Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

• 213 958
  • 2 336
  •   1
Отговори
# 1 395
  • София
Здравейте Проф. Бранков!
На синът ми често му се възпалява дясното пръстче на крака. Прикачено снимка на проблема. Какво трябва да направя и необходима ли е интервенция?
Благодаря предварително.

Да бяхте писали на каква възраст е детето.
Това е често срещан проблем. Причината е инфекция, възникнала след неправилно рязане на ноктите.
По снимката съдя, че има гноен процес. Нуждаете се от по-специална обработка.

# 1 396
Здравейте Проф. Бранков!
На синът ми често му се възпалява дясното пръстче на крака. Прикачено снимка на проблема. Какво трябва да направя и необходима ли е интервенция?
Благодаря предварително.

Да бяхте писали на каква възраст е детето.
Това е често срещан проблем. Причината е инфекция, възникнала след неправилно рязане на ноктите.
По снимката съдя, че има гноен процес. Нуждаете се от по-специална обработка.
На 1г 7м е.
Не съм рязала нокти, явно се късат. Често му се възпалява. Час за консултация при вас ли мога да запиша?

# 1 397
  • София
Запишете час на 02 403 4948 или 4000

# 1 398
  • София
Уважаеми г-н проф. д-р Бранков,
моля за Вашето мнение.
Бебето ни, още от самото раждане, беше диагностицирано с крипторхизъм, като направихме впоследствие две ехографски изследвания в първия и осмия месец след раждането му, при което тестисът не беше открит нито в слабинната, нито в коремната област. Другият тестис, след консултация с детски хирург се развива нормално. Само да уточня, че всичко това се случва в Сърбия и вероятно медицинските стандарти са по-различни. Насочиха ни към местната детска клиника, за мисля някакъв вид лапароскопско обследване. Бебето скоро навършва година, но съпругата ми не иска и да чуе за интервенции в Сърбия. Лятото следващата година се прибираме за постоянно в България, но с оглед на проблема Ви моля за Вашето мнение какво бихте ни посъветвали да направим в случая, като се има предвид прегледи, процедури, срокове, къде и при кого. Предварително Ви благодаря.

Здравейте, мисля че бях Ви отговорил.
Ще повторя сега: ако до шестия месец тестисите не слязат в скротума, те подлежат на операция. Тя се извършва до 1-годишна възраст и не по-късно от 18 месеца. При  положение че тестисът е в коремната кухина, се извършва лапароскопия, която е и за диагностика, и лечение. Това се прави в Пирогов при д-р Рангелов или при  д-р Атанасов в болница Вита.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 10:00 от Рaдост

# 1 399
Здравейте, имаме нов проблем с малкия, който е на почти 4г. В следствие на заразяване с паразити, което излекувахме, детето сега има анална фисура, установена след преглед от проктолог. Само със свищички не мина. Има болка, краткотрайна, само по време на дефекация, както и малко кръв. Започнахме диета за разхлабване, давам му и дуфалак. Гледам да му давам супи, активия, круши, сливи. Мажем с кремче вътрешно. Има ли шанс да я излекуваме по този начин, страх ме е от операция?

На тази възраст всякаква оперативна намеса е противопоказана. Фисурите на ануса са упорити, често кървят. Вие постъпвате правилно, като спазвате режима на изхождане и хранителния режим. Не писахте за какви свещички става дума. Има различни варианти - трябва да доведете да видя детето.
Здравейте отново. Започнах да прилагам крем "Проктен", като кървенето се увеличи след първите две намазвания. Възможно ли е поради фисурата детето да има спазъм на вътрешния сфинктер и намалено кръвоснабдяване, а след прилагане на крема да е отпуснал мускула и съответно увеличил кръвоснабдяването?

# 1 400
  • София

Здравейте отново. Започнах да прилагам крем "Проктен", като кървенето се увеличи след първите две намазвания. Възможно ли е поради фисурата детето да има спазъм на вътрешния сфинктер и намалено кръвоснабдяване, а след прилагане на крема да е отпуснал мускула и съответно увеличил кръвоснабдяването?

Теоретично е възможно, но не мога да бъда сигурен. Опитвахте ли с крем Проктогливенол?

# 1 401

Теоретично е възможно, но не мога да бъда сигурен. Опитвахте ли с крем Проктогливенол?
Не, от два дни мажа с проктен сутрин и вечер

# 1 402
Добър вечер др Бранков.
Във началото на годината вие забелихте пишлето на малкия Светослав.
Сега малкия е на почти 3 годинки.
Тази вечер когато го изкъпахме не можа да се покаже главичката.
Сякаш кожичката се е залепила .
Какво може да се направи по въпроса.
Трябва ли със нещо да го мажа.
Много благодаря.
Хубава вечер

# 1 403
  • София
Не помня повода за забелването, може би това е било ваше желание. Тогава мазахте ли го с Дипрозон? За този период може различни фактори да са довели до повторното залепване. При момченцата такъв фактор е невинното замърсяване при игра с пишлето. Сега започнете да мажете стегнатата кожичка с Елоком. След един месец го доведете да го видя.

# 1 404
Не помня повода за забелването, може би това е било ваше желание. Тогава мазахте ли го с Дипрозон? За този период може различни фактори да са довели до повторното залепване. При момченцата такъв фактор е невинното замърсяване при игра с пишлето. Сега започнете да мажете стегнатата кожичка с Елоком. След един месец го доведете да го видя.
Др Бранков  здравейте.
Лекарството било със рецепта.
Ако може когато вие удобно да ни напишете рецепта. Светослав 2г и 11м.
Дипрозон го мазахме известно време  .
След втория преглед ни бяхте казали още 1 месец.
Много благодаря .
Хубав ден

# 1 405
  • София
Елате направо при мен всеки ден без петък от 10 до 14 ч

# 1 406
Здравейте д-р Бранков
Синът ми се роди с два много малки хемангиома на бедрото, снощи видях, че е станало като едно и е образувало коричка, която той вечерта като го събличах изчопли и започна да кърви, спряхме кръвта и днес си стои като обелена раничка, не е възпалено и сега не знам какво да правя. Според вас има ли повод за притеснение, и да го водя ли да го видят, или ще зарасне само?
Благодаря

# 1 407
  • София
Здравейте д-р Бранков
Синът ми се роди с два много малки хемангиома на бедрото, снощи видях, че е станало като едно и е образувало коричка, която той вечерта като го събличах изчопли и започна да кърви, спряхме кръвта и днес си стои като обелена раничка, не е възпалено и сега не знам какво да правя. Според вас има ли повод за притеснение, и да го водя ли да го видят, или ще зарасне само?
Благодаря

Не разбрах на каква възраст е детето, когато е станала случката. Кой постави диагноза хемангиом? Прилагано ли е лечение?
Колкото до настоящето състояние, не мога да Ви дам отговор, без да го видя.

Последна редакция: вт, 24 окт 2023, 12:22 от Рaдост

# 1 408
Здравейте д-р Бранков
Благодаря

Не разбрах на каква възраст е детето когато е станала случката. Кой постави диагноза хемангиом? Прилагано ли е лечение?
Колкото до настоящето състояние не мога да Ви дам отговор без да го видя.
Извинете, диагнозата я постави д-р Марияна Венелинова в София когато той беше на около годинка, в момента е на 1,10м не сме провеждали лечение защото не се променяха и си стояха мънички, до снощи когато видяхме, че е станало на раничка която той изкърти с нокътя и сега стои като малка раничка.

# 1 409
  • София

Извинете, диагнозата я постави д-р Марияна Венелинова в София когато той беше на около годинка, в момента е на 1,10м не сме провеждали лечение защото не се променяха и си стояха мънички, до снощи когато видяхме, че е станало на раничка която той изкърти с нокътя и сега стои като малка раничка.

Забравих да Ви попитам на кой ден от раждането се появиха червените петна.

Общи условия

Активация на акаунт