COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 979 551
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 6 525
Хора, ще стане ли ако си вземеш активен въглен на хапчета, натрошиш го и си го сложиш в маската?

# 6 526
  • София
https://m.dnevnik.bg/analizi/2020/03/20/4043681_durjavata_moje_d … vsichko_no_kakuv/
Много точно интервю на Мангъров, но жалко че ще остане неразбран. Винаги съм се чудела от къде това спокойствие. Истината е в края на статията.

И на мен ми допада голяма част от това, което казва. Най вече за тестовете и епидемиолозите, трябва да се изследва. Ако е вярно, че се излъчва вирусът чрез фекалиите дълго време какво, ще чакама последният да оздравее, че да са му чисти фекалните проби, за да се възстанови животът ли?

За мен проблемът с всички надошли от чужбините и последствията от това е основен. Поне от цялата работа народът по-често ще си мие ръцете.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 15:15 от Andariel

# 6 527
  • Варна
Ако се намери лечение и ваксина, ще може да се управлява инфекцията.

Да не сложат и големите градове под карантина, за да не се тръгне уикенда към селата?

# 6 528
  • София
Най-малко трагичният вариант ми изглежда умерено движение на хора , предимно млади , и постепенно изграждане на групов имунитет., а не шокова заключване на всички, и после шоково пускане отново на всички. така пак ще тръгне заразата ударно, само сме я отложили.
Само дето може да се окаже много много по-трагичен. Ти нямаш информация и аз нямам информация дали е така. Не може да се предприема такова съдбоносно решение в условия на липса на информация и възможност тоя групов имунитет да изчезне до зимата ... загубите в този вариант биха били потенциално несравнимо по-тежки. Другият- на затваряния не е приятен но поне води до оценими загуби.

# 6 529
Имам питане към хората, работещи от вкъщи. Успявате ли да постигнете ефективност на работата, имам предвид дали всички колеги реагират онлайн или все едно са в отпуска?
При нас не се получава, в момента е най-натовареният период за годината и се чудя дали само ние сме прецедент или е често срещано. До момента нямахме право на хоум офис, въведе се в началото на седмицата заради извънредната ситуация.

Съвсем нормална ефективност. Не ни е натоварен период. Освен това при нас се работи на изпълнена работа, а не на работно време. При спешност, ако някой случайно не е на машината си, се звъни по телефон. Не, не го приемаме като отпуск и гледаме да си запазим работата. Често се ползва хоум офис , стар колектив сме и никой не кръшка. Знаем си задачите.

# 6 530
Как си го представям... Открива се лечение, постепенно се вдига карантината, за да понесат болниците скока на заболели, след това се търси ваксина. Въпросът е да не претоварим болниците, за да могат да излекуват максимално много болни. За целта трябва успешно лечение. Виждате вече се говори масово за такива, до седмица-две най-вероятно ще има одобрено. След това ще се произвежда поетапно отпускане на карантините. Не вярвам да се проточи повече от месец +- една седмица.

# 6 531
Тъкмо гледам един репортаж, че земеделието няма как да седи и да чака, защото есента и зимата ще изпукаме от глад. Има посяти култури, трябва да се обработват.
В този ред на мисли, нашето семейство с удоволствие би отишло да сади картофи на полето.

# 6 532
  • на пистата
Скрит текст:
А казаха ли за лекаря от Пловдив как като е без симптоми се е тествал?

Аз разбрах, че е с леки симптоми. Нямал е контакти с пациенти, не е излизал в чужбина. сигурно и други лекари има заразени в Пълмед.

Относно пораженията върху дроба за преполедувалите:
"Първите научни съобщения са, че остават поражения – особено при тежка пневмония“, отбеляза шефът на ВМА.
Има ли "лека пневмония"? Нали пневмонията е това, което убива при заразяване с вируса.

Убива бъбречна/полиорганна недостатъчност, която може да се развие в последствие, не самата пневмония.
Така...цитирах този пост,защото след това вече съм сигурна,че баба ми е прекарала вируса.Пълво с 39.5 темп,излив в белите дробове,после бъбречна недостатъчност...и на края я изписаха без ясна диагноза(3седмици лечение).

Малко нереалистично. Короната е с белодробна недостатъчнодт, не бъбречна недостатъчна. НО да, шууур, корона вирус е било...
Айде де 😉
https://nova.bg/news/view/2020/01/23/275734/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D … D1%83%D1%81%D0%B0

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 15:18 от Nameika

# 6 533
Как си го представям... Открива се лечение, постепенно се вдига карантината, за да понесат болниците скока на заболели, след това се търси ваксина. Въпросът е да не претоварим болниците, за да могат да излекуват максимално много болни. За целта трябва успешно лечение. Виждате вече се говори масово за такива, до седмица-две най-вероятно ще има одобрено. След това ще се произвежда поетапно отпускане на карантините. Не вярвам да се проточи повече от месец +- една седмица.

За мен в такъв случай най-вероятно поетапно ще се отпускат мерките - първо офисите отварят и се спира работата от вкъщи, после училищата, после спортните зали, и чак тогава ресторантите, и нощните клубове последни - нещо такова. Понеже ако всичко отвори наведнъж ще стане мазало пак.

# 6 534
Скрит текст:
https://m.dnevnik.bg/analizi/2020/03/20/4043681_durjavata_moje_d … vsichko_no_kakuv/
Много точно интервю на Мангъров, но жалко че ще остане неразбран. Винаги съм се чудела от къде това спокойствие. Истината е в края на статията.
Сега наистина съм много раздвоена. Чудя се на кого да вярвам, на алабализмите и "сметките" на Мангъров или на реалността в северна Италия. Всъщност не се чудя, както и вече никой друг не се чуди. Казах вече - Мангъров е психопат. Това не е човек глупав и без познания, той е напълно наясно, че здравната система няма да издържи и че ще умрат много повече хора, отколкото при други обстоятелства. Но просто не му пука, това е самата истина.
Освен това подтиква хората към опасно и рисково поведение по време на пандемия, дори да не е незаконно, нека всеки да прецени доколко е морално.

# 6 535
  • София

Аз също не лично, но наистина ме вълнува тоя въпрос - как виждате бъдещето СЛЕДкарантинно. Наистина ли смятате, че в един прекрасен ден и определен час някой ще ви даде вълшебното хапче и всичко ще приключи? И как ще излезете след това в нормалния свят, без маска, ръкавици и защитен дезинфекциран шлем? Ще се гътнете от най-обикновена инфекция.
Ама кои сме ние? Аз не искам такова нещо, това се налага. И как го виждам? Гледам да не мисля по този въпрос. Ако ще мисля, първо, ще изпадна в истерия, защото и три месеца са много, а могат да са повече. Второ, социолог съм, не искам да си представям какви неща ще се случат с хората вкъщи – от домашно насилие до глад. Трето, като икономист съм ужасена от катастрофата в световната икономика, за нашата да не говорим. И затова не мисля за тези неща. Смятам, че е по-здравословно за психиката в подобни моменти да се гледа тесния кръг от хора, време и пространство, които човек покрива и донякъде контролира, за да няма депресия и драма, да се гледа положителното и да се помни, че това ще свърши, няма да е вечно.

Иначе ние не сме новородени, за да загубим имунитет от дезинфекция и изолация и то три месечна.

И пак да кажа. Никога не съм искала, а и сега не искам да се случва всичко това, да си стоя вкъщи, детето ми да не е на училище, на тренировки, на сърф през следващата ваканция. Опитвам да се информирам и да съм реалист, да приема случващото се, а не да тропам с крак и да казвам как така. Но и не претендирам, че това е единствено правилния начин да се реагира, дори не знам дали е правилно. Всеки се справя както може, но никой от нас не е виновен, за да се караме чак едни на други. Чисто принципно го казвам.

# 6 536
Документален филм за Ухан. Ако имате възможност вижте го. Добър е.
https://www.facebook.com/watch/?v=200979867841267

# 6 537
Пенчев пак се е "изходил" неподготвен.
"Група предприемачи начело с Пенчев искат държавата да одобри дихателни апарати без европейски сертификат." https://www.facebook.com/488258274612312/posts/2700684026703048/

# 6 538
Не мога да повярвам колко се е разглезил светът! За колко време се преобразува предприятие за да произвежда висок клас маски? Това да не е ядрен генератор! Дори и да нямаме лиценз, какво от това. Ще ни осъдят за някой милион. Това важи за цяла Европа. Писна ми от оправдания "ми никъде няма" , ми произведете ги! Или свикнахте всичко да ви произвежда Китай.
Пиша това, защото на първа линия са и полицаи, и работещи в производства, без които не можем дори и ръцете си да измием.
И смятам, че държавата е длъжна да осигури такива маски на всички без, които не можем. Не казвам безплатно, но да ги осигури и да задължи, тъй наречените бизнесмени да ги предоставят на работници и служители.

# 6 539
  • София
Хубаво де, който не иска да се ваксинира - негова си работа. Сега не можем да седнем да мислим и безхаберници като антиваксърите, при положение, че ще имаме най-важното - ваксина.
У нас сега съобщават за по 10-15 случая на ден, грубо казано. Ако останем в това "плато" до май месец? Колко ще са тогава Проповедниците от седмия ден на дивана...

Общи условия

Активация на акаунт