Онлайн консултации с д-р Мариана Мандажиева – специалист по клинична алергология

• 94 047
  • 752
  •   1
Отговори
# 735
Синът ми на 3.5 години, 17 кг и направи алергична реакция. Детето каза, че му пари на гърлото и го боли и щом го погледнах видях оток на устните и след 15 мин избиха и няколко червени петна по бузите и врата. Това което яде беше лешников тахан, репичка и маруля. Веднага дадох Ериус 5 мл и отидохме до токсикологията, където ни приеха. Оттокът спадна много бързо от Ериуса, още преди да ни дадат урбазона.
Интересува ме какво да яде сега, колко време да спазва  диета и кога мога да въведа млечните, яйцата, ,боб ,елда, леща, овесени ядки и месото?
Искам и да попитам кога и как мога да го тестувам? Също тази алергия, ако се докаже,че е към лешник значи ли, че цял живот остава?
Здравейте, необходимо е веднага да посетите алерголог за назначаване на изследвания и преценка дали е необходимо да спазвате диета. Ще Ви обяснят след проведените изследвания каква е еволючията на хранителната алергия в зависимост от резултатите.

Поздрави!

# 736
Здравейте д-р Мандаджиева, сина ми е на 12г с ринит има леко към прах и мухъл.Направи синузит и кашля непрекъснато сутрин най много и като легне.Извадиха му двете сливици а третата оставиха била малка.Много моля да ми кажете при това положение трябва ли да извадим третата дали ще се подобри.има и непрекъснато стрептокок
Здравейте, ако имате възможност доведете детето на преглед, за да Ви отговоря коректно.
Поздрави!

# 737
Здравейте, д-р Мандажиева!
Сина ни е на 5 години и от 3 седмици забелязваме, че го сърби носа, търка си очите и след като се събуди киха много често. Не е постоянно, но не мога да разбера какво го провокира. Миналата зима имаше подобен епизод и мисля, че беше от дезинфектантите и кърпите, които използвам. Заведохме го на офталмолог заради постоянното търкане- каза, че няма проблем с очите, но има някаква алергия и от там е търкането. Изписа капки Забак за 1 мес.
 През това време посетихме УНГ, понеже при детето всяка хрема става ларингит- става задна и на 2я ден е вече с ларингит.  Той също се усъмни в някаква алергия, заради честите ларингити, изписа му Назонекс за 1 мес.
От вчера е с този обрив по-вече по деколтето и гърдите и по-малко по гърба . ЛЛ предполага, че е от храна и изписа Фенистил капки.
Скрит текст:
Моля Ви, бихте ли ни дала насоки- според Вас правилни ли са лекарствата, от какво може да е този обрив, какво да изследваме? Благодаря Ви
Здравейте,
Трябва да посетите алерголог. Необходима е обстойна консултация.
Поздрави!

# 738
Здравейте!
От около 3 седмици дъщеря ми има кашлица, която не е честа, но прави пристъпи. Когато се закашля, все едно се дави и така около 20 секунди. Цялата посинява, тъй като не може да си поеме въздух. Към днешна дата кашлицата намаля, но по един, два пъти на ден прави пристъп.
След консултация с детски лекар, същият ни наведе на мисълта, че може да е коклюш. Направихме изследване, което се оказа отрицателно.
Следващата ми стъпка е консултация с алерголог.
Лечението на дъщеря ми беше с противоалергично, първоначално Ериус, после го сменихме със Зиртек Д, хапчета за кашлица, в последствие включихме и антибиотик Клацид SR 500, който го пи 10 дни, както и 2 пъти на ден вдишване на Спиромакс.
Смятате ли, че това се дължи на алергия?
Има доказана с тест такава към домашен прах, мухъл, плесен, полени.
Здравейте, какъв тест за коклюш направихте?

# 739
Здравейте, синът ми е на 6г. с установена алергия към полени, яйчен белтък и плесени.
Изписаха ни Алергодил спрей, Ефира и Рупафин, който го няма никъде. Замениха ни го Фортекал сироп, но и него не намираме. Замениха отново, с Ериус. След започване на приема му обаче, започна сърцебиене и неравномерен пулс. Спряхме го, и след два дни вече всичко беше ок.

От днес му се зачерви и едното око и сълзи леко сутрин. Имам капки Забак, но не знам дали са съвместими с Алергодила, Ефирата и Антихистамин (тъй, като в листовката на Забак пише, да се обърне внимание ако се приема Антихистамин).

Моля за съвет. Не знам какво да му дам, Рупафин - няма. Фортекал сироп - няма. Ериус му повлия зле.
У дома имам Фенистил капки (който винаги е понасял добре).

Също така, много бих искала да знам каква би била дозата за Метилпреднизолон (прах и разтвор) за него на 6 г. 24 кг. И може ли мускулно?
И двамата сме стигали до Урбазон, тъй като и аз и той сме с много алергии и искам да знам, в случай на необходимост.
Здравейте, за съжаление при този случай не мога да назнача лечение без консултация и преглед на място.
Поздрави!

# 740
Здравейте! Детето ми има контактна алергия към дезинфекциращи препарати още от детската градина. Сега е в училище и положението е същото. Целите ръце, бузите,  а понякога и краката, коремът и гърбът стават на пъпки, тип уртикария, които сърбят.  Посещавали сме алерголог, правени са тестове, освен от мухъл и плесен, няма друга  алергия. Това ме навежда на мисълта да е към някакъв препарат, защото когато си е у дома за два- три дни и алергия няма. Ходих да попитам с какъв препарат чистят, казаха с Десмол. Те лично са ми звъняли и знаят положението на детето ми, та приеха да го сменят. Въпросът ми е какъв препарат мога да купя, който да е универсален и да не предизвиква алергии по кожата? Моля за насоки и предложения. Благодаря предварително!
Здравейте, не мога дам препоръка за препарат, това би било реклама.

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 10:44 от Рaдост

# 741
Здравейте!
Пиша Ви във връзка с дете на 4г възраст.
Бих искала да попитам следното:
Всеки месец детето е със задна хрема, пускат се секрети и се лекува по антибиограма.
Водено е многократно на унг, казват,  че трябва да се израстне.
За мен не е нормално всеки месец да се стига до Аб капки или локално.
Според Вас дали може да има алергичен елемент при рецидивиращите инфекции?

# 742
Здравейте!
Пиша Ви във връзка с дете на 4г възраст.
Бих искала да попитам следното:
Всеки месец детето е със задна хрема, пускат се секрети и се лекува по антибиограма.
Водено е многократно на унг, казват,  че трябва да се израстне.
За мен не е нормално всеки месец да се стига до Аб капки или локално.
Според Вас дали може да има алергичен елемент при рецидивиращите инфекции?
Здравейте,
Възпалението, предизвикано от назалната алергия при алергичния ринит, води до увреждане на носната лигавица и повишена възприемчивост към вирусни и бактериални инфекции.  И обратно честите вирусни и бактериални инфекции увреждат лигавицата и тя става пропусклива за алергени и иританти и развитие на хронично алергично възпаление. Антибиотичните капки от своя страна унищожават полезните бактерии в носната лигавица и задълбочават батериалното възпаление.
Поздрави!

# 743
Здравейте!
Синът ми, който е на 7м, захраних вчера с глутен (дадох му коричка от хляб). Вчера нямаше никакви признаци за алергична реакция, но днес сутринта забелязах, че дланите на ръчичките са червени, като на петна.. с подкожни пъпчици. Възможно ли е това да е алергична реакция? Няма другаде по тялото зачервяване, няма и дискомфорт.
Благодаря предварително за отговора 🤗

# 744
  • Варна
Здравейте Д-р Мариана Мандажиева!
След като забременях, отключих алергия към риба и морски дарове, но го разбрах на по-късен етап.
След като родих опитах черноморска риба и след 30 мин. получих уртикария по гърба, гърдите, корема и врата. Тогава изпих 2 т. алергозан и се оправих. Дълго след това не посмях да близна риба и морски дарове.
Докато слез 3 год (а именно това лято) реших да опитам много малко риба тон. Нямаше реакция. После пробвах пъстърва и ципура, и отново нямаше проблеми.
Но миналата седмица опитах отново черноморска риба и отново се получи уртикария.
Въпроса ми към Вас е какви изследвания да си пусна, за да разбера конкретно към кой вид риба и морски дарове съм алергична, и към кои не съм.
Благодаря Ви предварително ☺

# 745
Здравейте, д-р Мандажиева,
моля да обясните какво представлява реакция към серум от собствената кръв на пациента и реакция към хистамин? Тестовете са интрадермални.
Предварително блгодаря.

# 746

Здравейте.
Излязоха ми тези пъпки от няколко седмици, започнаха по една две, а сега са доста(към 20 на ръка), и на двете ръце само.
Възможно ли е да е алергична реакция, или пък уртикария, чрез която организма се чисти (скоро бях болна за 2дни ).

# 747
  • Горна Оряховица
Здравейте Д-р Мариана Мандажиева!
Преди може би над 15г в Плевен ми поставиха диагноза вазомоторен ринит. Тогава по спомен доктора спомена, че се лекува с лазер, но има вероятност да изгубя час от обонянието си. Аз бях свикнала да дишам през устата и не предприех нищо.
След ковид вече обонянието ми е на 50% и носа ми е постоянно запушен. Започвам да обмислям сериозно за някаква операция и се чудех има ли нещо ново, което мога да направя за вазомоторния си ринит? До сега съм ползвала капки от рода на Avamis, но с временен ефект. На моменти съм добре, но зимата, когато въздуха е мръсен съм с постоянно запушен нос. Основно ме дразнят цигарите, а след боледуване се влача месеци с хрема. Какво мога да направя?

# 748
Колдисепт НаноСилвър Спрей за нос - може ли да се ползва профилактично за дете на 3г.?

# 749
Здравейте, д-р Мандажиева!
Пиша Във връзка с резултати от изследвания, които  показват завишени еозинофили… бихме ли ми казали на какво може да се дължи това?
Имам едно основно оплакване и то е трудно дишане на моменти, сякаш усещам сухота в дихателните пътища, постоянно или често се налага да въздишам… или по-точно да търся да поемам дълбоко въздух.
Има ли връзка оплакването ми с тези резултати нещо?
Скоро си правих спирометрия и излезе нормална, отделно имам правен скенер на бял дроб във връзка с проследяване на старо заболяване, но резултата не показва проблем в момента, но аз съм се вторачила в това трудно дишане и търся причината.

Общи условия

Активация на акаунт