Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 125 160
  • 1 375
  •   2
Отговори
# 105
Здравейте др Пеев. Появиха ми се подкожни, болезнени и сърбящи пъпки на лицето.
Правя от 3 месеца пилинг, почистване и лазер срещу акне(зящото кожата ми е склонна) и разширени пори . Дерматолога ми изписа антиботик Ciprobay, но днес ми е 8 ден и няма никакво подобрение. Моля за мнение, защото съм адски отчаяна, с какво мога да ги третирам?
Здравейте,
Трудно ми е да преценя от снимката, но прилича на акне. Ципробай определено не е антибиотик, който помага при акне. Значение има какъв пилинг правите. В това състояние на кожата единствено Nd:yag лазер може да окаже частично подобрение. Ако отскоро сте почнали лечение изчакайте поне месец. Съвета ми е да обсъдете идеята на Ципробай с дерматолога.
Здравейте, предписан ми е от дерматолог, Процедурите с лазера + пилинг започнах преди появата на въоросните подкожни пъпки.Мисля, че се появиха след пилинга, детматолога в клиниката, която посещавам ми изписа този антибиотик. Пих го, но нямаше никакъв ефект. Вие какво бихте ми препоръчали, да прекратя ли пилинга и лазера-Clear skin се казва.
Здравейте, ако не виждате резултат от процедурите, говорете с дерматолога. Няма да е правилно да се намесвам в лечението на колегата дистанционно.
Поздрави!

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 09:39 от Рaдост

# 106
Здравейте, д-р Пеев!
Аз имам себореен дерматит най- вече на скалпа. Много рядко се появава по лицето, най- често като ми се изсуши. На скалпа дерматитът тръгна от едно малко петно, а сега се е разпрострял по половината ми глава. Ходила съм на лекари много пъти, пробвала съм различни шампоани, лосиони, мазала съм се с кортикостероиди и нищо не ми помага. Последното, което чух, че помага е пилинг на скалпа. Може ли мнение, относно проблема ми?
Здравейте,

Нещата, които сте пробвали, би трябвало да дадат поне някакъв ефект, може би не за дълго, но да се види резултат. В противен случай може би диагнозата не е вярна. При себорейния дерматит е важно да се намери правилната комбинация от шампоани и лосиони и лекарят да ви научи да го контролирате. Обикновено за тази цел са необходими 2 типа шампоани. Единият се ползва при обострено състояние, а другият за профилактика и превенция. Пилингът не е първото средство за избор. Има и достатъчно ефективни лосиони със салицилова киселина, които могат да постигнат ефекта на пилинга.
Поздрави!

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 09:41 от Рaдост

# 107
Здравейте, д-р Пеев.
На баща ми (71 г.) му се появяват червени сърбящи петна по тялото, в областта около подмишниците, които с времето потъмняват и стават кафяви. Ходил е при дерматолог, диагноза не е получил, изписали са му само кортикостероиден крем, който даже не успява и сърбежа да притъпи. Нови петна продължават да се появяват. Като причина със сигурност може да се изключи козметика и перилни препарати.
Искам да ви попитам дали във вашата клиника търсите причината за конкретното състояние. Баща ми изпи ужасно много антибиотици през последната година (повечето ненужни според мен Sad) и мога да си представя, че чревната му флора и кожният микробиом са в ужасно състояние и има дефицити на какво ли не. Но дерматологът, при когото е ходил, изобщо не е отворил и дума за търсене на причина, не е пуснал и никакви изследвания. Само мазилото и толкоз. Ужасно разочарована съм и търся кадърни лекари, при които да го пратя. (За съжаление на мен не се доверява и слуша само медицински лица.)

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 09:16 от Анонимен

# 108
Здравей те  Доктор Пеев дъщеря ми е на 7 години преди година и се появи една брадавица на дупето бях ме на кожен .След това мина време и сега се появи други обриви на дупето и около ануса заведох ме я само с преглед без никакви изследвания ми казаха че дъщеря ми има човешки папиломен вирус.Изпаднах в шок , при което се свързах с клиника в София при детски дерматолог но чак във вторник ще ни видят та въпроса ми как 7 годишно без полов контакт може да има това и как само с преглед без никакви изследвания  се поставя така диагноза

# 109
Здравейте д-р Пеев. Каква би могла да бъде причината за обилен косопад, при който падат и новоизрастналите къси косми? Продължава вече повече от година. На 42 години съм. Правила съм всякакви изследвания, които се препоръчват при косопад - щитовидни и полови хормони, витамин Д и Б12, ана скрининг за антитела. Посещавала съм 2 дерматолози, ендокринолог, гинеколог, ревматолог. От началото на годината съм направила 13 мезотерапии на скалп. Повече от година непрекъснато пия добавки - анакапс и много други, в момента приключвам втора кутия приорин, мажа локално и прокапил. Изследванията са ми в норма. Ефекта е нулев от всичко това. Благодаря!

# 110
Здравейте др, Пеев
След лечение на Херпес Зостер, трябвало да продължа със Изорекс, (Изопринозин), за седмица, за доизчистване на зостер инфекцията и за подсилване на имунната система?, вешето мнение
Благодаря

# 111
Здравейте, д-р Пеев.
На баща ми (71 г.) му се появяват червени сърбящи петна по тялото, в областта около подмишниците, които с времето потъмняват и стават кафяви. Ходил е при дерматолог, диагноза не е получил, изписали са му само кортикостероиден крем, който даже не успява и сърбежа да притъпи. Нови петна продължават да се появяват. Като причина със сигурност може да се изключи козметика и перилни препарати.
Искам да ви попитам дали във вашата клиника търсите причината за конкретното състояние. Баща ми изпи ужасно много антибиотици през последната година (повечето ненужни според мен Sad) и мога да си представя, че чревната му флора и кожният микробиом са в ужасно състояние и има дефицити на какво ли не. Но дерматологът, при когото е ходил, изобщо не е отворил и дума за търсене на причина, не е пуснал и никакви изследвания. Само мазилото и толкоз. Ужасно разочарована съм и търся кадърни лекари, при които да го пратя. (За съжаление на мен не се доверява и слуша само медицински лица.)
Здравейте,

В клиниката ни правим всичко възможно да диагностицираме правилно. Това невинаги е свързано с конкретни изследвания. Понякога  достатъчно внимание към проблема и подробно разпитване и анамнеза, заедно с опит и познания, са необходими, за да имаме точна диагноза. В нашата специалност изследвания се правят сравнително рядко, като най-точното е биопсия на кожата. Но тъй като изследването е инвазивно (тоест е свързано с упойка и рязане), гледаме да го спестяваме, когато можем. Трудно мога да кажа по описанието какво е. Но да, можем да правим такива изследвания или да търсим консултация с други специалисти, за да решим проблема при необходимост. Пробвали ли сте да мажете дълго време с антимикотичен крем?
На разположение съм за съдействие!

Последна редакция: вт, 31 окт 2023, 10:52 от Рaдост

# 112
Здравей те  Доктор Пеев дъщеря ми е на 7 години преди година и се появи една брадавица на дупето бях ме на кожен .След това мина време и сега се появи други обриви на дупето и около ануса заведох ме я само с преглед без никакви изследвания ми казаха че дъщеря ми има човешки папиломен вирус.Изпаднах в шок , при което се свързах с клиника в София при детски дерматолог но чак във вторник ще ни видят та въпроса ми как 7 годишно без полов контакт може да има това и как само с преглед без никакви изследвания  се поставя така диагноза

Здравейте,

Притеснително е, ако наистина са кондиломи. Възможно е обаче да бъдат вирусни брадавици, които тя да разнася с разчесване, което няма нищо общо с половите брадавици, макар да са от един тип вирус. Брадавиците се разпознават само по външен вид, но могат да се направят ДНК изследвания, за да се види дали и какъв HPV вирус ще се изолира.
Поздрави!

Последна редакция: вт, 31 окт 2023, 10:53 от Рaдост

# 113
Здравейте д-р Пеев. Каква би могла да бъде причината за обилен косопад, при който падат и новоизрастналите къси косми? Продължава вече повече от година. На 42 години съм. Правила съм всякакви изследвания, които се препоръчват при косопад - щитовидни и полови хормони, витамин Д и Б12, ана скрининг за антитела. Посещавала съм 2 дерматолози, ендокринолог, гинеколог, ревматолог. От началото на годината съм направила 13 мезотерапии на скалп. Повече от година непрекъснато пия добавки - анакапс и много други, в момента приключвам втора кутия приорин, мажа локално и прокапил. Изследванията са ми в норма. Ефекта е нулев от всичко това. Благодаря!

Здравейте,

В около 70 процента от случаите не откриваме конкретна причина. Възможно е да се дължи на генетична предразположеност, но най-често е комбинация от фактори: начин на живот, възприемчивост на рецепторите в космения фоликул към андрогенните хормони и др. По-горе съм писал подробен отговор към подобен въпрос. Съветът ми е да потърсите специалист трихолог, който да изготви трихограма и да проследите развитието. Важно е да има обективна преценка на състоянието и проследяване на 3 месеца.

Поздрави!

Последна редакция: вт, 31 окт 2023, 10:54 от Рaдост

# 114
Здравейте др, Пеев
След лечение на Херпес Зостер, трябвало да продължа със Изорекс, (Изопринозин), за седмица, за доизчистване на зостер инфекцията и за подсилване на имунната система?, вешето мнение
Благодаря

Здравейте,

Мнението ми е, че изопринозин за 1-2 седмици е много кратко, за да има резултат. Необходимо е да се приема поне 3 месеца.
Аз лично не виждам ползи от него след херпес зостер, освен ако имунитета на човек не е много отслабен, за да се преотварят по-нататъшни инфекции.

Поздрави!

# 115
Здравейте, д-р Пеев!
По принцип съм със сравнително чиста кожа и не бих казала проблемна, с икзлючение на някоя друга пъпка преди менструация. НО! Преди година се установи, че имам дефицит на Б12 и се наложи да приемам подезични таблетки на Natural factors. След двумесечен прием започна да ми се появява ситно акне в областта на челото, деколтето и гърба. В последствие и по дясната страна на лицето( в лявата 1-2пъпки). Някой пъпки бяха подкожни и болезнени, а други по-малки и с бял връх. Състоянието на лицето ми беше станало ужасно. Спрях приема на Б12 и след два три месеца спряха да ми излизат и пъпки. Лошото е, че в момента отново съм в дефицит и се налага прием на Б12, но след преживяното с кожата на лицето ми, изпитвам страх да започна да го пия. Запознати ли сте с други подобни случаи вследствие на прием на Б12 и как бих могла да предотвратя такъв страничен ефект от този витамин? На 31г съм, използвам мицеларна вода за почистване и дневен крем на Юриаж.

# 116
Здравейте д-р.Пеев !
Моля за съвет.След поставяне на филтър в назолабиална гънка се получи този грозен резултат.Мигрирал ли е филъра и има ли начин да се поправи това грозно нещо ?Отдясно на лицето под ъгълчето на устната.

# 117
Здравейте, д-р Пеев!
По принцип съм със сравнително чиста кожа и не бих казала проблемна, с икзлючение на някоя друга пъпка преди менструация. НО! Преди година се установи, че имам дефицит на Б12 и се наложи да приемам подезични таблетки на Natural factors. След двумесечен прием започна да ми се появява ситно акне в областта на челото, деколтето и гърба. В последствие и по дясната страна на лицето( в лявата 1-2пъпки). Някой пъпки бяха подкожни и болезнени, а други по-малки и с бял връх. Състоянието на лицето ми беше станало ужасно. Спрях приема на Б12 и след два три месеца спряха да ми излизат и пъпки. Лошото е, че в момента отново съм в дефицит и се налага прием на Б12, но след преживяното с кожата на лицето ми, изпитвам страх да започна да го пия. Запознати ли сте с други подобни случаи вследствие на прием на Б12 и как бих могла да предотвратя такъв страничен ефект от този витамин? На 31г съм, използвам мицеларна вода за почистване и дневен крем на Юриаж.

Здравейте,

Благодаря за споделеното. До момента в практиката си не съм имал такъв случай, но се разрових в литературата и наистина може акне да се обостри след прием на Витамин В12. Механизмите не са изяснени, но най-вероятно е заради промяната в микробиома на кожата от добавките.
В този случай трябва да се приоритизира състоянието.
Смятам, че е по-важно да се контролират нивата на витамин В12 и акнето да не е причина да спирате лечението си. Него може да го контролирате с лекарства за мазане или козметика. Например Скинорен, ретинол, клиндамицин за мазане и каквото е необходимо.
Поздрави!

Последна редакция: вт, 07 ное 2023, 09:59 от Рaдост

# 118
Здравейте д-р.Пеев !
Моля за съвет.След поставяне на филтър в назолабиална гънка се получи този грозен резултат.Мигрирал ли е филъра и има ли начин да се поправи това грозно нещо ?Отдясно на лицето под ъгълчето на устната.

Здравейте,

Възможно е да е мигрирал филъра. Преди колко време сте го правили? Знаете ли каква марка е? За първи път ли си поставяте там?
Кратък отговор - да, възможно е да се оправи.
Най-разумното е да споделите на специалиста вашите притеснения, защото той най-добре знае какво е правил, какви продукти е ползвал и каква техника.
Филърът може да бъде разграден с помощта на ензима хиалуронидаза, която всеки лекар, който се занимава с естетична медицина, трябва да има на разположение и да работи с нея.
За съжаление, при мен нерядко идват такива пациенти за разграждане, които са си правили някъде процедури и са недоволни, но малцина го коментират със специалиста, които е поставял филъра.
Това не е добра практика и апелирам първо да го отнесете към специалиста, който е правил процедурата. Това е полезна обратна връзка и за него.
Оставам на разположение!

Поздрави!

Последна редакция: вт, 07 ное 2023, 10:01 от Рaдост

# 119
  • Пловдив
Докторе, удачна ли е комбинация от Скинорен крем сутрин и Епидуо гел вечер? Става дума за акне и червени петна+белези...като за белезите в ясно, че няма как да минат от крем...и все пак...

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт