Следващия път ще сложа и орехи, ще се връзват страхотно!


източник /Больше похоже на кекс/

Последна редакция: нд, 29 апр 2018, 19:45 от labrex

# 8
  • Мнения: 22 867

И нещо хубаво от свекърва Grinning - ВКУСЕН ДОМАШЕН ХЛЯБ - бих прибавила и лесен за изпълнение!

/снимката е линк към темата/



Продукти:

•   0,5 литър преварена вода с телесна температура
•   50 г мая
•   1 суп.л. захар с връх
•   2 чаени л. сол
•   2 суп.л. олио
•   1 яйце
•   Брашно около 6-7 ч.чаши, за да се получи средно твърдо тесто.

Описание :

Проста рецепта, която винаги се получава.
Замесва се тесто от всичките съставки, поставя се в намазана с краве масло форма, която да е поне два пъти по-висока от поставеното в нея тесто. Може и обикновена алуминиева тенджера. Покрива се с кърпа и се оставя на масата за около 20 мин. След това се слага в хладилник за още около час. Пече се но около 180 град приблизително един час. Като се извади от фурната, се оставя да „почине” 5 мин. във формата, после се вади, намазва се отгоре с краве масло и се завива с кърпа. Ароматът е страхотен. Този хляб не съхне и не става корав, може да стои без специални опаковки 2-3 дена. Хлябът става като кръгла кутия за торта.

МОИТЕ БЕЛЕЖКИ: За печене използвах долната част на старите ел.тенджери. Рецептата я спазих точно, даже и вода преварих и изчаках да изстине. Сложих тестото и леко го размачках да стане равно, а не на топка. Хлябът втасва 20 мин на печката / фурната беше включена/ и тя беше съвсем леко затоплена отгоре. после не посмях да го сложа в хладилника, а го оставих на масата в кухнята ми, която си е естествен хладилник. Стоя около час. Когато изпълни до горе  формата, го сложих да се пече. Признавам, че не очаквах да се получи такъв самун, че и толкова вкусен. Правих го с домашно брашно, т.е. мляно в мелница, а не от магазин. Става чудесен хляб, мисля, че вече често ще си правя от него, вместо да купувам от магазина. Мамите- специалистки може да се включат по повод втасването в хладилник. Сигурно и така ще опитам. Може би се забавя процесът на втасване, а това по някакъв начин влияе на хляба.........не, знам, само гадая.
Това е, много, много го препоръчвам!

източник /ХЛЕБ МОЕЙ СВЕКРОВИ/

Последна редакция: чт, 06 яну 2011, 22:27 от labrex

# 9
  • Мнения: 22 867

СЕКРЕТАРСКИ КЕКСЧЕТА - бързи и вкуснички!

/снимката е линк към темата/



Наричат се така, защото секретарката на фирмата черпела с такива кексчета. Grinning

Продукти:

2 яйца
100 гр размекнато краве масло или маргарин
3/4 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. натрошени орехи и парченца шоколад
1/2 ч.ч. айрян - 1:1 кис.мляко и вода /в оригиналната рецепта кефир/
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
ванилия


 Приготвяне:


1. Маргаринът или маслото се разбиват със захарта и яйцата, добавят се орехите, парченцата шоколад и айряна.
2. Добавят се брашното с бакпулвера и ванилията, разбърква се сместта.
3. Кексчетата се пекат 20-30 мин при темп.180 гр., проверяват се дали са готови с клечка за зъби или кой с каквото го прави.

От това количество при мен се получават 12 бройки във форма за мъфини или 9 кексчета в йена-чашки за крем карамел, стават по-големички.



източник /Кексы "Секретарские"/

Последна редакция: пт, 07 яну 2011, 11:56 от labrex

# 10
  • Мнения: 22 867

И едни любими красоти-вкусотийки - ТРЮФЕЛИ

/снимката е линк към рецептата/



източник

# 11
  • Мнения: 22 867

ВКУСНА ИЗМИШЛЬОТИНА - правих я от подръчни продукти, но се получи вкусотийка.




Продукти:

500 мл прясно мляко
4 яйца
125 гр краве масло (слагала съм и по-малко, когато е нямало цяло пакетче)
1 ч.ч захар
1 с.л. брашно
орехи, стафиди, бисквити, ванилия или лимонова кора
1 пакетче желатин- ползвах на Йоткер

Приготвяне:

Отделяте жълтъците от белтъците. Жълтъците + захарта + брашното + прясното мляко разбивате с тел и слагате на огън. Бъркате, докато се сгъсти кремчето. Оставяте да се охлади. Разбивате белтъците на сняг. Разбивате маслото на крем. Слагате желатина в малко студена вода да набъбне.
Във форма нареждате бисквити на дъното - използвах остатъци от Закуска, бели и кафяви, и ги топих  само във вода - те са достатъчно сладки. Може и в компот или сироп. Към разбитото масло (аз го разбих с миксера) добавяте жълтъчения крем на бавни обороти или пък на ръка може да се разбърка с тел, после и разбитите белтъци - тях вече на ръка ги разбърквате и изсипвате в сместта разтопения на водна баня желатин. Добавяте ванилия или настъргана лим. кора или какъвто искате аромат, орехите, стафидите. Понеже ми останаха две шоколадови бисквити Закуска, начупих и тях. Изсипвате сместта във формата и в хладилника докато се стегне. После може да украсявате, може и без украса. Аз заливам със сладко от вишни (имам едно такова леещо се!)- добре се връзва. Много нежна консистенция се получава на (не знам как да го нарека) - кремче, парфенце, ....най-добре десертче. Grinning

# 12
  • Мнения: 22 867
ЗАПЕКАНКА НА БЪРЗА РЪКА


   

Забъркайте тесто с консистенция на гъста сметана от: 1 ч.ч брашно, 1 ч.ч сметана(аз използвам и по-гъсто и маслено кисело мляко), 3 яйца,  250 г майонеза ( аз слагам 1 опаковка Краси - 200гр), ½ ч.л. сода, изгасена с оцет или бакпулвер, сол на вкус. Половината тесто изсипете в тавичка, сложете пълнежа и залейте отгоре с другата половина тесто. Печете около 30 -40 мин в зависимост от печката.
Пълнежът може да бъде каквото имате под ръка - задушени лук и гъби, някаква шунка или саламче, тази, която е на снимката е с пържен черен дроб с лук и сварен ориз. Не съм се сетила да пробвам със сиренце. Grinning

източник

# 13
  • Мнения: 22 867
ДЕТСКИ КУРАБИЙКИ





Много вкусни и бързи, спокойно може  да включите малките помощници в изрязването на сладките.

Необходими продукти:
извара - 200 г
яйца– 2 бр.
брашно - 3 ч.ч /от 250 мл/
краве масло - 200 г /използвала съм и маргарин/
захар – 1 ч.ч.
сода - 1 ч.л. /угасена с лимонов сок или оцет/

Приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта.
Отделно се разбива размекнатото маслото с изварата.
Съединяват се двете смеси. Добавя се брашното и угасената сода.
Замесва се тесто. Хубаво се омесва на топка.

Разточва се слой с дебелина около половин см, може и малко по-дебело. Изрязват се фигурки, отгоре се ръсят със захар и канела.

Пекат се върху хартия или в намазана с мазнина тава.
Важно е да не се препичат. Ако ги извадите белички -  ще са по-меки, ако искате да са хрупкави – печете до зачервяване.

Щом се охладят, може да се хапват.

Препоръки:Тестото е доста като количество, така че може да опитате с половин доза или да замразите част от него.
От половината тесто излизат две тави сладки.

източник

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:59 от labrex

# 14
  • Мнения: 22 867
БЪРКАНА ПИТА / БЕЗ МЕСЕНЕ/





Бърза, лесна за приготвяне  и много вкусна! Heart Eyes

Продукти:
2 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 с.л. олио
½ ч.л. сол
½ ч.л. захар
600 гр. брашно /аз я правя по-често с типово брашно/
1 ч.л. сода бикарбонат

Приготвяне:Разбиваме яйцата с киселото мляко. Прибавяме олиото, захарта, солта и пресятото със содата брашно.Разбъркваме добре и изсипваме сместта в намаслена и набрашнена тавичка. /моята е с диам 26 см/. Печем питката в загрята силна фурна.
Аз пека на 180 град, но това е за моята печка, така че съобразявайте с вашите.

Източник: едно старо списание „Колекция рецепти”.

Последна редакция: ср, 25 апр 2018, 21:59 от labrex

Общи условия

Активация на акаунт