Пазарът на недвижими имоти-какво се случва реално? - 37

• 50 584
  • 764
  •   1
Отговори
# 240
Мисля, че за полипропиленовите тръби има малка грешка - не са 15, а 50 години.

# 241
Грешка няма, има реклама. Студеният и топлият тръбопровод имат различна годност. Зависи как ще се представи информацията. Относно тръбите с алуминиева вложка: по-надеждни, но не като поцинкованите.

Последна редакция: вт, 16 юли 2019, 12:37 от Mysteri

# 242
Я какъв хубав спор се е завихрил...
Има и друга причина сградите да се изолират отнъв, а не отвътре. Нарича се точка на оросяване, или с други думи - конденз. Ако имаме ТОПЛОизолация (жената с експертите да провери в учебниците по топлотехника термините) само от вътрешната страна, то тогава вътрешната повърхност, на границата с точно тази изолация става едно доста приятно място за развитие на мухъли. ЗАЩОТО: имаме място в помещението, което е значително по-студено от останалата част. Съответно водните молекули, движейки се свободно и бидейки малки стигат до това място и го оросяват. На практика то е вечно влажно. И какво следва?!
 Мухъли, астми, всякакви подобни екстри.
От друга страна бидейки изолирана сградата, то нейната конструкция не се товари в толкова тежък режим от температурните промени. Конструкцията е със сравнително постоянна температура, без големи промени по различни нейни части.
Благодаря, на потребителката Ася, че засегна темата.
Дано съм бил полезен.
Като се нанесох в една външна гарсониера в Студентски град някой умник беше направил точно това - лепил EPS от вътрешната страна на студената външна стена. Като го свалих отдолу беше така почерняло от мухъл (като по учебник)... Жалко, че нямах фотоапарат в ръка тогава, а пък бързах с ремонта и набързо го пръждосах тоя боклук. Иначе една такава снимка е в състояние да откаже псевдоразбирачите от топлотехнически изчисления и принципи да дрънкат глупости.

# 243
Скрит текст:
Както винаги, когато човек е предизвикан и подразнен започват безсмислени спорове. Без да защитавам някой, искам да поясня, че наистина има термин "топлоизолация". Съществува „топлопреминаване“ и „топлопредаване“, а формулите за изчислението им нищо не споменават за студ. Във физиката не съществува понятие "студ", а само топлина или "енталпия" (по-малко или повече). Клоняща към нула е топлината при 0 градуса по Келвин. Същото се отнася и за хаоса в системата. Последното с усмивка, но е вярно. Нарича се "ентропия". Но стига термини. Както е казал един умен човек: "Ако не можеш да обясниш нещо като за 6-годишно дете, значи нищо не разбираш от това нещо“.
"Топлоизолация" е още, защото лятото задържа топлината навън, а зимата задържа топлината вътре в помещението.
Да, топлоизолацията трябва да е от материал с ниска електропроводимост. Последният факт също с усмивка, защото топлопроводимостта и електропроводимостта са с една и съща природа. Колкото си по-топлопроводим, толкова си и по-електропроводим. Не е невъзможно, обаче да се реализира топлоизолация с топлопроводим материал. Достатъчно е той да огражда достатъчно обем въздух. Въздухът е един от най-добрите изолатори. Разбира се, такава изолация не се практикува, защото е скъпо и безсмислено.
Не е безумно да поставиш външна изолация. Просто е по-нискоефективно. Вътрешната изолация ни дава по-добри резултати в топлоизолирането, но ни въвлича в проблеми с влагата, респективно мухъла. Абсорбционните свойства на бетона помагат той да поема част от влагата. Стига, разбира се, стените да не са боядисани с латекс, а да са на старомодна хоросанова мазилка. Всъщност комбинацията от външна и вътрешна изолация ни дава най-добър ефект, но балансът вложени средства към полезен ефект ни изпраща към възвращаемост в следващото десетилетие.
Стиропорът е не по-малко добър изолатор от ватата, но е горим и токсичен при горене. При пожар в сградата може да не се изгорите, но вероятността да се задушите и отровите е огромна. Ето защо се предпочита вата.
За металната ризница:
Хората с метални елементи в тялото (медицински пирони, стави и др.) не чувстват постоянен студ в имплантите, защото са обвити с човешки тъкани. Ако част от метала стърчеше от тялото със сигурност щеше да отдава топлина и усещането щеше да е друго. Същото е и с ризницата. Ако поставиш палто върху нея, а тя стърчи отдолу и отгоре ще ти е студено, но ако я покриеш цялата (топлоизолираш ) ………
Относно металните и полипропиленовите тръби:
Да, полипропилена е по добър изолатор, но тези тръби имат срок на годност 15 години. Метални тръби за водопровод с добра външна изолация са перфектното техническо решение, защото ако пресметнете цената за подмяна на целия водопровод на 15 години и я съпоставите със загубите на топлина от добре изолиран метален тръбопровод ще видите, че е в полза на метала.
Да, канадците и американците, както и ние сме дотолкова глупави, че съдим за качеството по рекламите.
В заключение, малко са хората в наши дни, които наистина разбират и осмислят физичните процеси. Много се представят за специалисти, вещи, експерти и др., но знанията им са формирани от бързи курсове или някой си казал нещо. Не всички, разбира се. Препоръчвам да сте най-скептични, когато твърдят, че са големи специалисти. Изхождайки от модела с кръга на знанието вътре, и незнанието извън него, чисто технически се стига до извода, че колкото повече научава човек за нещо, толкова повече разбира, че по темата има много други подробности, които трябва да изучи. И така чисто теоретично, когато знанието стане безкрайно вътре в кръга, то извън него незнанието също ще клони към безкрайност.
Да не забравяме, че един друг умен човек от древността, след като цял живот учил и експериментирал заключил: „Аз знам, че нищо не знам“.
А после добавил - "а вие, глупци, и това не знаете" Simple Smile
бачкатор Hands Thumbsup
мандаринка, то твоите доводи за къща са доводи на всеки, предимствата на къща са ясни. Въпросът е, че има и недостатъци, и решението накрая е след претегляне на едните и другите. Поддръжката е огромен недостатък, има го дори за хора с пари поради липсата на надежден и съвестен персонал. Аз съм на мнението на ЧС по въпроса, но разбирам, че хората обичат да мечтаят Simple Smile 

Последна редакция: вт, 16 юли 2019, 13:51 от Анонимен

# 244
Попея, 2 аргумента ме спират за къща с двор, в този конкретен момент:
№1 - нямам пари за къща с двор, която да е с удобен ГТ за работещ човек.
№2 - за съжаление, няма вариант да се подмладявам и в обозримо бъдеще вече ще почне да ми тежи чисто физически подръжката на градинката/двора. Вариант с озеленяване от фирма и подръжка от фирма също няма - губи ми се чара на това сама да съм си го направила.
Дааааа, мечтииии Smiley

Но пък има и хора, които не си падат по градинарство и подобни дейности, за тях къщата не е избор, апартамент им пасва чудесно.

# 245
Здравейте,не намирам в темите нищо за банкова гаранция при започване на бизнес.Някой може ли да ми каже нещо повече,по-точно освен да сключа договор с банката за тази гаранция,какво се иска от мен по нататък,трябва ли да внасям пари,както при кредит например?

# 246
Внасяш еднократно поисканата от банката сума и тя стои там като гаранция. В случай, че не си изпълниш задълженията по договора, имат право да си вземат парите от тази гаранция.

# 247
За мечтата за къща с двор за старини - не знам защо къща се асоциира с провинциална прогимназия или палат в полите на Витоша тип "стъпил цървул на паве" - една треньорка по гимнастика и една "хотелиерка" вече извън ареста. Къщата може да е с размера на 2-3 стаен, до към 80-90 квадрата примерно, басейнът и Жакузито в двора просто ги няма, има лехички с цветенца, десетина стръка зеленчуци за през лятото за салатката, тревичка. Естествено, че къщата изисква повече подръжка от апартамент, но пък си е фитнес през 2/3 от годината да щъкаш и да оправяш едно-друго.

Алкарин, плочата на балкона - с XPS поне 5 см., ако искаш на лични, да не спамим тук.

Какво имаш против просторните къщи с басейн в двора? По света, а и у нас вече рядко се строят къщи по 80-90 м2. Преди няколко дни ходих на гости на едни познати и къщата им много ми хареса. Сравнително голяма (около 550 м2) и с много красив двор. . .

# 248
Нико, нищо против нямам срещу големите къщи с басейн в двора Hands V
Като млада, имах мечта, подобна на показаните от теб снимки - на плажа на Хаваите, под палма, един афроамериканец в бял костюм ме разхлажда, веейки палмово листо Laughing

Но какви са реалностите, поне в БГ - децата като пораснат и излязат от къщи, оставате двама. Децата с течение на времето идват все по-рядко на гости, така де, имат си техен живот, тяхна среда, темпове. И к`о ще правим двама в къща 550 квадрата - ще си играем на криеница ли?. Как ще отоплявам басейна с 3-те месеца лято в София?

# 249
  • София
На мен пък не ми харесва
Извън майтапа, като гледам, това сигурно е ужасна жега и влага през повечето време и пълно с твари и все нещо може да се шмугне иззад храсталака . И за какви пари цялата тази работа? А поддържката? Празно... стои и няма как да не стои. едва ли и за 1-2 часа ще стоя в този двор. Я , по -добре да пообиколя света с този бюджет, а къща някъде на прохладно място с гледка към планината  в Родопите.. за една стотна от цената на това нещо от снимките .....  Поне за мен. Stuck Out Tongue Winking Eye и моите разбирания . И да не повече от 100 тина квадрата, да ми е лесна поддръжката и без басейн.

# 250
Добър е дворът, харесва ми, и басейнът ми харесва, и палмите. Само столовете не ме кефят, бих ги сменила от раз.
Но за мен бих го взела този имот за 2-3 седмици под наем за почивка, примерно през зимата тук, да избягам от шльопавицата по улиците.

# 251
Ей, веднъж да съм на едно мнение с Мандаринката. Това ми харесва за ваканция. Другата година другаде. Но да го имам завинаги никога не съм мечтала. Може би поради възпитанието ми на обикновен човек идеята за куп слуги около мен никога не ми е била приятна. Искам нещо компактно, за което да мога да се грижа сама.

# 252
Ей, веднъж да съм на едно мнение с Мандаринката. Това ми харесва за ваканция. Другата година другаде. Но да го имам завинаги никога не съм мечтала. Може би поради възпитанието ми на обикновен човек идеята за куп слуги около мен никога не ми е била приятна. Искам нещо компактно, за което да мога да се грижа сама.
Може слугите да изпитват удоволствие да се грижат за някого. Не им отнемай житейското щастие Simple Smile.

# 253
На мен пък не ми харесва
Извън майтапа, като гледам, това сигурно е ужасна жега и влага през повечето време и пълно с твари и все нещо може да се шмугне иззад храсталака . И за какви пари цялата тази работа? А поддържката? Празно... стои и няма как да не стои. едва ли и за 1-2 часа ще стоя в този двор. Я , по -добре да пообиколя света с този бюджет, а къща някъде на прохладно място с гледка към планината  в Родопите.. за една стотна от цената на това нещо от снимките .....  Поне за мен. Stuck Out Tongue Winking Eye и моите разбирания . И да не повече от 100 тина квадрата, да ми е лесна поддръжката и без басейн.
Къщата я дадох като пресен за мен пример. Въобще не е задължително да е на такова място, а и все пак коментираме България. Няма нищо лошо човек да живее в подобна къща, в полите на Витоша. Е, вместо палми ще е малко по друга растителността, но говорим принципно. А иначе хората в тази къща прекарват доста повече от час-два дневно на двора. Също така е парадокс, че времето тук е по-приятно, отколкото последните две години в България. Тук температурите на сянка са между 26 и 29 градуса. Сравнително рядко става над 30, а за 35-36 градуса въобще не може да се говори. В София ми казаха, че няколко дни може да е над 31-32 градуса, а след това да стане студено и да завали.

# 254
Ама естествено, че няма нищо лошо! Кой е казал, че е лошо Simple Smile Предполагам, че към милионче в евракис би струвало такова къще и ако някой изкара такава сума, едва ли подръжката и пресонала биха били финансова грижа. Дай Боже всекиму такива възможности! Пък и нека всеки да си има мечти, каквито си му харесват, нЪл тъй Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт