Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

• 93 890
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте д-р Мандажиева!
От доста години в прехода между зима и пролет имам кожни оплаквания.
Тази година обаче ми се появиха тип зачервявания, които след ден-два върху тях се появяваше суха част.
Посетих дерматолог който прецени че може би проблемът е свързан с капковиден псориазис.
Направих биопсия, която доказа "хроничен спонгиозен дерматит".
Не знам има ли връзка със стрес, но горе долу отключването на този проблем го свързвам по време, в което на мой близък откриха онкологично заболяване. Той в момента се лекува, но все още е някъде по средата на пътя.
Аз съм на 42 г.и смятам, че донякъде започнаха и някои промени свързани с менопаузата...
Приемам от около 2 седмици пробитик Snow born за атопична кожа и хидратирам тялото с козметика на Eucerin за атопична кожа.
В момента обаче чувствам смъдене, сърбеж и избиват нови "пъпки", които бързо стават сухи отгоре и след ден два се лющят....
Какво друго може да опитам да правя, за да облекча състоянието?
Сутрин след сън ми прави впечатление, че състоянието ня кожата е доста по-спокойно.
Какво пропускам и има ли шанс да се "отърва" от това чудо по същият начин, по който се и появи ?
Кортекостероид, предписан от лекар  използвах при откриването на проблема през месец Февруари тази година.
Трябва ли да търся алергичен компонент за атопичният дерматит или консумацията с дерматолог е достатъчна?
Ще се радвам на мнението и насоките Ви.

# 721
Здравейте д-р Мандажиева!
Синът ми е на 18 години и е с холинергична уртикария. От две години е на терапия евофекс + квамател и за момента наистина подтиска обрива.  Колко дълго може да взема лекарствата и какви  последствия може да има по-дългото приемане на лекарства?

# 722
Здравейте мъжът ми е със гъбка по кожата от около 10 години която се разраства и е по крила вече доста частни от тялото. Пробвали сме всякакво лечение със антимикотични препарати. Но след приема някъде след около 2,3 часа получава афти във устната кухина, мехурчета приличащи на херпес на полови орган и на лявата ръка. Ако се направи тест за алергия и пиенякакви противоалергични препарати дали ще може с тях да пие и антимикотични? Или трябва нещо друго знам ли и аз вече, ние сме от малък град и тук вече всичко сме Пробвали без резултат. Благодаря предварително за отговора.

# 723

Здравейте, моят въпрос е следният. Започна да ми се появява обрив по някои части на тялото - вътрешна част на ръцете (подбедрица) вътрешната част на краката, торса. Не знам дали да го нарека обрив, проявява се със сърбеж приличащ на уртикария, а понякога само излизат червени надигнати петна,разположени несиметрично. Не приемам лекарства в момента кърмя. Не мога а да разбера от какво се получава. Ще приложа и снимки. Обостря се вечер и след баня.
Здравейте, открихте ли от какво е? В момента съм със същото и не мога да разбера какво става, а е много неприятно...

# 724
Здравейте! Ето ме и мен. В началото на юли ми изписаха свещички профенид, при които възпалих дебело черво, гинеколожката обаче реши, че това е цистит и ми изписа Ципрофлоксацин, който естествено пих 2 дни и след това последва преглед при нея, при който ми каза удебелен ректум и ме изпратиха в Гастроентерологията. От там ми изписват и Салофалк, като казаха да продължа Ципрофлоксацина. 4 дни приемах висчки лекарства, но започнах да се чувствам зле и усетих вкус на желязо в устата и подуване на сливици. Спрях лекарствата и 2 дни след спирането им получих реакция, която се състоеше в големи парещи петна, съпроводени от множество малки по краката, подуха ми се очите, както и сливици и започнах да се задушавам, отидох в спешно отделение и ми биха 80мл урбазон, на вечерта отново се надух, биха ми още 80мл с една ампула 40мл алергозан. На другия ден на обяд отново почувствах задух отидох отново и ми сложиха система урбазон, от която се почувствах по добре. Казаха ми, че някой реакции от лекарства протичат тежко и е добре да се посъветвам със специалист, също така ми изписаха ксизал таблетки за една седмица, както и витамин Ц. Отидох при алерголог, той ми каза, цитирам: "Живей си живота момиче, нищо ти няма! " Съответно не се предприе нищо. Задух и до днес усещам, имам червени леко подути кръгове под очите, както и сливиците и устните, започнах да имам леки хрипове, както и секрет стичащ се от носа към гърлото, опитах се да пия хомеопатия, с която да подсиля имунитета, както да си взема противовъзпалително относно гърлото и се избих на червени парещи петна веднага. При пуснати от мен кръвни изследвания, има завишени левкоцити, хематокрит нисък, както и завишени еритроцити. Преди седмица отидох отново при друг алерголог, видя изследванията и единственото, което изписа е рупафин, пусна ми и кръвен тест IgE стойностите, на които са 430 от 100 максимални. Опитах се отново да се свържа с нея, както се бяхме разбрали, но не отговаря. Моля за съвет!

# 725
Здравейте  д-р Мандажиева,аз съм жена на 40 години и от доста години имам сърбеж в очите,като последните две години стана непоносимо.Сама се сетих да си поискам направление за очен секрет и ми излезе Мораксела Катаралис с антибиограма,но ми казаха по-добре само капки за очи.Слагах 3 седмици капки тобрамицин,но няма ефект.Вечер се събуждам и си търкам очите с всичката сила.Претърках си кожата около очите. Може ли съвет какво да правя ? Благодаря предварително  !
    [/list]

# 726
    Здравейте!

От доста време насам имам следния проблем.
    Усещам, че нещо дразни кожата ми, вследствие на това дразнение започва сърбеж. Ако се почеша - подува се, като следи от чесането и се зачервява. Ще прикача снимки.

Нямам установени алергии.
    Няма определено време, в което се случва.
    В момента, когато се случва може изобщо да няма допир до материи.
    Сменени са прахове за пране, няма разлика.
    Няма значение дали ползвам или не ползвам козметика.
    Проявява се по цялата кожа, но предимно на краката и гърба,раменете.
    Нямам установени болести.
    Правила съм си кръвна картина (ако това има значение) преди половин година - всичко нормално.
    Също, ако е от значение, живея в Англия от 3 години. Имах нормална кожа. Забелязва се, че е станала по-чувствителна от както съм тук. Проблема се забелязва от около 2 години. През първата само пролет/есен. Сега се наблюдава целогодишно.

Какво смятате?

Благодаря предварително!

# 727
    Тука докторката отговаря ли въобще на запитвания?! Има ли някой друг алерголог към когото може да се обърнем?

# 728
    Здравейте!Алергодил спрей трябва ли да спира преди изследване?
    Здравейте,
    Трябва да се спира.

# 729
    Здравейте!

От доста време насам имам следния проблем.
    Усещам, че нещо дразни кожата ми, вследствие на това дразнение започва сърбеж. Ако се почеша - подува се, като следи от чесането и се зачервява. Ще прикача снимки.

Нямам установени алергии.
    Няма определено време, в което се случва.
    В момента, когато се случва може изобщо да няма допир до материи.
    Сменени са прахове за пране, няма разлика.
    Няма значение дали ползвам или не ползвам козметика.
    Проявява се по цялата кожа, но предимно на краката и гърба,раменете.
    Нямам установени болести.
    Правила съм си кръвна картина (ако това има значение) преди половин година - всичко нормално.
    Също, ако е от значение, живея в Англия от 3 години. Имах нормална кожа. Забелязва се, че е станала по-чувствителна от както съм тук. Проблема се забелязва от около 2 години. През първата само пролет/есен. Сега се наблюдава целогодишно.

Какво смятате?

Благодаря предварително!

Здравейте,
    Имате едновременно протичане на хронична спонтанна уртикария и хронична индуцируема (дермаграфска уртикария).
    Добре е да посетите алерголог за обстойна консултация и назначаване на изследвания.
    Поздрави!

# 730
    Здравейте докторке. Надявам се този път да ми отговорите. Сина ми има някаква алергия не знаем към какво не сме го тествали. На 6г. Когато се разболее се получава свирене в гърдите и трудно дишане, отделно киха много често и го сърби носа. Давам му ксизал от септември месец без прекъсване и няма никакви проблеми от тогава. Иска ми се да го спра вече поне за малко, но намаля ли дозата почва да го сърби носа. Може ли да му пръскам капки Назостад по веднъж и да спра ксизала. Защото в момента има само сърбене в носа.
    Здравейте,
    За да се потвърди или изключи алергия, е необходимо да направите кръвни или кожни тестове за алергия.  Свиренето на гърдите и трудното дишане са симптоми на бронхоспазъм или астматичен пристъп, провокирани от вирусна инфекция. Трябва да посетите алерголог за назначаване на изследвания.
    Поздрави!

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 10:42 от Рaдост

# 731
    Здравейте д-р Мандажиева, синът ми на година и 2 месеца има обриви от близо месец, основно по крайниците, преобладаващо горната част на крачетата. След консултации с лекари предписваха фенистил, ериус,  други препарати, но никой отях след едноседмичен прием не доведе до промяна. Единствено инжекция урбазон му ги изчисти за около 2 дни и после пак се появиха. Моля за съвет на какво могат да се дължат. Пускали сме ПКК, маркери за възпаления и всичко е в норми. Обикновено се засилват през деня. Има дни през които излглеждат позавехнали и после пак се активират. Все още се кърми, като е основно през нощта, и веднъж следобед.
    Имаше предположение за акари, но през нощта не се засилват.

Здравейте,

По снимките не може да се постави точна диагноза. Трябва да посетите алерголог или дерматолог за допълнителни изследвания.
    Поздрави!

# 732
    здравейте д-р Мандажиева, днес сутринта се събудих с обрив по цялото тяло.

Вчера не съм  консумирала нищо необичайно, освен че ме боцна по ръката едно цвете
    на местото му веднага си появи обрив, който изчезна след 2 часа.
    в 7 часа сутринта пих алергозан и към 12 часа обривите спаднаха но към 15:30 пак се почна, сърбеж, обриви отново навсякъде. 16 часа отново приех алергозан.
    Въпросът ми е до кога да приемам алергозан или да взимам друго, трябва ли да посетя лекар и ако да какъв?
    Здравейте,
    Алергозан е антихистамин от първа генерация с много странични ефекти, което вече не се използва. Добре е да посетите алерголог.
    Поздрави!

# 733
    Здравейте д-р Мандажиева. Дъщеря ми е на 6г. Преди две седмици ѝ излезе ситен обрив по лицето и свивките на лактите, имаше хрема и я сърбяха очите. По препоръка на личния лекар и давах Ксизал и я задържах вкъщи - симптомите отшумяха. Спряхме Ксизала, днес беше за втори пореден ден на детска градина и се прибра с течащ нос и кихане, очите пак леко я сърбят. Започнах пак да и давам Ксизал. При това положение ако я заведа на преглед при алерголог могат ли да се направят тестове за алергии и има ли какво повече да се изпише за облекчаване на симптомите?
    Здравейте,
    Трябва да посетите алерголог. Могат да се направят кръвни (серумни) тестове за алергия, когато се провежда лечение с антихистамин. След тестовете най-вероятно ще Ви променят лечението.
    Поздрави!

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 10:44 от Рaдост

# 734
    Здравейте д-р Мандажиева.При синът ми /на 3г 8м е/ периодично му се появява такъв обрив около устата.Забелязала съм,че това се случва,когато е с кашлица,хрема,настинка,чести бактерии в носа.Появяват се и сенки под очите.В момента е с едно покашляне,пак сме на Рупафин.И Ериус сме приемали.

С дерматолог или алерголог да направя консултация?
    Здравейте, добре е да посетите дерматолог.
    Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт