Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

• 98 293
  • 752
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте д-р Мандажиева.Дъщеря ми е на 5г.От 2 годишна с чести бронхити и задни хреми,след тръгване на ясла.Носа е с постоянни секрети бели,често подсмърча,киха,търка нослето.Вечер често се запушва,като легне.След последния бронхит пулмоложката ни назначи Ige total.Резултата беше 87,при граница 90.Изписа ни сироп Рупафин 5 мл.сутрин на гладно и спрей Назостад вечер по 1 впръскване.Също вечер преди лягане Ефира.Трябва ли да посетим алерголог,защото никой не ни насочи към такъв?Достатъчно ли е това лечение и колко дълго трябва да продължи?Разбрах поне 2 месеца.
Здравейте,
Трябва да посетите алерголог. Диагностиката на алергията е пътя към нейното лечение. Симптомите приличат на алергични. За конкретното лечение е добре да се говори след резулата.
Поздрави!

# 241
Здравейте д-р Мандажиева,
от дезинфектанти на работното място започна зачервяване на очите, парене в дихателните пътища, адско главоболие и се стигна до увреждане на зрението - двойно виждане, пищене в ушите, загуба на равнището, безсъние, обща отпадналост и дискомфорт. Въпросът ми е: Това алергия към някоя съставка на дезинфектанта ли е? Какво изследване да направя?

# 242
Здравейте, имам следния проблем, от септември края до към май месец съм с постоянно запушен нос, боцкане в гърлото, казаха ми алергичен ринит, правихме тестове за алергии, оказа се, пух, перушина и домашен прах, искам да ви попитам какво ще каже ПУХ? Благодаря предварително
Здравейте,

Пух е фините перца на перушината. Има го в пухени възглавници, пухени якете, и кокошки и папагали, ако имате такива.
Поздрави!
Благодаря, а това включва ли изкуствения пух? Смисъл яките по якетата с изкуствен пух, плюш също? Благодаря

# 243
  • дядовата ръкавичка
Здравейте и благодаря за полезната тема!

Синът ми, на 20 години понастоящем, на 3-4 годишна възраст беше диагностициран с "астма с преобладаващ алергичен компонент". До 9-годишен при вирусна инфекция беше задължително с бронхоспазъм, впоследствие спазмите се разредиха до максимум 1-2 годишно. Понастоящем е студент в чужбина. Оплаква се, че в стаята му, където прекарва повечето време, постоянно се натрупва прах (не знам по каква причина). Вследствие на това е с непрекъсната хрема и главоболие (не знам дали има връзка с алергия). Личният лекар препоръча закупуване на пречиствател за въздух (аir purifier). Смятате ли че има смисъл?

# 244
Здравейте,
Д-р Мандажиева.
Благодаря за отговора Ви!
А възможно ли е да не е алергия или астна повишаването на ЕСР?
Ако са паразити как може да се разбере?
С гърлен секрет? Точен ли ще е резултата, защото четох, че с фекален секрет не винаги е вярен?
Благодаря Ви!

# 245
Здравейте, имам следния проблем, от септември края до към май месец съм с постоянно запушен нос, боцкане в гърлото, казаха ми алергичен ринит, правихме тестове за алергии, оказа се, пух, перушина и домашен прах, искам да ви попитам какво ще каже ПУХ? Благодаря предварително
Здравейте,

Пух е фините перца на перушината. Има го в пухени възглавници, пухени якете, и кокошки и папагали, ако имате такива.
Поздрави!
Благодаря, а това включва ли изкуствения пух? Смисъл яките по якетата с изкуствен пух, плюш също? Благодаря
Отнася се само за естествения пух.

# 246
Здравейте д-р Мандажиева,
от дезинфектанти на работното място започна зачервяване на очите, парене в дихателните пътища, адско главоболие и се стигна до увреждане на зрението - двойно виждане, пищене в ушите, загуба на равнището, безсъние, обща отпадналост и дискомфорт. Въпросът ми е: Това алергия към някоя съставка на дезинфектанта ли е? Какво изследване да направя?

Здравейте,
Това не е алергия. Това е иритация и израз на една модерна диагноза без име в българската медицина, Мultiple Chemical Sensitivity Syndrome.

Поздрави!

# 247
Здравейте и благодаря за полезната тема!

Синът ми, на 20 години понастоящем, на 3-4 годишна възраст беше диагностициран с "астма с преобладаващ алергичен компонент". До 9-годишен при вирусна инфекция беше задължително с бронхоспазъм, впоследствие спазмите се разредиха до максимум 1-2 годишно. Понастоящем е студент в чужбина. Оплаква се, че в стаята му, където прекарва повечето време, постоянно се натрупва прах (не знам по каква причина). Вследствие на това е с непрекъсната хрема и главоболие (не знам дали има връзка с алергия). Личният лекар препоръча закупуване на пречиствател за въздух (аir purifier). Смятате ли че има смисъл?

Здравейте,

Добре е по възможност да се направи тест за алергия, за да се уточни причината за симптомите. Преди пречиствател е добре да се чисти много добре и редовно с прахосмукачка, също и матрака.

Поздрави!

# 248
Здравейте д-р Мандажиева, с целогодишен  алергичен ринит съм и след вирусна инфекция изгубих обоняние, как мога да го възстановя, благодаря!

# 249
Здравейте,намирам темата за изключително полезна!Искам да задам и моя въпрос...диагностицирана съм с астма с алергия към мухъл,плесен и кандида,с целогодишна слузеста хрема.За две години смених 4 инхалатора,последно Середит и табл.сингулер,които ползвам редовно,но всеки месец хремата се утежнява,слиза надолу и се повлиявам единствено от Метилпреднизолон таблетки, имам назначена имунотерапия,която не мога да започна,тъй като без урбазона не мога да изчистя слузта.Какво бихте ме посъветвали,има ли лекарства за този тип астма,невлияеща се от инхалаторно лечение, притеснява ме честата употреба на кортикостероиди...благодаря ви!

# 250
Здравейте. От около 2 години имам чести алергични обриви по краката. Ходила съм при няколко дерматолога, правени са ми тестове за контактни алергии. Установи се алергия към нещо подобно на формалдехид, казаха ми да нося само по-широки памучни панталони, да се мажа с емолиентен крем, а ако се появи обрив да го мажа 2 пъти дневно за една седмица с кортикостероиди, след което една седмица по веднъж и още една седмица 2 пъти седмично по веднъж. Дотук добре, обаче спазвайки всичко, в рамките на 2 месеца се мазах по този начин 3 пъти. Знам че не е полезно честото мазане с кортикостероиди и то на големи площи и искам да попитам има ли друга алтернатива на тях и как се процедира с нещо такова?

# 251
Здравейте,намирам темата за изключително полезна!Искам да задам и моя въпрос...диагностицирана съм с астма с алергия към мухъл,плесен и кандида,с целогодишна слузеста хрема.За две години смених 4 инхалатора,последно Середит и табл.сингулер,които ползвам редовно,но всеки месец хремата се утежнява,слиза надолу и се повлиявам единствено от Метилпреднизолон таблетки, имам назначена имунотерапия,която не мога да започна,тъй като без урбазона не мога да изчистя слузта.Какво бихте ме посъветвали,има ли лекарства за този тип астма,невлияеща се от инхалаторно лечение, притеснява ме честата употреба на кортикостероиди...благодаря ви!
Здравейте,

Ще се радвам да Ви помогна. Вашата астма. явно е с тежко протичане. При състоянието, което описвате, не е уместно да се започва имунотерапия. Добре е да се уточни състоянието на носа и синусите, има ли синузит и носна полипоза. Ако няма, трябва да се уточни вида ринит, който Ви тормози. За да се избегне употребата на метилпреднизолон и да се овладее астмата, вече има три медикаменти, които са показани във Вашия случай..
Ако е удобно за Вас, можем да направим преглед и необходимите за това изследвания.
Поздрави!

# 252
Здравейте. От около 2 години имам чести алергични обриви по краката. Ходила съм при няколко дерматолога, правени са ми тестове за контактни алергии. Установи се алергия към нещо подобно на формалдехид, казаха ми да нося само по-широки памучни панталони, да се мажа с емолиентен крем, а ако се появи обрив да го мажа 2 пъти дневно за една седмица с кортикостероиди, след което една седмица по веднъж и още една седмица 2 пъти седмично по веднъж. Дотук добре, обаче спазвайки всичко, в рамките на 2 месеца се мазах по този начин 3 пъти. Знам че не е полезно честото мазане с кортикостероиди и то на големи площи и искам да попитам има ли друга алтернатива на тях и как се процедира с нещо такова?
Здравейте,
Контактната алергия често се развива на фона на атопичен дерматит и  други атопични заболявания като астма и алергичен ринит. При Вас е добре да се изключи атопичен дерматит, да се оцени тежестта на обрива  и след това да се прецени коя терапия е най-подходяща. Има алтернатива на кортикостероидите.

Поздрави!

# 253
Здравейте д-р Мандажиева, с целогодишен  алергичен ринит съм и след вирусна инфекция изгубих обоняние, как мога да го възстановя, благодаря!
Здравейте,
Ако скоро сте загубили обоняние, трябва да изключите COVID-19 инфекция. Липсата на обоняние може да е единствен симптом.
Поздрави!

# 254
Здравейте,
Д-р Мандажиева.
Благодаря за отговора Ви!
А възможно ли е да не е алергия или астна повишаването на ЕСР?
Ако са паразити как може да се разбере?
С гърлен секрет? Точен ли ще е резултата, защото четох, че с фекален секрет не винаги е вярен?
Благодаря Ви!

Здравейте,
С гърлен секрет не се изследва паразитна инфекция. Ако имате такава, ще имате и съответните симптоми - диария, болки в корема, увеличение на вътрешни органи, характерен обрив.
Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт