Проблем ли е връзката с помак?

• 16 272
  • 107
  •   1
Отговори
# 45
Затова подхвърлих по-нагоре, че всички проблеми с роднини, съграждани и прочие изискващи данък обществено мнение, могат да бъдат избегнати като се отиде в чужбина.
Там никой не се интересува какъв си, що си,  на кой бог се кланяш и не си завира носа в къщата и семейството ти.
Почване на чисто.

# 46
В университета(миналия век) имах двама колеги, помаци, доколкото помня от Мадан. Имената им бяха малко странни, не етнически определени, по-скоро оригинални. Съвсем нормални момчета бяха, учеха, купонясваха, живееха не по-различно от нас. Тъй като става въпрос за специалност с изисквания и изпит по БЕЛ, много добре говореха, никакъв диалект-за разлика от други...) Но не познавах приятелките им, не зная за какви момичета се ожени ха. Факт е, че не се отличаваха по нищо.

# 47
Моята приятелка е от централна България. Говорят съвсем чист български език и са с български имена от 1972 г.
Тогава е имало някаква кампания за преименуването им, защото баща й и майка й са имали турски имена. Показвала ми е дипломата на баща си, там е с турски име.
Изключително общителни, добронамерени, гостоприемни и почтени хора са. Познавам цялата рода. Много се радват на гости, посрещат, изпращат.
Граждански бракове не сключват, ходжата им провежда техен си ритуал, нещо като нашата венчавка. Това е напълно достатъчно за цяло село/рода и вече се знае, че младите са семейство.
Както казах по-горе, познавам цялата рода, а тя хич не е малка (общо 7 лели и 2 вуйчовци, всички с деца). Всички са с партньори помаци - от същото населено място, от съседните, от Родопите (с български и турски имена).
Силно религиозни измежду тях няма, дори и между възрастните.

# 48
  • София
Явно момчето се притеснява от родителите на момичето, защото има опит с хора, които убедено са си изградили измислени стереотипи, както стана ясно в темата.
Само да вметна, че родопският диалект е точно толкова български диалект и като такъв част от българския език, колкото са пиринският, варненският, пловдивският, врачанският и др. И това е същият език, който говорим всички, но повлиян от местните характерни особености на езика.
Между другото, по шопските села езикът е точно толкова неразбираем за нетренирания слух, колкото и по родопските.
Между българомохамеданите, наричани още помаци и българите от турски етнически произход има голяма разлика, но явно много хора ги бъркат. В България има много общности и етноси. В интернет има информация за интересуващите се, поне за обща култура.

# 49
Просто казвам, че си говорят на техния диалект, който в голямата си част е неразбираем ( за мен и много други хора).  Но чист български език....няма как да е. (както някой по-нагоре беше казал). Чист български език е това, на което си пишем в момента.
Каня те в пети клас, да видиш и чуеш, как си говорят на чист български, децата от помашки семейства. Няма диалект. Чист български. Аз трудно разпознавам някои деца, докато не отворим темата за празници и традиции. Не празнуват Коледа. Празнуват "Нова Година". Тъмнокос, зеленоок, умен, възпитан - помак се оказа, само че думата "помак" е табу. Но си казва, какво празнува и какво не празнува без проблем и комплекси.
 Кърджали. Заповядай! Simple Smile

# 50
  • София
Някой писа, че в училище нямало диалекти. Ми няма, разбира се,  което не означава, че децата от Банско, Ямбол или Петърч, например, вкъщи с бабите си не си говорят на диалект. Че пуснете си влогъри от различни градове и ще усетите разликата, колкото и да се стараят.
Аз самата говоря 3 различни диалекта на чистия български, когато съм на местата, където хората ги ползват. Вижте в Гугъл какво означава диалект, лесно е да се провери. В ежедневието си говоря книжовно, а не на диалект.

И не разбрах как по външността различавате от каква религия или етнос са хора, които са част от нашия народ, етнос и имат същия произход като масовия българин. Явно някои имат свръхестествени способности.

# 51
Когато двама души са възпитани различно, могат да приемат по различен начин какво е редно и какво - нередно. Жената дали може да ходи на работа и да излиза с приятелки, мъжът ще участва в домакинската работа, дали няма да се наложи да приеме друга религия, на децата как ще се определи религията - изглеждат дребни различия, но може да се окажат много сериозни.

Имам приятелка, която се омъжи за мюсюлманин, много отворен човек, направо идеален във всяко отношение. И познавам друга жена, която се омъжи за мюсюлманин, стана и тя мюсюлманка, но много ревностна и запалена.
Та, даже човек да не е религиозен, има значение какво ще се наложи и ще е готов да приеме.

# 52
Когато двама души са възпитани различно, могат да приемат по различен начин какво е редно и какво - нередно. Жената дали може да ходи на работа и да излиза с приятелки, мъжът ще участва в домакинската работа, дали няма да се наложи да приеме друга религия, на децата как ще се определи религията - изглеждат дребни различия, но може да се окажат много сериозни.

Имам приятелка, която се омъжи за мюсюлманин, много отворен човек, направо идеален във всяко отношение. И познавам друга жена, която се омъжи за мюсюлманин, стана и тя мюсюлманка, но много ревностна и запалена.
Та, даже човек да не е религиозен, има значение какво ще се наложи и ще е готов да приеме.

Браво! Един от добрите коментари е вашият.

# 53
По принцип между българските мъже, дори възпитаните в уж светски семейства и в християнска религия, има адски много с ориенталски манталитет.

Онзи ден една дама във форума така защитаваше правото на мъжа да почива и така обясняваше как женската работа е нула, че само мога да се досещам в какво семейство е възпитана и какво има тя самата (ако такова съществува).

Помашките общности са затворени и затова социално и исторически има причини - те не са припознати съвсем за свои нито от християнското население, нито от българските турци. Да, но сме 21 век и хората до някаква степен се отварят - много от децата заминават студенти, имат нормални забавления на млади хора, голяма част от момчетата работят в чужбина - стоители, водопроводчици и т.н. Помаците, които аз познавам, са много мили, добри, честни и работливи хора.

Без да познаваме момчето, семейството, нрава му, само рискуваме да влезем в някакви стереотипни разсъждения.

# 54
  • Terra incognita
Авторката въобще не се включи повече. Но за мен темата е много интересна.
Наскоро даваха автентична сватба от Рибново. Оказва се, че там масово се женят помежду си, в рамките на селото, дори между братовчеди. Така не се ли рискува твърде много израждане на гените? Направи ми впечатление, че жените масово имаха еднакви физиономии.
И друго ми направи впечатление. Тези млади хора водят някакъв двойнствен начин на живот. Момичето каза, че е учила в София, там ходи с нормално облекло за млад човек, но на село предпопита и носи шалвари и забрадка.
Родителите масово са гастербайтери в чужбина и цял живот събират пари за чеиз и сватба.
Младите са видели и опитали от живота извън общността, но признават, че се чувстват най- добре сред свои и се върнали на село. Гелината не е задължителна, но се оказва, че много рибновски момичета мечтаят цял живот за този момент.
Аз намирам нещо очарователно в това.

# 55
  • Най-красивата страна
И аз никъде не видях обиди.
Даже много деликатно се изказват съфорумките.

Аз ще посъветвам авторката ,ако има сериозни намерения да се пробва да общува със семейството му.
Да види дали ще я приемат,как живеят,какъв им е манталитета,религиозни ли са,да не отказва покани за семейни събирания и празници-ако я поканят изобщо.Да гледа той как се държи,как реагира...
И тогава да прецени.

Моя колежка навремето имаше връзка с помак.
Като стана връзката по-сериозна първо той се дръпна от нея.
После пак се събраха.
Семейството му уж я прие .
Започнаха да я канят.
И тя първо видяла как брат му се отнася към жена си-гостите на масата,жената права до вратата.
После отидоха на една сватба ...
Там и вързали една престилка и я пратили при другите жени да помага в готвенето...И тя помагала...

След още няколко подобни случки,тя сама се отказа от връзката.
Каза,че не може да приеме начина на живот на тези хора ,но и не иска да го отделя от близките му..
После той се ожени за помакиня..

# 56
Вени, то не сме помаци, но на ден втори ми връчиха печката, метлата и  всичко, не съм знаела, че това е  невъзможно съжителство.
 Не съм недоволна че съм работила, а от отношението, че ме заобикалят, недоволстват за което правя ,все не е точно ,например фидето повече в супата, то и сега бъркам понякога като готвя.
 Че ме карат да пера навън, че много прането ми, с деца, а  тя си пере в банята ,дето нямаше като се оженихме ,че малко пере и няма да напълни ямата, аз разплисквам водата из двора.
 Такива несправедливости ,но не че се включвам , че даже и сама върша.

Друго не е харесала.
Еднаква среда да е произходът ,ама къде да ги търсим еднакви, каквото имаше беше.

Авторката чу достатъчно версии какво я очаква.
 И сина ми имаше едно момче от тях в работата, студент беше още, чудесен мъж и човек. Ходиха наблизо  и се видял с родителите му, каза, че така е възпитан, да пример.
 Та не всички са  непоносими.
И в домакинството при тях жените си помагат, сплотени, не разделени са по съвременен начин. Та може пък да и харесва, да не иска мъжът да чисти и готви, а тя да цепи дърва примерно.

# 57
Амиии...днес се начетох в социалните мрежи на тъпизми от християни-патрЕоти за бежанците в Украйна. Родило момиче, бегълка във Варна - ама защо във Варна, тази е настанена в Балчик, какви са тия претенции да роди във Варна; само тя ли е родила, какво ни занимавате....т.н. Нямаше ни един, който да каже - да са живи и здрави майката и детето, или поне да подмине, без да пише глупости.
Същевременно моя приятел чичо Рейхан е доброволец да посреща бежанци в Русе и да ги приема в дома си, че и мартенички им давал. Ако трябва да избирам между сина на някой от коментиращите и сина на чичо Рейхан за зет, сигурно по-скоро бих заложила на неговия син, защото вярвам, че ще е възпитан по-добре в базисни човешки ценности. Давам пример на мен какво ми е важно. Имам две дъщери.

# 58
Има една съществена разлика, която ти не отчиташ.
Никой няма против сина на чичо Рейхан. Браво на чичото, че е възпитал човек.
И този син ще е чудесен зет. Но на леля Рейхане, не на леля Росица.

# 59
Нима религията определя що за човек си?
До голяма степен - да.
Само ако човекът е наистина религиозен или живее в консервативна среда.
Иначе няма значение.
Повечето хора в България са просто вярващи повече към атеисти, независимо каква им е религията. Обаче има и от ортодоксалните вярващи, с които няма как да се разбереш, ако си различен от тях.

Общи условия

Активация на акаунт