Отговори
# 225
Здравейте, д-р Микова.
Имаме котка на 12г,кастрирана,домашна,не излиза никъде.
През колко месеца трябва да се обезпаразитява вътрешно. И проблем ли е, че вече не я ваксинираме. Тя изпитва голям стрес при излизане от апартамента.
Благодаря.
Няма строги правила за обезпаразитяване на домашни котки. Трябва да имате предвид, че котките могат да се разболеят от дирофилария (паразитно заболяване в сърцето), което се пренася от комарите.
Могат също да се заразят с плоски стомашно-чревни паразити, защото техен междинен гостоприемник са бълхите. Виждала съм много домашни котки, които никъде не излизат и са пълни с бълхи. В този случай стопаните излизат навън и пренасят бълхи с дрехите си.
Наистина рискът от опаразитяване при домашните котки е по-малък, но съществува и не трябва да се пренебрегва.
Препоръчвам Ви да правите комбинирано вътрешно и външно обезпаразитяване през 1-2-3 месеца, през пролетта и есента по-често, а през зимата по-рядко.

По отношение на ваксините също няма задължителни правила, но отново има риск да се пренесат вирусни инфекции в дома с обувките на стопаните.

# 226
Здравейте, д-р Минкова. Едното ни куче-чихуаха на 4 години винаги   повръща след прием на таблетки/паста за вътрешни паразити. Пробвали сме всички видове и всеки път повръща поне по 10 пъти няколко часа след приема.
Може би трябва да прилагаме пипета, мисля че веднъж сме взимали комбинирана за външно и вътрешно обезпаразитяване?
Да, комбинираните пипети са добро решение, но те не покриват плоските стомашно-чревни паразити при кучетата.
Пробвайте да дадете таблетките по време на хранене, а не на гладно.

# 227
Добре е да я заведете за действителен преглед, освен ако не искате да се увреди тотално, докато чакате отговор тук.
Оправи се сама. Все още малко се притеснява да скача отвисоко, но вече е в отлична бойна форма Simple Smile
Котките са големи симуланти и много добре прикриват болката си. Понякога при бъбречна недостатъчност започват да реагират така. Ако е възрастна котка, заведете я на преглед.

# 228
Коте на около три месеца. Започна да дивер. Видях, че съвсем миниатюрни на две три места, първо на носа я няма козината. Ветеринар набързо реши от една дума, че е Котешка краста или нещо такова и да го водя да му бие инжекция. Не съм го завел засега, остана място на носа което няма козина. Другите изглежда засега се възстановиха. Паралелно се появиха едни малки пъпчици, като цяло на места по врата, зад ухото, на главата.
Започнах да му давам витамини и да му мажа носа и някои пъпки с йодасепт. И за момента е спокойно като цяло. Пъпчиците позагарят и е по-спокойно.

Та въпроса ми е какво да му давам. И с какво да го третирам външно също така. Котето е зимно коте, взето е в най-големите студове през декември и оттогава е само в стайни условия.
Другото е възможно ли е да го приуча да ходи в "Котешка тоалетна". Как и дали да му третирам с нещо ноктите и въобще.
Котето е с много дълъг косъм освен това.
Част от времето е във всекидневната, но не мога да го държа там постоянно и го слагам в друга стая, много често тогава започва да "мечи" да драска по вратата.
Имам котки от много години, но те са отрасли почти само навън а това все още и заради времето а и най-вече заради куче, което имам на двора засега не го пускам навън.
Котето определено търси много внимание, търся съвети какво точно да направя засега за по-консервативно лечение и да се приучи на обноски.

И аз бих препоръчала да осигурите съд с бентонит като начало, а за пъпчиците го заведете на преглед.

# 229
Здравейте, д-р Микова. Нормално ли е котка - британка да хърка? Хърка силно като човек, не само докато спи, но и като е будна?
Някои британки са с много сплескана муцуна и е възможно да хъркат. Може да се касае и за остро възпаление в областта на горни дихателни пътища.

# 230
Здравейте, от няколо дни кучето ни отказва да яде. По принцип винаги е бил доста капризен и храната не го изкушава. Храни се със среден към висок клас гранули, примесени с мокра храна (за да ги яде). От 3-4 дни не иска гранулите, нито мокра храна. Преди 3 дни, за да яде, му дадохме 2 пишешки бутчета към гранулите и тях ги изяде плюс малко гранули. Онзиден - изяде 200 - 300 гр. телешки салам (само това, защото не искаше другата си храна). Вчера не искаше абсолютно нищо, като дори пробвах с варено пилешко, което обича. И нощес повърна малко жълт сок, после си заспа. Иначе си е жизнен, енергичен, не го боли като му пипаме корема или венците, няма промяна в поведението или средата. И изхождането го има веднъж на ден (не знам откъде, като е ял толкова малко). И преди се случвало да не яде ден или 2, да повърне малко сок, но сега тази липса на апетит продължава и почва да ме притеснява. Стои пред храната, мрънка и чака нещо друго, после отказва и него. А и преди седмица се опита да "пасе" трева. Кога да потърсим ветринар? Колко дни може да не яде кучето, без това да е опасно за него? Не знам докъде е капризът и доколко е сериозно? Мисля да му взема печено бутче в опит да го изкуша (това му е върховното лакомство), но се тревожа. Моля за съвет.

Заведете го на преглед, но освен това бих Ви препоръчала да го храните с висок клас храна и да направите дълъг курс с кучешки пробиотици, за да стабилизирате храносмилането.

# 231
Здравейте, д - р Микова! Вчера кастрирахме нашия домашен любимец - женска котка на 7 години. Сравнително бързо излезе от упойката, но ме притеснява това, че само лежи и си ближе раната, не иска да яде и да пие вода. Не и изписаха обезболяващи, а само антибиотик, който обаче много трудно и давам. Нормално ли е да не иска да приема вода и храна?

# 232
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Здравейте, д - р Микова! Вчера кастрирахме нашия домашен любимец - женска котка на 7 години. Сравнително бързо излезе от упойката, но ме притеснява това, че само лежи и си ближе раната, не иска да яде и да пие вода. Не и изписаха обезболяващи, а само антибиотик, който обаче много трудно и давам. Нормално ли е да не иска да приема вода и храна?

Близането на раната не е добре. Яка не Ви ли дадоха от клиниката, в която я кастрираха?!?

Излизането от упойката, особено на толкова възрастно животно е процес. Това, че е в съзнание не означава, че я е метаболизирала. Може да отнеме и 48 часа докато напълно излязат анестетиците от тялото ѝ.

Нека да стои на топло и да не скача поне седмица. Ще пие вода и ще прояде, когато е готова.. Ако не можете да дадете антибиотика - заведете я за инжективен такъв. Много е важно да си го приема, както е изписан.

Ако имате каквито и да е притеснения - звънете в клиниката, където е кастрирана.

# 233

Близането на раната не е добре. Яка не Ви ли дадоха от клиниката, в която я кастрираха?!?

Излизането от упойката, особено на толкова възрастно животно е процес. Това, че е в съзнание не означава, че я е метаболизирала. Може да отнеме и 48 часа докато напълно излязат анестетиците от тялото ѝ.

Нека да стои на топло и да не скача поне седмица. Ще пие вода и ще прояде, когато е готова.. Ако не можете да дадете антибиотика - заведете я за инжективен такъв. Много е важно да си го приема, както е изписан.

Ако имате каквито и да е притеснения - звънете в клиниката, където е кастрирана.
Специално за яка попитах и аз. Нямало нужда казаха, не слагали такива, конците били много здрави и нямало как да ги скъса. Днес не ближе раната, погледнах я, добре е. Замаляла е и лежи, става само за да се премести от едната страна на другата. Има лек напредък, изяде 3 - 4 парченца от пауча, но вода твърдо отказва. Даваме и със спринцовка. Антибиотика също и го даваме на две части, защото въпреки, че е малко хапчето ме е страх както и е сухо гърлото да не и заседне нещо. Дано живне повече до няколко дни. Иначе мърка докато я галя.

# 234
Специално за яка попитах и аз. Нямало нужда казаха, не слагали такива, конците били много здрави и нямало как да ги скъса. Днес не ближе раната, погледнах я, добре е. Замаляла е и лежи, става само за да се премести от едната страна на другата. Има лек напредък, изяде 3 - 4 парченца от пауча, но вода твърдо отказва. Даваме и със спринцовка. Антибиотика също и го даваме на две части, защото въпреки, че е малко хапчето ме е страх както и е сухо гърлото да не и заседне нещо. Дано живне повече до няколко дни. Иначе мърка докато я галя.
За следоперативно наблюдение се обръщайте към лекуващия лекар. Колегите ще са по-спокойни, ако знаят какво се случва с пациентите им, дори да е нещо притеснително.
И аз не ползвам яки след кастрация, животните са по-спокойни така.

# 235
  • Somewhere in the World
Здравейте, д-р Микова. На гости ми е чихуахуа на 3години. Задави се с малко парче кашкавал, по-скоро и влезе в кривото гърло. Обръщах го с главата надолу в права линия и леко тръскане, потупвах по гръбчето, но нищо. Повръща слуз някалко пъти, а днес е вяла и отказва храна. Предполагам е изтощена и сега спи спокойно диша. Какво да направя?

# 236
Здравейте, д-р Микова. На гости ми е чихуахуа на 3години. Задави се с малко парче кашкавал, по-скоро и влезе в кривото гърло. Обръщах го с главата надолу в права линия и леко тръскане, потупвах по гръбчето, но нищо. Повръща слуз някалко пъти, а днес е вяла и отказва храна. Предполагам е изтощена и сега спи спокойно диша. Какво да направя?
Заведете я на преглед, ако продължава да е вяла.

# 237
Малко за да си сверя часовника и да знам да сменя ли ветеринаря на кучето си. На 9месеца е в петък повръща 3пъти с диария е. След работа веднага го заведох на вет., предписа му Метровис 250мг сутрин, обед и вечер по едно хапче/цяло/, 17кг е кучето. Отделно ми даде 2 хапчета за глисти като каза в събота на обед да дадем и двете наведнъж +1метровис. Кучето отказа да яде, нищо, нито гранули, нито пауч, нито пастет, нито консерва / взимаме висок клас храни/. Чак в понеделник вечерта /преди малко/ изяде 80гр консерва /патешко/. Хапчетата Метровис спряхме още в неделя вечерта, въпреки,че вет каза да дадем целия блистер, който е за 10хапчета.
Въпросът ми е прави ли се вътрешно обезпаразетяване, след като животното е с разстроен стомах?

# 238
Здравейте,
Според вас и вашият опит до каква степен е опасна една котка, която живее и навън и вътре за новородено?
В момента е тотална промяна за котката, по-дива е, иска внимание. А мъжа ми откача като я види на етажа при бебето ни.
Моля за съвети как да се справим.

# 239
Малко за да си сверя часовника и да знам да сменя ли ветеринаря на кучето си. На 9месеца е в петък повръща 3пъти с диария е. След работа веднага го заведох на вет., предписа му Метровис 250мг сутрин, обед и вечер по едно хапче/цяло/, 17кг е кучето. Отделно ми даде 2 хапчета за глисти като каза в събота на обед да дадем и двете наведнъж +1метровис. Кучето отказа да яде, нищо, нито гранули, нито пауч, нито пастет, нито консерва / взимаме висок клас храни/. Чак в понеделник вечерта /преди малко/ изяде 80гр консерва /патешко/. Хапчетата Метровис спряхме още в неделя вечерта, въпреки,че вет каза да дадем целия блистер, който е за 10хапчета.
Въпросът ми е прави ли се вътрешно обезпаразетяване, след като животното е с разстроен стомах?

Аз предпочитам да давам таблетки за обезпаразитяване на здрави животни, но трябва да имате предвид, че при наличие на глисти може да има храносмилателни смущения. Най-добре може да прецени лекарят, който преглежда.

Общи условия

Активация на акаунт