Онлайн консултации с д-р Милена Янкова – специалист по педиатрия и детска пулмология

• 281 204
  • 4 333
  •   2
Отговори
# 3 810
Здравейте, др. Янкова!
Преглеждали сте дъщеря ми на 2,4 години няколко пъти и сме изключително доволни от вас. От няколко дни е със запушен нос и нищо не се стича нито напред, нито назад. Имаше висока температура няколко дни и след преглед от нашия педиатър беше диагностицирана с гнойна ангина с назначено лечение: Антибиотик Клацид, Тантум верде, антибиотични капки за нос. Носа обаче не се отпушва и тя едвам диша с уголемени сливици и запушен нос. Няма кашлица, но чувам носа да хърка и тя диша само през устата.
Вие обикновено ни изписвате инхалации с физ разтвор и капки приготвени в аптеката. Дали да започна инхалации в този случай и да заменя изписаните антибиотични капки Levoflaxan които са за очи но ни ги изписаха за нос с вашите капки
Здравейте, правете инхалации с физ. р-р, слагайте правените капки и продължете Левофлоксана.

# 3 811
  • Бургас
Здравейте д-р Янкова,въпросът ми е относно нашумелите в последно време бактерий открити в носен и гърлен  секрет, Мораксела и Хемофилус инфлуенца. При наличие в секрета в по голямо количество ,но видимо добро общо състояние на детето,има само лек секрет в носа особенно след  ставане от сън и няколко изкашляния след сън, необходимо ли е антибиотично леченние през устата,защото локално приложените до момента не са се справили?

# 3 812
Здравейте каква е дозата на Тамифлу за дете на 9 г. и половина - 42 килограма ?

# 3 813
Здравейте, Д-р Янкова!

Децата ми бяха болни миналата седмица, през два дни се разболяха. Макс. температура 38.4 при единия, 37.4 при другия.
Леко зачервени гърла, с леко подути лимфни възли.
Симптоматиката беше идентична.
Правихме комбиниран тест на едното дете за грип и Ковид, на другото като се разболя по препоръка пуснахме и гърлен секрет, който беше чист.
Обаче след 6 дни се разболях и аз. Адски червено болезнено гърло и температура до 38.5.
Започнато е АБ лечение при мен.
Въпросът е сега да пусна ли и на детето, при което не сме пускали гърлен секрет? И ако се изолира при него, като няма симптоми и е здрав, пак ли да се дава АБ?
В момента е някакъв бум на стрептококови инфекции 😔

# 3 814
Здравейте, Д-р Янкова!

Децата ми бяха болни миналата седмица, през два дни се разболяха. Макс. температура 38.4 при единия, 37.4 при другия.
Правихме комбиниран тест на едното дете за грип и Ковид, на другото като се разболя по препоръка пуснахме и гърлен секрет, който беше чист.
Обаче след 6 дни се разболях и аз. Адски червено болезнено гърло и температура до 38.5.
Въпросът е сега да пусна ли и на детето, при което не сме пускали гърлен секрет? И ако се изолира при него, като няма симптоми и е здрав, пак ли да се дава АБ?
Здравейте, не разбрах при някой изолиран ли е стрептокок , или те имали ли са контакт с болен от скарлатина?

# 3 815
Здравейте, Д-р Янкова!

Здравейте, не разбрах при някой изолиран ли е стрептокок , или те имали ли са контакт с болен от скарлатина?

При мен е изолиран стрептокок, от неделя започна червено гърло и температура. Понеделник изследвах и започнах АБ.

Те бяха болни седмица преди мен.
Като се разминаха без АБ лечение. Само на единия пуснахме гърлен секрет, при другия не беше предложено от педиатър, аз вкъщи му направих комбиниран тест за ковид и грип. Та въпросът беше дали и гърлен да не пуснем в лаборатория или бърз стреп тест и на двамата?
И ако се изолира, без развита симптоматика при тях, пак ли АБ трябва да пият?

# 3 816
Здравейте д-р Янкова,въпросът ми е относно нашумелите в последно време бактерий открити в носен и гърлен  секрет, Мораксела и Хемофилус инфлуенца. При наличие в секрета в по голямо количество ,но видимо добро общо състояние на детето,има само лек секрет в носа особенно след  ставане от сън и няколко изкашляния след сън, необходимо ли е антибиотично леченние през устата,защото локално приложените до момента не са се справили?

# 3 817
Здравейте каква е дозата на Тамифлу за дете на 9 г. и половина - 42 килограма ?
2 х 75мг за 5 дни

# 3 818
Здравейте д-р Янкова,въпросът ми е относно нашумелите в последно време бактерий открити в носен и гърлен  секрет, Мораксела и Хемофилус инфлуенца. При наличие в секрета в по голямо количество ,но видимо добро общо състояние на детето,има само лек секрет в носа особенно след  ставане от сън и няколко изкашляния след сън, необходимо ли е антибиотично леченние през устата,защото локално приложените до момента не са се справили?
Не , категорично бактериите в носа не се лекуват с АБ през устата.

Последна редакция: пт, 26 яну 2024, 10:53 от Рaдост

# 3 819
Здравейте, Д-р Янкова!

При мен е изолиран стрептокок, от неделя започна червено гърло и температура. Понеделник изследвах и започнах АБ.

Те бяха болни седмица преди мен.
Като се разминаха без АБ лечение. Само на единия пуснахме гърлен секрет, при другия не беше предложено от педиатър, аз вкъщи му направих комбиниран тест за ковид и грип. Та въпросът беше дали и гърлен да не пуснем в лаборатория или бърз стреп тест и на двамата?
И ако се изолира, без развита симптоматика при тях, пак ли АБ трябва да пият?
Да, задължително и на двамата трябва да пуснете микробиология на гърлен секрет. Ако се докаже стрептокок група А, дори и при липса на симптоми, се пие АБ.

# 3 820
Благодаря Ви!

А какво се случва като веднъж се излекува, към това не се гради имунитет, пак се заразява - знаете, че поредна зима е ад с тези стрептококови инфекции, пак АБ, този имунитет тотално се занулява. Някаква превенция няма ли? Освен, разбира се, хигиена.
Пробиотик?
Благодаря!

# 3 821
Благодаря Ви!

А какво се случва като веднъж се излекува, към това не се гради имунитет, пак се заразява - знаете, че поредна зима е ад с тези стрептококови инфекции, пак АБ, този имунитет тотално се занулява. Някаква превенция няма ли? Освен, разбира се, хигиена.
Пробиотик?
Благодаря!
За съжаление, не се изгражда имунитет. Имаме деца, които по 3 пъти в един зимен сезон се заразяват и пият АБ. Като РЗИ-то не си върши работата и не задължава всички контактни да се изследват и евентуално да се лекуват, ще продължава да е така .

Последна редакция: пт, 26 яну 2024, 10:54 от Рaдост

# 3 822
Здравейте! Племенницата ми вчера е вдигната температура и веднага са й изписали Ремантадин. Майка й тази сутрин й направи тест, който е положителен за грип А. Да го смени ли с Тамифлу?

# 3 823
  • София
Здравейте, доктор Янкова!
На 17.01 детето ми на 4,5г. беше с положителен тест за грип А и бърз за скарлатина.
5 дни пи Тамифлу сироп. В понеделник, след приключване на курса с Тамифлу и` беше предписан Суметролим сироп за 7 дни. Докторката каза, че се наблюдавало, че Стрептокока е чувствителен на този Суметролим... Навсякъде чета, че за скарлатина се изписва Аугментин.. От симптомите за скарлатина, единствето по езика имаше точици. Ще кача снимка как е езика в момента. След колко време от Суметролима може да направя пак тест и бърз ли да е или гърлен?
Другото, което ме тревожи, е че от неделя, вече 5-ти ден и е паднал гласа. Не виждам много подобрение - пиеше калциев глюконат и Аериус.Какво да правя и за гласа? Възможно ли е от грипа нещо да е паднал или от срив в имунитета?

Благодаря!

# 3 824
Здравейте, д-р Янкова!
Днес забелязах на ръката и предмишницата на детето червени точки- не е обрив, не е релефно, не го боли, не го сърби. Точките са като от прежулено, изглеждат като подкожни..( като капилярчета) 🤪 Има и по тялото малко, единични, но същите червени и изглеждат като спукан капиляр или убождане от игла.  Най-много са на ръката.  Според ЛЛ ( по снимка) е алергия от храна. Моля за Вашето мнение!

Последна редакция: пт, 26 яну 2024, 15:06 от *Joy

Общи условия

Активация на акаунт