Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

• 98 269
  • 752
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Здравейте д-р Мандажиева,

Синът ми е на 6 месеца и от месеци има упорит обрив на брадичката, който го сърби. Педиатърът казва, че е от лигите (наистина растат му зъби и лигите са нон-стоп, първите зъбки се показаха на 4 месеца и половина).
Мазах с какво ли не, от нищо не минава. Възможно ли е да е алергия?

# 226

Синът ми е на 6 месеца и от месеци има упорит обрив на брадичката, който го сърби. Педиатърът казва, че е от лигите (наистина растат му зъби и лигите са нон-стоп, първите зъбки се показаха на 4 месеца и половина).
Мазах с какво ли не, от нищо не минава. Възможно ли е да е алергия?

Здравейте,

Обривът може да е алергичен контактен дерматит, иритативен дерматит или атопичен дерматит.

Поздрави!

# 227
Скрит текст:
Здравейте, д-р Мандажиева! Бебето ми е на 9 месеца. Когато беше на 7 месеца го заведохме на алерголог със съмнение за алергия към мляко, но се оказа че нямма. Направиха му тест на ръчичката и излезе алергия към яйчен белтък. Не е консумирал нито жълтък, нито белтък дитектно. Кърмих го първите 4 месеца. Измериха алергията 6:4. Искам да попитам дали сппред вас това е висока стойност? Казаха, че мога да въведа пп време на захранванетп жълтък, но аз се сттахувам и все още не съм давала жълтък. Декември месец живпт и здраве ще сме на контрола. Чета всички етикети и не давам продукти на които пише, че може да имат следи от яйце. Отложиха и ваксина морбили заради алергията, което ме притеснява още повече, че явно е опасна при алергия към яйце.

Благодаря предварително!
Здравейте,
Какви симптоми имаше детето, за да направите тест? Трябва да въведете жълтък. Не забавяйте захранването. Колкото по-късно въвеждате храните, толкова е по-голяма вероятността от алергия.

Здравейте отново! По време на хранене с мляко малкия получаваше червени петна, които 3 минути след хранене изчезваха. Това ни накара да посетим алерголог. В крайна сметка казаха, че е вегетативна реакция на нервната система, защото като му беше топло оак му се появяваха. Ако ядеше гол мляко - нямаше петна. И съвсем случайно на теста излезе алергията към яйчен белтък 6:4. Докато съм кърмила до 4 месец не е имало реакция при прием на яйца, теста направихме в 7 месец.
Друг алерголог ни каза, че щом има алергия към яйчен бвлтък, не трябва да се дава и жълтък. И сме в чуденка какви да правим. Минаха 2 месеца от теста.
Сега на какво мляко е детето и с какви храни е захранено? Давали ли сте жълтък досега? Има ли кръвни тестове за алергия? Знаете ли с какви алергени  е тестувано - български, френски или други? Вие имате ли атопичен дерматит и други алергични заболявания?

Детето е на Лактана Био 2. Захранено е с всички плодове и зеленчуци за възрастта, каши, от меса: пиле, пуйка и заек. Скоро ще въведа телешко. От рибата хапва пъстърва. От млечни: сирене, извара и кисело мляко. Жълтък не съм давала никога. Точно щях да започвам и отидохме на алерголог. Правихме кръвен тест в Геника, той не засече нищо - Педиатричен панел с 54 алергена. За жалост не знам на ръчичката с какви алергени е тестувано.  Аз нямам атопичен дерматит, той също няма. Като малка имах алергия към прах и през пролетта от цъфтежите, израстнати са. Може би съвсем леко кихам понякога при цъфтежите на дърветата.
Като беше на 4 месеца му се изолираха гъбички кандида в стомашно-чревния тракт. От там мина на безлактозно мляко и лечение, а аз спрях кърмата си, тя така или иначе беше малко вече за жалост. От 6 месец е на лактана био.
Все пак Вашият алерголог трябва да реши. Не е редно без преглед  аз да вземам решение, но не бива да бавите въвеждането на яйцето.
Поздрави!

Здравейте отново!
Педиатъра ни плсъветва преди да започнем въвеждането на жълтъка, да го натриваме 1 седмица вечер от вътрешната страна на лакътя.
Какъв е вашият съвет? Ако няма зачервяване, как да въвеса жълтъка?
По каква схема?

Благодаря Ви!
Здравейте,

Ако са минали 6 месеца от първия тест, трябва отново да се консултирате с алерголог и да повторите тестовете към яйчен белтък и жълтък. Захранването трябва да става под наблюдение на алерголог. Той ще реши начина на захранване след теста. Натриване не се прави.

Поздрави!

# 228
  • Варна
Здравейте д-р Мандажиева.Дъщеря ми е на 5г.От 2 годишна с чести бронхити и задни хреми,след тръгване на ясла.Носа е с постоянни секрети бели,често подсмърча,киха,търка нослето.Вечер често се запушва,като легне.След последния бронхит пулмоложката ни назначи Ige total.Резултата беше 87,при граница 90.Изписа ни сироп Рупафин 5 мл.сутрин на гладно и спрей Назостад вечер по 1 впръскване.Също вечер преди лягане Ефира.Трябва ли да посетим алерголог,защото никой не ни насочи към такъв?Достатъчно ли е това лечение и колко дълго трябва да продължи?Разбрах поне 2 месеца.

# 229
Когато ни няма пак киха и
го дразни носът, но като се приберем е по-интензивно. Има дразнене в очите и хрема, но не и астматични пристъпи.
Здравейте! Става въпрос за синът ми на 5 години. Преди
малко повече от година започна хрема и дразнене и го отдавахме на сенна хрема. Сега се засили, особено вкъщи (имаме 2 котки, които не бяха все още вкъщи, когато се отключи алергията). Направихме тестове и излязоха положителни за котка, куче, влага, прах и мухъл. Ноември ще правим за полени. Приема ксизал и калменте и сега е добре. Докторката ни посъветва да махнем котките, макар че според нея няма да решим напълно проблема така. Интересното е че имахме куче още откакто се роди и никога не е проявил алергия преди това към него, а сега излиза положителен тест към кучета. Смятате ли, че е възможно да премине и да не се налага да махаме котетата, при положение, че те не са единствения катализатор? Благодаря предварително!
Здравейте,
Добре е да се види дали детето има симптоми на алергия когато няма контакт с котка. Например, ако отсъствате по-дълго време от къщи. При алергията към котка има силно дразнене на очите и астматични пристъпи. При Вас така ли ?

# 230
Здравейте д-р Мандажиева.Дъщеря ми е на 5г.От 2 годишна с чести бронхити и задни хреми,след тръгване на ясла.Носа е с постоянни секрети бели,често подсмърча,киха,търка нослето.Вечер често се запушва,като легне.След последния бронхит пулмоложката ни назначи Ige total.Резултата беше 87,при граница 90.Изписа ни сироп Рупафин 5 мл.сутрин на гладно и спрей Назостад вечер по 1 впръскване.Също вечер преди лягане Ефира.Трябва ли да посетим алерголог,защото никой не ни насочи към такъв?Достатъчно ли е това лечение и колко дълго трябва да продължи?Разбрах поне 2 месеца.
Здравейте,

Трябва да посетите алерголог. Не е добре да се лекува с лекарства за алергия без да се знае дали има такава. Ако се докаже алергия, първата стъпка в лечението е редуциране количестото на алергена, ако е възможно.

Поздрави!

# 231
  • И аз не знам къде
Синът ми е на 7 години . Като малък от годинка и половина горе долу имаше периоду на два-три месеца, в които имаше отвратителна кашлица , която след около час бон стоп кашляне завърлваше с повръщане до следващия път. Казаха ни бронхиална астма и изписаха инхалатор без изследвания( нямаше специални лекарства, нещо просто за успокояване) . След 3 годишна възраст на детето  ние сменихме жилището и тази кашлица отшумя.В старото жилище имаше и мухъл. Откакто се преместихме всяка година в периода от март-април ди септември-октомври пада косата на детето.Едната година беле на кръгли петна, а другата просто опада цялата на етапи, като до октомври се възстановява. Странното е че когато детето е приемало антибиотик за слиивици, косата започваше моментално да расте и когато свърши пак спира. Възможни ли е да е акергуя към някои дървета?  Правихме при УНГ тест за алергия, но мисля че беше много общ у някои растенуя не били включени.
Благодаря

# 232
Синът ми е на 7 години . Като малък от годинка и половина горе долу имаше периоду на два-три месеца, в които имаше отвратителна кашлица , която след около час бон стоп кашляне завърлваше с повръщане до следващия път. Казаха ни бронхиална астма и изписаха инхалатор без изследвания( нямаше специални лекарства, нещо просто за успокояване) . След 3 годишна възраст на детето  ние сменихме жилището и тази кашлица отшумя.В старото жилище имаше и мухъл. Откакто се преместихме всяка година в периода от март-април ди септември-октомври пада косата на детето.Едната година беле на кръгли петна, а другата просто опада цялата на етапи, като до октомври се възстановява. Странното е че когато детето е приемало антибиотик за слиивици, косата започваше моментално да расте и когато свърши пак спира. Възможни ли е да е акергуя към някои дървета?  Правихме при УНГ тест за алергия, но мисля че беше много общ у някои растенуя не били включени.
Благодаря
Здравейте,
Вашият случай е много интересен. Необходимо е детайлно тестуване и някои кръвни изследвания, както и много информация за заболявания в двете фамилии.
Имате ли възможност да дойдете на преглед. Ако решите, ще обясня как да се свържем.

Очаквам отговор.

Поздрави!

# 233
  • И аз не знам къде
Здравейте отново д-р Мандажиева ,
Благодаря за вашият отговор!
С огромно удоволствие бих Ви посетила във вашият кабинет, но ние живеем в чужбина и ми е малко трудно организирането, понеже и в България сме далеч от София. Правили сме и кръвни изследвания, като ми казаха, че няма нищо притеснително. Някои от показатели не бяха съвсем в норма, според това,  което успях да разчета от легендата на лабораторните изследвания, но педиатърката твърди, че всичко е ок. Имахне съмнения със семейната зъболерка, че може да е реакция към пломба от метал от предишна зъболерка, но извадихме зъба и на следващата година пак опада косата.
Поздрави!

# 234
Здравейте отново д-р Мандажиева ,
Благодаря за вашият отговор!
С огромно удоволствие бих Ви посетила във вашият кабинет, но ние живеем в чужбина и ми е малко трудно организирането, понеже и в България сме далеч от София. Правили сме и кръвни изследвания, като ми казаха, че няма нищо притеснително. Някои от показатели не бяха съвсем в норма, според това,  което успях да разчета от легендата на лабораторните изследвания, но педиатърката твърди, че всичко е ок. Имахне съмнения със семейната зъболерка, че може да е реакция към пломба от метал от предишна зъболерка, но извадихме зъба и на следващата година пак опада косата.
Поздрави!
Здравейте,
След като косата се възстановява след антибиотично лечение, е необходимо да се изключи бактерална инфекция, включително фокална инфекция на сливиците.
Ако искате, може да ми изпратите изследванията, които имате досега на платформата за on line консултации Healee. Taм мога да допълня други изследвания при необходимост.

Поздрави,

# 235
Здравейте, имам следния проблем, от септември края до към май месец съм с постоянно запушен нос, боцкане в гърлото, казаха ми алергичен ринит, правихме тестове за алергии, оказа се, пух, перушина и домашен прах, искам да ви попитам какво ще каже ПУХ? Благодаря предварително

# 236

Здравейте , Д-р Мандажиева
Това са изследванията на сина ми който е на 3 години. От 3 седмици сина ми е със суха кашлица.Отначало си помислихме че е настинал преминахме 6 дни курс на лечение с Панцев , сироп лихенсед, изопринозин 3 х 1/2 и aerius 1×2.5 мл.
Прави пристъпи на кашлица по 1час .. 1час и полувина. От 3-4 дни има секрет в носа , но няма хрема.Водихме го на пулмолог... Ренгеновата му снимка е перфектна . Пуснаха му изследвания, които съм прикачила. Личният ни лекар каза че има алергия ,а пулмолога диагностицира Астма. На друг педиатър ходихме той каза, че категорично няма астма . Зачервено му е леко гърлото.Предполага.. че е алергия отключила се при преминал вирус. Изписа ни ефира 1прахче на ден 28 дни ,demephan 3x3 ml ,умкалор ,джуниър ангин 3х2.5 ml ,aerius ни увеличи дозата 2х2.5мл и капки правени за нос със орбазон ,които след първото впръскване секрета му се втечни и започна да го дразни... прие вечерния aerius и стопирахме кашлицата.  Моля Ви за помощ ...защото вече съм отчаяна. Незнам алергия ако е от какво може да бъде. В момента от вчера приемаме тея лекарства , детето е по-добре. Кашля по 1 -2 пъти на ден ,но ме е страх, че като спрем лекарствата пак ще се влоши ако не сме намерили причината за състоянието му.

# 237

Здравейте , Д-р Мандажиева
Това са изследванията на сина ми който е на 3 години. От 3 седмици сина ми е със суха кашлица.Отначало си помислихме че е настинал преминахме 6 дни курс на лечение с Панцев , сироп лихенсед, изопринозин 3 х 1/2 и aerius 1×2.5 мл.
Прави пристъпи на кашлица по 1час .. 1час и полувина. От 3-4 дни има секрет в носа , но няма хрема.Водихме го на пулмолог... Ренгеновата му снимка е перфектна . Пуснаха му изследвания, които съм прикачила. Личният ни лекар каза че има алергия ,а пулмолога диагностицира Астма. На друг педиатър ходихме той каза, че категорично няма астма . Зачервено му е леко гърлото.Предполага.. че е алергия отключила се при преминал вирус. Изписа ни ефира 1прахче на ден 28 дни ,demephan 3x3 ml ,умкалор ,джуниър ангин 3х2.5 ml ,aerius ни увеличи дозата 2х2.5мл и капки правени за нос със орбазон ,които след първото впръскване секрета му се втечни и започна да го дразни... прие вечерния aerius и стопирахме кашлицата.  Моля Ви за помощ ...защото вече съм отчаяна. Незнам алергия ако е от какво може да бъде. В момента от вчера приемаме тея лекарства , детето е по-добре. Кашля по 1 -2 пъти на ден ,но ме е страх, че като спрем лекарствата пак ще се влоши ако не сме намерили причината за състоянието му.
[/quote
Здравейте,
Възможно е значително завишената стойност на ЕСР да се дължи на алергия. Тезултатът в момента показва, че детето има нужда от по-продължително лечение. Продължете с Ефира 3 месеца. Добре е на даправите тест за алергия. Сега т.к. провеждате лечение с антихистамин Аериус, тестът трябва да е кръвен. Когато резултатът от кръвния тест е готов, е добре да посетите алерголог.

Поздрави!

# 238
Здравейте, имам следния проблем, от септември края до към май месец съм с постоянно запушен нос, боцкане в гърлото, казаха ми алергичен ринит, правихме тестове за алергии, оказа се, пух, перушина и домашен прах, искам да ви попитам какво ще каже ПУХ? Благодаря предварително
Здравейте,

Пух е фините перца на перушината. Има го в пухени възглавници, пухени якете, и кокошки и папагали, ако имате такива.
Поздрави!

# 239
Когато ни няма пак киха и
го дразни носът, но като се приберем е по-интензивно. Има дразнене в очите и хрема, но не и астматични пристъпи.
Здравейте! Става въпрос за синът ми на 5 години. Преди
малко повече от година започна хрема и дразнене и го отдавахме на сенна хрема. Сега се засили, особено вкъщи (имаме 2 котки, които не бяха все още вкъщи, когато се отключи алергията). Направихме тестове и излязоха положителни за котка, куче, влага, прах и мухъл. Ноември ще правим за полени. Приема ксизал и калменте и сега е добре. Докторката ни посъветва да махнем котките, макар че според нея няма да решим напълно проблема така. Интересното е че имахме куче още откакто се роди и никога не е проявил алергия преди това към него, а сега излиза положителен тест към кучета. Смятате ли, че е възможно да премине и да не се налага да махаме котетата, при положение, че те не са единствения катализатор? Благодаря предварително!
Здравейте,
Добре е да се види дали детето има симптоми на алергия когато няма контакт с котка. Например, ако отсъствате по-дълго време от къщи. При алергията към котка има силно дразнене на очите и астматични пристъпи. При Вас така ли ?
Здравейте отново,

Във Вашия случай трудно може да се определи кой е водещия алерген само по симптомите. Ако държите на котетата, добре е да се направи  молекулярна алергологична диагностика. Това е едно доста скъпо кръвно изследванен за алергия, но само така може да се каже със сигурност кой алерген причинява симптомите.
Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт